Zaječar

Kristal za vratom

Pre 50 godina porodici Petra i Jovana Bojovića u Zaječaru oduzeta je prvoklasna obradiva zemlja na kojoj je kasnije izgrađena fabrika stakla i kristala. Naslednici ne mogu da naplate svoja potraživanja već čitavu deceniju

Kristal za vratom 1

Nekadašnji industrijski gigant, zaječarski Kristal, više objektivno ne postoji, niti ima imovinu kojom bi mogli da se namire potomci bivših vlasnika oduzete imovine. Po Zakonu o vraćanju bespravno oduzete zemlje, ta obaveza je preneta na opštinu Zaječar. Poverioci Antonije Bojović i Anica Spasić već su podneli zahtev za donošenje rešenja o izvršenju i postoji realna opasnost da račun opštine bude blokiran, a funkcionisanje lokalne uprave dovedeno u pitanje.

Nedavno je iz Skupštine opštine Zaječar put prestonice otišlo jedno pismo nadležnima i rukovodstvu Republike da pomognu u isplati od oko 30 miliona dinara, jer u rešavanju ove pravde, nepravedno bi bilo da građani opštine Zaječar plate obavezu koja je nastala zbog nečijih grešaka i nesavesnosti u prošlosti.

Pre 50 godina porodici Petra i Jovana Bojovića u Zaječaru oduzeta je prvoklasna obradiva zemlja na kojoj je kasnije izgrađena fabrika stakla i kristala Kristal. Kada je donet Zakon o vraćanju bespravno oduzete zemlje, nadležna komisija je donela odluku da se njihovim naslednicima Anici Spasić i Antoniju Bojoviću isplati pravična novčana naknada, jer se zemljište nije moglo vratiti. Na osnovu te odluke Opštinski sud u Zaječaru utvrdio je iznos naknade koju je trebalo da isplati Kristal, kao krajnji korisnik zemljišta. I dok su gotovo svi slučajevi vraćanja zemlje vlasnicima ili naslednicima u Srbiji davno okončani, naslednici Bojovića ne mogu da naplate svoja potraživanja već čitavu deceniju.

SUMNjIVE LICITACIJE: Pravosnažne presude donete su još 1994. i 1995. i tokom narednih sedam-osam godina, veštom pravničkom gimnastikom, Kristal je uspevao da odlaže i izbegava izvršenje tako što je ulagao žalbe ili je preduzeće poslovalo preko tuđih računa. Naslednici bivših vlasnika više puta su upozoravali Opštinski sud da je dužan da izvrši svoju odluku i da Kristal posluje preko tuđih računa, čak su i dostavljali informacije preko kojih računa, ali sud ništa nije preduzeo da svoju odluku sprovede u delo. U međuvremenu, došla je i presuda Trgovinskog suda u Zaječaru kojom praktično sva imovina preduzeća, prodajom na nekoliko licitacija (gotovo tajnih), prelazi u vlasništvo beogradskog preduzeća Eurokristal, na čijem je čelu nekadašnji direktor Kristala Milosav Todorović. Prilikom tih licitacija i namirivanja Eurokristala, čija su potraživanja od Kristala sa svega 1,65 odsto učestvovala u ukupnom potraživanju poverilaca od tog kolektiva, Opštinski sud potpuno je zanemario naslednike Petra i Jovana Bojovića i obavezu Kristala prema njima. Treba li reći da o licitacijama nisu ni bili obaveštavani. Kad su doznali, na jednoj licitaciji 2003. delimično su namireni restoranom i bifeom Kristala u centru Zaječara, ali i dalje je ostala glavnica duga i velika kamata. Jer za desetak godina pravosnažnosti odluke o namirenju naslednika, iznosi koji su nekada mereni stotinama hiljada dinara, narasli su zbog zateznih kamatama na višemilionske.

Advokat Miroljub Trajković, opunomoćeni zastupnik Anice Spasić i Antonija Bojovića, kaže da je sada u toku veštačenje koje treba da utvrdi koliki je tačno taj dug prema njegovim klijentima. "Mi smo stavili zahtev sudu da pošto Kristal kao pravni prethodnik sadašnjeg A.D. Kristala nije u mogućnosti da izvrši i namiri poveriočeva potraživanja, da to u postupku, po zakonu, mora da učini opština ili, ako ona nije u mogućnosti, Republika. Biće doneta odluka, ne bih želeo da prejudiciram, ali izvesno je da će opština, odnosno Republika morati poveriocima da nadoknadi onaj iznos koji bude utvrđen veštačenjem."

PRAVNE IGRE: Svestan da bi realizacija ove presude, a procenjuje se da bi veštačenje moglo da utvrdi namirenje od oko 30 miliona dinara, blokirala budžet opštine Zaječar i paralisala rad njenih službi na izvesno vreme, predsednik Opštine Zaječar Boško Ničić uputio je pismo Ministarstvu pravde i najvišim funkcionerima države u kojem ih upozorava da će opština i građani Zaječara doći u vrlo nezgodnu situaciju, ne svojom krivicom. Predložen je sastanak predstavnika opštine, naslednika i suda sa onima kojima je pismo upućeno iako je u njemu ukratko objašnjeno da je do ovoga došlo neažurnošću pravosuđa, nemogućnošću da se spreči da bivši direktor Kristala veštim pravnim igrama opet postane vlasnik imovine preduzeća – a da pritom, jer je reč o licitacijama, nema nijednu obavezu prema dugovima. I Bojovićima ali i opštini koja zbog toga, na primer, nije mogla da naplati 48 miliona duga Kristala za gradsko-građevinsko zemljište. "Želeo sam da ih obavestim o toj nelogičnosti, i da su pre svega sudovi krivi, u nadi da će se neko trgnuti i reći dobro, ako dođe do svega toga, pošto krivica očigledno nije na opštini, da Republika iz svojih fondova pomogne opštini Zaječar da ne dođe u blokadu. U krajnjem slučaju, kaže Ničić, dug će opština platiti tako što će podići kredit, ali je činjenica da bi s tim novcem Opština Zaječar mogla da uradi mnoge ulice u gradu."

S tim se slažu i naslednici i Opština. Inače, oni na koje je adresirano pismo iz Opštine Zaječar nisu se potresli niti su se potrudili da shvate o čemu je tu reč. Iz Odseka za nadzor u sudovima Sektora za pravosuđe i prekršaje odgovoreno je da su pritužbu na rad opštinskog suda dostavili predsedniku tog suda. Valjda da sada, posle deset godina, budu što brži u realizaciji presude koja će, zbog naplate, blokirati račun Skupštine opštine Zaječar. Iz Narodne kancelarije predsednika Republike Bošku Ničiću odgovaraju: "Ukoliko nakon razmatranja zahteva ustanovimo da je Vaš problem isti ili sličan problemima većeg broja građana, Narodna kancelarija će nastojati da utiče da nadležne institucije u cilju pronalaženja odgovarajućeg rešenja za tu vrstu problema." Ima li još opština s ovakvim problemom? Ako ih ima, neka se jave pa da se Narodna kancelarija zainteresuje za ovaj u Zaječaru.

Iz istog broja

Intervju - Vladan Marković, generalni direktor JKP Beogradske elektrane

Grejanje uz kalorimetar

B. Vasić

Privatizacija

Moda konzorcijuma

Miša Brkić

Penzije

Monetarni diktat

Tamara Skrozza

Smena načelnika Kolubarskog okruga

Vojnik i partija

Dragan Todorović

Nedeljni balvan

Uticaj “Sandej tajmsa” na srpsko novinarstvo

Dejan Anastasijević

Pasoš

Kriminal, obični i državni

Miloš VasićAntrfile Tatjana Tagirov

Sećanje na rođendan

Oči boje neba

Slaviša Lekić

Bojić se vratio, gde su ostali

Jul u avgustu

Vera Didanović

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu