Beograd

Firma Dejana Stankovića bez odgovora o srušenim fasadama na Slaviji 2

Slavija polovina avgusta

Foto: Fonet

Firma Dejana Stankovića bez odgovora o srušenim fasadama na Slaviji

Pitali smo „Maison Royale“ kako će sačuvati uspomenu na arhitektonske vrednosti Slavije kad su sve kuće porušene – nisu odgovorili

Ove srede poslali smo mejlom firmi "Maison Royale“, koja gradi na Slaviji, pitanja o izgledu budućih zgrada i evo ni danas u subotu nismo dobili odgovor. U međuvremenu, u četvrtak, takođe mejlom, zamolili smo da potvrde prijem pitanja, nisu odgovorili.

Kao što verovatno svi znaju, zbog stambeno-komercijalnog bloka čiji je investitor firma "Maison Royale“ čiji je većinski vlasnik bivši fudbaler Dejan Stanković, na Slaviji su porušene tri od četiri zgrade koje su imale istorijsko-arhitektonsku vrednost (kuća u kojoj je nekada bila kafana "Manjež“ je pošteđena). Prema odluci Sekretarijata za urbanizam Grada, investitor je dužan da sačuva njihove fasade, kao trag vredne beogradske arhitekture.

Na pitanje portala "Vremena“ da li će poštovati ovu odluku, investitor je odgovorio da će se "apsolutno pridržavati svih odredbi koje su istaknute u Planu detaljne regulacije iz 2022. godine“.

Kako konkretno će se pridržavati, s obzirom da fasade srušenih kuća nisu sačuvane, nisu objasnili.

Firma Dejana Stankovića bez odgovora o srušenim fasadama na Slaviji 3Foto_ Fonet

Zato smo u sredu postavili naknadna pitanja, na koja nisu odgovorili ni do danas.

Zanimalo nas je:

S obzirom da su izjavili da će apsolutno poštovati plan, kako misle da to urade kad je sve srušeno, i da li će rekonstruisati fasade vrednih kuća, što bi bilo moguće, recimo, na osnovu dokumenata.

Pitali smo ih i zašto nisu poštedli fasade s obzirom da je odluka Sekretarijata za urbanizam da se sačuva uspomena na arhitektonske vrednosti u Svetozara Markovića objavljena u "Službenom glasniku“ februara 2022. godine, a rušenje je počelo polovinom avgusta ove godine.

Kako je za portal "Vremena“ rekao Rade Milić iz Centra za urbani razvoj, "u Planu detaljne regulacije iz 2022. godine na koji se poziva investitor, piše da novi objekat u Ulici Svetozara Markovića inkorporira već postojeću arhitekturu, ali u planu koji je pokazao javnosti investitor, to nije ispunjeno“.

Kazao je i da je "na osnovu projekta investitora ’Maison Royale’ koji je usvojila Komisija za planove i po kome će se zidati taj kompleks, jasno je da odluka Gradskog sekretarijata za urbanizam nije usvojena“.

 

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu