Demanti

Lični interes i senzacionalizam

"Da naprednjačko 'zlatno doba' još jače zasija", "Vreme" br. 1695

Republički geodetski zavod oštro demantuje paušalne i netačne tvrdnje koje je gospođa Katarina Lazarević, vlasnica jedne od 1073 agencije za promet nepokretnosti, koliko ih ima u Srbiji, iznela u intervjuu nedeljniku “Vreme” dana 6. jula 2023. godine pod nazivom “Vlasnici spremni da cenu stana spuste i do 30 odsto”, izjavivši da zvanični podaci Republičkog geodetskog zavoda nisu ni približni istini. Kao dokaz za ovu netačnu tvrdnju gospođa Lazarević navodi “da se vidi i po situaciji kod notara kod kojih više nema nikakvih gužvi”.

Praćenje tržišta nepokretnosti je jedan kompleksan i izuzetno važan posao koji pruža informacije na osnovu kojih građani Srbije rešavaju životna pitanja ili investiraju. Neozbiljno je i krajnje opasno tržište nepokretnosti meriti na osnovu gužvi kod javnog beležnika, već za to postoji uspostavljen sistem koji se sastoji od tehničkog, naučnog, procesnog, kadrovskog i pre svega zakonskog okvira što omogućava da rezultati budu tačni, pouzdani, transparentni i svima dostupni. Takav sistem u Republici Srbiji vodi Republički geodetski zavod, nezavisna državna institucija čiji je jedini interes pravovremeno i tačno pružanje informacija građanima Srbije.

Verujemo da je cilj gospođe Lazarević da, kao i mnogo puta do sada, pridobije još po kojeg klijenta putem medija i naplati svoje usluge, što je u potpunosti razumljivo. Problem nastaje kada, kao u ovom slučaju, neko pokuša da zbog ličnih interesa i senzacionalizma dovede u pitanje zakonski regulisan sistem Repulike Srbije i stvara nepoverenje na tržištu nepokretnosti i građana Srbije prema državnim institucijama. Izveštaji i informacije o tržištu nepokretnosti koje gospođa Lazarević dovodi u pitanje svakodnevno se koriste od strane institucija kao što su Narodna banka Srbije, ministarstva, poslovne banke, finansijske i osiguravajuće institucije, profesionalne agencije za promet nepokrenosti, ali i međunarodne institucije kao što je Evropska komisija i dr. Osim toga, srpski model praćenja tržišta nepokretnosti i izrade indeksa cena ocenjen je od strane relevantnih međunarodnih institucija i organizacija kao jedan od najboljih u Evropi, a od strane Međunarodnog udruženja procenitelja za model koji treba da bude primer i osnov za promene u načinu praćenja i procene vrednosti nepokretnosti na globalnom nivou.

Republički geodetski zavod još jednom poziva sve zainteresovane pojedince i institucije da ukoliko žele da saznaju istinu o stanju na tržištu nepokretnosti, posete sajt Republičkog geodetskog zavoda i besplatno preuzmu izveštaje o tržištu nepokretnosti. Na sajtu je takođe omogućeno i besplatno korišćenje više od 28 servisa koji se svakodnevno koriste za donošenje odluka u vezi sa nepokretnostima od strane građana Srbije.

Iz istog broja

Dečja pornografija (II)

Predatori sa druge strane ekrana

Anđela Andrijević

Srbija i 500 dana rata u Ukrajini

Pilićarsko-šibicarski izbor

Ljubomir Madžar

Uloga vojske u režimskom marketingu

Kaplarski zazor

Davor Lukač

Anatomija jedne stranke

Kako je propao SNS

Nedim Sejdinović

Slučaj policajke Katarine Petrović

Kad kum nije dugme

Dragan Todorović

Lični stav

Sen Žist i napredna učenost

Đorđe Pavićević

Prilozi istoriji beščašća

Vlast protiv građana

Jovana Gligorijević

Jovanjica: Svedočenje inspektora Dušana Mitića

Zašto smo hteli da uhapsimo direktora BIA

Jelena Zorić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu