Privredni odnos Švajcarske i Srbije

Godišnja vrednost saradnje 15 miliona franaka

 

Švajcarska ulaže oko 2,8 milijardi švajcarskih franaka godišnje u borbu protiv siromaštva i unapređenje privrednog razvoja zemalja u razvoju, kako istočne Evrope tako i Zajednice nezavisnih država. Dve savezne kancelarije, Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC) i Državni sekretarijat za ekonomske poslove (SECO), zajednički sprovode program saradnje vezan za međunarodni razvoj u ime Švajcarske Konfederacije.

Švajcarska i Srbija imaju tradicionalno dobre odnose, zahvaljujući geografskoj blizini, socijalno-ekonomskim sličnostima, međusobnom razumevanju i značajnoj dijaspori koja živi u Švajcarskoj. Diplomatski odnosi uspostavljeni su pre više od jednog veka, 1908. godine. Saradnja Švajcarske sa Srbijom počela je 1991. godine, u vreme političke i ekonomske krize i nastavila se u periodu međunarodnih sankcija. Ta saradnja bila je usmerena na rešavanje vanrednih situacija, dodelu humanitarne pomoći a naročito na rešavanje smeštaja hiljada izbeglica i interno raseljenih lica.

Nakon političkih promena u oktobru 2000. godine, Švajcarska je počela da pomaže demokratsku vladu sveobuhvatnim programom saradnje čiji je cilj podrška institucionalnim reformama radi obezbeđenja mirne tranzicije sa osvrtom na modernu demokratiju i održivu tržišnu ekonomiju. Danas se ova saradnja ostvaruje posredstvom savezne kancelarije SDC u okviru Federalnog ministarstva spoljnih poslova i SECO u okviru Federalnog odseka za ekonomske poslove. Švajcarska kancelarija za saradnju u Srbiji sa sedištem u Beogradu prati sve aktivnosti programa u zemlji. Vrednost švajcarske saradnje sa Srbijom iznosi 15 miliona švajcarskih franaka godišnje, a od 1991. godine prelazi vrednost od 300 miliona franaka.

GLAVNE AKTIVNOSTI ŠVAJCARSKE SARADNJE: Kao deo planiranja aktivnosti vezanih za saradnju Švajcarske, organizacije SDC i SECO tradicionalno razrađuju Strategije saradnje sa zemljama u kojima rade. Strategije saradnje su okvirni dokumenti vezani sa saradnju Švajcarske, u kojima se navode ciljevi, prioriteti, strateške dimenzije i operativni principi partnerskih zemalja organizacija SDC i SECO.

Saradnja Švajcarske sa Srbijom prati smernice Strategije saradnje sa Srbijom 2010–2013 (Cooperation Strategy Serbia 2010–2013), koja je formulisana sa glavnim švajcarskim partnerima u Srbiji. Sveukupan cilj strategije je da podrži napore Srbije u evropskim integracijama doprinoseći socijalnom uključenju i smanjenju siromaštva, kao i povećanju konkurentnosti privrede Srbije.

Četiri ključna domena saradnje su: ekonomski razvoj, vladavina prava i demokratija, obrazovanje i energetska efikasnost i obnovljiva energija.

Švajcarska takođe podržava regionalne programe i finansira male lokalne projekte. Shvatajući značaj migracija na zapadnom Balkanu, Švajcarska u tom pogledu podržava partnerske odnose u regionu putem operativnih programa koje realizuje SDC.

Iz istog broja

Milovan Drecun, predsednik Odbora za KiM

Dosledna nedoslednost

Slobodan Kostić

Intervju – Njegova ekselencija Erwin H. Hofer, ambasador Švajcarske u Beogradu

Jedini izlaz iz krize je u smanjenju troškova

Radmilo Marković

Iz knjige nobelovca Pola Krugmana

Okončajte ovu depresiju, odmah

Priredio: D. Žarković

Dolazak Nika Vujičića

Kroz osmeh i Boga

Ivana Milanović Hrašovec

Dragana Nikolić, menadžer korporativnih poslova Roche Srbija

Lečenje prilagođeno pacijentima

 

Intervju – Ethan B. Kapstein, šef katedre za političku ekonomiju na međunarodnoj poslovnoj školi INSEAD

Veliki uticaj Coca-Cola sistema na srpsku privredu

Radmilo Marković

Goran Perčević o Krugmanu u Beogradu

Glas razuma i glas nade

Sanja Zrnić

Urbanizam

Legalizacija po Velimiru

Zoran Majdin

Intervju – Dragan Đilas, zamenik predsednika Demokratske stranke

Zameraju mi isto što i Đinđiću

Filip Švarm

Intervju – Dragan Đilas, zamenik predsednika Demokratske stranke (najava)

Zameraju mi isto što i Đinđiću

Filip Švarm

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu