Vreme Beograda – Letnji raspust 2012.

Kampovi po meri đaka 2

foto: ivan šepić

Kampovi po meri đaka

"To to je cela filozofija ovog kampa: da se deca dobro provedu u pokretu, da ne provode letnji raspust ispred kompjutera i da u svemu tome budu bezbedna", kaže Ranko Ružin, organizator kampa na Adi Ciganliji

Sport, ne kompjuter

Kampovi po meri đaka 4

"Najraspust po tvojoj meri" naziv je za ovogodišnje besplatne kampove i školice u koje se rado ide iako je raspust, a počinju početkom jula i završavaju se krajem avgusta. Sekretarijat za sport i omladinu grada Beograda se i ove godine potrudio da osnovcima i tinejdžerima skrene pažnju sa užarenog betona i letnji raspust učini što zanimljivijim. Nije potrebno da budete vunderkind, odlikaš ili atletski građeni, važno je da maštate i da želite da stvarate, da se družite, upoznajete svet oko sebe i otkrivate svoje mogućnosti.

U sportskom balonu u blizini Veslačkog kluba "Crvena zvezda" na Adi Ciganliji je u petak 22. juna bilo prilično sparno. To, međutim, nije smetalo đacima nekoliko beogradskih osnovnih škola. Uvežbavali su rukomet. Ivan, đak petog razreda osnovne škole "Ivo Andrić" iz Rakovice, nakon što je iz trka pogodio gol, zadihano objašnjava da mu to što ima priliku da vežba rukomet sa pravim trenerom mnogo znači jer je za samo nekoliko sati naučio mnogo više nego u celom petom razredu. "Ovde je bolje jer se ne radi za ocenu, pa nije strašno ako pogrešim. Tako se bolje uči", kaže Ivan.

Napolju, na terenu za odbojku na pesku, Ljubica i njene drugarice iz OŠ "Branko Ćopić" sa Vidikovca kažu da su i prošle godine bile u sportskom kampu na Adi. "Volimo da dolazimo u kamp. Družimo se, upoznajemo druge đake iz drugih škola i još možemo da igramo odbojku na pesku. Super je. Bilo bi bolje da traje celo leto."

FILOZOFIJA SPORTSKOG KAMPA: Osim odbojke i rukometa, na Adi se u petak igrao i fudbal, košarka i stoni tenis. Sve to je deo "Letnje dečije škole sporta – Ada 2012" koju je organizovala "Zvezda city oaza". To je sportski kompleks koji se nalazi na Adi Ciganliji, kod Veslačkog kluba "Crvena Zvezda". Već pet godina ovo sportsko preduzeće učestvuje u gradskoj organizaciji letnjih raspusta za beogradske osnovce i to kroz letnje kampove. "Program se zasniva na nekoliko malih sportsko-rekreativnih školica odbojke, fudbala, rukometa, košarke, ali i stonog tenisa, badmintona, veslanja i drugih propratnih sadržaja", kaže za "Vreme" Ranko Ružin, organizator programa.

Ceo kamp funkcioniše tako što je "Zvezda city oaza" sklopila ugovor sa gradskom upravom, a nakon toga je ostvarena saradnja sa 18 beogradskih osnovnih škola u kojima nastavnici organizuju zainteresovanu decu za letnji kamp. Osim toga, kamp je otvoren i za svu drugu decu koja, takođe besplatno, mogu da učestvuju u svim programima kampa. Ružin kaže da svakog dana u kampu bude oko 100 đaka.

Svakog ponedeljka i subote, u dve smene (od devet do podne i od podne do 15 časova), deca dolaze na Adu i provode po tri sata sa trenerima i drugom decom. "Svako od njih prođe barem kroz jednu školicu i na taj način nauči nešto što će mu kasnije koristiti. Da li je to neka nova tehnika ili pokret u fudbalu ili košarci, ili je to neki potpuno nov sport za njih – oni biraju. Pored toga se organizuju i poligoni i takmičenja između škola", objašnjava Ružin i dodaje da su deca jako zadovoljna. "Osim toga, i roditeljima prija da imaju nekoliko slobodnih sati kada znaju da su decu ostavili na sigurnom mestu, i to je cela filozofija ovog kampa: da se deca dobro provedu u pokretu, da ne provode letnji raspust ispred kompjutera i da u svemu tome budu bezbedna." Sve vreme trajanja kampa na terenima je prisutna i zdravstvena služba.

Sekretarijat za sport i omladinu grada Beograda se i ove godine potrudio da osnovcima i tinejdžerima skrenu pažnju sa užarenog betona i letnji raspust učine što zanimljivijim. "Najraspust po tvojoj meri" je naziv za ovogodišnje besplatne programe i školice u koje se rado ide iako je raspust, a počinju početkom jula i završavaju se krajem avgusta.

AKO SI RADOZNAO/LA…: Ako ste odgovarajućeg uzrasta i zanima vas izrada maketa aviona i brodova, tu je nekoliko radionica za modelarstvo. Ako pak imate želju da glumite i saznate sve o procesu stvaranja pozorišne predstave, to ćete moći da naučite na ovom raspustu i to kroz igru, na raznim radionicama koje se bave pozorištem i glumom. Mnogobrojne slikarske radionice pretvoriće vas u malog slikara, a ako vas možda više zanima nauka, radionica "Nauka je zabavna!" jeste mesto gde ćete se kroz kreativan pristup upoznati sa zakonima fizike. Ili ste možda zainteresovani za astronomiju? Radionica "Moj snimak Sunca" će vas ubaciti u svemirsko prostranstvo, pričaćete o zvezdama, naučiti o osobinama Sunca i o njegovom uticaju na Zemlju. Volite da gledate filmove i da maštate o tome da jednog dana snimite jedan ili možda spot za omiljenu pesmu – ovog leta imate šansu da oprobate svoje režiserske moći i to na nekoliko radionica. Zanimaju vas druge kulture, želite da budete lider, postanete rokenrol zvezda… o čemu god da maštate, sada imate mogućnost da započnete svoju karijeru ili barem da se zabavite radeći ono što volite.

Dakle, nije potrebno da budete vunderkind, odlikaš ili atletski građeni, važno je da maštate i da želite da stvarate, da se družite, upoznajete svet oko sebe i otkrivate svoje mogućnosti.

KREIRAJ SVOG AVATARA: Jedna od ovogodišnjih radionica, koja se već nekoliko godina održava tokom letnjih i zimskih raspusta, jeste "Artedu" radionica, koju vodi Ana Nedeljković, mlada vizuelna umetnica. Ova sedmodnevna kreativna radionica, namenjena učenicima i učenicama srednjih škola, ima za cilj da upozna mlade sa aktuelnom savremenom vizuelnom umetnošću i podstakne njihovu kreativnost.

Radionica je smeštena u galeriji Kulturnog centra Beograda i trajaće od 3. do 9. jula. Radi se u grupama sa najviše 30 polaznika. "Broj polaznika se ograničava isključivo iz praktičnih razloga, kako bih mogla da imam individualni pristup sa svima", objašnjava Ana Nedeljković, voditeljka radionice. Svi radovi će biti predstavljeni na završnoj izložbi u dvorani Kulturnog centra Beograda.

Radionice traju tri sata dnevno i sastoje se od kratkih teorijskih predavanja od po dvadeset minuta – predavanja iz raznih oblasti vizuelne umetnosti, nakon čega sledi praktičan deo. Polazna tačka radionice je zamišljena tako da svako kreira jedan stripski karakter, svog malog avatara, koji će predstavljati njihove stavove i mišljenje i koji će se koristiti kao osnova rada u narednim fazama radionice. Sledeći dan prelazi se na ispitivanje odnosa između crteža i teksta, to jest polaznici otkrivaju kako jezikom savremene umetnosti mogu da iskažu svoje stavove, koji mogu da budu lični, da se odnose na njihov privatan život, a mogu i da se tiču nekih opštih društvenih pitanja, npr. ekologije, rodne ravnopravnosti i slično.

Treći dan radionice polaznici će se zanimati crtanjem bojama za tekstil po majicama, a poenta nije samo oslikati lep i moderan dizajn, već se majica doživljava kao prostor na kom se može predstaviti poruka. Četvrtog dana naučiće nešto o fotografiji u savremenoj umetnosti, a zatim će praviti svoje fotografije. Fokus nije na tome da naprave lepe, tehnički ispravne fotografije, već da kroz seriju fotografija predstave temu koja je njima bitna. Potom se napravljeni radovi tokom prva četiri dana kombinuju u različitim kompjuterskim programima i pravi se zajednički video-rad. Svako od polaznika će svoje crteže i fotografije predstaviti na završnoj izložbi.

"Ovi programi nisu namenjeni samo za talentovanu decu, već za sve one koji imaju potrebu za kreativnim izražavanjem. Naravno, bitno je i da ih kultura interesuje u nekom najširem smislu. Deca su odlično reagovala na prethodne radionice, a moram da naglasim da sam imala i odličnu saradnju sa njihovim profesorima", rekla je Ana na kraju i dodala da se nada da će ova vrsta edukacije zaživeti uskoro i kod nas.

I ŽIVI ROKENROL ŽIVOT: Još jedna zanimljiva radionica na kojoj će mladi ovog leta moći da stvaraju jeste poznata "Mala škola rokenrola", koja postoji od februara 2011. godine. Do danas, održano je preko 120 radionica kroz koje je prošlo više od 500 osnovaca i srednjoškolaca. Ovog leta, "Mala škola rokenrola" počinje 27. juna, a završava se 28. septembra, ali će se nastaviti i na jesen i zimu. Polaznici će biti podeljeni u četiri grupe, po uzrastu i nivou znanja. Radionice se održavaju u prostorijama Udruženja "Lenon", od 11 do 15 časova. "Cilj ovih radionica je uvođenje u svet rokenrola, tako što od polaznika formiramo bendove i učimo ih osnovnim muzičkim postulatima rok muzike kroz učenje rok pesama", navodi Željko Savić, muzičar i osnivač ove škole.

U zavisnosti od toga šta vole, deca će biti podeljena po različitim radionicama, kao što su vokalna radionica, gitarska radionica, "bass", bubnjarska i klavijaturska radionica, kao i radionice za komponovanje muzike i komponovanje tekstova.

»Vreme Beograda«

Ovo je jedan tekst iz dodatka.

Ceo dodatak u PDF-u

Dodatak priredila Biljana Vasić. Fotografije: A. Anđić, M. Milenković, I. Šepić, Beoinfo

Iz istog broja

Intervju – Bogdan Tanjević, košarkaški trener

Život je sjajna zajebancija

Tamara Nikčević

Svedok vremena; Intervju – Bogdan Tanjević, košarkaški trener (ceo tekst)

Život je sjajna zajebancija

Tamara Nikčević

Elektroprivreda Srbije – Najstarija elektrana za najnovije doba

Iz reke viđelo

Zoran Majdin

Portret savremenika – Vesna Pešić

Građanka sa političkim autoritetom

Jovana Gligorijević

Kriminal – Smrt u automobilu

Eksplozivno leto i posledice

Filip Švarm

Izborne koalicije

Skupštinska šarenica

Ivana Milanović Hrašovec i Dokumentacioni centar "Vremena"

Stranački pregovori

Nedelja raspleta Ivice Dačića

Zora Drčelić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu