Popučke, kod Valjeva: Temeljac za novu fabriku

Lopatanje bez lupetanja 2

“VELIKI DAN ZA VALJEVO”: “Her prezident Vučić” i početak gradnje fabrike vaga

foto: d. todorović

Lopatanje bez lupetanja

Predsednik se, na iznenađenje i svog protokola, nije obratio novinarima posle ceremonije. Ako nije zbog zaliha graška, onda se umorio, jer je ubacio najviše lopata peska u rupu

Krajem maja prošle godine, Ministarstvo privrede i “Bizerba” d.o.o. Beograd potpisali su ugovor o izgradnji fabrike u Valjevu. Subvencije države nešto više od 4,5 miliona evra, 15.000 evra po radnom mestu. Pride dobili na poklon 11,8 hektara građevinskog zemljišta u Privrednoj zoni. Povodom polaganja kamena temeljca za proizvodni pogon za gotove proizvode, komponente i štampariju, saopšteno da će nemačka kompanija, koja je jedan od globalnih lidera u proizvodnji vaga, prve godine zaposliti tri radnika, a do kraja 2027. godine 305. “Bizerba” se obavezuje da izvrši početnu investiciju, ne manju od 34,2 miliona evra, gde najmanje 25 posto mora biti iz sopstvenih sredstava, odnosno iz sredstava koja ne sadrže bilo kakvu državnu pomoć.

VUČIĆ U KONTEJNERU

Na izlasku iz Valjeva, prema Beogradu, pređe se pruga, pa levo, novim asfaltom, posle nekoliko kilometara, sa desne strane, ograda, žuta tabla, natpis, investitor “Bizerba”, početak radova 14. 2. 2022, završetak 14. 11. 2022. Unutra, do ograde, povaljana rizla, nekoliko kontejnera sa natpisom “Termoinženjering”, radnici sa belim šlemovima, levo neki beli čadori, na koje se nastavlja bela šatra, do kojih jarboli sa dve bele “Bizerba” zastave. Iza nekoliko betonskih stubova, bageri i kamioni.

Novinari, u prvo šatorče, prođoše te detektore, u belom šatoru sve spremno, napred bina, videobim na kome piše “Bizerba – polaganje kamena temeljca”, na bini providna govornica sa dva mikrofona, jedna cura vežba nastup. Ispred bine nekoliko redova stolica obučenih u belo platno, prvi red numerisan, ministarka, biće privrede, Anđelka Atanacković, major of Valjevo Lazar Gojković… Iza visoki barski stolovi odenuti u crne odore.

Na treći jarbol natakoše treću “Bizerba” belu zastavu, ispred čega beše rupa, oivičena daskama, u koju su radnici sipali žuti pesak. Tankovijasto žensko iz protokola, sa kosom pod vunenom kapom, naredi da se otrese sneg sa bele šatre, radnici u rupu uzeše nanose sloj šodera, do rupe doteraše dvoje narandžastih kolica sa žutim peskom, u svakim po dve lopate. Tankovijasta iz protokola dovede novinare do rupe i objasni da će u rupu ubaciti kapsulu, a onda će da lopataju. Do rupe je bio i radnik sa šlemom koji je držao providan kvadar, u kome su bili neki dugmići u boji, reče da to kapsula, tankovijasta iz protokola se opet uključi, dade savet gde da se stave kolica i da se posle lopatanja ostave na istom mestu, zbog slikanja, ponovi da šef uzima lopatu, i onda lopataju…

Radnici u crvenim i žutim šlemovima, sa alatom, odoše prema mašinama, drugo žensko iz protokola, sa kapuljaču na glavu, u beloj šatri uze drži čas da će prevod biti simultani, moći će da ga čuju samo oni sa slušalicama, objavi da predsednik, kad dođe, ide u kontejner na razgovor, onda dolazi kod rupe, posle obraćanja pod šatrom, nada se izjavama, da se jave oni koji imaju pitanja, mora sve da pripremi…

HER PREZIDENT

Tankovijasta skide kapu sa glave, namače kosu u desnu stranu, gologlava izađe pred kapiju, za njom šef kabineta Kojić, sa dokumentacijom pod miškom. Eto ti Vučića, visok, pa dominantan, crni kaput, bela košulja, a kravata u nekoj ljubičastoj varijanti. Iskorača, pozdravi postrojenu delegaciju, uvedoše ga u kontejner… Protokol, kod rupe, nastavi daje uputstva, da se treba pomeriti “oni da prođu”. Eto ti i savetnice Suzane u svetloj fundus garderobi, izađe i Vučić iz kontejnera, ka rupi ga upravi tankovijasta, sve govoreći – Izvolte!

Vučić nazva dobar dan, sa nemačkim partnerima stade oko rupe, spustiše vremensku kapsulu, pa se dohvatiše lopata ubacujući žuti pesak u rupu. Svi su se trudili, džaba, Vučić je ubacio najviše lopata peska u rupu. Kad završiše, gradonačelnik Valjeva skupi lopate i dade ih radnicima. Novinare odvedoše u belu šatru, da nameste kamere, Vučić osta kod rupe u čestitanju.

Uđoše u šatru, povedoše računa da pri ulazu ne kaplje, sa krova šatre, po zvanicama, Vučić i Nemac se popeše na binu, nastupi devojka što navežbala nastup: Uvaženi predsedniče Republike, velika nam je čast što ste u ovom istorijskom trenutku sa nama… “Bizerba” je svetski lider u proizvodnji vaga i izgradnji softverskih i hardverskih rešenja koja se koriste u tehnologiji vaganja… Reče i da su predsednik Vučić i izvršni direktor Andreas Kraut upravo položili vremensku kapsula, i dade reč Vučić gospodinu. No, prvo se javi gospodin Izvršni direktor, koji prvo pa reče Her prezident Vučić… Onda je reko još na četiri kucane strane, a kad je završno reko, Her prezident Vučić, bio aplauz.

Vučić otvori fasciklu, primače mikrofone, pozdravi gospodina Krauta, poštovanu ministarku… novinare, pa reče da je ovo veliki dan za Valjevo, velika investicija, kad potpisali ugovor bio mnogo radostan… Mnogo uradili, tek će mnogo da urade, uradiće autoput do Lajkovca, do jeseni dovesti gas u Valjevo, Valjevo će ponovo biti veliki industrijski centar… Ovom prilikom će govoriti samo o “Bizerbi”, to je najveća vrednost, sutra će odgovarati na politička pitanja. Ovo je veliki dan, prosečna plata radnika će biti 1100 evra, duplo više od proseka u Valjevu, posao za gotovo 400 ljudi, Valjevo je malo zapostavljeno, ali će biti lepše i bolje za život… Pomoći ćemo, ne samo ovim podsticajima, ako povećate broj zaposlenih, pomoći ćemo i više. Verujem da ćete napraviti veliki profit, a Valjevci će pokazati koliko su vredni… Zahvali se i svim damama jerbo bio 8. mart, svima čestita praznik.

Voditeljka pozva g. Vučića i g. Krauta na zajednički snimak, primakoše se, g. Kraut podiže uvis palčeve, i g. Vučić podiže palčeve.

Iz istog broja

Ukrajina i svetska politika

Objava energetskog rata

Andrej Ivanji

Vojna analiza

Borbe, razaranja, patnje

Aleksandar Radić

Profesija: Ratni izveštač

Kada novinari postanu vest

Veljko Đurović

Optužbe za seksualno uznemiravanje protiv nastavnika

Lepljivi pogledi gospodina D.

Nemanja Rujević

Suđenje bandi Veljka Belivuka: Odlaganje do izbora

Ovde ni Betmen ne bi mogao ništa mafiji

Slobodan Georgijev

Lični stav

Vreme je

Dr Zoran Lutovac

Lični stav

Kad uprava utihne

Nenad B. Kovačević

Rat i pandemija

Ukrajinska bitka na dva fronta

Filip Mirilović

TV manijak

Konstrakta iz stambene zajednice

Dragan Ilić

Ruska agresija i opozicija u Srbiji

Kako je ukrajinski rat progutao izbore

Nedim Sejdinović

Dokumenti: Izveštaj o transformaciji Vojske Srbije na sastanku Generalštaba i Ministarstva odbrane (2007)

Doktrina koju je potvrdilo vreme

Davor Lukač

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu