Najveće kompanije u Švajcarskoj

EFT na 77. mestu

 

Energy Financing Team AG, preduzeće koje posluje u sklopu EFT Grupacije, nalazi se na 77. mestu najvećih kompanija u Švajcarskoj po ostvarenom prometu u 2012. godini, objavio je švajcarski ekonomski list "Handelscajtung". EFT AG je ostvario promet od 2,13 milijardi evra, poslujući u 22 zemlje zapadne, centralne i jugoistočne Evrope, u Turskoj i zemljama Baltika.

EFT na 77. mestu 1
PREDSEDNIK EFT: Vuk Hamovićfoto: a. anđić

EFT električnom energijom opslužuje više od 100 klijenata, među kojima iz oblasti elektroprivrede, sistem operatore i industrijske potrošače. Najveće tržište za kompaniju je Nemačka, u kojoj je EFT prošle godine realizovao 53 odsto ukupnog plasmana energije. Zatim slede Mađarska sa 14 odsto, Hrvatska sa 7 odsto, Albanija sa 4,5 odsto i Rumunija i Makedonija sa po 4 odsto. Poslovanje sa EPS-om predstavljalo je ukupno 1,3 odsto ukupnog plasmana EFT u 2012.

"Podjednako važno je da je ovaj rezultat postignut u vreme ekonomske krize i velike volatilnosti na tržištu. Uspeli smo da konsolidujemo svoju poziciju i započeli smo gradnju dve elektrane u Bosni i Hercegovini, prvih objekata te vrste koji će na ovim prostorima biti izgrađeni posle tri decenije. Time smo iskoračili ka ostvarenju našeg osnovnog cilja – formiranju prve moderne, privatne elektroprivrede u regionu. Ujedno, našim kupcima smo u vreme restrikcija prošle godine isporučili svaki ugovoreni kilovat-čas. To je dodatno ojačalo na naš kreditni rejting. Dan i Bradstrit nas je klasifikovao u prvu kategoriju i dodelio nam najviši mogući rejting. Isto je učinio i glavni kreditor naše trgovačke operacije, Credit Suisse", kazao je predsednik EFT Vuk Hamović na predstavljanju godišnjih rezultata kineskim investitorima.

EFT je u Bosni i Hercegovini započeo izgradnju moderne termoelektrane, kapaciteta 300 megavata. Ukupna vrednost ovog projekta je 600 miliona evra, a glavni kreditor je Kineska razvojna banka (China Development Bank). Ovaj projekat je inače prvi koji se kreditira iz novoformiranog fonda kineske vlade za investicije u energetiku jugoistočne Evrope. "Sa svojim partnerima iz Kine planiramo realizaciju novih projekata u regionu, čime ćemo utrostručiti naš proizvodni portfolio. Za taj posao smo stvorili sve preduslove – stručan kadar, poznavanje tržišta električne energije i međunarodnih finansija, kao i finansijski potencijal. Na početku smo nove i uzbudljive faze u razvoju EFT i energetike u regionu", kazao je Hamović.

Iz istog broja

Quattro betonski paneli

Tračak nade za srpsko građevinarstvo

Radmilo Marković

Seksualni delikti

Zločin, trauma, procedura

Jovana Gligorijević

Na meti ustaškog podzemlja

Olovne godine na nemački način

Ivan Ivanji

Region i Evropska unija

Udbini tajni ratovi

Miloš Vasić

Intervju – Slobodan Petrović, zamenik premijera Kosova

Ako rešavam problem, zovite me i »Tačijev Srbin«

Slaviša Lekić

Lični stav – Spasimo nauku

Budućnost ili toalet-papir

akademik Zoran Petrović

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu