VREME BR.916 | 24. JUL 2008.

Doktor Radovan i gospodin Dragan

Za poslednjih osam meseci, Karadžića je videlo, na javnim mestima, više stotina ljudi. Danas, većina njih ne može da prežali 5.000.000 dolara koji su im bili ispred nosa, a koje je američki Stejt department nudio za informacije koje bi pomogle hvatanju ovog haškog begunca

Doktor Radovan i gospodin Dragan 1
Vreme br.84, jun 1992.

Dok su 10. decembra prošle godine u koncertnoj dvorani kulturnog centra slušali predavanje o odnosu tihovanja i meditacije, niko od 80 okupljenih Smederevaca nije mogao ni da sanja da ih u tajne duhovnog blaženstva upućuje glavom i bradom Radovan Karadžić. Dr Dragan David Dabić, neuropsihijatar i istraživač u oblasti psihologije i bioenergije, nije prosvećivao samo po Smederevu. Već u januaru je održao predavanje u Kikindi, u aprilu je posetio Sombor i Novi Sad, a u maju je, na Adi Ciganliji, u okviru Festivala zdravog života, održao predavanje pod nazivom "Kako negovati sopstvene energije". Sve ukupno, za poslednjih osam meseci, Karadžića je videlo, na javnim mestima, više stotina ljudi. Danas, većina njih ne može da prežali 5.000.000 dolara koji su im bili ispred nosa, a koje je američki Stejt department nudio za informacije koje bi pomogle hvatanju ovog haškog begunca.

Donekle je profitirao jedino mesečni časopis "Zdrav život", koji ovih dana doživljava publicitet kakav nije za šest godina postojanja, i kakvim se verovatno nijedan specijalizovani mesečnik na svetu ne može pohvaliti. U poslednja tri broja, ovaj list je u rubrici "Duhovno zdravlje" objavljivao u nastavcima feljton posvećen odnosu tihovanja i meditacije, autora Davida Dabića, "duhovnog istraživača". Usred pripreme broja u kom je trebalo da izađe poslednji nastavak feljtona, redakciju "Zdravog života" iznenadio je podatak da je "duhovni istraživač" niko drugi do bivši predsednik Republike Srpske Krajine i jedan od najtraženijih haških begunaca Radovan Karadžić.

NATPROSEČAN "HARMONAJZER": Prvi susret dr Dragana Davida Dabića i Gorana Kojića, glavnog urednika časopisa "Zdrav život", odigrao se u oktobru prošle godine. Prema Kojićevim rečima, visoki gospodin neobičnog izgleda i isposničke figure na festival je došao kao posetilac. Njihovom poznanstvu kumovao je jedan od stručnih saradnika "Zdravog života", predstavivši Dabića kao energoterapeuta. Kredibilitetu Dabićeve vokacije je verovatno doprinela činjenica da je posrednik stručnjak za teme energije i zaštite od zračenja. Dabić je predložio saradnju sa časopisom, ponudivši nekoliko tekstova o energoterapiji. Pošto se tema nije naročito svidela Kojiću, Dabić se pohvalio svojim znanjem o tihovanju, tehnici meditacije u pravoslavnom misticizmu. "Moram da vam kažem, bio je natprosečno kulturan, natprosečno elokventan, natprosečno duhovit. Sve je kod njega bilo natprosečno", opisuje Kojić svoje utiske o optuženiku za ratne zločine. Čini se da je Karadžić imao i natprosečan poriv za egzibicionizmom: od decembra do maja, ovaj samozvani "velbiing harmonajzer" održao je nekoliko predavanja širom Srbije. "Čovek neobičnog izgleda, duge sede brade, sede kose vezane da li u rep ili pletenicu, ispod šešira, izgledao je kao kombinacija Frojda i nekog boema iz Skadarlije", priča Kojić, uz kiseli osmeh nekoga ko je upravo žestoko nasamaren.

Verovatno ovih dana tako izgledaju svi oni koji su sa velikom radoznalošću slušali Dabićeva predavanja: "Razmišljam o njegovoj savršenoj glumi i na koji način se svima nama smejao u brk, iskoristio našu potrebu za različitim saznanjima. Prevario nas je svojom harizmom, koja je zračila i iz izgleda i iz načina na koji je govorio i šta je govorio. To je utisak svih mojih prijateljica sa kojima sam ga slušala", priča za "Vreme" Milena Pavlović iz Smedereva (vidi okvir). Ona se priseća da je predavanje bilo jako zanimljivo, jer je bilo reči o mešavini meditacije, molitvenog odnosa prema životu u cilju rešavanja ličnih problema i prevazilaženja depresije: "U početku, delovao je kao čudak koji živi u nekom svom svetu, bezizražajnog lica, ali duboko zanesenog temom koju je obrađivao", priseća se Pavlovićeva, dodajući da je bilo očigledno da mu teologija nije jača strana, ali da se u pitanjima psihe znatno bolje snalazi.

Krajem maja, dr Dragan Dabić održao je na Adi Ciganliji u okviru "Festivala zdravog života" četrdesetpetominutno predavanje pod naslovom "Kako negovati sopstvene energije". Tamo ga je upoznao Danko Radić, takođe jedan od predavača, koji je govorio o tradicionalnoj tajlandskoj masaži. U razgovoru za "Vreme" Radić je rekao da je Karadžić izgledao kao hipik, imao je šešir i dugu belu bradu. "Održao je predavanje u šumici, kojem nisam prisustvovao. Onda su se svi preselili na tribine gde sam ja govorio. Karadžić je sedeo u prvom redu i slušao predavanje", priseća se Radić. "Kada se završilo, prišao mi je, razmenili smo vizitkarte i porazgovarali možda dva minuta, ali se ne sećam o čemu, jer mi nije na kraj pameti palo ko je on. Koliko se sećam, nije čak imao ni naglasak. Međutim, ostao mi je u sećanju, bio je upečatljiv."

Danko Radić kaže da gostovanje na "Festivalu zdravog života" nije plaćeno predavačima, ali da od alternativne medicine može da se živi pristojno. U Upravi Ade Ciganlije saznali smo da organizator i sponzor festivala nije bila Ada, kako je navedeno u nekim medijima, već da je sve aktivnosti vezane za organizaciju obavilo preduzeće Goja d.o.o., koje izdaje "Zdrav život". Skup su prijavili i stanici policije na opštini Čukarica.

ČAJ ZA DVOJE: Sagovornica B92, koja je želela da ostane anonimna, rekla je da je bila na više predavanja dr Dabića, i da je s njim nekoliko puta prošetala i jednom popila čaj na Terazijama. "Držao je jako dobra predavanja, na kojima je uglavnom bilo od 200 do možda 400 ljudi, bar su takva bila ona na kojima sam ja prisustvovala", kaže ona. "Jednom prilikom smo pričali o tome čime se bavio. Rekao je da je bio klinički psihijatar", navodi sagovornica B92.

Predsednica Društva za borbu protiv raka iz Sombora Đerđi Sarić potvrdila je da je neuropsihijatar Dragan Dabić, 12. aprila ove godine održao predavanje u Kulturnom centru Orfeus u Novom Sadu. Pod pokroviteljstvom Pokreta za zdraviju Srbiju, tamo je održana akcija "Zdrav život je srećan život". Na predavanju je učestvovao i Dragan Dabić, neuropsihijatar iz Beograda, koji je govorio o "Istosti tihovanja i meditacije".

Dr Dabić je bio gost i na tribini u kikindskom domu omladine 28. januara ove godine, kao neuropsihijatar specijalizovan za alternativnu medicinu. Tom prilikom je fotografisan, a deo tribine zabeležila je i lokalna televizija VK. "Dabić je bio veoma neobičan kao pojava, imao je šešir, crnu rolku i brojanicu u ruci koju je neprestano okretao", rekla je v.d. direktora Doma omladine Tatjana Nožica. Nakon promocije, ekipa predavača predvođena urednikom Goranom Kojićem predahnula je i osvežila se u njenoj kancelariji. Kako je ispričala za novosadski "Dnevnik", doktor Dabić je bio veoma zadovoljan odzivom na tribinu: "Požalila sam mu se na moje probleme sa migrenom i čovek mi je dao par saveta. Sećam se i da je tražio samo pola šoljice kafe i nakon pola sata moji gosti su se zaputili u Beograd."

Na vizitkarti koju je Danko Radić na Adi Ciganliji dobio od dr Dragana Dabića stoji ime D.D. Dabić, i natpisi "Human Quantum energy", i "podrška u zdravlju i u bolesti – do punog zdravlja i isceljenja". Prema onome što na njoj piše, dr Dabić bavio se kvantnom, duhovnom i energetskom medicinom, kao i tradicionalnom japanskom tehnikom za umanjenje stresa i opuštanje reiki. Dr Dabić koristio je dva broja mobilnih telefona, koja su ovih dana nedostupna.

Na vizitkarti je naveden i internet sajt www.psyhelpenergy.com i šest i-mejl adresa hostovanih na njemu: dddavid@psy-help-energy.com, uvekimapomoci@psy-help-energy.com, kao i vitality, bol, nerv-brain i asthma@psy-help-energy.com. Kreator ovog sajta je firma Pavlović konsalting. Vlasnik Zoran Pavlović u kratkom razgovoru za "Vreme" na pitanje kako je Karadžić došao do sajta, odgovorio je: "Besplatno." "Kontaktirao me je najpre preko prijatelja, a onda je nazvao moju firmu telefonom i dogovorili smo se oko pravljenja sajta. Izrada je trajala između tri i četiri meseca, i za to vreme smo se često viđali, a poslednji put pre oko mesec dana. Bio je veoma prijatan, razgovarali smo o svačemu", kaže Pavlović.

KAFICA NA NOVOM BEOGRADU: Zoran Pavlović još dodaje da se dvadesetak puta nalazio u centru Beograda sa Karadžićem. "U šoku sam! Pre mesec i po dana u kafiću u Ulici 27. marta pili smo kafu." Karadžić je u grad dolazio autobusom, kaže Pavlović. "Ponašao se najnormalnije, bio je izuzetno prijatan i nikada ne bih rekao da ima problem sa zakonom. Nije nosio tamne naočare, niti se skrivao. Bio sam mnogo puta kod njega u stanu na Novom Beogradu. To je dvosoban stan i mislim da je u njemu živeo sam."

Iznajmljivanje dvosobnog stana, naročito na Novom Beogradu, košta. Prema tvrdnjama sagovornika "Vremena", Dabić nije naplaćivao ni svoja predavanja ni tekstove u "Zdravom životu". Iako je izradu sajta dobio besplatno, od nečega je morao da živi. Rasim Ljajić izneo je saznanja da je Karadžić radio u jednoj privatnoj ordinaciji za alternativnu medicinu. Isto to, i sam Karadžić rekao je Goranu Kojiću. Međutim, na Kojićevo insistiranje da mu kaže gde tačno radi, Radovan je vrdao i govorio: "To su neke male klinike." Urednik "Zdravog života" tada je posumnjao da je Dabić zaista neuropsihijatar, kako je tvrdio. "Nikada ga u magazinu nismo potpisali kao doktora upravo zato što sam ja tražio diplomu, a on je nije imao." Fiktivna diploma, zajedno sa fiktivnom suprugom, ostala je u Americi, odakle je i sam Dabić došao, pošto je prethodno, upravo tamo izbegao iz Krajine. Kao da, zlehuda izbeglička sudbina nije dovoljna, tamo je doktora Dabića zadesio i razvod. Izgleda da je taj razvod bio baš buran, jer je ozlojeđena supruga odbila da mu pošalje diplomu neuropsihijatrije, koju je navodno stekao na Zagrebačkom sveučilištu, čime ga je onemogućila da legalno radi u struci. Sitne pakosti izmišljene bivše žene nisu omele Dabića ni u profesionalnom, a ni u ljubavnom životu. Kojić se seća da se u prostorijama redakcije "Zdravog života" često pojavljivao u društvu atraktivne dame srednjih godina.

Prema domaćem zakonu, Dabić bez lekarske diplome nije mogao da se zaposli ni u jednoj registrovanoj ordinaciji za alternativnu medicinu. Ministar zdravlja Tomica Milosavljević kaže da pod imenom Dragan Dabić, nema nijednog doktora medicine u registru Lekarske komore Srbije. "Ni u državnoj, ni u privatnoj praksi nije registrovan doktor Dragan Dabić, a pod tim imenom nema ni zdravstvenog osiguranika, što bi, inače, bio slučaj ukoliko je reč o legalno zaposlenoj osobi u državnoj ili privatnoj praksi Srbije", kazao je Milosavljević. Kako, prema tvrdnjama iz Akcionog tima za saradnju sa Haškim tribunalom, ni Karadžić ni Dabić nemaju srpsko državljanstvo, pretpostavka je da je kao lični dokument imao izbegličku legitimaciju, na osnovu koje je jedino mogao da dobije radnu knjižicu. Pošto je izvesno da nije imao diplomu, niti bilo kakvu potvrdu o školskoj spremi, posao je mogao da dobije samo kao nekvalifikovani radnik. Da li je doktor Dabić imao takvu legitimaciju, nije poznato.

SHEVENINGEN JE SUPER: Na pitanje o čemu je razgovarao sa beguncem, Zoran Pavlović odgovara da je doktor Dabić tvrdio da je neko vreme živeo i završio fakultet u Americi i da tamo ima unuke. "I ja sam neko vreme živeo u SAD, pa smo govorili o svojim iskustvima. Međutim, on nije bio moj prijatelj već klijent, tako da smo uglavnom govorili o poslu." Pavlović je upoznao nekoliko Karadžićevih saradnika, odnosno kolega, koje su, kaže, "delovale ozbiljno".

Pavlović je za B92 rekao da je razgovarao s Karadžićem i o svom obilasku Sheveningena. "Onda sam mu rekao: ‘Davide, Sheveningen je jedno super mesto, koje morate obavezno da posetite. On je pun hotela, plaža, stvarno jedno predivno mesto na Zemlji.’ On je samo slegnuo ramenima i rekao: ‘Pa, da, OK, važi’", priča Pavlović.

Na sajtu dr Dabića www.psyhelpenergy.com navode se osnove "David Wellbeing programa": "Mi smo energetska bića. Brojni energetski procesi u nama, od kojih zavise sve funkcije našeg organizma, odvijaju se pod uticajem energija višeg porekla (kosmička energija, prana, mana, orgonska energija, kvantna energija, Sveti duh…). One teku u nama i oko nas, one su naše najveće dobro i izvor zdravlja i blagostanja. Zastoj u energetskom protoku vodi u pad vitalne Energije i umor, što je početak svih problema sa zdravljem. Ozdravljenje, isceljenje nije moguće bez ponovnog uspostavljanja energetskog balansa…"

KVANTNA ENERGIJA I TVRDA PORNOGRAFIJA: Na sajtu se može pročitati o programima za celu porodicu: Asthma program, Problemi odrastanja, Adolescencije, Zavisnosti, Otklanjanje seksualnih smetnji i smetnji plodnosti, Diabetes, Psihičke smetnje, napetost, nemir, depresija, smetnje koncentracije i pamćenja. Tu je ponuda za sportiste ("bolji rezultati, duža karijera", jer "humana kvantna energija u milisekundama relaksira iscrpljenu mišićnu ćeliju, a potom je munjevito puni energijom"), biznismenima je ponuđen antistres program za menadžere, a starim i bolesnim osobama Sannature program, koji se zasniva na specifičnoj ishrani. Konačno, na sajtu se može naručiti, pogledati, ili pročitati uputstvo za upotrebu bioenergetskog aktivnog nakita "koji harmonizuje energiju i čuva zdravlje".

Na www.psyhelpenergy.com ponuđena je i obuka za samopomoć, podmlađivanje, prolepšavanje, kvantna energo-kozmetika (nega lica humanom kvantnom energijom) zahvaljujući kojoj "kapilari kože postaju elastičniji, šire se, krv i kiseonik čiste i hrane ćelije lica, koje se brže obnavljaju", a takođe se "usporava starenje, brzo i prirodno podmlađuje"… Doktor Dabić se bavio i depresijama, "smetnjama plodnosti", dijabetesom, poliangiopatijom, astmom, epilepsijom, multiplom sklerozom, autizmom, psihičkim smetnjama, išijasom, hroničnim bolom u leđima i zglobovima… a sajt obiluje tekstovima u kojima se objašnjava na koji način humana kvantna energija pomaže u njihovom izlečenju. Terapijske i rehabilitacione metode koje dr Dabić koristi su, između ostalih, akupunktura, tradicionalna kineska medicina, homeopatija, fitoterapija, kvantna medicina, hiropraksa i primenjena kineziologija, makrobiotika, tradicionalna domaća medicina, aromaterapija, či gong, taj či čuan i joga vežbe… Konačno, forum ovog sajta se, kako piše, još uvek testira. Proradio je 17. jula, i na njemu trenutno ima tridesetak stranica isključivo tvrdog pornografskog sadržaja.

Po svemu sudeći, Karadžić nije besposlen provodio dane i godine u bekstvu. Zaista je impresivno: uspeo je da postane ekspert za pravoslavni misticizam, energoterapiju, zamalo pa guru, prevario celokupnu javnost, jer je, bar u poslednje vreme svima bio ispred nosa, ali to nije sve. Do 1990. godine napisao je četiri knjige pesama, a onda, od 2002. naovamo "izbacio" je još četiri naslova. U januaru 2002. u Novom Sadu predstavljena je njegova knjiga poezije Od ludog koplja do crne bajke. U martu 2004. u Beogradu je izašla knjiga Ratna pisma. U oktobru 2004. na Beogradskom sajmu prezentovana je Čudesna hronika noći, čiji je izdavač Miroslav Toholj, nekadašnji ministar za informacije Republike Srpske. Konačno, 17. oktobra 2005. u Požarevcu predstavljena je njegova zbirka pesama Pod levu sisu veka. U svetlu svežih saznanja, nije isključeno da je jedan od posetilaca promocija Radovanovih knjiga bio i Dragan David Dabić, sa brojanicom u ruci.

Iz istog broja

VREME 308 . 14. septembar 1996.

Dragiša Pavlović (1943-1996)

Milan Milošević

VREME BR 6 • 3 DECEMBAR 1990.

Izjava mog ministra

Jug Grizelj

VREME BR 6 • 3 DECEMBAR 1990.

Srbija u poslednjoj jednopartijskoj nedelji

MILAN MILOŠEVIĆ, ROKSANDA NINČIĆ, FLIP MLADENOVIĆ i STOJAN CEROVlĆ

VREME | BR. 407 | 8. AVGUST 1998.

Žene u srpskoj istoriji – Oficirke

Dr Mile Bjelajac Izbor: Milan Milošević

VREME 409 | 22. avgust 1998.

Žene u srpskoj istoriji – Ravnogorke

Bojan B. Dimitrijević Izbor: Milan Milošević

VREME BR. 12 | 14. JANUAR 1991.

Jug Grizelj (1926-1991)

ŽIVORAD KOVAĆEVIĆ

Vreme br. 29 • 13. maj 1991.

U boj u boj, za narod svoj

BORKA PAVIĆEVIĆ

VREME vanredni brojevi od 27. mart – 26. jun 1999

PRILOG KULTURI SEĆANJA: Ratno Vreme

Milan Milošević i ekipa izveštača Vremena

VREME 323. 28. decembar 1996.

Dve Srbije u jednom gradu: Sloba u toplom zecu

Milan Milošević s Pericom Vučinićem i Urošem Komlenovićem

VREME BR. 281. 9. MART 1995.

Srbija u razbijenom ogledalu: U mesecu mau kad ruže cvetau

Milan Milošević

VREME BR. 77. 13 APRIL 1992.

Promeniti nešto, da bi sve ostalo isto

Milan Milošević

VREME BR 280. 2. MART 1996.

Siromaštvo: Žene jedu poslednje

KATERINA BERTINI

VREME BR. 280. 2. MART 1996.

Hrvatska: HDZ protiv svih – Strah od pokojnice

JELENA LOVRIĆ

VREME BR 289. 4. MAJ 1996.

Taras Kennauner: Odgovor Nebojši Popovu – Pismo srpskom prijatelju

Taras Kermauner, Nebojša Popov

VREME BR 254. 4. SEPTEMBAR 1995.

Krunski svedok: Ivan Stambolić – “Put u bespuće”

Slobodan Inić, pripremila Roksanda Ninčić

VREME BR. 261. 23. OKTOBAR 1995.

Pouke jedne knjige: Društvena nemoć

SLOBODAN INIĆ

VREME BR. 256. 18. SEPTEMBAR 1995.

Iz ličnog ugla: O ilizijama i novcu

Branko Milanović

VREME 321. 14. DECEMBAR 1996.

Idu dani: Srbija se vraća kući

BRANKO BALETIĆ

VREME BR. 277. 10. FEBRUAR 1996.

Intervju: Dragoslav Avramović – Presipanje levo-desno

Dimitrije Boarov

VREME BR. 295. 15. JUN 1996.

Handke na južnoj pruzi

Bojan Bosiljčić

VREME BR. 357. 23. AVGUST 1997.

Zakoračiti u ponor

IGOR MANDIĆ

VREME BR. 289. 4. MAJ 1996.

Nojeva politika

LASLO SEKELj

VREME BR. 283. 23. MART 1996.

Neopreznosti stručnjaka

Vladan A. Vasilijević

VREME BR: 323. 28. DECEMBAR 1996.

Politički autizam

MILENKO KARAN

VREME 323. 28. DECEMBAR 1996.

REAGOVANJA: Žrtve bez prava

Miodrag Milić, Konstantin Obradović

VREME BR. 255. 11. SEPTEMBAR 1995.

UVODNIK – Užas i nada

VESNA KRMPOTIĆ

VREME BR. 290. 11. MAJ 1996.

Iz ličnog u gla: Zenit naše istorije

Radomir Konstantinović

VREME BR. 23. 1. APRIL 1991.

DOKUMENTI VREMENA: Događaji pred 27. mart

Mihailo KonstantinovIć

VREME BR. 357. 23. AVGUST 1997.

Dokumenti: Epistola – Strah i nada, Zemun 1997.

Priredio: Milan Milošević

VREME 331. 22. FEBRUAR 1997.

Intervju: dr Stojan Babić – Pištalike za novu vladu

ZMAGOSLAV HERMAN

VREME BR. 105. 26. OKTOBAR 1992.

Gmizaće dok se ne usmrde

Koča Popović, priredio Gojko Tešić

VREME BR. 105. 26. OKTOBAR 1992.

Evropski duh

Gojko Tešić

VREME BR. 25. 15. APRIL 1991.

Dokumenti: Ako ne umemo dobro da radimo, bar ćemo znati dobro da se tučemo

Priredio: Milan Milošević

VREME BR. 12. 14. JANUAR 1991.

Marko Nikezić (1921 – 1991)

Zoran Jeličić

VREME BR. 273. 13. JANUAR 1996.

Što Srbin zamera Slovencu

Miljenko Jergović

VREME BR. 273. 13. JANUAR 1996.

Gazimestansko otrežnjenje

Tibor Varadi

VREME BR. 287. 20. APRIL 1996.

Iz stručnog ugla: Savezna vlada protiv guvernera

Miroljub Labus

VREME BR. 5. 26. NOVEMBAR 1990

Šta mi se događa: Nacionalno nepodoban

Ranko Munitić

VREME BR. 1-5. 29. OKTOBAR - 26. NOVEMBAR 1990.

DOKUMENTI VREMENA: AGONIJA SKJ

Andrija Čolak

VREME BR. 1-5. 29. OKTOBAR - 26. NOVEMBAR 1990.

DOKUMENTI VREMENA: AGONIJA SKJ

VREME BR. 298. 6. JUL 1996.

Širenje “srpske istine”

MlODRAG STANISAVLjEVIĆ

VREME 321. 14. DECEMBAR 1996.

Intelektualci i protest – Moralni delikti

Mirjana Miočinović

VREME | 288 |27. APRIL 1996.

Iz ličnog ugla – Sudbina igrača

Miloš Mišović

VREME BR. 1 | 29. OKTOBAR 1991.

SVET I MI – Velika prilika znatna konfuzija

DRAGIŠA BOŠKOVIĆ

VREME | BR. 45 | 2. SEPTEMBAR 1991.

INTERVJU – Milovan Đilas

Dimitrije Boarov

VREME BR. 441 | 19. jun 1999.

KRAJ RATA – Povlačenje,13 dana pre Vidovdana

Nenad Lj. Stefanović

VREME BR. 1 | 29. OKTOBAR 1990.

ESEJ – Izgubljeni šarm Istočne Evrope

Stanko Cerović

VREME BR. 1 | 29. OKTOBAR 1990.

Šta sam rekao: Strah od sebe

Srđa Popović

VREME BR. 308 14. SEPTEMBAR 1996

Amerika i Kosovo

Sonja Biserko

VREME BR. 12 | 14 JANUARA 1991.

Novinari u literaturi – Ludak iz Treboula

Bora Ćosić

VREME BR. 11• 7. JANUAR 1991.

Javnost – Kriptopolitička komunikacija

Milorad Pupovac

VREME BR 1. 29. OKTOBRA 1991.

DA LI JE CVIJIĆ BIO U PRAVU?

LUBINKA TRGOVČEVIĆ

VREME BR. 50 |7 OKTOBAR 1991.

Hazardi zaštite nacionalnog interesa

Ljubomir Madžar

VREME br. 41 | 5. avgust 1991.

Iz krajnosti u krajnost

Bogdan Bogdanović

VREME BR. 48. 23. SEPTEMBAR 1991.

Predlog – Razoružati vojske i TV

Bogdan Denić

VREME BR. 22 | 25 MART 1991.

Cenzura – Izidin hram

Živojin Pavlović

VREME BR. 46 | 9. SEPTEMBAR 1991.

Pismo našim prijateljima u svijetu

Predrag Matvejević

VREME br. 255| 11. SEPTEMBAR 1995.

Stanje stvari – Završni račun

DRAGAN VELIKIĆ

VREME BR. 29| 13. M A J 1991.

Crveni ples

Dragan Veselinov

VREME 382| 16. MAJ 1998.

Stav: Univerzalna sve- ili ne-znalica

SERGIJE LUKAČ

VREME br. 245 | 16. NOVEMBAR 1996.

Televizija i demokratija – Hipnotisani u Bastilji

Milan Milošević

VREME BR. 279. | 24. FEBRUAR 1995.

Direktan prenos zatvaranja

Milan Milošević

VREME BR.1119 | 14. JUN 2012.

Protokoli i njihove poruke

Dragoslav Grujić i Dokumentacioni centar "Vreme"

VREME BR.876 | 18. OKTOBAR 2007.

Ko mi je stavio bombe na prozor?

Dejan Anastasijević

VREME BR.709 | 5. AVGUST 2004.

Duša

Aleksandar Ćirić

Vreme 476| 19. februar 2000.

Špageti-egzorcizam

Frano Cetinić

VREME BR.1081 | 22. SEPTEMBAR 2011.

Između Meke i Brisela

Safeta Biševac

VREME BR.114 | 28. DECEMBAR 1992.

Stvarno i moguće

Milan Milošević

VREME BR.114 | 28. DECEMBAR 1992.

Izbori, pobednici i poraženi – Uzdanje u glupost

Stojan Cerović

VREME BR. 500 | 5. AVGUST 2000.

Vic

F. Š

VREME |BR. 1106 15. MART 2012.

Upozorenje na koje niko nije obratio pažnju

Jasmina Lazić

VREME BR. 690. 25. MART 2004.

Kosovo, 17. mart 2004.

Milan Milošević, Nenad Lj. Stefanović

VREME BR.1266 | 9. APRIL 2015.

Slučaj helikopter – Politička anatomija tragedije

Miloš Vasić

VREME BR.1315 | 17. MART 2016.

Neuhvatljiva lakoća glume i života

Đorđe Matić

VREME BR.1310. | 11. FEBRUAR 2016.

Intervju Vremenu – NATO nema alternativu

Sonja Ćirić

VREME BR.948 | 5. MART 2009.

Na stubu čitanosti

Ivana Milanović Hrašovec

Vreme 477, 26. februar 2000.

Strah i vika

Milan Milošević

VREME BR.645 | 15. MAJ 2003.

Drajfus bez Emila Zole

Nenad Lj. Stefanović

VREME BR.899 | 27. MART 2008.

Kuća časti

Prvoslav Karanović

VREME BR.363 | 2. OKTOBAR 1997.

Mahmurluk

Miloš Vasić

VREME BR.834-835 | 28. DECEMBAR 2006.

Mirni dani puni istorije

Milan Milošević

VREME BR.1082 | 29. SEPTEMBAR 2011.

DŽ. M.

Ajla Terzić

VREME BR 721. | 28. OKTOBAR 2004

Pesma može sve

Jelena Grujić

VREME BR.1091 | 1. DECEMBAR 2011.

Sećanje na bolji život

Dimitrije Boarov

VREME BR.57 | 25. novembar 1991.

Vukowar

Miloš Vasić i ekipa izveštača "Vremena"

VREME BR.973 | 27. AVGUST 2009.

Kao ptica na žici

Zoran Paunović

VREME BR 634. 27. FEBRUAR 2003.

Bagzi uči da vozi

Jovan Dulović, Dejan Anastasijević

VREME BR 563. 18. OKTOBAR 2001

Karići, Bogoljub i braća

Dragoslav Grujić

Vreme broj 510, 12. oktobar 2000.

Veliki preokret

Milan Milošević sa izveštačima "Vremena"

VREME BR.507 | 21. SEPTEMBAR 2000.

Toma

Uroš Komlenović

VREME BR 819. 14. SEPTEMBAR 2006.

Španija u srcu

Milo Petrović, potpredsednik Udruženja španskih boraca 1936–1939. i prijatelja

VREME BR 997 | 11. FEBRUAR 2010.

Vehabije u bivšoj Jugoslaviji

Momir Turudić

VREME BR. 1262 | 12. MART 2015.

Dualno obrazovanje

Jelena Jorgačević

VREME BR.1140 | 8. NOVEMBAR 2012.

Suđenje seizmolozima iz Akvile

Slobodan Bubnjević

VREME BR.883 | 6. DECEMBAR 2007.

Zabranite fudbal

Aleksandar Ćirić

VREME BR.520 | 20. DECEMBAR 2000.

Pobuna

Zoran B. Nikolić

VREME BR.1125 | 26. JUL 2012.

San o izlasku iz večite krize

Dimitrije Boarov

VREME BR.1283 | 6. AVGUST 2015.

“Oluja”, 20 godina posle – Priča moje majke

Mirko Rudić

VREME BR.1181 | 22. AVGUST 2013.

Hrvatska teroristička emigracija i UDBA

Miloš Vasić

VREME BR.1121 | 28. JUN 2012.

Eksplozivno leto i posledice

Filip Švarm

VREME BR.44 | 26. AVGUST 1991.

Svet nije stao u Moskvi

Hari Štajner

VREME BR.152 | 15. SEPTEMBAR 1993.

Banjalučka pobuna– Država bez hleba

Miloš Vasić i ekipa izveštača "Vremena"

VREME BR. 245. 3. JUL 1995.

Eksplozija u „Grmeču”

Dejan Anastasijević

VREME BR.987 | 3. DECEMBAR 2009.

Zatvori u Srbiji – Samica za troje

Ivana Milanović Hrašovec

VREME BR.1139 | 1. NOVEMBAR 2012.

“Vreme” kod gospodina Palme – Dan otvorenih vrata u Jagodini

Dragan Todorović

VREME BR.36 | 1. JUL 1991.

Zamiranje smeška

Stojan Cerović

VREME BR.36 | 1. JUL 1991.

Kraj druge Jugoslavije

Roksanda Ninčić

VREME BR.9 | 24. DECEMBAR 1990.

Slovenija i plebiscit – San o samoći

Vojko Flegar

VREME BR.323 | 28. DECEMBAR 1996.

Težak šok

Stojan Cerović

VREME 14. DECEMBAR 1996.

Duga igra živaca

MILAN MILOŠEVIĆ, DOKUMENTACIONI CENTAR „VREME"

VREME BR.1271 | 14. MAJ 2015.

Čovek od milijardu dolara

Aleksandar Ostojić

VREME | BR 1321. 28. APRIL 2016.

Priča o Muhamedu Aliju

Stanko Cerović

VREME BR.1087 | 3. NOVEMBAR 2011

Beograd – Novi Pazar, via Istanbul

Jelena Jorgačević

VREME BR.688 | 10. mart 2004.

Nezaštićeni svedok

Ljubomir Živkov

VREME BR.117 | 18. januar 1993.

Velika čistka

Uroš Komlenović

VREME BR.889 | 17. JANUAR 2008.

Krimski Tatari – egzodus i povratak

Momir Turudić

VREME | BR 1220 | 22. MAJ 2014

Svedočanstvo: Dnevnik iz potopljenog Obrenovca

Aleksandra Đerić

VREME BR.134 | 17. MAJ 1993.

Zločin, bez kazne

Filip Švarm

VREME BR.134 | 17. MAJ 1993.

O rušenju Ferhadije

VREME BR.509 | 5. OKTOBAR 2000.

Srbija u štrajku

Branka Kaljević

VREME BR.9 i BR.11 | 23. DECEMBAR 1990. – 7. JANUAR 1991.

Država pod sumnjom

Priredio M. M

VREME BR.318 | 23. novembar 1996.

Pobuna demokratske Srbije

Nenad Lj. Stefanović

VREME BR.1115 | 17. MAJ 2012.

Sve naše krađe

Ivana Milanović Hrašovec i Dokumentacioni centar "Vreme"

VREME BR.166 | 27. DECEMBAR 1993.

Ko je kako prošao

IVAN RADOVANOVIĆ

VREME BR.1291 | 1. OKTOBAR 2015.

Kako se sećati zločina

Ivan Ivanji

VREME BR.955 | 23. APRIL 2009.

Zdravstveni karton mršave boginje

Slobodan Bubnjević

VREME BR.614 | 10. OKTOBAR 2002.

Jaka frustracija, dobra muzika

NENAD ČANAK

VREME BR.1313 | 3. MART 2016.

Sudbina kapetana Buzova

Dejan Anastasijević

VREME BR.1164-65 | 25. APRIL 2013.

Dačić u haremu

Dragoljub Žarković

VREME BR.576 | 17. JANUAR 2002.

Na večeri s predsednicima

Dragoljub Žarković

VREME BR.787 | 2. FEBRUAR 2006.

Uspomene i drugi demoni

Maja Uzelac

VREME BR.1263 | 19. MART 2015.

Čovek koji završava posao

Jelena Jorgačević

VREME BR.1049 | 10. FEBRUAR 2011.

Dirigovana navigacija smrti i pravde

Tatjana Tagirov

VREME BR.1272 | 21. MAJ 2015.

Ova ne e na arno

Siniša Stanković

VREME BR.1070 | 7. JUL 2011.

Zašto Srbija nema antifašistički praznik

Jovana Gligorijević

VREME BR.729 | 23. DECEMBAR 2004.

Car

D.Ž

VREME BR.1203 | 23. JANUAR 2014.

Država zavere ćutanja

Miloš Vasić

VREME BR.1216-1217 | 24. APRIL 2014.

Hrvatska i srpska primena dve verzije istorijskog revizionizma

Lino Veljak

VREME BR.766 | 8. SEPTEMBAR 2005.

Karika koja nedostaje

Nebojša Popov

VREME BR.1030 | 30. SEPTEMBAR 2010.

Ordenje deljeno kao đinđuve

Slobodan Kostić

VREME BR.1162 | 11. APRIL 2013.

Tokovi novca: Džet-set u poreskom raju

Milan Milošević, Andrej Ivanji, Biljana Vasić

VREME BR.1093 | 15. DECEMBAR 2011.

Put za istok

Jovana Gligorijević

VREME BR.1254 | 15. JANUAR 2015.

Teret teške industrije

Dimitrije Boarov

VREME BR.844 | 8. MART 2007.

Musliman, Jugosloven i levičar

Dragoslav Grujić

VREME BR.1078 | 1. SEPTEMBAR 2011.

Predizborne uvrede i podmetanja

Tatjana Tagirov

VREME BR.1116 | 24. MAJ 2012.

Ispovest članova biračkog odbora

Radmilo Marković

VREME BR.1049 | 10. FEBRUAR 2011.

Vlast pod prismotrom

Miloš Vasić

VREME BR.1056 | 31. MART 2011.

Uhvati dan

Slobodan Bubnjević

VREME BR.1109 | 5. APRIL 2012.

Hronologija opsade Sarajeva

VREME BR.1106 | 15. MART 2012.

Upozorenje na koje niko nije obratio pažnju

Jasmina Lazić

VREME BR.1273 | 28. MAJ 2015.

Put za Palmiru

Momir Turudić

VREME BR.1164-65 | 25. APRIL 2013.

Osujećeni poverioci u stečaju

Milan Milošević

VREME BR.439 | 20. MART 1999.

Che sara – sara

Roksanda Ninčić

VREME BR.437 | 6. MART 1999.

Srbija u razbijenom ogledalu – Epidemija podrške

Milan Milošević

VREME BR.1245 | 13. NOVEMBAR 2014.

Ogledalce u kesi tregerici

Tamara Skrozza

VREME BR.247 | 17. JUL 1995.

Srbija nije u ratu, Akademija se ne bavi politikom

Olivera Milosavljević, "Javna politička delatnost Srpske akademije nauka i umetnosti

VREME BR.1095-1096 | 28. DECEMBAR 2011.

Četvrti svet

VREME BR.1263 | 19. MART 2015.

Tragedija u magli politike

Miloš Vasić

VREME BR.637 | 20. MART 2003

Posle Đinđića

Stojan Cerović

VREME BR.793 | 16. MART 2006.

Testament Zorana Đinđića

VREME BR.793 | 16. MART 2006.

Oproštajni udarac

Milan Milošević

VREME BR.1054 | 17. MART 2011

Uvod u kraj sveta

Slobodan Bubnjević

VREME BR.1053 | 10. MART 2011.

Kako je bilo i urbane legende

Miloš Vasić

VREME BR.1211 | 20. MART 2014.

Kraj petooktobarske Srbije

Zora Drčelić

VREME BR.1220 | 22. MAJ 2014.

Dnevnik iz potopljenog Obrenovca

Aleksandra Đerić

VREME BR.1059 | 21. APRIL 2011.

Strasna sedmica Tomislava Nikolića

Milan Milošević i grupa autora

VREME BR.533 | 22. MART 2001.

Predlog dogovora o državnom cilju

Zoran Đinđić

VREME BR.633 | 20. FEBRUAR 2003.

Virovitica, Karlovac, Karlobag – Hag

Miloš Vasić

VREME BR.1193 | 14. NOVEMBAR 2013

Propast našeg Mercedesa

Zoran Majdin

VREME BR.1104 | 1. MART 2012.

Pesma nas je održala

Jovana Gligorijević

VREME BR.739 | 3. MART 2005.

Partijska previranja

Milan Milošević

VREME BR.650 | 18. JUN 2003.

Dokumenti o nastanku imperije Pinka

Dejan Anastasijević

VREME BR.1103 | 23. FEBRUAR 2012

Čudo neviđeno

Sonja Ćirić

VREME BR.791 | 2. MART 2006

50%

D. Ž

VREME BR.1024 | 19. AVGUST 2010.

Šta Sretko zna, šta nagađa, a šta folira

Miloš Vasić

VREME BR.1123 | 12. JUL 2012.

Svako za sebe, svi za šerijat

Momir Turudić

VREME BR.910 | 12. JUN 2008.

Čudesni svet koalicija

Milan Milošević

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu