Granice opstrukcije u sudu

Konkurs za (ne)prijatelja

Zašto niti jedan advokat nije odgovarao zbog kršenja Kodeksa profesionalne etike i ometanja rada suda

Konkurs za (ne)prijatelja 1

Isprovociran ponašanjem advokata optuženih Dušana Mašića, beogradski advokat Nikola Barović je, na ponovljenom suđenju u Okružnom sudu u slučaju Ibarska magistrala, nedoličnim ponašanjem izazvao prekid glavnog pretresa. Prema onome što su preneli prestonički mediji, tu su pale reči magarčina, idiot, životinja, stoka, što svakako nije način na koji se u sudu govori. Barovićevoj reakciji je prethodila jedna vrsta opstrukcije od strane Mašića, branioca Radomira Markovića, koja se svela na neprestano dobacivanje u trenucima kada je ispitivan svedok Zoran Milenić. Posle razmenjenih uvreda između advokata, predsednik Krivičnog veća sudija Bojan Mišić prekinuo je pretres i sudnica broj 3 u Okružnom sudu je ispražnjena. Na kraju je iznervirani Barović gađao torbom Mašića na izlasku iz sale. Ovaj slučaj će tek dobiti svoje ishodište na Disciplinskom sudu Advokatske komore, saznajemo od predsednika beogradske kancelarije Vojislava Nedića. Incident koji se dogodio znatno je poljuljao tanani kredibilitet suda.

Tako je javnost doživela da posle snimaka parlamentarnog cirkusa, u kome se poslanici čašćavaju raznim imenima i polivaju vodom i gde poslanike iznosi obezbeđenje, čita i sluša o sličnim stvarima koje se dešavaju u srpskim sudnicama u kojima se odlučuje o najtežim krivičnim delima. U isto vreme, otkako je počeo "proces stoleća" za ubistvo premijera Zorana Đinđića i prateći procesi raznim kriminalnim grupama, svakodnevno stižu glasovi o poluincidentima u sudnicama posebnog odeljenja Okružnog suda u Beogradu. Stiče se utisak da advokati koji brane optužene na sve načine pokušavaju da opstruišu rad suda u čemu im često pomažu i predsednici veća koji ne nastupaju sa potrebnom količinom autoriteta. Najčešća primedba advokata optuženih vezana je za proceduralne greške koje navodno čine predsednici sudskih veća, a zebeleženo je i nekoliko slučajeva napuštanja sudnice, što je prema Zakonu o krivičnom postupku i Kodeksu profesionalne etike advokata prestup bez presedana. Svako malo se traži izuzeće sudije, čitavog tročlanog veća ili tužioca, što su razlozi zakonom opravdani ali u stvarnosti po pravilu neutemeljeni. Na predsednika sudskog veća Marka Kljajevića, u slučaju ubistva premijera Đinđića, palo je dosta optužbi koje su išle dotle da se bezmalo proglašava članom zemunskog klana, a po tvrdnjama nekadašnje predsednice Trgovinskog suda u Beogradu Milene Arežine. Tako se u javnosti ovaj čovek pre okončanja postupka, daleko od trenutka izricanja presude, pojavljuje sa "puterom na glavi", a trebalo bi da odlučuje u slučaju koji bi sutra mogao biti nešto što se izučava na Pravnom fakultetu i koji bi trebalo da znači onu prekretnicu u pravosudnom sistemu zemlje koja formuliše istinska merila vrednosti.

Predsednik Advokatske komore Beograda Vojislav Nedić za "Vreme" kaže da će ovo esnafsko udruženje preduzeti disciplinske mere protiv svih svojih članova za koje se pokaže da su drastično prekršili Kodeks, a zaprećene kazne su, za najteže prekršaje, od šest meseci do pet godina zabrane obavljanja ove delatnosti.

Pošto ovako teških krivičnih dela i kompleksnih procesa do sada nije bilo u srpskom pravosuđu, svi se ponašaju kao da se nalaze na nepoznatom terenu. Neophodnu neprikosnovenost i autoritet suda mogu doneti samo ljudi odlučni i voljni da istraju do kraja u rasvetljavanju istine. Portparol posebnog odeljenja Okružnog suda sudija Maja Kovačević-Tomić kaže da je za tako nešto potrebna kako podrška javnosti tako i pristojnije ponašanje svih učesnika u procesu. "Valjda je čitavom društvu u interesu da sudovi rade kako valja i da se procesi ne razvlače u beskraj", kaže Maja Kovačević-Tomić za "Vreme". Isto misli i Nedić, s tim što smatra da ponašanje u sudnici ponajviše zavisi od toga ko je predsednik sudskog veća: "Sudija je najodgovorniji za ono što se dešava u svakom procesu jer postoje mehanizmi da se veću omogući valjan rad", konstatuje Nedić. U rukama sudije su mogućnosti od opomene, preko novčanih kazni do udaljavanja iz sudnice onih koji ne poštuju red u sudnici.

Pored ovih, drastičnih primera nepoštovanja institucije suda, koja još nije preležala sve dečje bolesti, dogodilo se i to da optuženi izazivaju incidente. Tako je Nenad Opačić, ranije osuđen na 15 godina zatvora zbog prodaje narkotika, otmice protivprirodnog bluda i pokušaja ubistva, počinio upravo ovo poslednje pod maglovitim okolnostima na suđenju u Okružnom sudu u Novom Sadu. Njegov atak na svedoka optužbe Miladina Suvajdžića takođe je događaj bez presedana. Ono što je njegov pravni zastupnik Ilija Radulović ocenio kao bezazleni šamar, sud je video kao pokušaj da se svedoku oduzme život naoštrenom četkicom za zube. Opačić je svoje dobre manire pokazao i u posebnom odeljenju Okružnog suda u Beogradu, na suđenju "veterničkoj grupi", kada je, početkom marta, otkazao punomoćje Iliji Raduloviću a zapretio onim advokatima koji pristanu da ga brane po službenoj dužnosti da "se prijavljuju na dobrovoljni konkurs za mog najvećeg neprijatelja", prenose "Večernje novosti" od 3. marta Opačićevu pretnju. Potom je legao na pod pa su ga stražari izneli iz sudnice. U trenucima kada se njegovom klijentu sudi za krivično delo preprodaje narkotika, advokat Radulović izjavljuje, prenosi jedan beogradski dnevnik, da je njegov klijent nevin i da protiv njega ne postoji ni jedan jedini dokaz.

Vojislav Nedić kaže za "Vreme" da je svako komentarisanje procesa u trenucima dok on traje kršenje Kodeksa profesionalne etike advokata, ali i priznaje da nikada nijedan advokat zbog toga nije kažnjen od svoje esnafske organizacije.

Iz istog broja

Novi srpski auto

Nema se, može se

Miša Brkić

Haška pauza

Počasni zatvorenik

Nenad Lj. Stefanović

Lik i delo

Rade Bulatović

Dejan Anastasijević

Afere

Slučaj nestašnog ministra

Dejan Anastasijević

Kuda ide nova vlada

Sever–severozapad

Milan Milošević

Žarko Korać

Smrt Reformatora

Žarko Korać

Dušan Mihajlović

“Ko je među vama bez greha, neka prvi baci kamen

Dušan Mihajlović

Zoran Živković

Đinđić nije poginuo uzalud

Zoran Živković

Smrt Zorana Đinđića - Nebojša Čović

Šta su radile tajne službe

NEBOJŠA ČOVIĆ

Godinu dana od akcije Sablja

Sablja svilu ne seče

Miloš Vasić

Dvanaesti mart i druge strasti

Drugo ubijanje Zorana Đinđića

Dragoljub Žarković

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu