VREME BR.1049 | 10. FEBRUAR 2011.

Dirigovana navigacija smrti i pravde

Ma koliko se opirali vlastitim osudama nasilja i ma koliko nas bolela smrt Brisa Tatona – i ne samo njega u strašnim godinama smrti u Srbiji – mora nas uplašiti ta državna arbitraža u međunarodno važnim slučajevima, u kojima taman i bili sigurni da smo negde pogrešili zato što sasvim opravdano ne volimo huligane, dripce, navijače i barabe, prihvatamo državnu doktrinu o državnom razlogu da – za njih takve – možemo pristati i na nepravično suđenje i osudu

Kao da je cijela Srbija odahnula nakon "pokazne vežbe" (termin dolazi iz nevladinog ljudskopravaškog sektora) svojega pravosuđa: 14 navijača Partizana osuđeno je na uglavnom drakonske kazne zbog ubojstva navijača francuskog "Tuluza" Brisa Tatona. Svi su odahnuli u državi Srbiji – osim vrha piramide i konkretne sudije koja je to presudila (vidi okvir), kojima stižu navijačke prijetnje (u što ne treba sumnjati, znajući s kime imamo posla) – te je problem huligana među navijačima riješen, kako onim skandaloznim prednovogodišnjim izmjenama Krivičnog zakona, tako i ovom presudom, koja je po njima kao munjom u kamen uklesana. Ako, naravno, Apelacioni sud ne kaže drugačije.

Činjenice kažu ovo: u ničim izazvanom napadu tog septembra 2009. popodne, oko 17.40 sati "kraći kraj" su izvukli navijači "Tuluza" koji su sjedili u kafiću "Irish Pub" na Obilićevom vencu, kad su ih napali pripadnici nekoliko navijačkih domaćinskih grupa. U općem metežu bilo je nekoliko lakše povrijeđenih (palicama i sličnim navijačkim rekvizitima, kao i šakama), a Bris Taton je završio – laički rečeno – s nagnječenjem mozga i, na žalost, nije preživio; umro je 12 dana nakon što su ga pretukli domaći navijači i po jednoj od verzija, prihvaćenoj kao vjerojatnoj od nadležnog suda, bacili u prolaz na Obilićevom vencu, dubok po jednoj verziji sedam, a po drugoj 4,28 metara.

BRLJOTINE ISTRAŽNE: U svakom slučaju, policija – ne pozivajući, kao što je po Zakonu o krivičnom postupku dužna, istražnog sudiju, obavlja uviđaj dva i pol sata nakon događaja. Taton je već u bolnici i ne zna se hoće li se uspjeti izboriti za život narednih dana. U sumrak, na prostoru preko kojega su već deseci ili stotine slučajnih prolaznika ostavile svoje znatiželjne tragove, fiksiraju jednu mrlju krvi, izgubljenu patiku, odbačene kirurške maske i nagorjele dijelove baklji. Sve to bez točne skice mjesta događaja i sve bez istražnog sudije, koji se nikad na tom mjestu nije niti pojavio.

Ima još brljotina iz tog najranijeg postupka. Na primjer, odjeća Brisa Tatona koju je policija preuzela iz Urgentnog centra nikada nije ni sačuvana – to je ono što viđamo u američkim krim-serijama, kad nađene dokaze policajci i istražitelji s obaveznim zaštitnim rukavicama (svaka povezanost s trenutnim policijskim štrajkom je namjerna) stavljaju u zaštitne i sterilne kese – u uobičajenom kriminalističkom smislu. I ne samo to: nakon toga je ta odjeća stajala skupljajući prašinu i nikada nitko nije ni tražio DNK analizu, da bi sudski vještaci tokom glavne rasprave konstatirali da i dalje mogu izvještačiti neke tragove; no, to od njih nitko više nije tražio.

Bris Taton, nažalost, umire; sjećamo se svi tih dana, kad se i posljednji optimist prepustio pesimizmu i zaključio da se počinioci tog sasvim nedvojbenog zločina moraju privesti pravdi. Ubrzo smo dobili i optužnicu, koja 14-oricu domaćih navijača tereti za teško ubojstvo, iako veliki broj sudija s kojima je "Vreme" ovih dana analiziralo konačni ishod postupka – koji su, s obzirom na to da su sumnjivo nezavisni i pomalo reformirani, inzistirali na anonimnosti – misli da je kvalifikacija kriva. Naime, da ih nije trebalo optužiti za teško ubojstvo, već za krivično djelo teške tjelesne povrede kvalificirane smrću. Ni tu, usprkos manjem rasponu propisanih kazni, ne bi počinioci izbjegli pravdu. No, i o tome kasnije.

Kako god, ni suđenje na Višem sudu u Beogradu nije prošlo bez problema, od onih odgoda zbog svjedoka, do izricanja presude kad su grupe navijača gnjevno prijetile ispred Palate pravde i kad su roditelji Brisa Tatona morali biti iz suda izvedeni kroz sporedni izlaz. No, osim vještaka i ostalih uobičajenih aktera postupka, ispitani su i neposredni očevici te septembarske tragedije, njih osam iz Francuske, četiri iz "domaće" priče iz Srbije i dva zaštićena svjedoka, A1 i A2. Francuzi – iako ih je prvotno ispitanih bilo 15-ak – uglavnom nisu imali pomagajućih zapažanja, tužilaštvo je osim prvotno predviđenih tražilo još dvoje za ispitivanje, obrana jednoga koji je navodno sjedio blizu Tatona u trenutku napada i koji ga je, također navodno, posjetio u bolnici. Sud je prihvatio dva svjedoka koje je predložilo tužilaštvo – kako tvrdi obrana, u tom trenutku oni su već bili u avionu koji je letio ka Beogradu – ali je glatko odbio ovog jednog kojega je predložila obrana i koji nije bio u avionu. Sama obrana, pak, ne daje tome preveliki značaj, ali cijela priča govori o odnosima u sudnici i načelu ravnopravnosti stranaka.

SVEDOCI: Zaštićeni svjedoci su posebna priča. Dvoje ih je, ali su to postali tek nakon što je postupak dobrano odmakao. Niti jedan od njih, A1 i A2, ništa značajno nije izjavio u postupku: nikoga nisu prepoznali, jedan od njih je tek čuo da se po kafićima na Obilićevom vencu pričalo da je neki francuski navijač bačen preko ograde, one za koju imamo i dvije moguće ili vjerojatne visine s koje je, ako jest doista, bačen. Ranije prepoznavanje, u policijskom predistražnom postupku, ono – također iz američkih krim-serija – iza zatamnjenog stakla nije provedeno, već su se zaštićeni svjedoci s optuženima suočavali tek u sudnici, kad nikoga nisu prepoznali; stvarno ili zbog straha, kako su to neki mediji tvrdili, pitanje je koje ostaje bez odgovora.

No, to dvoje zaštićenih svjedoka čuvala je ne zakonski zadužena Jedinica za zaštitu svjedoka, već odjel Kriminalističke policije koji je i podnio krivičnu prijavu. Uz tu nezakonitost, desilo se i to da su na suđenju vrlo jasno izneseni podaci o jednom od dvoje zaštićenih svjedoka: student određene škole i honorarni konobar u jednom od kafića, kojega – sasvim sigurno – nije teško naći u gradu Beogradu i državi skučenoj kao što je Srbija.

Uz to, na suđenju su prezentirani snimci tek jedne nadzorne kamere i čini se da, ako su se nadležni i potrudili da tih dana pribave snimke kamera sa zgrada onih silnih banaka i kafića s Obilićevog venca, ništa nije bilo dovoljno za istragu i sud. Ovaj snimak, jedan jedini koji se vidio, pokazuje tek skupinu navijača koji su u blizini mjesta – kako se ispostavilo kasnije – višestruke tragedije, ali ne i samu tučnjavu i njene aktere.

Najčudnija je priča jednog osuđenoga za ubojstvo Brisa Tatona, koji je u vrijeme kad se tučnjava odigravala bio u Makedonskoj ulici: tamo ga je, naime, u saobraćajnom prekršaju zatekao policajac i uredno ga legitimirao i napisao prekršajnu prijavu. Policajac je saslušan pred sudom, potvrdio je da je na službenoj prijavi njegov potpis i da je procedura takva da upisivanje podataka iz lične karte traje koju minutu. Svejedno, njegova prekršajna mušterija – iako je teško pomisliti da je stigla od Makedonske ulice do Obilićevog venca u tih istovremenih dvije-tri-četiri minute, to bi bilo već za Ginisa i svjetske rekorde – dobila je na Višem sudu 12 godina zatvora.

Roditelji jednog od osuđenih na 14 godina ovih se dana javljaju medijima i upozoravaju na nedostatke materijalnih dokaza. U svom pismu kažu da oni, kao roditelji osuđenih, ne traže oslobađanje svoje djece, već da svatko odgovara za ono što je – kažnjivo zakonom – učinio. Kažu i to da oni koji su počinili taj zločin slobodno hodaju gradom, što je logičan zaključak ako se u obzir uzmu samo snimci koji su korišteni u postupku: priličan broj njih nije se našao u sudnici, niti je razjašnjena njihova uloga. Jednako tako, nije razjašnjena uloga onih koji su bili navigatori nasilja i koji su naručili tučnjavu naših i njihovih navijača, što je jedan od njihovih – a mogao je biti i naš, da je stvar bila navijački obrnuta – platio glavom.

Sve rečeno nikako nije obrana huligana i navijača: tko je kriv, treba odgovarati u skladu s postojećim zakonima naše zemlje. Jedan čovjek, imenom i prezimenom Bris Taton je mrtav i ništa ga ne može vratiti i za to netko mora povući konzekvence. Problem je, međutim, ako taj slučaj – pokušavajući se ekskulpirati od svih ranijih navijačkih (i državno organizranih) divljanja – naše pravosuđe prelama ovako preko koljena, nezakonitim i nestručnim uviđajem, brojnim drugim falinkama u procesu – a autor ovoga teksta nije član ni advokatske, niti druge pravosudne mafije, da se razumijemo – i na kraju ovako drakonski presuđenim robijaškim godinama.

PRAKSA: Ma koliko se opirali vlastitim osudama nasilja i ma koliko nas boljela smrt Brisa Tatona – i ne samo njega u strašnim godinama smrti u Srbiji – mora uplašiti ta državna arbitraža u međunarodno važnim slučajevima, u kojima taman i bili sigurni da smo negdje pogriješili zato što sasvim opravdano ne volimo huligane, dripce, navijače i barabe, prihvaćamo državnu doktrinu o državnom razlogu da – za njih takve – možemo pristati i na nepravično suđenje i osudu.

Činjenica je da su osuđeni u većini generacija Brisa Tatona, ranih tridesetih životnih godina. Eto ova prva dvojica: ako im Apelacioni sud potvrdi prvostepene kazne, iz zatvora će izaći skoro ko malo stariji matorci, zakačeni za sedmo životno desetljeće. Svaka kazna, inače, iznad sedam godina zatvora po našem se evropskom, kontinentalnom, pravu računa kao teška i nije to bez neke. Mi – kako to upućeniji građani rogobore ovih dana – teško prihvaćamo i višedecenijske kazne za osuđene za genocid; eto nam je Ratko Mladić neuhvatljivi heroj, a onaj Radoslav Krstić koji je za genocid u Srebrenici dobio 35 godina zatvora, u našem umu svoju robiju čuči nekako mnogo dugo. Pa sad da vidimo: da li da si učinimo plezir od genocida, ili da ubijemo jednog navijača koji je možda sličan nama, kao što su i ovi koje smo genocidirali vjerojatno slični nama, pa da prođemo isto ili nešto bolje?

Još je nešto najgore: svaki će laik shvatiti da se, kad je više ljudi sudjelovalo u ubojstvu nekoga, mora ustanoviti tko ga je u stvari ubio. Tko ga je lupio štanglom u glavu, tko ga je gurnuo ili bacio u taj sedmo-četverometarski bezdan u konkretnom slučaju, a tko je bio samo dio te odvratne razularene rulje koja je do toga dovela. U slučaju ovih 14 izvedenih pred lice pravde to nije jasno, pogotovo za potpune laike: ako trebate guliti 35 godina zatvora, samo malo manje od minimuma i samo malo manje od državnog ubojice Ulemeka Legije (koji je dobio višestrukih maksimalnih 40 godina i šteta što ih mi, umjesto tek u novinama, ne sabiremo i u praksi, kao Amerikanci u svom anglosaksonskom pravu!), onda bi vam barem morali dokazati koji je vaš i umišljaj i stvarni doprinos nečijoj smrti.

Brisa Tatona više nema i njegovim roditeljima možemo zahvaliti na tome što su bili dostojanstveni, kao što mi nismo. Mi smo na brzinu proveli proces, obećali da ćemo biti država koja se bori protiv nasilja, a da smo pritom zaboravili na ljudska prava čak i onih protiv kojih gajimo duboko intimno neslaganje, protiv nasilnih navijača i huligana.

I za njihovu osudu, međutim, valja pribaviti validne dokaze.

Iz istog broja

VREME 308 . 14. septembar 1996.

Dragiša Pavlović (1943-1996)

Milan Milošević

VREME BR 6 • 3 DECEMBAR 1990.

Izjava mog ministra

Jug Grizelj

VREME BR 6 • 3 DECEMBAR 1990.

Srbija u poslednjoj jednopartijskoj nedelji

MILAN MILOŠEVIĆ, ROKSANDA NINČIĆ, FLIP MLADENOVIĆ i STOJAN CEROVlĆ

VREME | BR. 407 | 8. AVGUST 1998.

Žene u srpskoj istoriji – Oficirke

Dr Mile Bjelajac Izbor: Milan Milošević

VREME 409 | 22. avgust 1998.

Žene u srpskoj istoriji – Ravnogorke

Bojan B. Dimitrijević Izbor: Milan Milošević

VREME BR. 12 | 14. JANUAR 1991.

Jug Grizelj (1926-1991)

ŽIVORAD KOVAĆEVIĆ

Vreme br. 29 • 13. maj 1991.

U boj u boj, za narod svoj

BORKA PAVIĆEVIĆ

VREME vanredni brojevi od 27. mart – 26. jun 1999

PRILOG KULTURI SEĆANJA: Ratno Vreme

Milan Milošević i ekipa izveštača Vremena

VREME 323. 28. decembar 1996.

Dve Srbije u jednom gradu: Sloba u toplom zecu

Milan Milošević s Pericom Vučinićem i Urošem Komlenovićem

VREME BR. 281. 9. MART 1995.

Srbija u razbijenom ogledalu: U mesecu mau kad ruže cvetau

Milan Milošević

VREME BR. 77. 13 APRIL 1992.

Promeniti nešto, da bi sve ostalo isto

Milan Milošević

VREME BR 280. 2. MART 1996.

Siromaštvo: Žene jedu poslednje

KATERINA BERTINI

VREME BR. 280. 2. MART 1996.

Hrvatska: HDZ protiv svih – Strah od pokojnice

JELENA LOVRIĆ

VREME BR 289. 4. MAJ 1996.

Taras Kennauner: Odgovor Nebojši Popovu – Pismo srpskom prijatelju

Taras Kermauner, Nebojša Popov

VREME BR 254. 4. SEPTEMBAR 1995.

Krunski svedok: Ivan Stambolić – “Put u bespuće”

Slobodan Inić, pripremila Roksanda Ninčić

VREME BR. 261. 23. OKTOBAR 1995.

Pouke jedne knjige: Društvena nemoć

SLOBODAN INIĆ

VREME BR. 256. 18. SEPTEMBAR 1995.

Iz ličnog ugla: O ilizijama i novcu

Branko Milanović

VREME 321. 14. DECEMBAR 1996.

Idu dani: Srbija se vraća kući

BRANKO BALETIĆ

VREME BR. 277. 10. FEBRUAR 1996.

Intervju: Dragoslav Avramović – Presipanje levo-desno

Dimitrije Boarov

VREME BR. 295. 15. JUN 1996.

Handke na južnoj pruzi

Bojan Bosiljčić

VREME BR. 357. 23. AVGUST 1997.

Zakoračiti u ponor

IGOR MANDIĆ

VREME BR. 289. 4. MAJ 1996.

Nojeva politika

LASLO SEKELj

VREME BR. 283. 23. MART 1996.

Neopreznosti stručnjaka

Vladan A. Vasilijević

VREME BR: 323. 28. DECEMBAR 1996.

Politički autizam

MILENKO KARAN

VREME 323. 28. DECEMBAR 1996.

REAGOVANJA: Žrtve bez prava

Miodrag Milić, Konstantin Obradović

VREME BR. 255. 11. SEPTEMBAR 1995.

UVODNIK – Užas i nada

VESNA KRMPOTIĆ

VREME BR. 290. 11. MAJ 1996.

Iz ličnog u gla: Zenit naše istorije

Radomir Konstantinović

VREME BR. 23. 1. APRIL 1991.

DOKUMENTI VREMENA: Događaji pred 27. mart

Mihailo KonstantinovIć

VREME BR. 357. 23. AVGUST 1997.

Dokumenti: Epistola – Strah i nada, Zemun 1997.

Priredio: Milan Milošević

VREME 331. 22. FEBRUAR 1997.

Intervju: dr Stojan Babić – Pištalike za novu vladu

ZMAGOSLAV HERMAN

VREME BR. 105. 26. OKTOBAR 1992.

Gmizaće dok se ne usmrde

Koča Popović, priredio Gojko Tešić

VREME BR. 105. 26. OKTOBAR 1992.

Evropski duh

Gojko Tešić

VREME BR. 25. 15. APRIL 1991.

Dokumenti: Ako ne umemo dobro da radimo, bar ćemo znati dobro da se tučemo

Priredio: Milan Milošević

VREME BR. 12. 14. JANUAR 1991.

Marko Nikezić (1921 – 1991)

Zoran Jeličić

VREME BR. 273. 13. JANUAR 1996.

Što Srbin zamera Slovencu

Miljenko Jergović

VREME BR. 273. 13. JANUAR 1996.

Gazimestansko otrežnjenje

Tibor Varadi

VREME BR. 287. 20. APRIL 1996.

Iz stručnog ugla: Savezna vlada protiv guvernera

Miroljub Labus

VREME BR. 5. 26. NOVEMBAR 1990

Šta mi se događa: Nacionalno nepodoban

Ranko Munitić

VREME BR. 1-5. 29. OKTOBAR - 26. NOVEMBAR 1990.

DOKUMENTI VREMENA: AGONIJA SKJ

Andrija Čolak

VREME BR. 1-5. 29. OKTOBAR - 26. NOVEMBAR 1990.

DOKUMENTI VREMENA: AGONIJA SKJ

VREME BR. 298. 6. JUL 1996.

Širenje “srpske istine”

MlODRAG STANISAVLjEVIĆ

VREME 321. 14. DECEMBAR 1996.

Intelektualci i protest – Moralni delikti

Mirjana Miočinović

VREME | 288 |27. APRIL 1996.

Iz ličnog ugla – Sudbina igrača

Miloš Mišović

VREME BR. 1 | 29. OKTOBAR 1991.

SVET I MI – Velika prilika znatna konfuzija

DRAGIŠA BOŠKOVIĆ

VREME | BR. 45 | 2. SEPTEMBAR 1991.

INTERVJU – Milovan Đilas

Dimitrije Boarov

VREME BR. 441 | 19. jun 1999.

KRAJ RATA – Povlačenje,13 dana pre Vidovdana

Nenad Lj. Stefanović

VREME BR. 1 | 29. OKTOBAR 1990.

ESEJ – Izgubljeni šarm Istočne Evrope

Stanko Cerović

VREME BR. 1 | 29. OKTOBAR 1990.

Šta sam rekao: Strah od sebe

Srđa Popović

VREME BR. 308 14. SEPTEMBAR 1996

Amerika i Kosovo

Sonja Biserko

VREME BR. 12 | 14 JANUARA 1991.

Novinari u literaturi – Ludak iz Treboula

Bora Ćosić

VREME BR. 11• 7. JANUAR 1991.

Javnost – Kriptopolitička komunikacija

Milorad Pupovac

VREME BR 1. 29. OKTOBRA 1991.

DA LI JE CVIJIĆ BIO U PRAVU?

LUBINKA TRGOVČEVIĆ

VREME BR. 50 |7 OKTOBAR 1991.

Hazardi zaštite nacionalnog interesa

Ljubomir Madžar

VREME br. 41 | 5. avgust 1991.

Iz krajnosti u krajnost

Bogdan Bogdanović

VREME BR. 48. 23. SEPTEMBAR 1991.

Predlog – Razoružati vojske i TV

Bogdan Denić

VREME BR. 22 | 25 MART 1991.

Cenzura – Izidin hram

Živojin Pavlović

VREME BR. 46 | 9. SEPTEMBAR 1991.

Pismo našim prijateljima u svijetu

Predrag Matvejević

VREME br. 255| 11. SEPTEMBAR 1995.

Stanje stvari – Završni račun

DRAGAN VELIKIĆ

VREME BR. 29| 13. M A J 1991.

Crveni ples

Dragan Veselinov

VREME 382| 16. MAJ 1998.

Stav: Univerzalna sve- ili ne-znalica

SERGIJE LUKAČ

VREME br. 245 | 16. NOVEMBAR 1996.

Televizija i demokratija – Hipnotisani u Bastilji

Milan Milošević

VREME BR. 279. | 24. FEBRUAR 1995.

Direktan prenos zatvaranja

Milan Milošević

VREME BR.1119 | 14. JUN 2012.

Protokoli i njihove poruke

Dragoslav Grujić i Dokumentacioni centar "Vreme"

VREME BR.876 | 18. OKTOBAR 2007.

Ko mi je stavio bombe na prozor?

Dejan Anastasijević

VREME BR.709 | 5. AVGUST 2004.

Duša

Aleksandar Ćirić

Vreme 476| 19. februar 2000.

Špageti-egzorcizam

Frano Cetinić

VREME BR.1081 | 22. SEPTEMBAR 2011.

Između Meke i Brisela

Safeta Biševac

VREME BR.114 | 28. DECEMBAR 1992.

Stvarno i moguće

Milan Milošević

VREME BR.114 | 28. DECEMBAR 1992.

Izbori, pobednici i poraženi – Uzdanje u glupost

Stojan Cerović

VREME BR. 500 | 5. AVGUST 2000.

Vic

F. Š

VREME |BR. 1106 15. MART 2012.

Upozorenje na koje niko nije obratio pažnju

Jasmina Lazić

VREME BR. 690. 25. MART 2004.

Kosovo, 17. mart 2004.

Milan Milošević, Nenad Lj. Stefanović

VREME BR.1266 | 9. APRIL 2015.

Slučaj helikopter – Politička anatomija tragedije

Miloš Vasić

VREME BR.1315 | 17. MART 2016.

Neuhvatljiva lakoća glume i života

Đorđe Matić

VREME BR.1310. | 11. FEBRUAR 2016.

Intervju Vremenu – NATO nema alternativu

Sonja Ćirić

VREME BR.948 | 5. MART 2009.

Na stubu čitanosti

Ivana Milanović Hrašovec

Vreme 477, 26. februar 2000.

Strah i vika

Milan Milošević

VREME BR.645 | 15. MAJ 2003.

Drajfus bez Emila Zole

Nenad Lj. Stefanović

VREME BR.899 | 27. MART 2008.

Kuća časti

Prvoslav Karanović

VREME BR.363 | 2. OKTOBAR 1997.

Mahmurluk

Miloš Vasić

VREME BR.834-835 | 28. DECEMBAR 2006.

Mirni dani puni istorije

Milan Milošević

VREME BR.1082 | 29. SEPTEMBAR 2011.

DŽ. M.

Ajla Terzić

VREME BR 721. | 28. OKTOBAR 2004

Pesma može sve

Jelena Grujić

VREME BR.1091 | 1. DECEMBAR 2011.

Sećanje na bolji život

Dimitrije Boarov

VREME BR.57 | 25. novembar 1991.

Vukowar

Miloš Vasić i ekipa izveštača "Vremena"

VREME BR.973 | 27. AVGUST 2009.

Kao ptica na žici

Zoran Paunović

VREME BR 634. 27. FEBRUAR 2003.

Bagzi uči da vozi

Jovan Dulović, Dejan Anastasijević

VREME BR 563. 18. OKTOBAR 2001

Karići, Bogoljub i braća

Dragoslav Grujić

Vreme broj 510, 12. oktobar 2000.

Veliki preokret

Milan Milošević sa izveštačima "Vremena"

VREME BR.507 | 21. SEPTEMBAR 2000.

Toma

Uroš Komlenović

VREME BR 819. 14. SEPTEMBAR 2006.

Španija u srcu

Milo Petrović, potpredsednik Udruženja španskih boraca 1936–1939. i prijatelja

VREME BR 997 | 11. FEBRUAR 2010.

Vehabije u bivšoj Jugoslaviji

Momir Turudić

VREME BR. 1262 | 12. MART 2015.

Dualno obrazovanje

Jelena Jorgačević

VREME BR.1140 | 8. NOVEMBAR 2012.

Suđenje seizmolozima iz Akvile

Slobodan Bubnjević

VREME BR.883 | 6. DECEMBAR 2007.

Zabranite fudbal

Aleksandar Ćirić

VREME BR.520 | 20. DECEMBAR 2000.

Pobuna

Zoran B. Nikolić

VREME BR.1125 | 26. JUL 2012.

San o izlasku iz večite krize

Dimitrije Boarov

VREME BR.1283 | 6. AVGUST 2015.

“Oluja”, 20 godina posle – Priča moje majke

Mirko Rudić

VREME BR.1181 | 22. AVGUST 2013.

Hrvatska teroristička emigracija i UDBA

Miloš Vasić

VREME BR.1121 | 28. JUN 2012.

Eksplozivno leto i posledice

Filip Švarm

VREME BR.44 | 26. AVGUST 1991.

Svet nije stao u Moskvi

Hari Štajner

VREME BR.152 | 15. SEPTEMBAR 1993.

Banjalučka pobuna– Država bez hleba

Miloš Vasić i ekipa izveštača "Vremena"

VREME BR. 245. 3. JUL 1995.

Eksplozija u „Grmeču”

Dejan Anastasijević

VREME BR.987 | 3. DECEMBAR 2009.

Zatvori u Srbiji – Samica za troje

Ivana Milanović Hrašovec

VREME BR.1139 | 1. NOVEMBAR 2012.

“Vreme” kod gospodina Palme – Dan otvorenih vrata u Jagodini

Dragan Todorović

VREME BR.36 | 1. JUL 1991.

Zamiranje smeška

Stojan Cerović

VREME BR.36 | 1. JUL 1991.

Kraj druge Jugoslavije

Roksanda Ninčić

VREME BR.9 | 24. DECEMBAR 1990.

Slovenija i plebiscit – San o samoći

Vojko Flegar

VREME BR.323 | 28. DECEMBAR 1996.

Težak šok

Stojan Cerović

VREME 14. DECEMBAR 1996.

Duga igra živaca

MILAN MILOŠEVIĆ, DOKUMENTACIONI CENTAR „VREME"

VREME BR.1271 | 14. MAJ 2015.

Čovek od milijardu dolara

Aleksandar Ostojić

VREME | BR 1321. 28. APRIL 2016.

Priča o Muhamedu Aliju

Stanko Cerović

VREME BR.1087 | 3. NOVEMBAR 2011

Beograd – Novi Pazar, via Istanbul

Jelena Jorgačević

VREME BR.688 | 10. mart 2004.

Nezaštićeni svedok

Ljubomir Živkov

VREME BR.117 | 18. januar 1993.

Velika čistka

Uroš Komlenović

VREME BR.889 | 17. JANUAR 2008.

Krimski Tatari – egzodus i povratak

Momir Turudić

VREME | BR 1220 | 22. MAJ 2014

Svedočanstvo: Dnevnik iz potopljenog Obrenovca

Aleksandra Đerić

VREME BR.134 | 17. MAJ 1993.

Zločin, bez kazne

Filip Švarm

VREME BR.134 | 17. MAJ 1993.

O rušenju Ferhadije

VREME BR.509 | 5. OKTOBAR 2000.

Srbija u štrajku

Branka Kaljević

VREME BR.9 i BR.11 | 23. DECEMBAR 1990. – 7. JANUAR 1991.

Država pod sumnjom

Priredio M. M

VREME BR.318 | 23. novembar 1996.

Pobuna demokratske Srbije

Nenad Lj. Stefanović

VREME BR.1115 | 17. MAJ 2012.

Sve naše krađe

Ivana Milanović Hrašovec i Dokumentacioni centar "Vreme"

VREME BR.166 | 27. DECEMBAR 1993.

Ko je kako prošao

IVAN RADOVANOVIĆ

VREME BR.1291 | 1. OKTOBAR 2015.

Kako se sećati zločina

Ivan Ivanji

VREME BR.955 | 23. APRIL 2009.

Zdravstveni karton mršave boginje

Slobodan Bubnjević

VREME BR.614 | 10. OKTOBAR 2002.

Jaka frustracija, dobra muzika

NENAD ČANAK

VREME BR.1313 | 3. MART 2016.

Sudbina kapetana Buzova

Dejan Anastasijević

VREME BR.1164-65 | 25. APRIL 2013.

Dačić u haremu

Dragoljub Žarković

VREME BR.576 | 17. JANUAR 2002.

Na večeri s predsednicima

Dragoljub Žarković

VREME BR.787 | 2. FEBRUAR 2006.

Uspomene i drugi demoni

Maja Uzelac

VREME BR.1263 | 19. MART 2015.

Čovek koji završava posao

Jelena Jorgačević

VREME BR.1272 | 21. MAJ 2015.

Ova ne e na arno

Siniša Stanković

VREME BR.1070 | 7. JUL 2011.

Zašto Srbija nema antifašistički praznik

Jovana Gligorijević

VREME BR.729 | 23. DECEMBAR 2004.

Car

D.Ž

VREME BR.1203 | 23. JANUAR 2014.

Država zavere ćutanja

Miloš Vasić

VREME BR.1216-1217 | 24. APRIL 2014.

Hrvatska i srpska primena dve verzije istorijskog revizionizma

Lino Veljak

VREME BR.766 | 8. SEPTEMBAR 2005.

Karika koja nedostaje

Nebojša Popov

VREME BR.1030 | 30. SEPTEMBAR 2010.

Ordenje deljeno kao đinđuve

Slobodan Kostić

VREME BR.1162 | 11. APRIL 2013.

Tokovi novca: Džet-set u poreskom raju

Milan Milošević, Andrej Ivanji, Biljana Vasić

VREME BR.1093 | 15. DECEMBAR 2011.

Put za istok

Jovana Gligorijević

VREME BR.1254 | 15. JANUAR 2015.

Teret teške industrije

Dimitrije Boarov

VREME BR.844 | 8. MART 2007.

Musliman, Jugosloven i levičar

Dragoslav Grujić

VREME BR.1078 | 1. SEPTEMBAR 2011.

Predizborne uvrede i podmetanja

Tatjana Tagirov

VREME BR.1116 | 24. MAJ 2012.

Ispovest članova biračkog odbora

Radmilo Marković

VREME BR.1049 | 10. FEBRUAR 2011.

Vlast pod prismotrom

Miloš Vasić

VREME BR.1056 | 31. MART 2011.

Uhvati dan

Slobodan Bubnjević

VREME BR.1109 | 5. APRIL 2012.

Hronologija opsade Sarajeva

VREME BR.1106 | 15. MART 2012.

Upozorenje na koje niko nije obratio pažnju

Jasmina Lazić

VREME BR.1273 | 28. MAJ 2015.

Put za Palmiru

Momir Turudić

VREME BR.1164-65 | 25. APRIL 2013.

Osujećeni poverioci u stečaju

Milan Milošević

VREME BR.439 | 20. MART 1999.

Che sara – sara

Roksanda Ninčić

VREME BR.437 | 6. MART 1999.

Srbija u razbijenom ogledalu – Epidemija podrške

Milan Milošević

VREME BR.1245 | 13. NOVEMBAR 2014.

Ogledalce u kesi tregerici

Tamara Skrozza

VREME BR.247 | 17. JUL 1995.

Srbija nije u ratu, Akademija se ne bavi politikom

Olivera Milosavljević, "Javna politička delatnost Srpske akademije nauka i umetnosti

VREME BR.1095-1096 | 28. DECEMBAR 2011.

Četvrti svet

VREME BR.1263 | 19. MART 2015.

Tragedija u magli politike

Miloš Vasić

VREME BR.637 | 20. MART 2003

Posle Đinđića

Stojan Cerović

VREME BR.916 | 24. JUL 2008.

Doktor Radovan i gospodin Dragan

Jovana Gligorijević, Jasmina Lazić, Marija Vidić

VREME BR.793 | 16. MART 2006.

Testament Zorana Đinđića

VREME BR.793 | 16. MART 2006.

Oproštajni udarac

Milan Milošević

VREME BR.1054 | 17. MART 2011

Uvod u kraj sveta

Slobodan Bubnjević

VREME BR.1053 | 10. MART 2011.

Kako je bilo i urbane legende

Miloš Vasić

VREME BR.1211 | 20. MART 2014.

Kraj petooktobarske Srbije

Zora Drčelić

VREME BR.1220 | 22. MAJ 2014.

Dnevnik iz potopljenog Obrenovca

Aleksandra Đerić

VREME BR.1059 | 21. APRIL 2011.

Strasna sedmica Tomislava Nikolića

Milan Milošević i grupa autora

VREME BR.533 | 22. MART 2001.

Predlog dogovora o državnom cilju

Zoran Đinđić

VREME BR.633 | 20. FEBRUAR 2003.

Virovitica, Karlovac, Karlobag – Hag

Miloš Vasić

VREME BR.1193 | 14. NOVEMBAR 2013

Propast našeg Mercedesa

Zoran Majdin

VREME BR.1104 | 1. MART 2012.

Pesma nas je održala

Jovana Gligorijević

VREME BR.739 | 3. MART 2005.

Partijska previranja

Milan Milošević

VREME BR.650 | 18. JUN 2003.

Dokumenti o nastanku imperije Pinka

Dejan Anastasijević

VREME BR.1103 | 23. FEBRUAR 2012

Čudo neviđeno

Sonja Ćirić

VREME BR.791 | 2. MART 2006

50%

D. Ž

VREME BR.1024 | 19. AVGUST 2010.

Šta Sretko zna, šta nagađa, a šta folira

Miloš Vasić

VREME BR.1123 | 12. JUL 2012.

Svako za sebe, svi za šerijat

Momir Turudić

VREME BR.910 | 12. JUN 2008.

Čudesni svet koalicija

Milan Milošević

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu