Slučaj policajke Katarine Petrović

Kad kum nije dugme 2

GRAĐANI UZ SVOJU POLICAJKU: Protest u Valjevu...

foto: "kolubarske.rs"

Kad kum nije dugme

Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg suda u Beogradu odredilo pritvor policajki Katarini Petrović iz Valjeva, jerbo je odala tajnu da je Vučićev kum Nikola Petrović, prilikom saobraćajnog udesa, imao alkohol i kokain u krvi, da bi “sutradan”, na predlog istog tužioca, ne razmatrajući žalbu, ukinulo pritvor

Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg suda u Beogradu odredilo je 3. jula pritvor policijskoj službenici iz Valjeva Katarini Petrović zbog krivičnog dela zloupotrebe službenog položaja, a po predlogu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu. Kako stoji u rešenju, javni tužilac je stavio “obrazloženi predog za određivanje pritvora” navodeći kako osnovana sumnja da je okrivljena izvršila navedeno krivično delo proizilazi iz dokaza dostavljenih uz krivičnu prijavu.

Kad kum nije dugme 3
…i Katarina Petrovićfoto: branko ivković


REŠENJE O PRITVORU

Kako se navodi u rešenju o protvoru, Sud je prvenstveno cenio da osnovana sumnja da je okrivljena izvršila krivično delo koje joj je stavljeno na teret proizilazi iz dokaza priloženih uz krivičnu prijavu MUP, Sektor unutrašnje kontrole, Odeljenje za operativne aktivnosti, Odsek za krimininalističko postupanje… Naveden je broj dokumenta od 4. jula 2023, te da u ovoj fazi postupka postoje osobite okolnosti koje ukazuju da će okrivljena Katarina Petrović ponoviti krivično delo, prema stanju u spisima predmeta, i dalje zaposlena kao policijski službenik u PU Valjevo, te da su joj tako dostupni podaci iz sistema JIS MUP Republike Srbije.

Sud navodi da je “okrivljena, u više navrata, u periodu od marta do juna 2023. godine, preko svoje pristupne šifre, pristupala sistemu JIS MUP Republike Srbije i preko aplikacija “Dnevnik događaja”, vršila pregled događaja evidentiranog pod brojem DD (…) u kome su sadržani svi lični podaci učesnika saobraćajne nezgode koja se dogodila 6. marta 2023. godine, te da je dana 14. juna 2023. godine i odštampala izveštaj o navedenom događaju, koji nosi oznaku “poverljivo”, fotografisala ga svojim mobilnim telefonom i poslala putem mobilne mreže Tviter neovlašćenom licu.

Da se prevede: policijska službenica Petrović je, kako je navela u odbrani, isprovocirana Skupštinskom raspravom koju je videla na TV, snimila policijski izveštaj nakon saobraćajnog prekršaja Vučićevog kuma Nikole Petrovića, koji je ovaj izazvao “meklarenom” koji košta mnogo para. U izveštaju je bila i poverljiva informacija da je Petrović u trenutku prekrašaja bio pod uticajem alkohola i narkotika, i sve to poslala poslanici Mariniki Tepić.

UKIDA SE PRITVOR

Znamo šta je posle bilo, šta je radila Marinika sa dobijenim informacijama, te da je policajki određen pritvor do 30 dana u Centralnom zatvoru. Treba napomenuti da je policajka Katarina Petrović bila “poznata” organima gonjenja jer su je prethodno ispitivale bezbedonosne agencije na okolnost da su je uvatile kamere na protestima “Srbija protiv nasilja” u Beogradu, pa je već odgovarala na pitanja da li voli svoju zemlju i da nije slučajno protiv vlasti i predsednika.

Nakon toga, 6. jula u Valjevu je održan protest “Valjevo protiv nasilja”, na kome je suprug uhapšene policajke dobio ovacije, a advokat okrivljene, Branko Ivković, javno rekao da u Katarininom slučaju nema nikakog krivičnog dela, već se to eventualno može podvesti pod disciplinski prekršaj, što je i naveo u žalbi, i tom prilikom poručio da ukoliko do sledeće nedelje ne puste Katarinu, Valjevo ide u Beograd, pozvaće celu Srbiju i neće se vraćati dok je ne puste kući.

Da li to, ili što je procenjeno da slučaj uhapšene policajke loše utiče na stanje u redovima policije, tek, doslovno sutradan došlo je do obrta u ovom slučaju. Dakle, sedmog jula, Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg suda u Beogradu, u postupku protiv okrivljene Katarine Petrović zbog krivičnog dela zloupotrebe službenog položaja, doneo je REŠENJE, sve velika slova, pa opet sve velika slova, UKIDA SE PRITVOR!

Interesantno je da je isti tužilac koji je zahtevao pritvor, sada tražio da se pritvor odmah ukine. To je obrazloženo time što je od Policijske uprave Valjevo stiglo obaveštenje da je u toj policijskoj upravi doneto rešenje o privremenom udaljavanju optužene sa posla i da je protiv nje pokrenut disciplinski postupak. Sud je još naveo kako nalazi da u konkretnom slučaju ne postoje osobite okolnosti koje ukazuju da će okrivljena ometati postupak uticajem na svedoke.

Advokat Ivković kaže da je došlo do prekvalifijacije krivičnog dela, tužilac je odustao od krivičnog gonjenja zbog zloupotrebe službenog položaja, te da joj se sada na teret stavlja krivično delo o tajnosti podataka. A za to delo, kako kaže, nadležno je Osnovno javno tužilaštvo u Valjevu a ne Više javno tužilaštvo u Beogradu. Advokat je najavio žalbu na rešenje Policijske uprave Valjevo o udaljenju optužene sa posla, a i ona je, izgleda, rešila da se ne brani ćutanjem pošto je najavljena kao govornica na protestu “Valjevo protiv nasilja”, koji će biti na Petrovdan, 12. jula, na godišnjicu kad je Bogoljub Arsenijević Maki u ovom gradu digao “ustanak protiv vlasti i opozicije”.

Iz istog broja

Demanti

Lični interes i senzacionalizam

Republički geodetski zavod

Dečja pornografija (II)

Predatori sa druge strane ekrana

Anđela Andrijević

Srbija i 500 dana rata u Ukrajini

Pilićarsko-šibicarski izbor

Ljubomir Madžar

Uloga vojske u režimskom marketingu

Kaplarski zazor

Davor Lukač

Anatomija jedne stranke

Kako je propao SNS

Nedim Sejdinović

Lični stav

Sen Žist i napredna učenost

Đorđe Pavićević

Prilozi istoriji beščašća

Vlast protiv građana

Jovana Gligorijević

Jovanjica: Svedočenje inspektora Dušana Mitića

Zašto smo hteli da uhapsimo direktora BIA

Jelena Zorić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu