Ranče polje, granica Srbije i Crne Gore

Državno popovanje

Vladika Filaret, zbog zabrane ulaska u Crnu Goru, uz’o, sve zbog srpstva i Srbije, tako dobro i 11 dana da štrajkuje glađu da mu je zabrana ukinuta. Onda se, za dan, tako dobro oporavio da je, uz miting, osvešt’o temelj za crkvu, za koju Onaj Velja bacio prvu lopatu, u spomen na svoje podvižništvo

Državno popovanje 1
Filaret i Velimir Ilić

Za vladiku Filareta, što se kaže, znamo. Kaki, bez apostrofa, i koliki je to vladika, na ponos crkve, i prošle i ‘vake Srbije. Taki i toliki vladika, baš na Veliku gospojinu, 28. avgusta, poš’o u susednu Crnu Goru, jerbo pljevaljski kraj pripada Mileševskoj eparhiji, da osvešta obnovljeni manastir Dovolju. Međutim, crnogorska policija, na okolnost da je vladika na spisku onih koji pomažu haške optuženike, ubrani prolaz. Tu Filaret malo tero svoje, ali nije proš’o.

Na licu mesta i na ničijoj zemlji odluči se na štrajk glađu, i odma’ rek’o da će istraje, jer nisu ugrožena samo njegova ljudska, verska i nacionalna prava, već i 35.000 vernika Mileševske eparhije na području Crne Gore. Još rek’o, ako je kriv, neka ga izvedu na sud i dokažu mu eventualnu krivicu da je pomag’o haške optuženike. Ali, kako rek’o, dokaza nemaju, i poručio da je cilj zabrane njegovog ulaska da se istisne Srpska pravoslavna crkva iz severne Crne Gore.

Državno popovanje 2
STROGI POST NA GRANICI: Mesto gde je episkop Filaret štrajkovao glađu

Štrajk glađu uzeo traje, kako su mediji izvestili, vladiku na licu mesta posetio ministar vera Naumov, javio mu se lično Šešelj i rek’o da uzima soli, sa svoji doš’o i radikal Vučić i predložio blokadu granice, vladika odbio, onaj ministar Velja, koji poš’o na dogovore sa Crnogorcima, kad je video srpskog vladiku toliko se potres’o da je odust’o od puta, zašto, zato što on, Velja, nosi najviša priznanja Crkve.

Vladika pio samo vodu i kafu, i totalno zanemoć’o, odnosi između suseda se uzeli komplikuju, Filaret uz’o odbija lekove, rek’o da ni vodu neće piti, kako mediji javili, još više zanemoć’o, zatvorio se u kombi i neće izađe, lekari rekli da je situacija kritična da ne može biti kritičnija. Onda, u petak na subotu, nekako kad je javljeno da je Crna Gora, posle diplomatskih aktivnosti, dozvolilila da Filaret može u Crnu Goru pod nadzorom, vladika tako zanemoć’o da je dozvolio da ga prebace u prijepoljsku bolnicu, za Beograd nije ‘teo čuje.

Već u nedelju, dan posle, 9. 9, vladika se tako oporavio da na svoju odgovornost izaš’o iz bolnice. Kako mediji javili, pojeo supu, pire, malo ‘leba i jogurta, i izaš’o na svoj zahtev. Kad izaš’o rek’o da je malaks’o, da ima vrtoglavicu, i da je dobro pobedilo zlo. Sutradan, u ponedeljak i tačno u podne, bio opet na granici. Tu, na mitingu podrške, osvešt’o kamen temeljac za crkvu posvećenu Sretenju Gospodnjem i svom štrajku. Lopatu maltera ubacio onaj ministar Velja, za njim i Andrija Mandić iz Srpske narodne stranke. Velja rek’o da će Nova Srbija dati deset ‘iljada evra za crkvu koju će graditi Srbi iz Srbije i Crne Gore. Još rek’o da je srpski narod neuništiv. Filaret nije ništa rek’o, samo osvešt’o i sve blagoslovio.

JESI NAŠ: Tak to, za pokoljenja, zbilo i slučilas, ali "Vreme", jašta i istraživački, bilo na licu mesta, tačno u petak, 8. 9, jedanaestog i poslednjeg dana Filaretovog štrajka.

Dakle, posle Prijepolja, gore i visoko, Jabuka, gdeno valio Boško Buha, posle srpske rampe, međuprostor, velika tabla Republika Srbija, "Doviđenja", iza table i desno lice mesta sa Filaretom, iza srpske "doviđenja table" tabla opštine Pljevlja, tu nekoliko "puhova" crnogorske policije, tamo dalje crnogorska rampa. Na licu mesta mali šator, pored njega mali beli kombi oblepljen ‘artijom i bijelim platnom, desno veliki šator, iza malog šatora transparent "Štrajk glađu". Priđemo, sveštenik sa Nikolson crnom kapom nam dade ikonicu Belog anđela, kaže, loše vladika, u kombiju, ne izlazi. Pod šatorom malim nazovemo Boga, odzdraviše, nekoliko ljudi, sveštenika, ti’ novinara.

Državno popovanje 3

Desno od šatora malog razapet transparent "Štrajk glađu", levo i desno ikone, po sredini okačeni uramljeni i potpisani vladikini zahtevi, da se pokrene sudski postupak, ako mu se ne utvrdi krivica da se odma’ ukine svaka zabrana kretanja. Ispred sve to stočić na kome sokovi, voda, karton na kome piše "Knjiga utisaka", veća karirana Knjiga utisaka povodom štrajka glađu episkopa Filareta. Knjiga ispisana, Hvala Bogu što dade ovakvog Bog Vladiku, još, Podržavam vladiku Filareta što se bori za opstanak srpskog naroda u Crnoj Gori, i još, Bog je svjedok da prolazimo kroz golgotu, ali ćemo uz Božju pomoć i svesrpsku slogu pobijediti, i jošte, Poštovani vladiko, uz Božju pomoć, i uz pomoć pravovjernih Srba do konačne pobjede srpstva, i još jošte, Vi ste nama potrebni živi jer ste jedna institucija u srpskom narodu u ovom trenutku, i dosta je, Ova livada će postati ogledalo na kome će zauvek blistati lice preosvjećenog vladike Filareta kao dijamant koji sija i razgoni mrak koji se spušta na srpstvo…

‘Vamo, pod šatorom malim, dve bubnjare, sto, klupe, svečana zastava Srbije, orao gusle sa šajkačicom na kojoj trobojno piše Srbija, ljudi priseli, samo čuješ bruka. Jedan što ima ključeve kombija pita reportera, odakle je, još pita, Jesi naš, kako ne bi bio. Priđemo svešteniku sa Nikolson kapom, tu od početka sa vladikom, kad mu ubranili prolaz, ono na Veliku gospojinu, bilo lepo vreme, vladika tačno u 13 sati seo na golu ledinu. Onda podigli šator, mali pa veliki, vladika u kombiju spava, ništa nije jeo, samo vodu uzima, tečnost i poneku kafu. Jedan’esti je dan, do sada podelili preko 11.000 ikonica, a prva tri dana nisu delili, nisu se setili, narod cele Crne Gore mu daje podršku, ovo nije borba jednoga vladike, oni pokušavaju da unište sve što je srpsko u Crnoj Gori, to su pravi razlozi zabrane ulaska vladike u CG. Neka dokažu da je jatak, da ukriva Ratka i Radovana, nikakvih dokaza nemaju, to je samo da bi upetljali Srpsku crkvu, ‘oće unište jedino što je ostalo. Vladika, evo, 40 sati ne ustaje, šećer 23, temperatura 39,2, ne može na noge, nije ovo pitanje vladike, opet kaže, udaraju na crkvu.

Upitamo se i sa dvojicom starijih, Pero Spasojević iz Pljevalja, u vreme NATO agresije vodio mitinge u Pljevljima svaki dan, i ovde će bude u ponedeljak, ali to nije za novine, za novine je da je ovo jedan vid nasilja od strane moćnika koji nijesu u pravu, u pitanju je visoka crkvena ličnost koja samo želi da se moli Bogu sa svojim vjernicima. Plaši se onoga što može da proizađe, ovo je granica, posledice mogu biti ogromne, atak na slobodu i vjeru narod nikad ne trpi, posebno narod ovoga kraja.

Državno popovanje 4

ODMA’ ŠALJEM MAŠINE: Velizar Gačević odavde, eno kuća mu se vidi, kuća pola u Srbiji pola u CG, u ćošku kuće bila granica pa ‘73. popustio kuću na istok, a sa istočne strane Srbija, četiri metra popustio u Srbiju, nudio vladiku da dođe, rek’o, Ima da sjediš, ako te crnogorska policija ćera pređi u ovu sobu, ako te srpska ćera, pređi u drugu, niko ti ništa ne može. Prvi komšija vladici, pa i ovo je njegova zemlja, kad su dolazili ti ministri, istoričari, i koji god, vladika bi, Odi ti sjedi komšija kod mene. Prvi mu poljubio ruku ođe, stalno sa njim, jedino ove dvije večeri kako zanemogo. Prvi’ dana ga pit’o da se ovo što štrajkuje mora obilježiti, na kamen, sa mali krsteljić, sa spomen-ploča, a on, ne, ovde ćemo praviti crkvu, otprilike mu je i Velja Ilić obeć’o, povuci se, odma’ ti šaljem mašine da praviš crkvu, ali on rek’o ne, ‘oće do kraja da istraje. Bio on tu i kad je bio Vučić, ali nemoš ćuneš šta se razgovara, dolaze jake ličnosti, bježi da ne bi dosađiv’o, kaže vladika, sjedi komšija, ali se on sklanj’o pomalo. Vladika je jedna velika i stabilna ličnost, jak čovek, znanje veliko, zapis’o se u knjigu utisaka, vladika to čit’o svakom ko dođe, Zahvaljujem svevišnjem gospodu Bogu i njegovom sinu Isusu Hristu što nam u naše Ranče polje poslaše preosvećenog oca gospodina Filareta da sa njim podelimo radost naše SPC i da ne damo da na s’rada, jeste, nekoliko puta tražio da mu se to čita.

Pod malim šatorom, pod zastavu Srbije, vladika nikšićki Joanikije, upravo izaš’o iz Filaretovog kombija, informiše znatiželjne, vladika je loše, ali dobro se drži, junački. Prelaze na druge teme, svi se slažu, godinama je ovo smišljano, bruka. Pristigoše kola hitne pomoći, otključaše kombi za lekara za koga rekoše da je doš’o iz beogradskog Urgentnog centra. Lekar izađe, pronese se da je gornji pritisak 80, donji nemerljiv, vladika samo povremeno dolazi svesti. Vladika Joanikije ode da ‘oda sa onaj lekar, vratiše se, uzeše da se obrate novinarima, prvo Joanikije, stanje se naglo pogoršava, ne bi mog’o da daje komentar ko je sve povređen, narod je veoma zabrinut, nadležni u Srbiju i CG moraju ozbiljno da shvate ovu situaciju, vladika je jako povređen zbog zabrane koja nije zasnovana ni na jednom zakonu, narod daje veliku podršku vladiki, momenat je jako težak. Javi se i dr Dušan Jovanović, sa ekipom lekara došao ispred Ministarstva zdravlja, kao dugogodišnji lekar i prijatelj vladike, izvršili šturi pregled, njegovo stanje je veoma kritično, vladika odbija pomoć, ali u trenutku kad ne bude pri svesti oni će reagovati. Jedan se javi da mora objektivno da se izveštava, viknu, Samo objektivno, preko medija javljeno da je vladika odbio Sinodsko pismo, znaju ko je javio, to nije tačno, nije ni otvorio pismo jer ne vidi zbog šećera, moli samo objektivno.

Obrati se i Milan Brdar iz Ministarstva vera, doš’o sa stavom i molbom da odustane od štrajka, prosto zato što je, gledano po časti i poštenju, postig’o svoj cilj. Časno i pošteno je doša’ na biljeg i za 11 dana nije pokrenut nikakav postupak, to znači da nema osnova. To opet znači da je naš vladika svoj cilj postig’o, s tog stanovišta Ministarstvo moli vladiku da posluša lekare, da se oporavi, jer ovo će morati da se razreši da se on kreće po eparhiji. Ovde da podrži vladiku, ispred celog Ministarstva, ispred cele Vlade, Koštunica je apelov’o na Haški sud, im’o i obraćanje EU-a, nema pokrića za optužbe, ovde je sve jasno, vladika je viteški postig’o svoj cilj…

Svi rekoše da je ovo strašno, dr Jovanović u poverenju reče Brdaru da je vladika rek’o da idu u manastir na ručak, Brdar ode sa još zvaničnika, kod kombija, pod onaj šator mali osta tek nekoliko ljudi, jedan se izmak’o, preko mobilni i uživo, javlja u neki program, Predstavnici svih gradova Crne Gore, osim Plava i Gusinja, daju podršku vladici Filaretu…

Izjave i priključenija

Filaret, vladika mileševski: pismo ministru unutrašnjih poslova Crne Gore Jusufu Kalamperoviću, Sinodu SPC-a, premijerima i predsednicima Srbije i Crne Gore, Haškom tribunalu, kancelariji EU-a u Beogradu: "Ne želim ni Vama ni sebi da stvaram probleme i teškoće. U Vašim su rukama i nož i pogača.

Mere preduzete prema meni, gospodine ministre, predstavljaju najbezobzirnije gaženje mojih osnovnih ljudskih prava."

Filip Vujanović, predsednik Crne Gore: "Očekujem da će episkop razumeti obavezu Crne Gore da poštuje preporuke EU, i to nikako nije naš odnos prema SPC. Problem bi se lakše rešio, ukoliko bi episkop Filaret odustao od štrajka glađu."

Veselin Veljović, direktor crnogorske policije: "A to što je odlučio da štrajkuje glađu njegova je lična odluka i ona neće uticati na naš posao."

Predrag Popović, lider NS-a: "Ovo je potpuno štetna odluka, koja pokazuje odnos sadašnje crnogorske vlasti prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi i koja verovatno služi da se narod zabavi nečim dok oni rade druge stvari."

Milovan Ćulafić, predsednik Skupštine opštine Andrijevica: "Poznavajući karakter sadašnje vlasti, ne vjerujem da će popustiti. To

su ljudi bezbožni, bez skrupula, ljudi koji znaju samo šta je miris

duvana, droge i novca i njih drugo ne zanima."

Crnogorska pravoslavna crkva u saopštenju: "Posredstvom SPC, Crna Gora je prepuna raznih Filareta, Ilariona, Pahomija, Amfilohija i njima sličnih, za koje nije ni znala da postoje dok nisu na njeno tle doneli strane običaje i amoralna dela."

Radomir Naumov, ministar vera Srbije: "Nijedna od evropskih i svetskih država nikada nije ometala nijednog pravoslavnog episkopa u vršenju arhipastirske dužnosti. Ožalošćeni smo i razočarani što je takav nepoželjan gest prva i jedina učinila bratska i prijateljska Crna Gora."

Velimir Ilić, ministar za infrastrukturu Srbije: "Odlučio sam, kad ne može srpski vladika u Crnu Goru, nema smisla da na sastanak u Vladu Crne Gore ide srpski ministar sa saradnicima."

Aleksandar Simić, savetnik premijera Srbije: "Pravi problem je samovolja jedne kvazidržave stvorene u naletu separatizma na prostoru bivše SFRJ, koja misli da svoju kvazidržavnost može ispraviti time što će ‘trenirati strogoću’. Tako ta država ne želi samo da izmisli naciju, jezik, da promeni pismo, ili da stvori novu crkvu, već želi i da postojeće granice eparhija SPC budu u granicama te kvazidržave."

Anka Vojvodić, ambasador Crne Gore u Srbiji: "Ministar Velimir Ilić i savetnik premijera Vojislava Koštunice Aleksandar Simić napravili su veliku štetu Srbiji, a ne Crnoj Gori. Verujem da se o tome misli i u Vladi."

Vuk Jeremić, ministar spoljnih poslova Srbije: "Zvaničan stav vlade je: Crna Gora je međunarodno priznata država. Ona je naš sused sa kojim pokušavamo da izgradimo najbolje moguće odnose, mada izvesni problemi u bilateralnim odnosima postoje."

Svetozar Marović, potpredsednik DPS-a: "Ne očekujem izvinjenje srpskog premijera Vojislava Koštunice zbog izjave njegovog savetnika Aleksandra Simića da je Crna Gora kvazidržava. Koštunica nije nijednom zvanično čestitao ili priznao rezultate referenduma i nezavisnost Crne Gore."

Nebojša Medojević, predsednik Pokreta za promene: "Pogoršavanje odnosa sa Srbijom u ovom trenutku veoma je potrebno crnogorskom režimu, jer svakim danom sve više ljudi u Crnoj Gori, ali i u svetu, vidi povezanost Mila Đukanovića i njegove vrhuške sa organizovanim kriminalom."

Mlađan Dinkić, srpski ministar za ekonomiju i regionalni razvoj: "Mislim da je to jedna od mnogih veštačkih tema koje se s vremena na vreme puštaju u javnost. Ima nekoliko veštačkih tema ovog leta – da li ćemo u NATO, da li zahlađujmo odnose sa Crnom Gorom… Meni je sve to smešno, tema više za zabavu."

Božidar Đelić, potpredsednik Vlade Srbije: "Vlada Srbije i Srbija priznaju Crnu Goru kao državu, to je politika Vlade, a sve ostalo su lični stavovi. Evo, ja se izvinjavam Crnogorcima."

Patrijarh Pavle u pismu Vojislavu Koštunici: "U odsustvu bilo kakvog pravnog akta kojim je ustanovljena zabrana ulaska u Crnu Goru ostaje apsolutno nejasno od kakvog je pravnog značaja za postupanje državnih organa Crne Gore navodni spisak Tužilaštva u Hagu."

Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve zatražio je od predsednika i premijera Srbije i Crne Gore, kao i od glavne tužiteljke Haškog tribunala, da preduzmu sve neophodne mere kako bi se episkop mileševski Filaret zaštitio od nasilja i nepravde, njegov život sačuvao i trenutna situacija što pre prevazišla.

Mitropolit Amfilohije: "Ova zabrana, koja gazi sve međunarodne zakone i konvencije, bez presedana je u novijoj istoriji. I to se mora ispraviti što pre dogovorom Beograda i Podgorice."

Aleksandar Vučić, generalni sekretar Srpske radikalne stranke: "Mi radikali, preosvećeni, znamo koliko je težak i opravdan ovaj vaš čin. Nas je ovde danas 500 i svi smo spremni da uradimo šta god vi kažete."

Biljana KovačevićVučo, predsednica Komiteta za ljudska prava: "Potpuno ga podržavam u tom štrajku i očekujem da će ga sprovesti do kraja."

Ivica Dačić, predsednik SPS-a: "Država treba maksimalno da zaoštri odnose sa Crnom Gorom. Kad vladika SPC ne može da uđe u Crnu Goru, ne treba da se pravimo da se ništa ne dešava. Mada, nisu krivi samo Crnogorci, već i oni koji su iz Srbije stavili vladiku na listu. Što se tiče ministara iz DS koji ne podržavaju takav stav, mene čudi da nisu napali na vladiku Filareta što još nije umro."

Dragan Šormaz, poslanik DSS-a: "Stav Crne Gore je krajnje diskutabilan kada se ima u vidu da se haški optuženik Vlastimir Đorđević nekoliko godina krio u toj zemlji, a za vladiku Filareta se samo sumnja da je pomagao haškim optuženicima. Treba pomenuti i Bogoljuba Karića, kao i Stanka Subotića koji se kriju u toj zemlji, a Srbija je izdala poternicu za njima."

Milan Roćen, ministar spoljnih poslova Crne Gore: "Zadovoljstvo mi je da vas obavestim da je rukovodstvo Crne Gore donelo odluku da Filaretu dozvoli ulazak u Crnu Goru isključivo za vršenje verskih obreda i pod primerenim, adekvatnim nadzorom državnih organa Crne Gore."

Dokumentacioni centar "Vreme"Komentari:

Ana Brujić: Pravo na odmor

Iz istog broja

Vreme uspeha

Biznis

Nestanci ljudi u Sremu

Pitanja, odgovori i glasine

Jovan Milević

Portret savremenika – Jovan Ćirilov

Čovek na putu

Momir Turudić

Zdravstvo

Traume o kojima se ne govori

Branka Kaljević

Borba protiv korupcije

Beskrajni hodnik

Marija Vidić

Skupštinski život

Nova pravila, stara igra

Vera Didanović

Srbija na raskrsnici

Demarš

Milan Milošević

Srpsko-crnogorska diplomatija

Priznanje i kvazidržava

Slobodan Kostić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu