Čudesni svet tendera

Ko čuva naše pruge 2

foto: dragan kujundžić / tanjug

Ko čuva naše pruge

Infrastruktura železnice Srbije dodelila je posao obezbeđenja u visini od 160 miliona dinara firmi koja je, prema uvidu u dokumentaciju MUP-a, falsifikovala izjave u postupku javne nabavke. Tužilaštvo za organizovani kriminal vodi istragu o ovoj firmi i ljudima povezanim s njom

Firma V.I.P. Security, čiji je direktor u januaru 2021. godine bio uhapšen pod sumnjom da je izvršio krivično delo poreske utaje i koja se u optužnici Tužilaštva za organizovani kriminal navodi kao jedna od nekoliko firmi koje su “poslužile” organizovanoj kriminalnoj grupi za izvlačenje novca, u poslednje dve godine dobila je više od 30 miliona evra od državnih firmi i institucija na javnim nabavkama.

Početkom 2020. “Insajder” je objavio neobičnu priču o tome kako je Ministarstvo unutrašnjih poslova angažovalo privatno obezbeđenje da štiti objekte MUP-a, odnosno Jedinice za obezbeđenje određenih ličnosti i objekata. Osim čudnog koncepta da neko drugi treba da štiti one koji treba da štite građane, dodatni sočan detalj u priči bio je podatak da jedna od četiri firme koje su dale zajedničku ponudu (naravno, kao jedini ponuđač) zapravo pripada bivšoj državnoj sekretarki upravo u MUP-u Srbije, Mileni Vuković; ona je tu funkciju nakratko obavljala krajem 2015. godine i bila je bliska sa bivšim ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem.

Stvari su dobile još bizarniji obrt kada je, kako je nedeljnik NIN otkrio u februaru 2021, uhapšen direktor jedne od ove četiri firme pod sumnjom da je izvršio krivično delo poreske utaje, a da su, kako ih je sumnjičilo Tužilaštvo za organizovani kriminal, dve od četiri firme u konzorcijumu zapravo bile deo organizovane kriminalne grupe za koju se sumnja da je vršila krivična dela pranja novca i poreske utaje.

Kako je u optužnici iz marta 2022. godine Tužilaštvo ustvrdilo, firme V.I.P. Security i Tistan Group su, između ostalih, bile pod kontrolom okrivljenog Slobodana Zdravkovića – jednog od dvojice okrivljenih za krivično delo udruživanja radi vršenja krivičnih dela – a koji ih je, zajedno sa drugim okrivljenima, koristio za izvlačenje gotovinskih novčanih sredstava.

Prema navodima iz optužnice, nakon svih transakcija i plaćanja provizije članovima organizovane kriminalne grupe (“ne manje od 8 odsto”), Zdravković je držao pod kontrolom “ne manje” od 74 miliona dinara koji su poticali iz kriminalne delatnosti organizovane kriminalne grupe.

Istom optužnicom okrivljenom Gojislavu Savoviću, direktoru firme V.I.P. Security, stavljeno je na teret da je tokom 2019. i početkom 2020. davao lažne podatke Poreskoj upravi, kako bi delimično izbegao plaćanje poreza na dodatu vrednost i to u ukupnom iznosu od oko 9,6 miliona dinara.

NEGATIVNI ODIJUM

Savović i Zdravković su bili uhapšeni 25. januara 2021. godine. To je bio razlog zbog koga je MUP, prema dokumentaciji u koju je “Vreme” imalo uvid, 12. februara doneo odluku o jednostranom raskidu ugovora sa V.I.P. Security, kao nosiocem posla, angažovanom za fizičko-tehničko obezbeđenje za potrebe Jedinice za obezbeđenje određenih ličnosti i objekata. Ugovor je bio potpisan na tri godine, trebalo je da traje do novembra 2021. i bio je ukupno vredan 110 miliona dinara, bez poreza na dodatu vrednost. Kako piše u raskidu ugovora, predmet ugovora bio je fizičko-tehničko obezbeđenje lica i imovine na lokacijama koje je opredelila Jedinica, “a koji su objekti za posebne namene, što za dobavljača predstavlja ispunjenje uslova vezanih za bezbednosne provere o ponašanje u skladu sa pisanim procedurama i postupanjem sa tajnim podacima”. Ovo je u neskladu sa saopštenjem koje je iznela firma V.I.P. Security nakon prvobitnog pisanja “Insajdera” – tada su rekli da nije tačno da zaposleni štite objekte Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, “već štite perimetar objekata koji se tiču parking-prostora, ulaza i izlaza… propuštanje vozila, dok samu unutrašnjost objekata i dalje čuvaju pripadnici MUP-a”.

“S obzirom da objekti za posebne namene imaju bezbednosni i poverljiv karakter, kao takav opredeljen Zakonom o policiji, neophodno je da izvršenje ovog ugovornog posla obavlja pouzdan dobavljač. S obzirom na najnovija dešavanja u vezi dobavljača i njihovih zaposlenih (zakonskih zastupnika) po pitanju zakonskog procesuiranja, očigledno je da u tim okolnostima ugrožen bezbednosni koncept poslova i nosioca poslova koji su predmet ugovornog izvršenja. Sve ovo može stvoriti negativni odijum u javnosti po pitanju saradnje Ministarstva sa firmama iz predmetne grupe ponuđača, te direktno i indirektno naneti štetu Ministarstvu, zbog čega se predlaže jednostrani raskid Ugovora”, piše u Odluci MUP-a o raskidu ugovora.

Pomenuti “negativni odijum u javnosti” nije smetao MUP-u kada je “Insajder” otkrio prvobitno angažovanje privatnog obezbeđenja, ali jeste u trenutku kada su uhapšeni suvlasnik i direktor jedne od firmi koje su pobedile na javnoj nabavci. Ovaj “negativni odijum”, nastao nakon pisanja NIN-a u februaru 2021, međutim, nije smetao drugim državnim institucijama da sklope više desetina ugovora sa firmom V.I.P. Solutions u naredne dve godine. Zdravković je bio suvlasnik V.I.P. Securityja sa 50 odsto udela u vlasništvu sve do decembra 2022. godine, dok je Gojković prestao da bude zakonski zastupnik ove firme (direktor) u aprilu 2021. godine.

OD MALIH DO VELIKIH PARA

Prema javno dostupnim podacima, u periodu od februara 2021. do kraja 2022. godine, državne institucije su sklopile 24 ugovora sa firmom V.I.P. Security (samostalno ili u grupi drugih ponuđača), ukupne vrednosti 3,77 milijardi dinara, odnosno više od 32 miliona evra.

Među institucijama koje su dodeljivale ove ugovore nalaze se Elektromreže Srbije (1,08 milijardi dinara), Elektroprivreda Srbije (650 miliona), Pošta Srbije (591 milion dinara), Nacionalna služba za zapošljavanje (511 miliona), Srbija Kargo (420 miliona)… Nekolicina državnih firmi i institucija koje su sklapale pomenute ugovore nakon februara 2021. sa ovom kompanijom u poslatim odgovorima saopštile su da im nije bila poznata činjenica da se protiv tadašnjeg vlasnika vodi proces pred Tužilaštvom za organizovani kriminal.

Ko čuva naše pruge 3
PRIHVATIO PONUDU JEDINOG PONUĐAČA BEZ PROVERE NJENE ISTINITOSTI: Nebojša Šurlan, v.d. generalnog direktora infrastrukture Železnice Srbijefoto: printscreen / tanjug

Poslednje državno preduzeće koje se dovodi u vezu sa ovom kompanijom je Infrastruktura železnice Srbije, čiji je direktor Nebojša Šurlan, na postupku javne nabavke označenom brojem 78-2022, za uslugu obezbeđenja objekata i imovine, potpisao odluku o dodeli ugovora u visini od 160 miliona dinara grupi ponuđača okupljenoj oko TISTEN GROUP d.o.o., koju čine i V.I.P. Security d.o.o. i G4S secure solutions d.o.o. Prema uvidu u dostupnu dokumentaciju na portalu javnih nabavki, ovaj ugovor dodeljen je bez prethodne provere istinitosti izjava ponuđača, čime se dovodi u pitanje zakonitost čitavog postupka javne nabavke.

Naime, u tenderskoj dokumentaciji u tački 1.10 ponuđač je na pitanje da li je u periodu od prethodne tri godine bio ugovorna strana u ranije zaključenom ugovoru o javnoj nabavci čija je posledica raskid tog ugovora, odgovorio sa “ne”, iako je, kao što smo naveli na početku ovog teksta, Ministarstvo unutrašnjih poslova, u februaru 2021, jednostrano raskinulo ugovor sa grupom ponuđača koju je predvodio V.I.P. Security d.o.o., a zbog krivičnog postupka koje Tužilaštvo za organizovani kriminal vodi protiv vlasnika i direktora te firme.

Time je ponuđač dao lažnu izjavu kršeći član 112. Zakona o javnim nabavkama. Čak i da ostavimo po strani činjenicu da je ponuđač pod istragom Tužilaštva za organizovani kriminal, ovo je bio dovoljan razlog za njegovo isključenje iz postupka javne nabavke.

Iz firme V.I.P. Security nisu odgovorili na pitanja – da li je kompanija zabeležila isti, smanjen ili povećan obim saradnje sa državnim institucijama nakon raskida ugovora sa MUP-om i objavljivanja informacije da su nekadašnji vlasnici kompanije pod istragom TOK-a, te da li je Slobodan Zdravković, koji je bio suvlasnik firme do 2014. godine, nakon izlaska iz vlasništva imao uticaj na rad kompanije i koja je bila njegova uloga na poslovanje firme, u svetlu podataka iz optužnice Tužilaštva za organizovani kriminal da je V.I.P. Security firma “pod kontrolom” Zdravkovića.

Prema zvaničnim podacima, poslovni prihodi firme V.I.P. Security su od 48,2 miliona dinara 2014. godine narasli na 2,29 milijardi dinara u 2022. godini, dok je neto dobit sa 2,8 miliona dinara tokom 2014. porasla na 280 miliona dinara 2022. godine. Nebojša Šurlan, vršilac dužnosti generalnog direktora Infrastrukture železnice Srbije, nije se izjasnio po pitanju da li je Komisija za javne nabavke pokušala da utvrdi činjenice koje su dovele do toga da se ugovor u iznosu od 160 miliona dinara bez PDV-a dodeli grupi ponuđača povezanih sa licima protiv kojih se vodi krivični postupak u Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Iz istog broja

Opozicija i građani

Vraćaju li se otpisani

Željko Bodrožić

Istraživanje BIRN-a

Svi kvadrati Dejana Stankovića

Aleksa Tešić

Kosovska hronika

Reanimacija Ohridskog sporazuma

Slobodan Georgijev

Skraćenje nastave u Srbiji

Predsednik zvoni za kraj škole

Nemanja Rujević

Organizovani kriminal

Narkodilerska šaputanja na telefonu

Filip Mirilović

Intervju: Gordan Matić, reditelj i doskorašnji direktor FCS-a

Lakše je kontrolisati jednog čoveka nego petoricu

Sonja Ćirić

Intervju: Miroslav Aleksić

Kasno je za dijalog

Radmilo Marković

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu