Saopštenje redakcije

Dragoljub Žarković 1

foto: Milovan Milenković

5. 2. 2020. / 11.07

Dragoljub Žarković

(1951–2020)

Komemoracija osnivaču i glavnom uredniku nedeljnika "Vreme" Dragoljubu Žarkoviću biće održana u petak, 7. februara u 13 sati u Dvorani Kulturnog centra Beograd, Kolarčeva 6.

Ispraćaj na kremaciju je u subotu, 8. februara na Novom groblju u Beogradu. Okupljanje ožalošćenih je u 14h.

Redakcija nedeljnika "Vreme" sa žaljenjem obaveštava čitaoce i prijatelje da je naš glavni urednik Dragoljub Žarković preminuo posle kraće i teške bolesti.

Dragoljub Žarković, osnivač je "Vremena" i njegov glavni urednik od 1991. godine. Pre toga bio je novinar i urednik u novinskim kućama "Politika" (1974–1987) i "Borba" (1987–1990). Bio je radijski komentator "Slobodne Evrope" (1993–1998), sarađivao je sa WDR (Nemački narodni radio) i povremeno pisao za čitav niz listova u Evropi (italijanska "Republika", austrijski "Standard…) Usavršavao se u SAD kao gost Udruženja američkih urednika.

Bio je autor više televizijskih emisija i projekata. Kasnije tokom karijere bio je stalni kolumnista dnevnog lista "Politika" i predavač na Fakultetu političkih nauka gde je bio i član Saveta fakulteta. Bio je prvi predsednik Udruženja profesionalnih novinara Srbije iz koga je kasnije nastalo Nezavisno udruženje novinara Srbije i počasni član više međunarodnih medijskih asocijacija. Godine 2016. objavio je "Naprednu knjigu" sa podnaslovom "Godine uspona Aleksandra Vučića".

Svi biografski podaci, međutim, nisu dovoljni da dočaraju njegovu uredničku i novinarsku lucidnost, talenat i neverovatnu veštinu komunikacije i harizmu. Redakcija "Vremena" Žaretovim odlaskom izgubila je sopstveni koren i veliki deo identiteta. Pamtićemo ga po svemu, a najviše po spremnosti da na sopstvenim leđima ponese najveći teret pritisaka i da čak žrtvuje i sebe kako bi poštedeo redakciju i sačuvao njen integritet i kredibilitet.

Svi brojevi Vremena na jednom mestu!>

Pogledajte arhivu