Suđenje Belivuku i Miljkoviću

Lični rat sa Vučićem 2

ODLAGANJE ODLOŽENOG: Specijalni sud u Beogradu

foto: aleksandar anđić

Lični rat sa Vučićem

Dugo čekano, zakazano pa odloženo pripremno ročište “suđenja decenije” bandi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića opet je potreslo javnu scenu Srbije. Njihov advokat Dejan Lazarević tražio je izuzeće sudskog veća i tužioca, a okrivljeni Belivuk i Miljković iskoristili su priliku da i oni, na svoj način, argumentuju zahteve za izuzeće

Belivuk je, prema svedočenju naših izvora, imao veoma neprijatan, agresivan i arogantan nastup. Čak je predočavao sudiji Vinki Berahi Nikićević da zna da ona ima obezbeđenje i “garantovao joj sigurnost” ukoliko bude sudila po zakonu. Vređao je tužioce Sašu Ivanića i Zorana Babića, a okrivljene saradnike Bojana Hrvatina i Nikolu Spasojevića Spaleta nazivao pogrdnim imenima govoreći da su pod prisilom priznali krivicu i sklopili sporazum sa sudom.

U tom kontekstu je rekao da bi tako i on mogao da bude svedok saradnik i da priča o slučajevima rušenja u Savamali, smrti Vladimira Cvijana i ubistvu Olivera Ivanovića. Nije propustio priliku da spomene predsednika Srbije i da kaže da je “to njegov lični rat sa Vučićem”, kažu izvori “Vremena”.

ŠTA NE PAMTI ISTORIJA PRAVOSUDNOG SISTEMA

Jasno je da Belivuk ne poznaje dobro zakone ove zemlje jer osim što više ne postoji svedok saradnik već svedok okrivljeni, nema ni zakonske osnove da bi on kao prvookrivljeni mogao da sklopi nekakav vid sporazuma sa tužilaštvom po pitanju navedena tri slučaja. Razloga je više, a prvi i osnovni leži u činjenici da se slučaj ubistva Olivera Ivanovića vodi pred kosovskim institucijama. Nema informacija ni da se vodi istraga o smrti nekadašnjeg naprednjaka i advokata Cvijana, dok je slučaj “Savamala” davno zatvoren, znamo kako, a to je već i druga tema.

Njegov “saborac” i nesuđeni student prava (prema informacijama autorke teksta, Miljkovićeva želja je bila da upiše Pravni fakultet) Miljković je govorio o navodnom dedi, advokatu i savetniku ministra unutrašnjih poslova Svetozaru Vujačiću ukazujući sudu da preko porodice pokušava da mu nametne za advokata Vladimira Đukanovića. Tražio je da mu dozvole Vujačićevu posetu, ali je izjavio da Đukanovića neće da primi ako bi se ovaj usudio da ga poseti u pritvoru.

Njihov advokat imao je drugačije obrazlaganje zahteva za izuzeće. Između ostalog, Lazarević je rekao da je ovo prvi predmet u srpskom pravosuđu gde se sa pripremnim ročištem počinje i istraga za krivična dela i to zato jer je tužilaštvo vodilo istragu “kakvu ne pamti istorija pravosudnog sistema”.

Lazarević je u sudnici Specijalnog suda tvrdio da tužilaštvo nije ni saslušavalo okrivljene u fazi istrage za sva krivična dela, kao i da nije pozivalo niti obaveštavalo, a ni dozvoljavalo, da advokati prisustvuju saslušanju drugih okrivljenih kojima nisu branioci niti ispitivanju svedoka oštećenih i okrivljenih saradnika.

VUČIĆEV ODGOVOR

I dok su mediji prenosili kako je Belivuk ponudio da bude svedok saradnik, ne naglašavajući kontekst u kome je to rekao, osim Pregleda dana, iste večeri, brže-bolje, predsednik države se pronašao u onome što je šef ozloglašene kriminalne grupe govorio. Iako zdrav razum kaže da je relevantnost i Belivuka i Miljkovića pod velikim znakom pitanja, radi se o gangsterima, Vučić je, na samo sebi jasan način, komentarisao Belivukovu ponudu.

“Mislite da sam stvarno ubio nekoga od njih? Mislite da iko u to veruje? Onaj ko je optužen za najteža krivična dela ima pravo da se brani na bilo koji način. U laži su kratke noge, ne želim da komentarišem,” izjavio je Aleksandar Vučić gostujući na televiziji B92 8. marta, dakle, istog dana kada je u Specijalnom sudu trebalo da bude održano pripremno ročište.

ODLAGANJE DO POSLE IZBORA

Za sada je odloženo na neodređeno vreme. Takva suđenja se zakazuju u setu, unapred se zakaže nekoliko sukcesivnih termina u kojima će se održavati glavni pretres. Do sada su bila zakazana tri termina, međutim, pošto je advokat odbrane zatražio izuzeće, sudija je morao da obustavi rad do donošenja odluke.

Belivukov i Miljkovićev advokat Dejan Lazarević za “Vreme” kaže da očekuje da će sledeći termin za pripremno ročište biti u prvoj nedelji aprila. “Saznaćemo termin za dan ili dva. Glavni pretres i davanje odbrane okrivljenih trebalo bi da bude u maju po mojoj proceni”, kaže Lazarević.

Na naše pitanje kako komentariše to što je predsednik Vučić nedavno i njega spominjao gostujući na televiziji Pink, Lazarević, ujedno i advokat Darka Šarića, objašnjava da svoje branjenike zastupa stručno i u okviru zakona.

A šta kaže praksa? Kada bismo mogli ponovo da očekujemo nevolju u zgradi Specijalnog suda? Mada, nevolja ima više kada je reč o organizovanom kriminalu. Slučaj bivše državne sekretarke Dijane Hrkalović pod odbranom visokog funkcionera Srpske napredne stranke Vladimira Đukanovića biće posle izbora, 7. aprila. Nema pravila, ali je realno očekivati da u aprilu i maju budu zakazana suđenja i u slučaju “Belivuk”, a posle toga se ide na pauzu jer leti se i pravosuđe odmara.

U svakom slučaju, možda Viši sud zakaže uskoro pripremno ročište, ali ono opet može biti odloženo iz nekog razloga. Medijima je 10. marta stiglo saopštenje: “Pripremno ročište u predmetu ‘Belivuk i drugi’ koje je 8. 3. 2022. godine bilo zakazano pred Posebnim odeljenjem za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu, odloženo je usled istaknutog zahteva branioca optuženih Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, advokata Dejana Lazarevića, kojem su se pridružili i optuženi Belivuk i Miljković, za izuzeće postupajućeg predsednika veća sudije Vinke Berahe Nikićević, predsednika Višeg suda u Beogradu sudije Aleksandra Stepanovića, te zamenika tužioca za organizovani kriminal Saše Ivanića i Zorana Babića, kao i tužioca za organizovani kriminal Mladena Nenadića”.

“Imajući u vidu navedeno, te kako je za odlučivanje o predmetnom zahtevu potrebno najpre pribaviti izjave lica u odnosu na koja je istaknut zahtev u smislu odredbe člana 41 stav 3 Zakonika o krivičnom postupku, izvršiti uvid u spise predmeta, te imajući u vidu obimnost istih kao i da je u pogledu zahteva za izuzeće postupajućeg predsednika veća i predsednika Višeg suda u Beogradu nadležan neposredno viši sud, u ovom slučaju Apelacioni sud u Beogradu, a za odlučivanje o zahtevu za izuzeće tužilaca nadležno Republičko javno tužilaštvo i Tužilaštvo za organizovani kriminal to je, s obzirom na kratak rok za donošenje pravilne i zakonite odluke, nastavak pripremnog ročišta zakazanog za 10. i 11. mart 2022. godine otkazano do odlučivanja po podnetim zahtevima, nakon čega će novo ročište biti naknadno zakazano”, navedeno je u saopštenju portparola Višeg suda.

ŠTA ĆE ĐUKA UOZBILJNO SA ĐUKOM

Interesantan je dan 8. mart kada pričamo o organizovanom kriminalu. Ne pamte se u novijoj istoriji Specijalnog suda takve mere obezbeđenja. Ispred zgrade “specijalci sa mašinkama”, a unutra se čekalo skoro tri sata kako bi svi mogli da uđu u sudnicu. Svi, uključujući advokate, prvo prolaze skener i ostavljaju telefone na prijavnici, nema slobodnog šetanja, a advokati moraju da najave odlazak do tužioca ili pisarnice i to je uobičajena praksa.

Ono što nije uobičajeno desilo se tog dana. Advokati nisu mogli da uđu u sudnicu u zakazano vreme, bili su na neki način izolovani. Možda je i to neki vid poruke akterima u ovom sudskom procesu.

Svakako, uzimajući u obzir sve velike procese aktuelne pred Višim sudom, sasvim je sigurno da se javnosti šalje jasna poruka. Može kriminal da bude organizovani, ali srpsko pravosuđe još nije spremno da procesuira i ljude “iz države” iako svi znamo da nema organizovanog kriminala bez sprege mafije sa nekim iz državnog vrha.

Dok se čeka novo saopštenje Višeg suda i zakazivanje pripremnog ročišta u slučaju “Belivuk”, biće interesantno pratiti autorsko delo “Ozbiljno sa Đukom” na Jutjub kanalu tabloida “Objektiv”. U svojoj emisiji često je gostio aktere iz javnog života, policajce i nekadašnje saradnike Dijane Hrkalović koji su o njoj govorili u negativnom kontekstu. Kakve će poruke i kome Dijanin advokat slati petkom uveče, govoriće o tome da li će i ko biti novi slučaj u Ustaničkoj.

Iz istog broja

Ukrajinska kriza i region

Zaglavljenost i odglavljivanje Zapadnog Balkana

Dejan Jović

Sankcije protiv Rusije

Ekonomski krstaški rat i pucanje sebi u nogu

Bogdan Petrović

Intervju: Marinika Tepić, nosilac izborne liste “Ujedinjeni za pobedu Srbije”

Vučić funkcioniše na širenju mržnje i izazivanju sukoba

Nedim Sejdinović

NATO na istoku Evrope

Gomilanje oružja i vojske

Danijel Šunter

Istočni front

Zaoštravanje pravog i hibridnog rata

Aleksandar Radić

Egzodus iz Ukrajine

Između čekića i nakovnja

Bojan Stojanović

Lični stav

Vraćanje sata unazad

Šan Makleod

SAD i rat u Ukrajini

Cena borbe “za demokratiju i slobodu”

Slobodan Kostić

Manipulacija strahom i cena populizma

Mir, stabilnost – Vučić

Radmilo Marković

Optužbe u Nemačkoj školi u Beogradu

Dve istrage i jedan lov na veštice

Nemanja Rujević

Na licu mesta: Bor

Ako se ovako nastavi, opstanka nam nema

Branko Pešić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu