Lik i delo

Dominik Štros-Kan

Generalni direktor MMF-a

POSLASTICA ZA TEORETIČARE ZAVERE: Dominiku Štros-Kanu, generalnom direktoru MMF-a, sleduje kazna od 25 godina zatvora ukoliko se dokaže da je pokušao da napastvuje njujoršku hotelsku sobaricu Ofeliju. Njegovi advokati tvrde da imaju dokaze i svedoke da je u vreme kada je navodno jurio sobaricu po hotelu i primoravao je na oralni seks (13 h), on uveliko napustio hotel (u 12 h), otišao na ručak sa kćerkom, a kasnije se taksijem uputio na aerodrom.

Dominik Štros-Kan je pre tri nedelje u jednom novinskom intervjuu predvideo svoju propast, koju dodatno ubrzava i svedočenje francuske novinarke Tristan Banon o pokušaju silovanja iz 2007. godine.

Dominik Štros-Kan 1

foto: reuters

OSNOVNI PODACI: Na funkciju desetog generalnog direktora Međunarodnog monetarnog fonda, Dominik Gaston Andre Štros-Kan imenovan je 1. novembra 2007. godine. Rođen je 25. aprila 1949. godine u bogatom predgrađu Pariza, od oca Žilbera Štros-Kana, konsultanta za poresko-pravna pitanja, i majke Žaklin Felus, novinarke rusko-tuniskog porekla. Porodica Štros-Kan je živela u Maroku do zemljotresa 1960. godine, a kasnije se preselila u Monako. Po povratku u Francusku, Dominik Štros-Kan započinje univerzitetsku, a kasnije i političku karijeru.

BLISTAVA KARIJERA: Bivši profesor ekonomije na Institutu za političke nauke Univerziteta u Parizu je tri puta bio narodni poslanik do 2007. godine, kada je propao kao kandidat Socijalističke stranke na predsedničkim izborima. Bio je ministar ekonomije, finansija i industrije Francuske od 1997. do 1999. godine, i jedan je od zaslužnih za uvođenje evra. Predstavljao je Francusku u upravnim odborima raznih međunarodnih finansijskih institucija, a neko vreme bavio se advokatskom praksom u privatnom sektoru. Doktorirao je ekonomiju na Univerzitetu u Parizu, ali poseduje i diplomu iz oblasti prava, političkih studija i statistike. Bavio se istraživanjima javnih finansija, socijalne politike i modelima ponašanja štediša u domaćinstvu.

Treći put se oženio 1991. Amerikankom francuskog porekla Anom Sinkler, novinarkom sa kojom često posećuje luksuznu porodičnu kuću u Marakešu. Ima četiri kćerke.

O IZAZOVIMA MOĆNOG ČOVEKA: "Da, volim žene, pa šta?… Godinama se priča o slikama sa orgija, ali ih nisam nikada video. Neka ih pokažu", izjavio je direktor MMF-a 28. aprila ove godine u intervjuu za francuski "Liberasion" povodom eventualne kandidature za predsednika Francuske na predstojećim izborima 2012. Rekao je da postoje "tri glavna izazova" – novac, žene i činjenica da je Jevrejin.

Tri nedelje kasnije, uhapšen je u Njujorku pod sumnjom da je seksualno zlostavljao tamnoputu sobaricu "bez mrlje u dosijeu", kako tvrde hotelski menadžeri. Sobarica je u policijskoj stanici potvrdila identitet napasnika, koji je, navodno, u žurbi da pobegne iz preskupog hotela Sofitel zaboravio u sobi materijalne dokaze – lične stvari i mobilni telefon. Navodno je pronađen i uzorak njegovog DNK, a učesnik u drami je pristao na forenzičarsko ispitivanje. Epitet "velikog zavodnika" Štros-Kan je potvrdio i vezom sa udatom koleginicom iz MMF-a…

TAMNA STRANA GLOBALIZACIJE: Dominik Štros-Kan je dugo zagovarao politiku otvorenog tržišta pozivajući zemlje članice na privatizaciju preduzeća u državnom vlasništvu i fleksibilnije poslovno okruženje. Kaže da je "vašingtonski konsenzus" sklop teorija o efektnosti otvorenog tržišta – zastareo. "U stvaranju makroekonomskog okvira za novi svet, klatno će se bar malo pokrenuti od tržišta prema državi", izjavio je čelnik MMF-a. "Nemojte me pogrešno razumeti – stari obrazac globalizacije osigurao je brojne prednosti spasivši od siromaštva milione ljudi. No, ta globalizacija imala je i svoju tamnu stranu – veliki jaz između bogatih i siromašnih koji se produbljuje. Dok se globalizacija trgovine povezuje sa smanjivanjem tih razlika, finansijska globalizacija dovodi do njihovog povećavanja", upozorio je Štros-Kan.

RAZGOVOR SA SARKOZIJEM U MUŠKOM TOALETU: Štros-Kan je u istom intervju predvideo "nameštaljku", rekavši da može da zamisli zamku koju bi neko mogao da mu postavi zbog njegove slabosti prema ženama – na primer, da neka žena ispriča da je silovao na parkingu a za tu uslugu dobije nagradu od pola miliona evra. Ispričao je i da je imao razgovor sa predsednikom Sarkozijem u muškom toaletu na nekom skupu, gde ga je upitao dokle će da koristi prljave trikove u vezi sa njegovim privatnim životom.

KRAJ KARIJERE: Ukoliko izdejstvuje oslobađajuću presudu u Njujorku, Dominik Štros-Kan, kao kandidat Socijalističke stranke i dojučerašnji favorit na predsedničkim izborima zakazanim za 2012. godinu, nema perspektivu. MMF je kratkim saopštenjem poručio da njihovog generalnog direktora štiti diplomatski imunitet samo za dela u vezi sa obavljanjem funkcije.

Iz istog broja

Kosovski pregovori

Paket Roberta Kupera

Milan Milošević

Iz ličnog ugla – Fenomen Novaka Đokovića

To je nova Srbija

Srđan Šaper

Priča s naslovne strane

Tajna uspeha Novaka Đokovića

Aleksandar Ćirić

Kilometarska hapšenja

Sumnjiva lica na drumu

Zoran Majdin

Intervju – Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar

Budućnost je u povezivanju

Jelena Jorgačević

Vreme Evrope (8) – IT, država i ljudi

Nizak rast visoke tehnologije

Marija Vidić

Intervju – Ratko Butorović, zvani Bata Kan-Kan

Ljudi da li je to moguće

 

Dragan Đurić, predsednik FK Partizan

Finale Kupa kao druga Đenova

 

Vreme intervjua – Ratko Butorović i Dragan Đurić

Posrtanje fudbala – Izrežirana ujdurma ili ujdurma bez režisera

Slobodan Georgijev

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu