Novopazarski metež

Ko koga ne priznaje

Novoizabrani reis-ul-ulema Adem Zilkić održao je govor na trgu u Novom Pazaru, gde se okupio velik broj reisovih pristalica, ali i pristalica muftije Zukorlića. Policija kordonom razdvajala okupljene

Ko koga ne priznaje 1
PRISTALICE, TROSTRUKI KORDON I OPONENTI: Novi Pazar, oktobar 2007.

Nakon prošlonedeljnog prebijanja radnika novopazarske regionalne televizije i oružanog napada na TV Jedinstvo, čija je oprema razbijena, bačen je molotovljev koktel na predajnik radija Sto plus, koji je u vlasništvu Novinske agencije Beta. Muftija Zukorlić javno je uputio pretnju dopisnicima "beogradskih" medija.

Jake policijske snage pristigle su autobusima u Novi Pazar nakon najave novoizabranog reis-ul-uleme Adema Zilkića da će održati govor pred muslimanskim vernicima na centralnom trgu u Novom Pazaru. Zilkiću je u Beogradu doživotni počasni reis Jusufspahić uručio menšuru (ovlaščenje, dokument o pravno-šerijatskom legitimitetu).

Pre početka najavljenog mitinga svega nekoliko policajaca bilo je oko platoa ispred hotela Vrbak u centru grada, dok je mnogo veći broj čekao u pripravnosti iza hotela. Pred početak skupa na trgu su se okupili vernici, pristalice reisa Zilkića ali i muftije Zukorlića. Potonjih je bilo znatno više. Kako su učesnici skupa pristizali tako se uvećavao i broj pripadnika bezbednosti, razdvajajući dve grupe vernika. Jedan kordon je stajao pored Zukorlićevih pristalica, drugi pored Zilkićevih, a treći između.

Prethodnog dana MUP je izdao saopštenje da će skup biti sniman i fotografisan kako ne bi došlo do incidenata i ugrožavanja imovine i ljudi, a isti dan je šef kabineta reis-ul-uleme Islamske zajednice u Srbiji sa sedištem u Beogradu Jakup Leković na radiju Sto plus izrazio strahovanje da bi mogao biti organizovan atentat na reisa Adema Zilkića.

Novoizabrani reis stigao je na vreme, ali je početak skupa kasnio više od sat vremena, kao da se očekivalo okupljanje većeg broja Zilkićevih pristalica. Uočljivo je bilo da su pristalice muftije Zukorlića znatno mlađe životne dobi od pristalica reisa Zilkića. Pojavljivanje novoizabranog reisa Adema Zilkića dočekano je aplauzom ali i zvižducima pristalica muftije. Reis-ul-ulema Zilkić dočekan je skandiranjem "pobeda", što je sam prekinuo rekavši da u islamu nema pobednika i pobeđenih, te je pozvao sve muslimane na mir i pomirenje. On je ovom prilikom naglasio da se ni o kojem islamskom službeniku kao ni o Islamskoj zajednici ne sme govoriti ni misliti loše. Tokom njegovog obraćanja grupa vernika koja se ne slaže sa izborom novog reisa skandirala je "muftija", "izdaja", "idite za Beograd", "lopovi". Po okončanju skupa, okupljeni su se razišli mirno i bez incidenata.

Na predajnik regionalnog radija Sto plus, koji je u vlašnistvu Novinske agencije Beta, bačen je molotovljev koktel. Nepoznati napadač je u sredu 10. oktobra oko 21 sat bacio zapaljivo sredstvo na predajnik na Šultenovačkom brdu. Glavni i odgovorni urednik radija Sto plus Ishak Slezović rekao je da su za dešavanja u Sandžaku i Novom Pazaru odgovorni u prvom redu Sulejman Ugljanin, Rasim Ljajić, vlada u kojoj obojica sede, policija i verski velikodostojnici Zukorlić i Zilkić.

Muftija Muamer Zukorlić pozvao je sve muslimane da bojkotuju plaćanje televizijske pretplate zbog neobjektivnog izveštavanja o zbivanjima unutar Islamske zajednice i medijske hajke koja se protiv nje vodi. On je takođe rekao da se odriče diplomatskog pasoša i diplomatskog imuniteta zbog licemernog odnosa države prema Islamskoj zajednici. Dan kasnije je kao posebno nekorektne naveo i agenciju Beta i B92. Uputio je i otvorenu pretnju svim dopisnicima beogradskih medija koji izveštavaju iz Novog Pazara, posebno ističući agenciju Beta i urednika radija Sto plus Ishaka Slezovića, da "povedu računa" o tome kako izveštavaju. Na prijemu povodom početka Bajrama u Mešihatu Islamske zajednice u Novom Pazaru poručio je beogradskim dopisnicima da budu oprezni. "Privatnim medijima nemamo načina da prestanemo plaćati pretplatu, ali bih im poručio da budu oprezni, mislim na dopisnike B92 i agencije Beta koja vrlo otrovno izveštava i druge koje neću nabrojati, neka sami izvuku lekciju", rekao je Zukorlić. "Posebno mislim na dopisnike koji žive među nama ovde, bilo bi lepo da to uzmu u obzir kada pišu."

Ishak Slezović, direktor i urednik radija Sto plus, kaže da će nastaviti da izveštava profesionalno bez obzira na pritiske. Glavni i odgovorni urednik agencije Beta Ivan Cvejić uputio je pismo glavnom muftiji Muameru Zukorliću, u kojem je naveo da reči upućene na račun agencije Beta i glavnog urednika radija Sto plus ne može drugačije da razume nego kao pretnju. "Beta će nastaviti da sa punom pažnjom prati i izveštava o događajima u Sandžaku, rukovodeći se kao i do sada isključivo profesionalnim principima. S tim u vezi, uvereni smo da ćemo i sa Vama ubuduće imati profesionalnu i korektnu saradnju. Razume se, ukoliko bude potrebe, Beta i Sto plus će zaštititi svoje novinare i svoj profesionalni integritet obaveštavanjem domaće i inostrane javnosti o pritiscima kojima su izloženi", naveo je Cvejić.

Građani Novog Pazara sa kojima smo razgovarali niti veruju niti znaju šta je to zadesilo grad.

Iz istog broja

Vreme uspeha

Biznis

Valjevo – festival duvan-čvaraka

Kralj je mrtav

Dragan Todorović

Intervju – prof.dr Jagoda Jorga

Reforma bez strategije

Branka Kaljević

Mediji

Tabloidom na tabloid

Tamara Skrozza

Intervju – Vuk Drašković

Hteo sam da se iznad gomile uzdignem uz pomoć gomile

Slobodanka Ast

Novi izveštaj Karle del Ponte

Tužiteljkin osmeh

Slobodan Kostić

Kad će izbori

Dogovorili se da se dogovore

Vera Didanović

Šest meseci posle

Ko mi je stavio bombe na prozor?

Dejan Anastasijević

Kosovski pregovori

Briselska runda

Milan Milošević

Posle posete top menadžmenta Gasproma Beogradu

Ruski paket aranžman

Dimitrije Boarov

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu