Kosovo i Metohija

I Vučić i Kurti: Zapad je protiv nas 2

Foto: AP Photo/Virginia Mayo

I Vučić i Kurti: Zapad je protiv nas

Premijer Kosova Aljbin Kurti optužio je specijalnog izaslanika EU za dijalog Prištine i Beograda, da se "pozicionirao" protiv Kosova. Predsednik Srbije izjavio da je Zapad suštinski na strani Kurtija

U čemu se to trenutno slažu predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti? U tome da je međunardno zajednica protiv njih, odnosno za Vučića da je Zapad suštinski na strani Kurtija, a za Kurtija da su na strani Srbije.

Nekoliko dana posle neuspelih razgovora Beograda i Prištine u Briselu, nema naznaka kada bi mogli da budu nastavljeni. Izvesno je da će na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija ove nedelje predstavnici Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država razgovarati o daljem toku dijaloga.

Lajčak: Nadali se bolje

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak najavio je da će, tokom boravka u Njujorku u okviru zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, važne teme strateškog dijaloga sa američkim i evropskim partnerima biti trenutno stanje dijaloga i tenzije na severu Kosova, kako bi se odredili budući koraci.

Lajčak je na svom Fejbuk nalogu sumirao proteklu nedelju u Briselu, gde je zajedno sa svojim timom pripremao sastanak na visokom nivou, kojem je predsedavao visoki predstavnik EU Đosep Borelj.

"Kao što je već rekao Borelj, nadali smo se boljem ishodu", istakao je Lajčak.

Kurti: Lajčak protiv Kosova

Premijer Kosova Aljbin Kurti optužio je Miroslava Lajčaka, specijalnog izaslanika Evropske unije za dijalog Prištine i Beograda, da se "pozicionirao" protiv Kosova.

Kurti je na današnjoj konferenciji za novinare u Prištini rekao da je Lajčak tokom poslednje runde dijaloga "imao jasan stav protiv Kosova generalno, a posebno protiv Sporazuma (o normalizaciji odnosa)".

Rekao je i da je njemu izgledalo kao da "postoji koordinacija" između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Lajčaka da se kreira "alternativni scenario u kome se polovina dogovora ne bi sprovela".

"Narednih dana ću svakako imati sastanke sa svim međunarodnim faktorima koji su prihvatili državu Kosovo i koji žele da nam pomognu i podrže nas u demokratskom državotvornom, društveno-ekonomskom razvoju, ali i sa međunarodnim priznanjima, a posebno oko normalizacije odnosa sa Srbijom. Sada imamo rešenje: to je Osnovni sporazum i de fakto međusobno priznanje", rekao je Kurti.

Vučić: Zapad se slaže sa Kurtijem

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji će učestvovati na 78. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, izjavio je da očekuje nove pritiske sa Zapada na Srbiju u pregovorima sa Prištinom.

"Sad će nešto novo da smisle, samo čekam šta je to novo šta će da smisle. Oni se suštinski slažu sa svim onim što radi Aljbin Kurti, a ovo sa Zajednicom srpskih opština im je ‘must do it‘, jer je potpisano pre deset ipo godina i zato što mi insistiramo na tome, i nećemo bez toga, a ovaj (Kurti) to neće da prihvati. I sad ne znaju kako da izađu iz toga, a smisliće nešto da smo mi krivi, nije važno šta", rekao je Vučić.

Programom učešća Vučića planiran je i odvojen susret sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, kao i neformalni ručak za lidere Zapadnog Balkana na poziv visokog predstavnika Evropske unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku i potpredsednika Evropske komisije Žozepa Borelja.

B.G./FoNet/Slobodna Evropa/RTS

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu