VREME BR.1081 | 22. SEPTEMBAR 2011.

Između Meke i Brisela

"Erdogan želi da ga se sećaju kao čoveka koji je od Turske napravio globalnu silu", kaže Henri Barki, iz Karnegi zadužbine za međunarodni mir u Vašingtonu. Do takvog statusa Turskoj nedostaje još koji korak, a ukoliko ga učini, Erdogan će od "sultana" verovatno postati "padišah" (vrhovni vladar)

Moj prvi susret sa višestranačkim sistemom desio se u Turskoj i bio je prilično frustrirajući. Pre trideset i kusur godina, kada su rahmetli SFRJ i socijalističko samoupravljanje bili u punoj snazi, Turska je bila prilično slaba zemlja, u kojoj su se smenjivale nestabilne koalicione i poneka vojna vlada. Ovim drugim su naravno prethodili vojni udari, a poslednji u nizu izveo je general Kenan Evrem 1980. godine. Za vlast su se borili Bulent Edževit i Sulejman Demirel, decenijama vodeći turski političari, ali i na desetine partijskih lidera i liderčića. Kakve su to kampanje i mitinzi bili. Jednog dana mitinguju levičari – sve razlupaju. Drugog dana dođu desničari – rezultati isti. Bilo je i lepih strana tadašnjih turskih kampanja. Sećam se da su pojedini političari deci bacali sitan novac i bombone iz aviona, ali, da li zbog toga što sam dolazila iz jednopartijske države ili nečeg drugog, u "borbi" za iste bila sam krajnje neuspešna. Sva tadašnja dževa, svađe, tuče, u meni, tada mladom i politički nesvesnom biću, izazvale su kontraefekat, te sam sa olakšanjem razmišljala: "Što je dobro što je Jugoslavija stabilna zemlja i što nemamo te političke partije."

Više od trideset godina kasnije, maja 2011, opet sam se zatekla u Turskoj usred predizborne kampanje. Razlika u odnosu na one ranije, drastična. Bombona i para iz aviona nije bilo, a mitinzi su nalikovali sličnim skupovima širom sveta. Razdragani građani, skandiranje, zastave, političari koji obećavaju svašta, od skraćenja vojnog roka, preko povećanja plata i penzija do gradnje kanala ispod Bosfora. Postojala je još jedna razlika u odnosu na izbore iz sedamdesetih i osamdesetih godina – pobednik, Partija pravde i razvoja (AK) premijera Redžepa Tajipa Erdogana, unapred se znao, ali je samo bilo pitanje sa koliko procenata.

PO TREĆI PUT ERDOGAN: Na junskim parlamentarnim izborima AK partija osvojila je 50 odsto glasova, a premijer Erdogan je dobio treći uzastopni mandat. Rezultatom nisu bili potpuno zadovoljni, jer nisu osvojili dvotrećinsku većinu koja bi im omogućila da promene ustav, ali pobeda je pobeda. U turskom izbornom sistemu predviđen je cenzus od čak 10 odsto, a izborna matematika je AK partiji donela šest poslanika manje (325 od ukupno 550 mesta) iako su osvojili 3,5 odsto glasova više nego na prethodnim izborima. Koliko je snažna AK partija pokazuju rezultati opozicije. Najjača Republikanska narodna partija, koju je svojevremeno osnovao Ataturk, osvojila je 26 odsto glasova, a desničarska Partija nacionalističke akcije 13 odsto glasova.

Treća po redu izborna pobeda AK partije je i najubedljivija. Na prvim izborima 2002. osvojila je 34 odsto glasova, a 2007. godine 46,5 odsto. Nije teško zaključiti šta je formula uspeha AK partije. Pod vođstvom Redžepa Tajipa Erdogana Turska je zabeležila ekonomski procvat i godinama je, nakon Kine, druga zemlja po privrednom rastu. U prošloj godini ekonomski rast Turske iznosio je 8,9 odsto, a globalna kriza kao da je nije ni dotakla. Prema Svetskoj banci, turska ekonomija se nalazi na 17. mestu u svetu, bruto nacionalni dohodak je 10.079 dolara po glavi stanovnika. Smanjili su i nezaposlenost na 9,2 odsto sa prošlogodišnjih 10,5. Mada pojedini ekonomisti upozoravaju na "pregrejanost" turske privrede, zabrinjavajući deficit i moguće zaustavljanje rasta, Erdogan najavljuje da će stogodišnjicu osnivanja Republike Turske (2023. godine) ova zemlja dočekati među 10 najrazvijenijih i sa 25.000 dolara BDP-a po glavi stanovnika. Možda deluje ambiciozno i nerealno, ali Turcima mnogi nisu verovali ni kada su osamdesetih godina najavljivali da će postati turistička velesila. A postali su.

Kritičari Erdoganu zameraju da vodi zemlju u islamizam i da je autoritaran vladar. Otuda i nadimak "Sultan". Te kritike na Erdoganov račun mnoge Turke izgleda ne zabrinjavaju. "Moja porodica i ja živimo bolje, zarađujem više para, Erdogan je najsposobniji političar i zato glasam za njega", kratko je objašnjavao prodavac ribe u Istanbulu uoči junskih izbora. Premijer uživa ugled čoveka koji dobro planira i planove sprovodi u delo.

DŽAMIJE SU NAŠE KASARNE: Premijeru Turske niko ne može da ospori da je sposoban i harizmatičan političar. Ujedno je i populista jer Turci, baš kao i ostali Balkanci, izgleda vole vođe, predvodnike, domaćinske političare. Čak i ako ne razumete turski, a gledate njegove nastupe, vidite da Erdogan masu lako hipnotiše. Citira Kuran, filozofe, poziva se na svetlu istoriju, najavljuje istu takvu budućnost, ističe uspehe svoje vlade a, na zgražavanje turske elite, ne libi se ni narodskog govora ni pesme. Na jednom predizbornom skupu recitovao je pesmu popularnog turskog folk-pevača na oduševljenje publike koja je u transu sa njim zapevala. "Hodamo zajedno na ovom putu, pokisli smo zajedno na ovoj kiši, sada kad god slušam pesmu, sve me podseća na tebe", pevali su Erdogan i masa. Koju godinu ranije, ljubav prema pesmi umalo mu nije presela. Zbog recitovanja stihova "džamije su naše kasarne, minareti su naši bajoneti, a vernici vojska", 1999. godine osuđen je na deset meseci zatvora jer je sud smatrao da tom pesmom Erdogan širi versku mržnju. Odležao je četiri meseca.

Redžep Tajip Erdogan je rođen 1954. u Rizi. Po obrazovanju je ekonomista. Njegova biografija ima elemente "turskog sna" jer potiče iz skromne porodice, pa je kao tinejdžer u Istanbulu zarađivao prodajući na ulici vodu, limunadu ili đevreke. Rano se partijski angažovao i bio je član Partije blagostanja i Partije vrline, koje su zbog islamističkih stavova zabranjene. Od 1994. do 1998. godine bio je veoma uspešan gradonačelnik Istanbula. AK partiju je osnovao 2001. godine, pošto je zabranjena Partija vrline tadašnjeg premijera i Erdoganovog prijatelja pokojnog Nedžmetina Erbakana. Sem Ekonomskog fakulteta završio je i muslimansku versku školu.

Potiče iz tradicionalne muslimanske porodice, vernik je, ne pije alkohol i ne puši. Oštar zakon o zabrani pušenja u Turskoj donet je na njegovo izričito insistiranje, a poznata je i njegova izjava da je "borba protiv cigareta jednako važna kao i borba protiv terorizma". Dok je bio gradonačelnik Istanbula zabranio je alkohol u svim ugostiteljskim objektima u vlasništvu grada, a restriktivnim merama ograničio je prodaju alkoholnih pića u celoj Turskoj. Ustavni sud je ukinuo deo mera. Prošle godine je pozvao Turke da jedu grožđe umesto što piju vino. Oženjen je Eminom. Imaju četvoro dece, sinove Ahmeta i Nedžmedina i ćerke Esru i Sumeju.

Erdoganovu ličnu i političku narav mnogi tumače njegovim skromnim odrastanjem u starom delu Istanbula, naselju Kasimpaša. Meštani Kasimpaše uglavnom su radnici i vlasnici manjih radnji. Sebe predstavljaju kao dobre i marljive, tradicionaliste, ali priznaju da su preke naravi. Drže do časti i na uvredu žestoko reaguju. Oni koji poznaju Erdogana tvrde da je pravi Kasimpašanin. Oni Erdogana vide kao "svog čoveka" o kome govore sa puno poštovanja. U čajdžinicama i radnjicama su njegovi portreti, neki iz kampanje, neki u fudbalskom dresu iz vremena kada je igrao za lokalni tim. Stadion Fudbalskog kluba Kasimpaša nazvan je, pogodite po kome? Po Redžepu Tajipu Erdoganu, naravno. "On nas je učinio ponosnim. Možeš poticati iz Kasimpaša i postati premijer, tako da predstavlja uzor našoj deci da vredno rade. Možeš biti dobar musliman, poštovati naše vrednosti i biti veoma uspešan", priča vlasnik lokalne kebab radnje.

SVETSKI IGRAČ: Erdogan je postao heroj ne samo Kasimpaše već i šireg dela muslimanskog sveta. Ekonomski snažna Turska postala je globalni igrač, koji se pita o mnogim svetskim problemima, ne pristaje na ulogu servilnog poslušnika SAD i Zapada, ali i zateže odnose sa Izraelom. Takva politika godi širokim muslimanskim masama, duboko frustriranim sopstvenim neuspesima i brojnim potezima zapadnih država, kao što su okupacija Iraka i Avganistana, do hroničnog problema Palestine. U Erdoganu mnogi muslimani, od Gaze, preko Sirije i Libana do Bosne i Hercegovine, vide snažnog vođu, a u Turskoj uzor i dokaz da Islam, demokratija i ekonomski razvoj nisu nespojivi. Takav imidž prija i Erdoganu, koji je u pobedničkom postizbornom govoru najavio da će Turska i dalje biti "glas" muslimana. "Verujte mi, Sarajevo je danas pobedilo isto kao i Istanbul, Bejrut je pobedio isto kao i Izmir, Damask je pobedio isto kao Ankara, Ramala, Nablus, Dženin, Zapadna obala i Jerusalim pobedili su isto kao i Dijarbakir", poručio je on, uz pokliče oduševljenih pristalica.

Turska je trenutno najprisutnija u zemljama "arapskog proleća", koje se nadaju da će moći da primene turski "recept", spoj Islama i demokratije. No, sigurno neće biti jednostavno da se Muslimanska braća transformišu u stranku AK tipa. Oduševljeno su Erdogana nedavno dočekali u Egiptu, Tunisu, Libiji. Skoro istovremeno Libiju su posetili i "oslobodioci" Sarkozi i Kameron. Bilo je razdraganog sveta, aplauza, ali u poređenju sa dočekom turskog premijera te scene su bile mlake. Sve bliskije političke veze sa arapskim svetom, praktični Turci koriste i za jačanje ekonomije pa su turski izvoz i investicije u zemljama Bliskog istoka višestruko porasli. Porastao je i broj arapskih turista u Turskoj, a pedantni Turci su izračunali da jedan arapski turista troši koliko šest zapadnih: em "brat po veri", em široke ruke. Mada se ekonomski procvat još nije podjednako osetio u svim delovima Turske, svako ko obiđe urbani deo ove zemlje primetiće dobre puteve, infrastrukturu, odlične automobile, solidan životni standard.

Šta će onda Turcima EU, koja ih decenijama zamajava pričama o članstvu? Primećuju to i obični Turci, te podrška članstvu u EU dramatično pada. S obzirom na ekonomski i politički uticaj Turske, kao i demografiju, sutra se lako može desiti da će Brisel "poželeti Turaka, al’ Turaka više (u redu za EU ) biti neće". Turski zvaničnici, međutim, potenciraju opredeljenost za članstvo u EU, ali i najavljuju da će zamrznuti odnose sa Briselom kada Kipar preuzme predsedavanje u julu 2012. godine, ako se ne pronađe rešenje za ostrvo podeljeno na južni deo koji svet priznaje kao Republiku Kipar i severni na kome je proglašena Turska Republika Severni Kipar, koju priznaje Ankara.

Erdogan ne voli teorije po kojima Ankara okreće leđa Zapadu i približava se muslimanskom svetu. "Tvrdnja da se Turska sve više približava islamskom svetu ne odražava stvarnost. Turska u kojoj više od 99 odsto stanovništva čine muslimani oduvek je imala svoje mesto u islamskom svetu. Iza ove tvrdnje, u stvari, stoji jedna druga: preokret u turskoj spoljnoj politici – tvrdnja koja ne samo da ne odražava stvarnost, već je i zlonamerna. Nije Turska načinila preokret, već je na regionalnom i globalnom planu proširila svoje vidike i zahvaljujući sve pozitivnijem imidžu postala prisutnija u međunarodnim naporima za uspostavljanje mira, bezbednosti i blagostanja i vodi glasniju politiku", kaže Erdogan.

IZMEĐU ZAPADA I ISLAMA: Mada zapadne države skoro neizostavno konsultuju Tursku o mnogim pitanjima (Libija, Sirija), primetna je sumnja prema sve aktivnijoj spoljnoj politici Ankare. U Vašingtonu se mogu čuti strahovi da se Ankara previše "odmetnula" od Zapada, Amerika pokušava da pomiri Tursku i Izrael, posvađane zbog prošlogodišnjeg upada izraelskih komandosa na turski brod koji je prenosio pomoć za Gazu. Pošto Ankara svesrdno podržava namere Palestine da dobije punopravno članstvo u UN, do novog zaoštravanja sa Tel Avivom će sigurno doći. EU, pak, ne može da prihvati protivljenje Turske odluci Kipra da počne eksploataciju nafte i prirodnog gasa u Mediteranu.

"Erdogan želi da ga se sećaju kao čoveka koji je od Turske napravio globalnu silu", kaže Henri Barki, iz Karnegi zadužbine za međunarodni mir u Vašingtonu. Do takvog statusa Turskoj nedostaje još koji korak, a ukoliko ga učini, Erdogan će od "sultana" verovatno postati "padišah" (vrhovni vladar). Naravno, ukoliko ne dođe do, po Tursku, neželjenih komplikacija na domaćem (kurdski ili neki drugi problem) i međunarodnom planu.

Turski premijer je Srbiju (turski Sirbistan) posetio jula 2010. godine. Po običaju, društvo mu je pravila supruga, ali i mlađa ćerka. Prva sa tradicionalnom muslimanskom maramom, a druga noseći majicu u obliku turske zastave. Predsednik Srbije Boris Tadić i premijer Turske Redžep Tajip Erdogan ocenili su da dve države ulaze u novu fazu izgradnje strateških odnosa, a u Novom Pazaru su otvorili Turski kulturni centar "Ataturk". Erdogana su "braća" Bošnjaci u Novom Pazaru dočekali kao nekad Tita, uz turske zastave, pesme, natpise na turskom i skandiranje "Turkije", "Erdogan".

Iz istog broja

VREME 308 . 14. septembar 1996.

Dragiša Pavlović (1943-1996)

Milan Milošević

VREME BR 6 • 3 DECEMBAR 1990.

Izjava mog ministra

Jug Grizelj

VREME BR 6 • 3 DECEMBAR 1990.

Srbija u poslednjoj jednopartijskoj nedelji

MILAN MILOŠEVIĆ, ROKSANDA NINČIĆ, FLIP MLADENOVIĆ i STOJAN CEROVlĆ

VREME | BR. 407 | 8. AVGUST 1998.

Žene u srpskoj istoriji – Oficirke

Dr Mile Bjelajac Izbor: Milan Milošević

VREME 409 | 22. avgust 1998.

Žene u srpskoj istoriji – Ravnogorke

Bojan B. Dimitrijević Izbor: Milan Milošević

VREME BR. 12 | 14. JANUAR 1991.

Jug Grizelj (1926-1991)

ŽIVORAD KOVAĆEVIĆ

Vreme br. 29 • 13. maj 1991.

U boj u boj, za narod svoj

BORKA PAVIĆEVIĆ

VREME vanredni brojevi od 27. mart – 26. jun 1999

PRILOG KULTURI SEĆANJA: Ratno Vreme

Milan Milošević i ekipa izveštača Vremena

VREME 323. 28. decembar 1996.

Dve Srbije u jednom gradu: Sloba u toplom zecu

Milan Milošević s Pericom Vučinićem i Urošem Komlenovićem

VREME BR. 281. 9. MART 1995.

Srbija u razbijenom ogledalu: U mesecu mau kad ruže cvetau

Milan Milošević

VREME BR. 77. 13 APRIL 1992.

Promeniti nešto, da bi sve ostalo isto

Milan Milošević

VREME BR 280. 2. MART 1996.

Siromaštvo: Žene jedu poslednje

KATERINA BERTINI

VREME BR. 280. 2. MART 1996.

Hrvatska: HDZ protiv svih – Strah od pokojnice

JELENA LOVRIĆ

VREME BR 289. 4. MAJ 1996.

Taras Kennauner: Odgovor Nebojši Popovu – Pismo srpskom prijatelju

Taras Kermauner, Nebojša Popov

VREME BR 254. 4. SEPTEMBAR 1995.

Krunski svedok: Ivan Stambolić – “Put u bespuće”

Slobodan Inić, pripremila Roksanda Ninčić

VREME BR. 261. 23. OKTOBAR 1995.

Pouke jedne knjige: Društvena nemoć

SLOBODAN INIĆ

VREME BR. 256. 18. SEPTEMBAR 1995.

Iz ličnog ugla: O ilizijama i novcu

Branko Milanović

VREME 321. 14. DECEMBAR 1996.

Idu dani: Srbija se vraća kući

BRANKO BALETIĆ

VREME BR. 277. 10. FEBRUAR 1996.

Intervju: Dragoslav Avramović – Presipanje levo-desno

Dimitrije Boarov

VREME BR. 295. 15. JUN 1996.

Handke na južnoj pruzi

Bojan Bosiljčić

VREME BR. 357. 23. AVGUST 1997.

Zakoračiti u ponor

IGOR MANDIĆ

VREME BR. 289. 4. MAJ 1996.

Nojeva politika

LASLO SEKELj

VREME BR. 283. 23. MART 1996.

Neopreznosti stručnjaka

Vladan A. Vasilijević

VREME BR: 323. 28. DECEMBAR 1996.

Politički autizam

MILENKO KARAN

VREME 323. 28. DECEMBAR 1996.

REAGOVANJA: Žrtve bez prava

Miodrag Milić, Konstantin Obradović

VREME BR. 255. 11. SEPTEMBAR 1995.

UVODNIK – Užas i nada

VESNA KRMPOTIĆ

VREME BR. 290. 11. MAJ 1996.

Iz ličnog u gla: Zenit naše istorije

Radomir Konstantinović

VREME BR. 23. 1. APRIL 1991.

DOKUMENTI VREMENA: Događaji pred 27. mart

Mihailo KonstantinovIć

VREME BR. 357. 23. AVGUST 1997.

Dokumenti: Epistola – Strah i nada, Zemun 1997.

Priredio: Milan Milošević

VREME 331. 22. FEBRUAR 1997.

Intervju: dr Stojan Babić – Pištalike za novu vladu

ZMAGOSLAV HERMAN

VREME BR. 105. 26. OKTOBAR 1992.

Gmizaće dok se ne usmrde

Koča Popović, priredio Gojko Tešić

VREME BR. 105. 26. OKTOBAR 1992.

Evropski duh

Gojko Tešić

VREME BR. 25. 15. APRIL 1991.

Dokumenti: Ako ne umemo dobro da radimo, bar ćemo znati dobro da se tučemo

Priredio: Milan Milošević

VREME BR. 12. 14. JANUAR 1991.

Marko Nikezić (1921 – 1991)

Zoran Jeličić

VREME BR. 273. 13. JANUAR 1996.

Što Srbin zamera Slovencu

Miljenko Jergović

VREME BR. 273. 13. JANUAR 1996.

Gazimestansko otrežnjenje

Tibor Varadi

VREME BR. 287. 20. APRIL 1996.

Iz stručnog ugla: Savezna vlada protiv guvernera

Miroljub Labus

VREME BR. 5. 26. NOVEMBAR 1990

Šta mi se događa: Nacionalno nepodoban

Ranko Munitić

VREME BR. 1-5. 29. OKTOBAR - 26. NOVEMBAR 1990.

DOKUMENTI VREMENA: AGONIJA SKJ

Andrija Čolak

VREME BR. 1-5. 29. OKTOBAR - 26. NOVEMBAR 1990.

DOKUMENTI VREMENA: AGONIJA SKJ

VREME BR. 298. 6. JUL 1996.

Širenje “srpske istine”

MlODRAG STANISAVLjEVIĆ

VREME 321. 14. DECEMBAR 1996.

Intelektualci i protest – Moralni delikti

Mirjana Miočinović

VREME | 288 |27. APRIL 1996.

Iz ličnog ugla – Sudbina igrača

Miloš Mišović

VREME BR. 1 | 29. OKTOBAR 1991.

SVET I MI – Velika prilika znatna konfuzija

DRAGIŠA BOŠKOVIĆ

VREME | BR. 45 | 2. SEPTEMBAR 1991.

INTERVJU – Milovan Đilas

Dimitrije Boarov

VREME BR. 441 | 19. jun 1999.

KRAJ RATA – Povlačenje,13 dana pre Vidovdana

Nenad Lj. Stefanović

VREME BR. 1 | 29. OKTOBAR 1990.

ESEJ – Izgubljeni šarm Istočne Evrope

Stanko Cerović

VREME BR. 1 | 29. OKTOBAR 1990.

Šta sam rekao: Strah od sebe

Srđa Popović

VREME BR. 308 14. SEPTEMBAR 1996

Amerika i Kosovo

Sonja Biserko

VREME BR. 12 | 14 JANUARA 1991.

Novinari u literaturi – Ludak iz Treboula

Bora Ćosić

VREME BR. 11• 7. JANUAR 1991.

Javnost – Kriptopolitička komunikacija

Milorad Pupovac

VREME BR 1. 29. OKTOBRA 1991.

DA LI JE CVIJIĆ BIO U PRAVU?

LUBINKA TRGOVČEVIĆ

VREME BR. 50 |7 OKTOBAR 1991.

Hazardi zaštite nacionalnog interesa

Ljubomir Madžar

VREME br. 41 | 5. avgust 1991.

Iz krajnosti u krajnost

Bogdan Bogdanović

VREME BR. 48. 23. SEPTEMBAR 1991.

Predlog – Razoružati vojske i TV

Bogdan Denić

VREME BR. 22 | 25 MART 1991.

Cenzura – Izidin hram

Živojin Pavlović

VREME BR. 46 | 9. SEPTEMBAR 1991.

Pismo našim prijateljima u svijetu

Predrag Matvejević

VREME br. 255| 11. SEPTEMBAR 1995.

Stanje stvari – Završni račun

DRAGAN VELIKIĆ

VREME BR. 29| 13. M A J 1991.

Crveni ples

Dragan Veselinov

VREME 382| 16. MAJ 1998.

Stav: Univerzalna sve- ili ne-znalica

SERGIJE LUKAČ

VREME br. 245 | 16. NOVEMBAR 1996.

Televizija i demokratija – Hipnotisani u Bastilji

Milan Milošević

VREME BR. 279. | 24. FEBRUAR 1995.

Direktan prenos zatvaranja

Milan Milošević

VREME BR.1119 | 14. JUN 2012.

Protokoli i njihove poruke

Dragoslav Grujić i Dokumentacioni centar "Vreme"

VREME BR.876 | 18. OKTOBAR 2007.

Ko mi je stavio bombe na prozor?

Dejan Anastasijević

VREME BR.709 | 5. AVGUST 2004.

Duša

Aleksandar Ćirić

Vreme 476| 19. februar 2000.

Špageti-egzorcizam

Frano Cetinić

VREME BR.114 | 28. DECEMBAR 1992.

Stvarno i moguće

Milan Milošević

VREME BR.114 | 28. DECEMBAR 1992.

Izbori, pobednici i poraženi – Uzdanje u glupost

Stojan Cerović

VREME BR. 500 | 5. AVGUST 2000.

Vic

F. Š

VREME |BR. 1106 15. MART 2012.

Upozorenje na koje niko nije obratio pažnju

Jasmina Lazić

VREME BR. 690. 25. MART 2004.

Kosovo, 17. mart 2004.

Milan Milošević, Nenad Lj. Stefanović

VREME BR.1266 | 9. APRIL 2015.

Slučaj helikopter – Politička anatomija tragedije

Miloš Vasić

VREME BR.1315 | 17. MART 2016.

Neuhvatljiva lakoća glume i života

Đorđe Matić

VREME BR.1310. | 11. FEBRUAR 2016.

Intervju Vremenu – NATO nema alternativu

Sonja Ćirić

VREME BR.948 | 5. MART 2009.

Na stubu čitanosti

Ivana Milanović Hrašovec

Vreme 477, 26. februar 2000.

Strah i vika

Milan Milošević

VREME BR.645 | 15. MAJ 2003.

Drajfus bez Emila Zole

Nenad Lj. Stefanović

VREME BR.899 | 27. MART 2008.

Kuća časti

Prvoslav Karanović

VREME BR.363 | 2. OKTOBAR 1997.

Mahmurluk

Miloš Vasić

VREME BR.834-835 | 28. DECEMBAR 2006.

Mirni dani puni istorije

Milan Milošević

VREME BR.1082 | 29. SEPTEMBAR 2011.

DŽ. M.

Ajla Terzić

VREME BR 721. | 28. OKTOBAR 2004

Pesma može sve

Jelena Grujić

VREME BR.1091 | 1. DECEMBAR 2011.

Sećanje na bolji život

Dimitrije Boarov

VREME BR.57 | 25. novembar 1991.

Vukowar

Miloš Vasić i ekipa izveštača "Vremena"

VREME BR.973 | 27. AVGUST 2009.

Kao ptica na žici

Zoran Paunović

VREME BR 634. 27. FEBRUAR 2003.

Bagzi uči da vozi

Jovan Dulović, Dejan Anastasijević

VREME BR 563. 18. OKTOBAR 2001

Karići, Bogoljub i braća

Dragoslav Grujić

Vreme broj 510, 12. oktobar 2000.

Veliki preokret

Milan Milošević sa izveštačima "Vremena"

VREME BR.507 | 21. SEPTEMBAR 2000.

Toma

Uroš Komlenović

VREME BR 819. 14. SEPTEMBAR 2006.

Španija u srcu

Milo Petrović, potpredsednik Udruženja španskih boraca 1936–1939. i prijatelja

VREME BR 997 | 11. FEBRUAR 2010.

Vehabije u bivšoj Jugoslaviji

Momir Turudić

VREME BR. 1262 | 12. MART 2015.

Dualno obrazovanje

Jelena Jorgačević

VREME BR.1140 | 8. NOVEMBAR 2012.

Suđenje seizmolozima iz Akvile

Slobodan Bubnjević

VREME BR.883 | 6. DECEMBAR 2007.

Zabranite fudbal

Aleksandar Ćirić

VREME BR.520 | 20. DECEMBAR 2000.

Pobuna

Zoran B. Nikolić

VREME BR.1125 | 26. JUL 2012.

San o izlasku iz večite krize

Dimitrije Boarov

VREME BR.1283 | 6. AVGUST 2015.

“Oluja”, 20 godina posle – Priča moje majke

Mirko Rudić

VREME BR.1181 | 22. AVGUST 2013.

Hrvatska teroristička emigracija i UDBA

Miloš Vasić

VREME BR.1121 | 28. JUN 2012.

Eksplozivno leto i posledice

Filip Švarm

VREME BR.44 | 26. AVGUST 1991.

Svet nije stao u Moskvi

Hari Štajner

VREME BR.152 | 15. SEPTEMBAR 1993.

Banjalučka pobuna– Država bez hleba

Miloš Vasić i ekipa izveštača "Vremena"

VREME BR. 245. 3. JUL 1995.

Eksplozija u „Grmeču”

Dejan Anastasijević

VREME BR.987 | 3. DECEMBAR 2009.

Zatvori u Srbiji – Samica za troje

Ivana Milanović Hrašovec

VREME BR.1139 | 1. NOVEMBAR 2012.

“Vreme” kod gospodina Palme – Dan otvorenih vrata u Jagodini

Dragan Todorović

VREME BR.36 | 1. JUL 1991.

Zamiranje smeška

Stojan Cerović

VREME BR.36 | 1. JUL 1991.

Kraj druge Jugoslavije

Roksanda Ninčić

VREME BR.9 | 24. DECEMBAR 1990.

Slovenija i plebiscit – San o samoći

Vojko Flegar

VREME BR.323 | 28. DECEMBAR 1996.

Težak šok

Stojan Cerović

VREME 14. DECEMBAR 1996.

Duga igra živaca

MILAN MILOŠEVIĆ, DOKUMENTACIONI CENTAR „VREME"

VREME BR.1271 | 14. MAJ 2015.

Čovek od milijardu dolara

Aleksandar Ostojić

VREME | BR 1321. 28. APRIL 2016.

Priča o Muhamedu Aliju

Stanko Cerović

VREME BR.1087 | 3. NOVEMBAR 2011

Beograd – Novi Pazar, via Istanbul

Jelena Jorgačević

VREME BR.688 | 10. mart 2004.

Nezaštićeni svedok

Ljubomir Živkov

VREME BR.117 | 18. januar 1993.

Velika čistka

Uroš Komlenović

VREME BR.889 | 17. JANUAR 2008.

Krimski Tatari – egzodus i povratak

Momir Turudić

VREME | BR 1220 | 22. MAJ 2014

Svedočanstvo: Dnevnik iz potopljenog Obrenovca

Aleksandra Đerić

VREME BR.134 | 17. MAJ 1993.

Zločin, bez kazne

Filip Švarm

VREME BR.134 | 17. MAJ 1993.

O rušenju Ferhadije

VREME BR.509 | 5. OKTOBAR 2000.

Srbija u štrajku

Branka Kaljević

VREME BR.9 i BR.11 | 23. DECEMBAR 1990. – 7. JANUAR 1991.

Država pod sumnjom

Priredio M. M

VREME BR.318 | 23. novembar 1996.

Pobuna demokratske Srbije

Nenad Lj. Stefanović

VREME BR.1115 | 17. MAJ 2012.

Sve naše krađe

Ivana Milanović Hrašovec i Dokumentacioni centar "Vreme"

VREME BR.166 | 27. DECEMBAR 1993.

Ko je kako prošao

IVAN RADOVANOVIĆ

VREME BR.1291 | 1. OKTOBAR 2015.

Kako se sećati zločina

Ivan Ivanji

VREME BR.955 | 23. APRIL 2009.

Zdravstveni karton mršave boginje

Slobodan Bubnjević

VREME BR.614 | 10. OKTOBAR 2002.

Jaka frustracija, dobra muzika

NENAD ČANAK

VREME BR.1313 | 3. MART 2016.

Sudbina kapetana Buzova

Dejan Anastasijević

VREME BR.1164-65 | 25. APRIL 2013.

Dačić u haremu

Dragoljub Žarković

VREME BR.576 | 17. JANUAR 2002.

Na večeri s predsednicima

Dragoljub Žarković

VREME BR.787 | 2. FEBRUAR 2006.

Uspomene i drugi demoni

Maja Uzelac

VREME BR.1263 | 19. MART 2015.

Čovek koji završava posao

Jelena Jorgačević

VREME BR.1049 | 10. FEBRUAR 2011.

Dirigovana navigacija smrti i pravde

Tatjana Tagirov

VREME BR.1272 | 21. MAJ 2015.

Ova ne e na arno

Siniša Stanković

VREME BR.1070 | 7. JUL 2011.

Zašto Srbija nema antifašistički praznik

Jovana Gligorijević

VREME BR.729 | 23. DECEMBAR 2004.

Car

D.Ž

VREME BR.1203 | 23. JANUAR 2014.

Država zavere ćutanja

Miloš Vasić

VREME BR.1216-1217 | 24. APRIL 2014.

Hrvatska i srpska primena dve verzije istorijskog revizionizma

Lino Veljak

VREME BR.766 | 8. SEPTEMBAR 2005.

Karika koja nedostaje

Nebojša Popov

VREME BR.1030 | 30. SEPTEMBAR 2010.

Ordenje deljeno kao đinđuve

Slobodan Kostić

VREME BR.1162 | 11. APRIL 2013.

Tokovi novca: Džet-set u poreskom raju

Milan Milošević, Andrej Ivanji, Biljana Vasić

VREME BR.1093 | 15. DECEMBAR 2011.

Put za istok

Jovana Gligorijević

VREME BR.1254 | 15. JANUAR 2015.

Teret teške industrije

Dimitrije Boarov

VREME BR.844 | 8. MART 2007.

Musliman, Jugosloven i levičar

Dragoslav Grujić

VREME BR.1078 | 1. SEPTEMBAR 2011.

Predizborne uvrede i podmetanja

Tatjana Tagirov

VREME BR.1116 | 24. MAJ 2012.

Ispovest članova biračkog odbora

Radmilo Marković

VREME BR.1049 | 10. FEBRUAR 2011.

Vlast pod prismotrom

Miloš Vasić

VREME BR.1056 | 31. MART 2011.

Uhvati dan

Slobodan Bubnjević

VREME BR.1109 | 5. APRIL 2012.

Hronologija opsade Sarajeva

VREME BR.1106 | 15. MART 2012.

Upozorenje na koje niko nije obratio pažnju

Jasmina Lazić

VREME BR.1273 | 28. MAJ 2015.

Put za Palmiru

Momir Turudić

VREME BR.1164-65 | 25. APRIL 2013.

Osujećeni poverioci u stečaju

Milan Milošević

VREME BR.439 | 20. MART 1999.

Che sara – sara

Roksanda Ninčić

VREME BR.437 | 6. MART 1999.

Srbija u razbijenom ogledalu – Epidemija podrške

Milan Milošević

VREME BR.1245 | 13. NOVEMBAR 2014.

Ogledalce u kesi tregerici

Tamara Skrozza

VREME BR.247 | 17. JUL 1995.

Srbija nije u ratu, Akademija se ne bavi politikom

Olivera Milosavljević, "Javna politička delatnost Srpske akademije nauka i umetnosti

VREME BR.1095-1096 | 28. DECEMBAR 2011.

Četvrti svet

VREME BR.1263 | 19. MART 2015.

Tragedija u magli politike

Miloš Vasić

VREME BR.637 | 20. MART 2003

Posle Đinđića

Stojan Cerović

VREME BR.916 | 24. JUL 2008.

Doktor Radovan i gospodin Dragan

Jovana Gligorijević, Jasmina Lazić, Marija Vidić

VREME BR.793 | 16. MART 2006.

Testament Zorana Đinđića

VREME BR.793 | 16. MART 2006.

Oproštajni udarac

Milan Milošević

VREME BR.1054 | 17. MART 2011

Uvod u kraj sveta

Slobodan Bubnjević

VREME BR.1053 | 10. MART 2011.

Kako je bilo i urbane legende

Miloš Vasić

VREME BR.1211 | 20. MART 2014.

Kraj petooktobarske Srbije

Zora Drčelić

VREME BR.1220 | 22. MAJ 2014.

Dnevnik iz potopljenog Obrenovca

Aleksandra Đerić

VREME BR.1059 | 21. APRIL 2011.

Strasna sedmica Tomislava Nikolića

Milan Milošević i grupa autora

VREME BR.533 | 22. MART 2001.

Predlog dogovora o državnom cilju

Zoran Đinđić

VREME BR.633 | 20. FEBRUAR 2003.

Virovitica, Karlovac, Karlobag – Hag

Miloš Vasić

VREME BR.1193 | 14. NOVEMBAR 2013

Propast našeg Mercedesa

Zoran Majdin

VREME BR.1104 | 1. MART 2012.

Pesma nas je održala

Jovana Gligorijević

VREME BR.739 | 3. MART 2005.

Partijska previranja

Milan Milošević

VREME BR.650 | 18. JUN 2003.

Dokumenti o nastanku imperije Pinka

Dejan Anastasijević

VREME BR.1103 | 23. FEBRUAR 2012

Čudo neviđeno

Sonja Ćirić

VREME BR.791 | 2. MART 2006

50%

D. Ž

VREME BR.1024 | 19. AVGUST 2010.

Šta Sretko zna, šta nagađa, a šta folira

Miloš Vasić

VREME BR.1123 | 12. JUL 2012.

Svako za sebe, svi za šerijat

Momir Turudić

VREME BR.910 | 12. JUN 2008.

Čudesni svet koalicija

Milan Milošević

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu