Hrvatska

Kontrolirani hrvatski turizam 2

SEZONA SA ZAKAŠNJENJEM: Još uvek pust Stradun

foto: ap photo / darko bandić

Kontrolirani hrvatski turizam

Hrvatska epidemiološka situacija među boljima je na Mediteranu i u EU te su od početka maja ukinute zabrane rada trgovinama, restoranima i ograničenja kretanja, a otvorene su i granice. Za vikend su krenule prve gužve, ali uglavnom gostiju iz Slovenije i Austrije. Za sada bez marketinških akcija prema gostima iz Srbije

Za "Vreme" iz Zagreba

"Vjerujem da u ovoj sezoni možemo računati na goste iz Slovenije, Austrije, Njemačke, Mađarske, Češke i Poljske jer je hrvatska epidemiološka situacija među najboljima na Mediteranu", poručio je ovih dana direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić. Prošle godine Hrvatska je iz tih zemalja ostvarila oko 60 odsto ukupnog prometa u turizmu. U racionalnoj analizi godišnjih odmora, Hrvatska sa dobrom epidemiološkom situacijom očekuje da bude prvi i logičan izbor te sigurna auto-destinacija.

Prema najavama, Hrvatska će imati kontrolirani turizam, a gosti će ispunjavanjem veb aplikacije prolaziti granice u nekoliko sekundi, bez čekanja; do 28. maja biće postavljena aplikacija na temelju platforme koja se prije koristila kao dozvola za kretanje za vrijeme pandemije. Hoteli se ovih dana ponovno otvaraju, ovisno o mogućnostima i dolasku turista, a to uključuje obavijesti za ponašanje u hotelu pri dolasku, beskontaktne rezervacije hotela te odlaske na bazen ili plažu.

Plan otvaranja ljetne turističke sezone predviđa da će do kraja maja putovanja biti olakšana za turiste iz Slovenije, Austrije, Mađarske, Češke i Slovačke, a tokom juna za one iz Njemačke, Poljske, te iza toga i za ostale zemlje koje imaju slično sigurnu epidemiološku situaciju. Plan otvaranja turističkih objekta predviđa da će se do kraja maja otvoriti kampovi u Istri, Kvarneru i Dalmaciji te neki hoteli, a tijekom juna očekuje se potpuno otvaranje većine hotela i svih ostalih turističkih usluga u destinacijama.


HRVATSKE GRANICE OTVORENE

Prilikom ulaska turisti moraju imati potvrdu rezervacije smještaja i na granici dobivaju upute za siguran boravak u zemlji. U izradi je i turistička aplikacija kojom će gosti unaprijed moći najaviti svoj dolazak i koja će omogućiti da prelazak granice bude brži. Aplikacija će omogućiti da do kraja mjeseca bude uveden i fast line režim ulaska za turiste u Hrvatsku. Tokom juna očekuje se i da će države iz glavnih hrvatskih emitivnih tržišta omogućiti svojim građanima da nesmetano putuju u Hrvatsku i nazad, s obzirom na preporuke koje je izdala EU i činjenicu da je Hrvatska jedna od država s najmanjim brojem zaraženih osoba u Europi.

Hotelijeri ovih dana šalju poruke kako spremno dočekuju otvaranje sezone te tvrde da su svi standardi sigurnosti boravka gostiju implementirani u smještajne objekte, restorane i ostale turističke sadržaje prema preporukama hrvatskih epidemiologa, Svjetske zdravstvene organizacije i s obzirom na preporuke s ključnih emitivnih tržišta. Hrvatska je sve vrijeme trajanja epidemije vrlo efikasno upravljala krizom, te je prema ocjenama međunarodnih organizacija jedna od najuspješnijih zemalja u borbi s epidemijom kovida-19. Novi slučajevi zaraze trenutno se pojavljuju samo sporadično, te Hrvatska ima jednu od najboljih epidemioloških situacija na Mediteranu. Zdravstveni sustav i sustav javne zaštite u Hrvatskoj odlično su reagirali na krizu i suzbili širenje epidemije, a kako nadležni tvrde, hrvatski zdravstveni sustav kapacitetima je spreman za pravovremenu reakciju u slučaju eventualne pojave virusa.

Hrvatski prihod od turizma činio je posljednjih godina gotovo 20 odsto BDP-a. Za turizam 2019. je bila najbolja godina do sada, s gotovo 21 milijunom dolazaka i 108,6 milijuna noćenja, a ukupni prihodi od turizma prešli su 9,5 milijardi eura. S obzirom na ogroman udio u BDP-u, ne čudi da se Hrvatska brzo otvorila za turiste i ima želju da se oni što prije vrate, kako bi spasila barem dio prihoda od turizma.

Iako je Hrvatska idealna auto-destinacija i za turiste iz Srbije, u svim službenim najavama ne vidi se da hrvatski turizam računa na goste iz regije – Srbije, BiH i drugih država bivše Jugoslavije. Indiferentan stav prema srpskim turistima Hrvatska pokazuje dugi niz godina, nema kampanja (osim pojedinih turističkih kompanija), nema reklama na TV niti sudjelovanja na sajmovima turizma u Srbiji.

Podaci ipak govore kako broj srpskih turista u Hrvatskoj raste. Prošle ih je godine bilo 151.295, ili 10 odsto više nego godinu ranije, a ostvarili su 630.237 noćenja, odnosno prosječno 4,2 dana. Srpski turisti prošle su godine držali udjel od samo 0,7 posto, za razliku od preko 23 odsto koliko su imali Nijemci. Ovaj službeni podatak ipak treba uzeti sa rezervom jer ogroman dio gostiju iz Srbije ljetuje kod rodbine, prijatelja ili su vlasnici kuća u kojima borave tokom ljeta.

Hrvatska je preskupa destinacija posljednjih godina i za domaće goste, a sudeći prema najavama, hotelijeri i iznajmljivači ne planiraju značajno snižavati cijene niti ove godine jer smatraju da kad jednom cijene padnu, teško ih je ponovo dizati. Očekuju da će se nešto pokrenuti, pa se može primijetiti tek neznatno snižavanje, ali samo za jun, jer su očekivanja od jula i augusta i dalje ogromna.

Ništa bolja situacija nije niti sa cijenama u vanpansionskoj potrošnji. Ogromni gubici u posljednja tri mjeseca tjeraju vlasnike restorana i kafića da čak najavljuju i nova dizanje cijena kako bi pokrili ogromne gubitke koje su do sada ostvarili. Ipak, kada upitate obične ljude koji su ovog vikenda bili na nekoj od morskih destinacija, svi tvrde da su gradovi sablasno prazni. Čak i većina restorana na dubrovačkom Stradunu još uvijek ne radi.

Iz istog broja

Kadrovska politika SNS-a – Sećate li se Tomislava Nikolića

Može biti samo jedan

Slobodan Georgijev

Rečnik izbora 2020.

Vodič za sluđenog građanina

Zora Drčelić

Nemačka

Zov sunčanih predela

Nemanja Rujević

Grčka

Ko se boji korone još

Georgios Stamkos, Milica Kosanović

Dosije – Turizam u doba korone

Košmar koji traje

Radmilo Marković

Posledice pandemije po sport

Korona(rni) udar

Uroš Mitrović

Intervju – Nebojša Vladisavljević, autor knjige Uspon i pad demokratije posle Petog oktobra

Kako smo zaradili Vučića

Nedim Sejdinović

Korona na jugu Srbije

Istina ne stanuje ovde

Gordana Bjeletić

Intervju – Sergej Trifunović

Vlast krade otimajući nam život

A. I

Izbori i internet

Tužno, prljavo i jeftino

Jovana Gligorijević

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu