Istraživanje

Kome i kako Srbija daje "zlatno" državljanstvo 2

Foto: Nenad Milošević

Kome i kako Srbija daje “zlatno” državljanstvo

Broj izdatih rešenja o primanju u državljanstvo počeo je da raste od 2016. Tokom 2022. godine, kada je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, Srbija je izdala do tada rekordan broj rešenja o dodeli državljanstva na osnovu "interesa"

Zakon o državljanstvu Srbije predviđa da Vlada Srbije može da dodeli državljanstvo strancima čiji bi prijem u državljanstvo predstavljao interes za Republiku Srbiju.

Iako se ova rešenja Vlade objavljuju u Službenom glasniku, u njima se ne navode razlozi za odluku o dodeli državljanstva.

Prema pisanju BIRN-a, od 2010. do 2015, na ovaj način je godišnje primano u državljanstvo između pet i 13 osoba, mahom sportista koji igraju za klubove u Srbiji, umetnika, političara, direktora velikih međunarodnih banaka i stranih investitora.

Broj izdatih rešenja o primanju u državljanstvo počeo je da raste od 2016, kao i raspon profila ljudi kojima je dodeljivano. Iako su neki od njih bili prominentne javne ličnosti, mnogi nisu, i ostaje nejasno koji je interes Srbija imala u tome da im dodeli pasoš.

Tokom 2022. godine, kada je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, Srbija je izdala do tada rekordan broj rešenja o dodeli državljanstva na osnovu "interesa“ – 64 za celu godinu.

Broj pasoša je zapravo veći, jer je pojedinim rešenjima u državljanstvo primano više osoba, mahom članova porodice. Ove godine je izdato 70 takvih rešenja. Većina je dodeljena građanima Rusije.

Nemanja Nenadić, programski direktor organizacije Transparentnost Srbija, kaže da, ako se izuzmu slučajevi poznatih sportista i drugih javnih ličnosti, "šira javnost nije u mogućnosti da proceni da li je zaista postojao interes države Srbije da se određenim pojedincima državljanstvo dodeli ili ne.“

"U odsustvu tih informacija, moglo bi se dogoditi da se državljanstvo dodeli nekoj osobi za koju ne postoji interes republike Srbije, već finansijski interes onih koji takve odluke predlažu. Imajući u vidu sve veći broj dodeljenih državljanstava, bilo bi korisno da se uvede praksa objavljivanja obrazloženja uz ove odluke“, kaže Nenadić za BIRN.

Ceo tekst pročitajte na sajtu BIRN-a.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu