Lik i delo

Gordana Matković

Ministar za socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije dobitnica nagrade "Konstantin Obradović" za 2003. godinu

Gordana Matković 1

OSNOVNI PODACI: Rođena je 15. marta 1960. u Beogradu. Diplomirala 1982. na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, gde je četiri godine kasnije i magistrirala. Doktorsku titulu stiče 1992. godine na Katedri za sociologiju Filozofskog fakulteta. Od 1984. zaposlena na Ekonomskom institutu u Beogradu, najpre kao asistent istraživač, zatim kao viši naučni saradnik, a od 1996. na mestu direktora Centra za međunarodne projekte. U međuvremenu, od 1995, kao vanredni profesor predavala na postdiplomskim studijama Ekonomskog fakulteta. Od januara 2001. ministar u Vladi Republike Srbije i to kao predstavnica Demokratske stranke. Govori engleski jezik. Razvedena je i ima sina.

BILANS VLASTI (1): Kao glavni rezultati rada njenog ministarstva, navode se smanjenje dugova, ponovno uspostavljanje mreže socijalne sigurnosti, popravljanje stanja u ustanovama socijalne zaštite, rad na zakonskoj regulativi, razvoj alternativnih usluga socijalne zaštite, izrada strategije za smanjenje siromaštva,…

BILANS VLASTI (2): Isplaćena su zaostala davanja ugroženim porodicama i penzionerima; penzije su uvećane za četiri puta i isplaćuju se redovno; dečiji dodatak uvećan je za 48,9 odsto; uvedena je jednokratna pomoć za drugo, treće i četvrto dete; ugroženim porodicama olakšano plaćanje računa za struju; olakšan je položaj invalida; otvorene su ili obnovljene brojne ustanove za zbrinjavanje socijalno i zdravstveno ugroženih,…

BILANS POMOĆI: Od stupanja na dužnost Gordane Matković, donatori su u projekte Ministarstva za socijalna pitanja uložili 27.773.523 evra. Najveći deo sredstava otišao je u projekte reforme sistema, posebno reformu ustanova socijalne zaštite i podršku lokalnim projektima, najviše kroz Fond za socijalne inovacije.

POLITIČKI IMIDž: Jedan od retkih ministara koji iz vlade odlazi bez afera, skandala, tračeva. Čak su i politički protivnici (Mlađan Dinkić, Slobodan Vuksanović…) u intervjuima isticali da smatraju kako "dobro obavlja posao". Posle tri godine u vladi, tvrdi da i dalje nema automobil i da i dalje živi u stanu u kojem je i ranije živela.

REJTING: U anketi "Blic njuza" u maju 2003. našla se na listi najpopularnijih političara – kao specifični kvaliteti izdvojene su činjenice da se "penzije redovno isplaćuju", ali i da je reč o "nekorumpiranoj i skromnoj osobi". Nešto ranije, u anketi među članovima Demokratske stranke, a na skali od 1 do 5, ocenjena je sa 4,46, što je bio najbolji rejting u stranci (primera radi, prosečna ocena Borisa Tadića bila je 4,31).

POKLON: Kada se u januaru 2002. Dušan Mihajlović dosetio da, povodom dana MUP-a, to ministarstvo pokloni pištolje Mihajlovićevim kolegama ministrima, bila je jedna od onih koji su tu "čast" odbili.

PROBLEMI: "Kad sam išla u neke kolektive i govorila o tome kako mi moramo da obezbedimo pare za penzije, za dečije dodatke i za domove za decu, dobijala sam bukvalno odgovore da ih se to ne tiče, već da žele plate i ništa drugo. Plašim se da to siromaštvo, a posebno ono siromaštvo koje se nama dogodilo, znači to što smo bili relativno bogati pa smo osiromašili, da rađa veliku samoživost i ostavlja veliki prostor za princip sile."

NAGRADA: Posle karikaturiste Predraga Koraksića Koraksa, novinarke Svetlane Vuković i sudije Milivoja Despota, koji su nagradu "Konstantin Obradović" dobili 2000, 2001. i 2002. godine, Gordana Matković postala je dobitnica za 2003. Nagradu inače, dodeljuje Beogradski centar za ljudska prava u znak sećanja na Konstantina Obradovića (stručnjaka za humanitarno pravo i borca za poštovanje ljudskih prava za vreme bivše vlasti), a za doprinos u unapređenju kulture ljudskih prava.

OBRAZLOŽENjE: "Gordana Matković je kao ministarka za socijalna pitanja, neupadljivo, ali vrlo energično, učinila mnogo da se situacija onih naših sugrađana koji zavise od socijalne pomoći i sličnih davanja popravi."

INTERPRETACIJE: "Moram da kažem da uvek postoji rizik kada se ovakva nagrada dodeljuje nekom ko se nalazi na vlasti, to ima mogućnost različite interpretacije i utoliko mi je draže što, naravno, ne očekujete da možete da dobijete ovakvu nagradu ako ste ministar", istakla je dobitnica zahvaljujući članovima žirija što su svoju odluku doneli "uprkos pritiscima mogućih interpretacija".

POSLE VLASTI: Nakon odlaska iz vlade, a po rečima svog portparola, namerava da se "odmara i uživa".

Iz istog broja

Lični stav - dr Gašo Knežević -- Univerzitet, zakon i ljudi

Ušuškani uz kravu muzaru

dr Gašo Knežević

Ljudska prava

Verske slobode u raljama politike

Zoran Majdin

Država i Crkva

Čiji je Beli anđeo?

Zoran Majdin

Srpska Nova godina u Novom Beogradu

Prangijanje u ponoć

Jovan Dulović

Atentat na Zorana Đinđića

Suvišna mistifikacija

Miloš Vasić

Valjevo - sumnjiva privatizacija

Seješ žito, pečeš lebac

Dragan Todorović

Intervju - Slobodan Gavrilović

Nema cepanja Demokratske stranke

Nenad Lj. Stefanović

Mediji o novoj vladi

Cilindre u ruke, dele se resori

Dokumentacioni centar "Vreme"

Koalicioni pregovori

Uzmi ili ostavi

Milan Milošević

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu