O Beogradskoj berzi

EBRD u Čačku

Ni prva nedelja juna nije vratila osmeh investitorima. Oba indeksa akcija zabeležila su smanjenje vrednosti za više od jedan odsto, tako da se pokazatelj najlikvidnijih akcija Beleks 15 primakao januarskim nivoima – viši je za samo jedan procenat u odnosu na početak godine.

Čačanska banka je i ove nedelje predstavljala redak pozitivan izuzetak. Ova akcija je tokom sedmice stizala na korak od 46.000 dinara, a uprkos kasnijem padu zabeležila je rast od skoro pet procenata. Ova mala banka iz zapadne Srbije spada u red brzorastućih banaka tako da će samo tokom ove i naredne godine otvoriti 20 filijala i ekspozitura. Ovaj rast biće potpomognut i kapitalom EBRD-a, čiji će ulazak u ovu banku biti obnarodovan u najskorije vreme. Ipak, najprometnija banka je bila, tradicionalno, niška AIK banka, u kojoj jačanje pozicija nastavljaju inostrani investicioni fondovi. Jedan od njih, švedski East Capital, bio je najzaslužniji za stagnaciju vrednosti drugih akcija – vršačkog Hemofarma s obzirom na to da je likvidirao delić portfelja u našoj najvećoj farmaceutskoj kući. Ni druge najpoznatije akcije nisu imale više uspeha. Vranjski Alfa plam, iako jedan od onih sa fundamentalno najzdravijim akcijama, padao je ponovo duboko ispod 30.000 dinara, dok je nova velika trgovina Bambija ostvarena na najnižoj ceni u ovoj godini. Ovaj konditor iz Požarevca razočarao je investitore neočekivano niskom stopom rasta u 2005. pa stoga i ne čudi pad akcija od skoro 17 procenata od početka godine. Isti upravljači nisu se proslavili i u našim najvećim mlekarama nakon nekoliko godina rukovođenja ovim firmama, što je još jedan faktor za pesimizam pri ulaganju u Salfordove kompanije.

I ove nedelje je beogradski građevinar "Ratko Mitrović" zabeležio povećani obim prometa. U susret skupštini akcionara, menadžment kompanije pojačava svoje pozicije tako da će manje-više spokojno i ove godine izglasati odluke kakve mu odgovaraju. Šta o njima misli tržište, najbolje govori podatak da su akcionari ove kompanije bili zasigurno najveći gubitnici na Berzi tokom 2005. godine.

Iz istog broja

Intervju – Goran Trifunović, direktor produkcijske kuće Studio 4

Potpis kao garancija

Marija Vidić

Sport i biznis – Verano motors, Beograd

Prvi Peugeotov turnir u golfu

Distributeri – Hyundai

Novi prodajni salon

Stevan Kostić

Inicijative – Art&Business Club

Američka priča u Srbiji

Jubileji - KPMG, Beograd

Dvostruka veza sa Srbijom

Bojan Pantić

Multinacionalke – Unilever, Beograd

Kuća svetskih brendova

Zoja Jovanov

Vreme uspeha

Biznis

Eksjugoslovenski kriminal u Evropi

Šampioni crne hronike

Jovan Milević

Lekarske komore

Izbor za vračeve

Branka Kaljević

Novi ustav, nasušna potreba

Kuća bez temelja i krova (2)

Dr Nebojša Popov, sociolog i glavni urednik časopisa "Republika"

Turneja predsednika Tadića

Piću mnogo mleka

Dragan Todorović

Intervju – Dr Sanda Rašković-Ivić

Gutanje gorkih pilula

Zoran Majdin

Portret savremenika

Mitropolit za sva vremena

Nedjeljko Rudorič, novinar dnevnog lista "Vijesti"

Radikali van Srbije

Bili, ne ponovili se

Filip Švarm, Tanja Topić

Radikalski bonton

Preko “ustaša” do birača

Vera Didanović

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu