Prajd i propaganda

Forenzika slučaja “naše sestre” Milke 2

Milka M. u vrtlogu manipulacija i laži;...

foto: privatna arhiva

Forenzika slučaja “naše sestre” Milke

Snimak žene koja tvrdi da u Nemačkoj dečaci moraju da idu u školu odeveni kao devojčice obišao je Srbiju i region. Milka M, samohrana majka dečaka sa autizmom, za “Vreme” priča kako je dvaput zloupotrebljena – jednom kao ilustracija za narativ o dekadentnom Zapadu, a potom izmišljotinom da je u pitanju ruska špijunka. Video je, inače, lansirao jedan od predvodnika litija u Beogradu koji je robijao zbog nasilja u porodici

Milka M. još nije bila internet-senzacija kada je pre desetak dana prolazila Obrenovićevom ulicom u rodnom Nišu. U pešačkoj zoni prišla je štandu na kome su se prikupljali potpisi za zabranu Europrajda koji sredinom septembra treba da se održi u Beogradu. Milka se drži devize “živi i pusti druge da žive”, ali je protiv “nametanja” vrednosti i paradiranja homoseksualaca.

Bradati muškarac na štandu – i on protiv “nametanja” i paradiranja – ćaskao je sa Milkom, a onda ju je ubedio da je snimi. Njena priča bi, mislio je, mogla da doprinese opštoj stvari. Tako je nastao snimak za koji Milka M. danas kaže da nikad nije trebalo da bude objavljen na način na koji je to učinjeno. Tih 70 sekundi doneće joj sumnjivu slavu.

“Živim u Nemačkoj, imam sina od osam godina. Stiglo mi je pismo iz ministarstva da deca treba u utorak da, ako imamo sina, da se obuče u haljinu, ako imamo ćerku, da se obuče kao dečak. Da bi deca saznala da li su muškog ili ženskog pola”, rekla je Milka na tom snimku.

Dalje objašnjava: “Pošto sam učiteljici rekla da neću sina da obučem u haljinicu jer moj sin hoće svakog dana da nosi neki dres, Ronaldo, Mesi, Mbape… i da on zna sigurno da je dečak, hoće da igra fudbal i da nema potrebe da oblači haljinicu da bi razmislio da li je devojčica ili nije – morala sam da platim kaznu od 263 evra”.

Kratku ispovest završila je rečima: “Zbog toga hoću da se vratim (u Srbiju) jer ne želim da mi dete bude nešto što nije”.

VIRALAN SNIMAK PROTIVPEDERBALA

Čovek koji ju je snimao, Ivica Božić iz neformalnog udruženja “Antiglobalisti Srbije”, koje se pojavljuje kao jedan od organizatora litija u Beogradu, podelio je 20. avgusta video na Tviteru kao “svedočenje naše sestre Milke” koja je protiv “pederbala”. “Uslovljavanje koje je ona imala u EU neće proći u Srbiji. Muško će ostati muško, a žensko – žensko”, napisao je Božić.

Samo na njegovom profilu na Tviteru snimak je pregledan oko 135.000 puta i brzo je postao viralan na svim mrežama. O njemu su javili mediji u Srbiji i regionu – da bi dan-dva kasnije izvestili kako Milka ne postoji i da je u pitanju “ruska špijunka” iz Humanitarnog centra u Nišu.

Milka M. (38) za “Vreme” prvi put govori kako je došlo do snimka i zašto mnogo od rečenog nije tačno. Svedoči da je zloupotrebljena dvaput – jednom kao ilustracija za narativ da je Zapad u opštoj dekadenciji, a onda propagandom druge strane koja je izmislila da je u pitanju Ruskinja, pa još špijunka. Njena priča govori mnogo i o korisnicima društvenih mreža i medijima u Srbiji, koji bez provere dele ono što im se dopada i donosi publiku i novac. Logika pošto kupio, poto i prodao ovde je gvozdeno pravilo medijskog biznisa.

NIJE BILOKAZNE

Milka M. za “Vreme” kaže da skoro pola života živi u Minhenu, gde je otišla još na studije. Ponekad joj, dok govori, nedostane srpska reč pa se pomogne nemačkom. Život joj se odvija daleko od društvenih mreža, podeljen na posao i brigu o osmogodišnjem sinu kojeg od rođenja podiže kao samohrana majka.

Sin ima blaži oblik autizma zbog čega pohađa školu za decu kojoj treba posebna pažnja. U toj školi, koju vodi Diakonsko udruženje Evangelističke crkve, u razredu ima svega osmoro dece. “Kad su mi javili da smo dobili mesto u toj školi, plakala sam od sreće. Ta škola je najbolje što je moglo da se desi mom detetu i meni”, kaže Milka.

Tvrdi da je ovog proleća dobila letak iz škole kojim se roditelji obaveštavaju da se organizuje neka vrsta nedelje tolerancije, te da jednog dana – a bio je utorak, tvrdi Milka, kao i u klipu – dečaci mogu da obuku haljinice, a devojčice dečačku odeću. O tome više nema pisanih dokaza niti tragova na internet-prezentaciji škole.

Sama akcija ne bi bila ništa čudno jer se povremeno organizovala u pojedinim nemačkim školama. Zove se “zamena uloga” (Rollentausch) ili “Girls and Boys Day”, a sudeći po fotografijama, sve to liči na karneval na kome se karikira suprotni pol.

Milka kaže da je čak pozajmila haljinicu koju sin nije hteo da obuče tog jutra. “Iskreno, na kraju ga nisam odvela u školu jer smo se posvađali oko odevanja pa mi je bilo lakše da ne ide uopšte, nego da me kasnije zovu iz škole jer je nervozan i pravi problem.”

Odlazak u haljini niti je bio obavezan, niti ga je naložilo Ministarstvo obrazovanja Bavarske (u Nemačkoj su pokrajine nadležne za obrazovanje). “Naredba pokrajinskog školskog ministarstva bila bi potpuno apsurdna”, rekli su za hrvatski portal Faktograf (jedini medij koji je došao do nekih činjenica o slučaju) u nemačkoj Stalnoj konferenciji ministara obrazovanja. Tamo su dodali kako nije moguće da škola ili pokrajina kažnjavaju roditelje zato što deca ne učestvuju u nekoj vrsti maskenbala ili zamene uloga.

To za “Vreme” potvrđuje i Milka. Kaže, zabunom je pomenula ministarstvo, a 263 evra koje je morala da plati nisu “kazna” već naknada što je dete neopravdano izostalo iz škole. Naime, troškove skupe specijalne škole ogromnim delom snosi grad, ali roditelji sami moraju da plate dane kad im dete bez razloga ne dođe. “Nije odevanje u haljinu obavezno – to je projekat. Prisustvo deteta u školi je obavezno”, pojašnjava Milka.

SNIMATELJ IZTRADICIONALNE PORODICE

Milka M. tvrdi da je, posle dugog razgovora sa Ivicom Božićem u niškoj čaršiji, pristala da se načini kratki snimak, ali da se onda zbunila. Kaže da je nenašminkana (“kao da me izbacila poplava”) tražila da se na snimku zamagli njeno lice i da se ne otkriva njen identitet. To u razgovoru za “Vreme” potvrđuje i sam Božić.

Forenzika slučaja “naše sestre” Milke 3

“Ali sam joj pre objavljivanja poslao snimak na Vajber. Može se računati da je u pitanju nesporazum”, kaže Božić. Jer, prema pisanoj komunikaciji u koju imamo uvid, Milka M. nije dala odobrenje Božiću da snimak postavi tako da se vidi njeno lice. On sam priznaje da je pogrešio što je napisao njeno ime.

Do sada slabo poznat u javnosti, Božić (46) iz Sremske Mitrovice pojavio se kao jedan od organizatora litija i boraca protiv Europrajda. U emisiji nedavno emitovanoj na KTV iz Zrenjanina vitki bradonja sedi u majici na kojoj su precrtana četiri simbola: vakcina, zastava duginih boja, zastava Antife i ukršteni srp i čekić. “A nemate precrtanu svastiku?, pitao je voditelj, a Božić je odvratio: “Imam, ovde, to su vam ovi borci Antife koji su u suštini fašisti”.

Za ovaj nedeljnik Božić priča da je okrenut tradiciji i da voli hadžiluke do Jerusalima. Na optužbe – koje se čuju na društvenim mrežama – da je ruski plaćenik, on odvraća da porodicu prehranjuje tako što se bavi molerajem, snimanjem svadbi, proizvodnjom tamjana i otkupom puževa.

ROBIJA ZBOG NASILJA U PORODICI

“Blic” je pisao o Božiću tokom prošlogodišnjeg protesta protiv vakcinacije kod spomenika Stefanu Nemanji u Beogradu. List je naveo da Božić ima “podeblji dosje”, u kojem se nalaze presude za nasilje u porodici i “stavljanje u promet i upotrebu opojnih sredstava”.

Božić najpre kaže da živi u skladnom braku i da nikad nije digao ruku na ženu, niti da su ga teretili za nešto slično. “Razmišljao sam da tužim ‘Blic’, ali nisam do sada hteo da pravim cirkus i rijaliti u narodu”, navodi on. Što se “opojnih sredstava” tiče, kaže: “Da li je neko pušio marihuanu pre trideset godina… imao sam i dugu kosu, i svi smo bili rokeri”.

Međutim, izvori “Vremena” potvrđuju da je Božić triput pravosnažno osuđen za nasilje u porodici, te za upotrebu narkotika – sve u poslednjih pet godina. Suočen sa time, Božić u idućem razgovoru priznaje da je šest meseci proveo u zatvoru, ali objašnjava da je sa suprugom imao “verbalne sukobe” i da su bili u teškoj fazi, ali da je sada sve u redu. Valja primetiti kako bi bilo veoma neobično da neko zbog “verbalnih sukoba” ide na robiju.

Toga se izokola dotakao i predsednik Srbije Aleksandar Vućić kritikujući proteste protiv Europrajda: “Pričate o porodičnim vrednostima, oni koji su osuđeni za porodično nasilje, neću ni da pričam o opojnim drogama i o svemu drugom”, rekao je Vučić sredinom avgusta.

Za Božića i njegov tabor izvlačenje grehova jednog “pokajnika” samo je način da se diskredituju litije u čijoj organizaciji učestvuje više desetina ljudi.

С НÁМИ БОГ

Forenzika slučaja “naše sestre” Milke 4
…Ivica Božić;…foto: fonet

Danas Ivica Božić definitivno nije roker. Na poslednju litiju došao je u majici na kojoj na piše “С нáми Бог”. Poneo je pedeset takvih majica da ih podeli ljudima. Kaže da njima “nije problem seksualna orijentacija”, da “toga ima otkako je sveta i veka”, da je to “prirodni nagon” i da moraju da tolerišu jedni druge.

“Ali nametanje nećemo. Oni su i za istopolne brakove i usvajanje dece, u Srbiji gde nas je 80.000 godišnje manje, deca se kradu iz porodilišta, mladi idu trbuhom za kruhom, oduzimaju se deca socijalno ugroženim porodicama i daju udomiteljima… više je nego očigledno kome će se sutra davati”, uveren je Božić da je prokljuvio još jednu zaveru.

U razgovoru koji je vođen pre nego što je Aleksandar Vučić enregično potvrdio da se Europrajd neće održati, Božić je rekao da je “evropska gej-parada u Srbiji pokazna vežba vlasti da je srpski narod reprogramiran i spreman za kojekakve agende. Treba da se zabode zastava pobede manjine nad većinom”.

Na pitanje da li je onda u borbi za svoju stvar svesno manipulisao Milkom M. i objavio video na kome ona netačno kaže da “ministarstvo” u Nemačkoj primorava roditelje da im se deca odevaju kao suprotni pol, Božić kaže: “Pretpostavljao sam da je to lapsus jer ministarstva tako nešto ne rade. To jeste moj propust, ali zamislite kakve sankcije onda treba da trpe mediji koji su preneli da je žena napustila državu i da je ruski špijun.”

Fejk njuz jednog “zapadnog čoveka”

Nije, naime, mnogo trebalo posle pojave viralnog snimka da se bez dokaza pojave i teorije kako je Milka M. tobože ruska špijunka, da joj je akcenat čudan i da tu nisu čista posla.

“Ova ‘srpska mama’ iz Nemačke je u stvari Ruskinja iz humanitarnog centra u Nišu!”, napisao je 22. avgusta na Tviteru naprednjak Dragan Šormaz. “Već je napustila Srbiju u strahu od hapšenja na zahtev Nemačke zbog laži koje je izrekla u klipu koji kruži društvenim mrežama!”

Brojni mediji su uzeli reči bivšeg poslanika zdravo za gotovo. Tako je tabloidni portal nova.rs objavio naslov: “Raskrinkana! Ovo je istina o ‘srpskoj mami’ iz Nemačke”.

Forenzika slučaja “naše sestre” Milke 5
…Dragan Šormazfoto: fonet

Posebno od početka rata u Ukrajini, Šormaz se ukazuje kao zakleti pristalica NATO-a i kritičar Rusije, a tu agendu je sledio i ranije. On je inače predsednik Evroatlantskog saveta. Otkud njemu to da je Milka M. Ruskinja? Po kojem osnovu bi Nemačka tražila njeno hapšenje? I zašto je izmislio celu priču? Šormaz je ignorisao upit “Vremena”.

Poznati gej aktivista Predrag Azdejković, inače blagonaklon prema vlasti Aleksandra Vučića, takođe je širio ovu verziju na društvenim mrežama. U kratkom odgovoru, koji deluje sarkastično, Azdejković navodi: “Napisao je Šormaz na Tviteru pa je to onda prenela Nova S. Pokupio sam informaciju od profesionalnih medija i proširio dalje.”

KAO PALA S MARSA

Milka M, trodnevna senzacija, kaže da joj se smučio letnji raspust koji je u Nišu provela sa sinom. “Mene je Ivica Božić zvao dan posle toga, a ja pojma nemam šta se dešava na Tviteru. On mi je pričao o nekim tužbama koje treba da podnesemo. Pominjao je N1 i druge medije. Rekla sam mu da prvo moram njega da tužim jer nije ispoštovao dogovor, pustio je video iako je obećao da će mi zamagliti lice”, kaže ona za “Vreme”.

“Kao da sam pala s Marsa. Toliko sam opterećena sinom i u glavi nemam mesta ni za šta. Kao da mi je memorija prepuna i da sam u stand by režimu. Niti sam znala ko su taj Božić i taj Šormaz, pitala sam se da li je moguće da mi se ovo dešava”, dodaje ona.

Jer, Milku muče sasvim druge stvari. Zbilja je rešila da napusti Minhen i vrati se u rodni Niš, ali to nema nikakve veze sa školom ili time da dečaci treba da budu dečaci. Kaže, Nemačka joj se smučila zbog razdvajanja vakcinisanih od nevakcinisanih tokom lokdauna. Ona ne negira postojanje korone, ali kaže da vakcinu nije htela kad je videla koliki se društveni pritisak vrši.

“Ne mogu da zaboravim da su mi koliko juče rekli da sam društveni otpad i da ugrožavam druge. Taj sistem vrednosti će opstati i na drugim temama. Ne želim tu da živim”, dodaje ona.

Ali prvo treba da reši kvadraturu kruga. Jer, pokušala je da upiše dete u školu u Nišu. U specijalnoj školi su joj rekli da je šteta da njen sin samo zbog blagog autizma ne ide u normalnu školu. U nekoliko klasičnih škola su je odbili i čak poučili da je bolje da ostane u Nemačkoj sa “takvim” detetom. Kad je konačno našla školu u koju može da ga upiše, sin se prepao kada je video masu dece na školskom odmoru.

“Sad sam odlučila da se vratim u Minhen i prijavila sam sina ponovo na terapije. Da mu, kad se jednom budemo vratili u Niš, promene ne padnu teško kao sada. Na kraju, bolje da živim sa ludim Srbima gde za dan čovek može da postane sve, pa i ruska špijunka”, kaže Milka M.

Iz istog broja

Formiranje nove vlade

Monodrama bez katarze

Nedim Sejdinović

Portret savremenika: Branko Milićević Kockica

Sklonite decu

Jovana Gligorijević

Osečina: Sajam šljiva

Prvo mešanje pekmeza

Dragan Todorović

Intervju: Peđa Mitrović, ekonomista i sekretar SSP

Prespavali smo ciklus ekonomskog rasta

Radmilo Marković

Evroprajd 2022.

Zabrana molbom

Slobodan Georgijev

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu