VREME BR. 279. | 24. FEBRUAR 1995.

Direktan prenos zatvaranja 2

Direktan prenos zatvaranja

Mediji: Pokoren Studio B - Beskrvni otpor posle pokoravanja najjačeg nezavisnog medija u Beogradu

Od četvrtka (15. februara 1995) Nezavisna televizija Studio B nije više nezavisna. Gradska Skupština; je po hitnom postupku primila k znanju odluku Vrhovnog suda koji je poništio privatizaciju Studija B od pre šest godina i hitno je proslavila novi Upravni odbor sastavljen većinom od gradskih socijalističkih činovnika, a ovaj novog direktora.

Staro rukovodstvo Studija B (Dragan Kojadinović, predsednik starog Upravnog odbora, Milorad Roganović, direktor i glavni urednik) delovalo je deprimirano, a mlada ekipa Studija B odlučila se da u prvom dnevniku opstrukcijom sludi novog direktora Dragišu Kovačevica, prvog čoveka nedavno ukinutog "SOS kanala" i da mimo njegove volje saopšti kako dosadašnje NTV nema. Junakinja log događaja Olivera Bojović (sa ekipom dežurnom u desku) rizikovala je gubitak posla, ali se na početku karijere prkosnim otporom prema novom upravniku upisala u privilegovanu listu gubitnika zahvaljujući kojima opstoje beogradsko novinarstvo, ili bar njegov žilavi duh samopoštovanja.

Gledaoci su mogli da vide direktni prenos umiranja jedne od vlasti nezavisne televizije: vesti u sedam u četvrtak 15. februara počele su najavom koja nagoveštava neizvesnost sudbine Studija B, potoni izjavom starog glavnog urednika, a dok je išla ta izjava, neko je pritisnuo pravo dugme da bi se videlo kako novi šef Kovačević tokom emisije panično interveniše u samom studiju – videlo se kako se neko šunja iza voditeljke Olivere Bojović, a potom se videlo i nešto poput otimanja papira sa stola. Kovačević je voditeljki naložio da se zbog izjave izvini gledaocima (kao, čitala pogrešan tekst), a kada je ona to odbila, vesti su prekinule. Vesti u deset sati uveče više nisu bile kao pre. Sa programa je potom nestala i jedna dokumentarna emisija kao i satirični program koji priprema redakcija "Ježa". U subotu je s programa skinuta i emisija VIN (Videonedeljnik, koji proizvod i nezavisna producentska grupa sa autorima iz cele bivše Jugoslavije) sa zvaničnim ohrazloženjem da su neraščišćeni finansijski odnosi, a po sumnji vinovaca, možda i zbog toga što je emisija sadržala prilog o preuzimanju Studija B. Program VIN je sponzorisan na neprofitnoj osnovi, ne sadrži reklame i Studiju B je ustupan besplatno.

D. Kovačević je sa svoje strane obećavao da će kao sportski novinar uvesti ferplej, da će opoziciju puštali u program (i više nego do sada), ali da će tražili da bude pristojna. Ekipa koja sada vodi Studio B, naravno, ponavlja tvrdnje kako većina novinara radi i pokušava da svoju ulogu objasni lojalnošću svojoj matičnoj kući, u njenom teškom trenutku. Desa Čavić, veteran Studija B, sada na jednoj od važnih funkcija, na primer, kaže da ostaje u ovoj stanici od koje je za 20 godina dobila samo bolest.

Direktan prenos zatvaranja 3
VREME BR. 279. | 24. FEBRUAR 1995. >

Gradski političari su davali izjave kako se program Studija B neće menjati, a kako će pare dati, kako će se realizovati ideja o modernom i efikasnom informativnom centru Beograda, ali propuštaju da objasne zašlo kao prelazilo rešenje ka tom stanju nisu izabrali nekoga sa većini fondom reči i iznenađuju se kada im se saopšti da su u akciji preuzimanja studija bili aktivni i "nečiji" telohranitelji. Pojedini pobunjeni novinari tvrde da su u svojini stanovima izloženi pretnjama. "Parada telohranitelja", inače, i nije neka novost u burnoj istoriji ove kuće; jedan radnik Studija B pretučen je u studiju pre nekoliko godina; po pričanju jednog veterana, bilo je veoma napetih trenutaka, kada bi se u redakciji susretale razne "garde" i kada bi, na primer, jedan revolveraš rekao drugom: "Ti si mrtav čovek!"; jednom je čitave noći ekipa urednika sedela zabarikadirana posle lažnog (?) alarma da predstoji paramilitarni upad u ovu stanicu.

DVA ČISTA MRAKA: Poslednji čin pokoravanja Studija B trajao je godinu dana. Na početku prošle 1995. srpska opozicija je govorila kako su "dva gusta mraka, strujni i informativni, prekrili Srbiju" i pretila je da će svećama rasterati laj mrak.

U to vreme u Skupštini Srbije najavljeno je razmatranje predloga o ukidanju televizijskih prenosa skupštinskih zasedanja. Savezna vlada, koja je pre toga lišila gostoprimstva desetine stranih novinara, krajem godine je pod kontrolu slavila nezavisni list "Borba", a Gradska skupština Beograda pokušavala je da uspostavi kontrolu nad Nezavisnom TV Studio B.

Nezavisni mediji su nastavili svoju borbu, redakcija "Borbe" je pružala otpor i formirala novi list "Naša Borba", redakcija kragujevačke "Svetlosti" je postala "Nezavisna Svetlost" pošlo su socijalisti poništili privatizaciju. A NTV Studio B? Redakcije elektronskih medija su u težem položaju. s obzirom da država ima monopol nad frekvencijama. Rukovodeći tim Kojadinović- Roganović napravio je, pre godinu dana, kompromis sa beogradskim vlastima, uz neki džentlmenski sporazum sa gradonačelnikom Čovićem, ali to je samo produžilo agoniju.

I ekipa Studija B koja je stekla slavu u martu 1991. i u 1992. razbežala se pre toga usled unutrašnjih sukoba u redakciji.

Slobodna javnost nije umela da reaguje na neutralizaciju nekoliko jakih autorskih individualnosti, koje je doskorašnje rukovodstvo potcenjivački eliminisalo. Apel Suda častu Nezavisnog udruženja novinara da se smire strasti i da se četrdesetak autora koji su iz protesta otišli iz redakcije oficijelno pozovu da prekinu protest nije prihvaćen.

LAK PLEN: Neposredno pre podržavljenja u Studiju B su se svađali oko "SOS kanala", nije bilo novca za plate, poverioci nisu isplaćivali dugove, pretio je štrajk, a stari Upravni odbor je, čak istog dana kada se dogodilo "podržavljenje", raspravljao i o mogućnosti pripajanja ovog medija holdingu "BK Telekom – Večernje novosti".

Oslabljeni Studio B bio je, zapravo, lak plen. Odlučila je na kraju bespomoćnost grupe mladih priučenih novinara, kojih je u ovoj kući bilo prilično: pristali su da sednu i pred državne kamere i da zapravo spreče štrajk. Jelena Kosanić, poslednji voditelj kultne emisije "Utisak nedelje", potvrdila je da takvih novinara ima, ali se nada da će gledaoci primetiti da to nije stari Studio B. Nezavisni sindikat novinara Studija B tvrdi da od 27 novinara 20 odbija saradnju sa novim rukovodstvom.

Sindikat "Nezavisnost" ponudio je svoje prostorije Odboru za odbranu Studija B.

Nezavisni sindikat radnika Studija B preuzeo je dalju borbu za svoja prava – najavljuje komplikovanu i neizvesnu pravnu bitku za zaštitu interesa deoničara studija B, od Gradske skupštine traži da bar povuče odluku o imenovanju novog v.d. direktora, a javnost beznadežno poziva na skupove solidarnosti.

ANEMIJA: Na prvu vest (usred zime, kad joj vreme nije) da je Studio B podržavljen, ispred "Beograđanke", u kojoj su prostorije Studija B, skupilo se samo stotinjak građana.

Opozicioni političari poput Vuka Draškovića, Zorana Đinđića, Vojislava Šešelja, Vojislava Koštunice, Vesne Pešić uputili su oštar verbalni protest, uz poruke da ovo ne može ovako potrajati i da će se sve to jednoga dana nekome obiti o glavu i na tome se prvog dana praktično sve završilo. U petak (16) oko podneva održan je miting koji su zakazali novinari i opozicija, ali on je okupio relativno mali broj ljudi. Opozicija je onda održala još jednu konferenciju za štampu.

GSS je u međuvremenu započinjao građansku akciju – počeo da prikuplja potpise na peticiji za zaštitu Studija B. DS (predsednik spoljnopolitičkog odbora Đukić) i SPO obratili su se međunarodnoj javnosti. Reagovalo je Nezavisno udruženje novinara Srbije, a ubrzo potom i Međunarodna federacija novinara i nekoliko svetskih političara, uključujući tu i predstavnika Evropske unije. SPO je izjavio da svoje predstavnike neće slati da učestvuju u živim emisijama koje bude pravila sadašnja uređivačka ekipa.

Afera sa Studijom B unekoliko podiže temperaturu pred godišnjicu 9. marta kao bunta slobode, koja ove godine ima lucidan radni naslov "Bauk komunizma okružen Evropom" (V. Drašković). Jaka poruka je to da uspostavljanje kontrole nad Studiom B predstavlja još jedan, i to prilično očigledan poraz "9. marta".

"HOĆEMO ISTINU" : Tokom martovskih demonstracija 1991. policija je upala u Studio B i zabranila emitovanje.

Produžetak demonstracija zbio se uz slogane "Hoćemo istinu!" i "Studio B", koje su skandirali najpre studenti na Novom Beogradu, a onda hiljade ljudi na Terazijama.

Novinari Studija B uvek su imali male plate, ali tih dana su dobijali onu mnogo veću nagradu slobodne javnosti. Ta javnost je, kako se pokazalo, površna, malo ko pamti i ne vraća ništa. Zato, kad je sledeći put budu tukli, možda neće imati uz sebe nezavisnog svedoka.

Opozicija, koja je i početkom prošle godine najavljivala da će demonstracijama braniti nezavisnost Studija B, nije na kraju balade više bila sposobna za zajedničke akcije. Između srpskih radikala i ostalih postojao je, doduše, "zajednički imenitelj" za odbranu medija, ali su ostale bitne političke razlike ostale prevelike.

Pošto je ostala bez direktnih skupštinskih TV prenosa kao tribine, opozicija je sada izgubila još jednu mogućnost da neometano komunicira s javnošću. Ona je i bez toga prolazila kroz krizu izraza, kao da nije znala o čemu bi sad.

BEOFOLIS I BEOPOLIS: Vlast, sada s medom na usnama, otvorenije nego ranije teži da sve medije stavi pod svoju kontrolu, da od informativnih kuća napravi veliku marketinšku agenciju, za izdavačke poteze predsednikove supruge ili za Beopolis, u operaciji velikog zabašurivanja koja je u toku.

Javnost, pak, iscrpljena glađu i siromaštvom obolela je od anemije, a to odgovara kako nomenklaturi vlasti, tako i beogradskoj školi foliranja i tzv. slavskoj partiji u krugu beogradske dvojke. To ilustruje i rastući cinizam kojim se, recimo, Ribnikarovo načelo iz 1903. da će slobodna štampa, zato što zastupa interese javnosti, uvek biti malo više na strani opozicije nego na strani vlade, sada pretvara u pohvalu probitačnosti po kojoj novinari u stvari treba da daju najmanje 10 odsto popusta vladi.

Socijalisti, koji se nikad nisu pomirili sa gubitkom kontrole nad bilo kojim medijem, pohvalili su podržavljenje Studija B, isto je učinio i JUL, a na žalost to je učinila i Nova demokratija, čiji su neki funkcioneri bili junaci marta 91.

Ovdašnji ministar informacija g. Vico, već dvadeset godina u funkciji odbrane države od novinarstva, hladno u Nemačkoj izjavljuje da vlada neće dati frekvencije onima koji je napadaju, a povodom slučaja Studija B objašnjava nešto što možda treba da znači kako, u stvari, nisu nezavisni oni koji kritikuju vladu, već da su zapravo nezavisni oni koji vladu hvale, ili oni što su spiskali narodne pare za "širenje istine o Srbiji" u koju niko nije poverovao.

Klasična politička maksima kaže kako vlast kvari, a kako apsolutna vlast kvari apsolutno. Tri osnovna mehanizma služe da se to spreči: smenjivost vlasti, mogućnost da jedna "grana" vlasti zaustavi drugu i javna kontrola. Eliminacija politički slobodnih medija obezbeđuje suprotan strateški cilj vladajuće nomenklature – da vlast ostane nekontrolisana, nesmenjiva i da joj ništa ne stoji na putu. U tome, kao što pokazuje i slučaj NTV Studija B, vlast ne nailazi na ozbiljniji otpor.

Iz istog broja

VREME 308 . 14. septembar 1996.

Dragiša Pavlović (1943-1996)

Milan Milošević

VREME BR 6 • 3 DECEMBAR 1990.

Izjava mog ministra

Jug Grizelj

VREME BR 6 • 3 DECEMBAR 1990.

Srbija u poslednjoj jednopartijskoj nedelji

MILAN MILOŠEVIĆ, ROKSANDA NINČIĆ, FLIP MLADENOVIĆ i STOJAN CEROVlĆ

VREME | BR. 407 | 8. AVGUST 1998.

Žene u srpskoj istoriji – Oficirke

Dr Mile Bjelajac Izbor: Milan Milošević

VREME 409 | 22. avgust 1998.

Žene u srpskoj istoriji – Ravnogorke

Bojan B. Dimitrijević Izbor: Milan Milošević

VREME BR. 12 | 14. JANUAR 1991.

Jug Grizelj (1926-1991)

ŽIVORAD KOVAĆEVIĆ

Vreme br. 29 • 13. maj 1991.

U boj u boj, za narod svoj

BORKA PAVIĆEVIĆ

VREME vanredni brojevi od 27. mart – 26. jun 1999

PRILOG KULTURI SEĆANJA: Ratno Vreme

Milan Milošević i ekipa izveštača Vremena

VREME 323. 28. decembar 1996.

Dve Srbije u jednom gradu: Sloba u toplom zecu

Milan Milošević s Pericom Vučinićem i Urošem Komlenovićem

VREME BR. 281. 9. MART 1995.

Srbija u razbijenom ogledalu: U mesecu mau kad ruže cvetau

Milan Milošević

VREME BR. 77. 13 APRIL 1992.

Promeniti nešto, da bi sve ostalo isto

Milan Milošević

VREME BR 280. 2. MART 1996.

Siromaštvo: Žene jedu poslednje

KATERINA BERTINI

VREME BR. 280. 2. MART 1996.

Hrvatska: HDZ protiv svih – Strah od pokojnice

JELENA LOVRIĆ

VREME BR 289. 4. MAJ 1996.

Taras Kennauner: Odgovor Nebojši Popovu – Pismo srpskom prijatelju

Taras Kermauner, Nebojša Popov

VREME BR 254. 4. SEPTEMBAR 1995.

Krunski svedok: Ivan Stambolić – “Put u bespuće”

Slobodan Inić, pripremila Roksanda Ninčić

VREME BR. 261. 23. OKTOBAR 1995.

Pouke jedne knjige: Društvena nemoć

SLOBODAN INIĆ

VREME BR. 256. 18. SEPTEMBAR 1995.

Iz ličnog ugla: O ilizijama i novcu

Branko Milanović

VREME 321. 14. DECEMBAR 1996.

Idu dani: Srbija se vraća kući

BRANKO BALETIĆ

VREME BR. 277. 10. FEBRUAR 1996.

Intervju: Dragoslav Avramović – Presipanje levo-desno

Dimitrije Boarov

VREME BR. 295. 15. JUN 1996.

Handke na južnoj pruzi

Bojan Bosiljčić

VREME BR. 357. 23. AVGUST 1997.

Zakoračiti u ponor

IGOR MANDIĆ

VREME BR. 289. 4. MAJ 1996.

Nojeva politika

LASLO SEKELj

VREME BR. 283. 23. MART 1996.

Neopreznosti stručnjaka

Vladan A. Vasilijević

VREME BR: 323. 28. DECEMBAR 1996.

Politički autizam

MILENKO KARAN

VREME 323. 28. DECEMBAR 1996.

REAGOVANJA: Žrtve bez prava

Miodrag Milić, Konstantin Obradović

VREME BR. 255. 11. SEPTEMBAR 1995.

UVODNIK – Užas i nada

VESNA KRMPOTIĆ

VREME BR. 290. 11. MAJ 1996.

Iz ličnog u gla: Zenit naše istorije

Radomir Konstantinović

VREME BR. 23. 1. APRIL 1991.

DOKUMENTI VREMENA: Događaji pred 27. mart

Mihailo KonstantinovIć

VREME BR. 357. 23. AVGUST 1997.

Dokumenti: Epistola – Strah i nada, Zemun 1997.

Priredio: Milan Milošević

VREME 331. 22. FEBRUAR 1997.

Intervju: dr Stojan Babić – Pištalike za novu vladu

ZMAGOSLAV HERMAN

VREME BR. 105. 26. OKTOBAR 1992.

Gmizaće dok se ne usmrde

Koča Popović, priredio Gojko Tešić

VREME BR. 105. 26. OKTOBAR 1992.

Evropski duh

Gojko Tešić

VREME BR. 25. 15. APRIL 1991.

Dokumenti: Ako ne umemo dobro da radimo, bar ćemo znati dobro da se tučemo

Priredio: Milan Milošević

VREME BR. 12. 14. JANUAR 1991.

Marko Nikezić (1921 – 1991)

Zoran Jeličić

VREME BR. 273. 13. JANUAR 1996.

Što Srbin zamera Slovencu

Miljenko Jergović

VREME BR. 273. 13. JANUAR 1996.

Gazimestansko otrežnjenje

Tibor Varadi

VREME BR. 287. 20. APRIL 1996.

Iz stručnog ugla: Savezna vlada protiv guvernera

Miroljub Labus

VREME BR. 5. 26. NOVEMBAR 1990

Šta mi se događa: Nacionalno nepodoban

Ranko Munitić

VREME BR. 1-5. 29. OKTOBAR - 26. NOVEMBAR 1990.

DOKUMENTI VREMENA: AGONIJA SKJ

Andrija Čolak

VREME BR. 1-5. 29. OKTOBAR - 26. NOVEMBAR 1990.

DOKUMENTI VREMENA: AGONIJA SKJ

VREME BR. 298. 6. JUL 1996.

Širenje “srpske istine”

MlODRAG STANISAVLjEVIĆ

VREME 321. 14. DECEMBAR 1996.

Intelektualci i protest – Moralni delikti

Mirjana Miočinović

VREME | 288 |27. APRIL 1996.

Iz ličnog ugla – Sudbina igrača

Miloš Mišović

VREME BR. 1 | 29. OKTOBAR 1991.

SVET I MI – Velika prilika znatna konfuzija

DRAGIŠA BOŠKOVIĆ

VREME | BR. 45 | 2. SEPTEMBAR 1991.

INTERVJU – Milovan Đilas

Dimitrije Boarov

VREME BR. 441 | 19. jun 1999.

KRAJ RATA – Povlačenje,13 dana pre Vidovdana

Nenad Lj. Stefanović

VREME BR. 1 | 29. OKTOBAR 1990.

ESEJ – Izgubljeni šarm Istočne Evrope

Stanko Cerović

VREME BR. 1 | 29. OKTOBAR 1990.

Šta sam rekao: Strah od sebe

Srđa Popović

VREME BR. 308 14. SEPTEMBAR 1996

Amerika i Kosovo

Sonja Biserko

VREME BR. 12 | 14 JANUARA 1991.

Novinari u literaturi – Ludak iz Treboula

Bora Ćosić

VREME BR. 11• 7. JANUAR 1991.

Javnost – Kriptopolitička komunikacija

Milorad Pupovac

VREME BR 1. 29. OKTOBRA 1991.

DA LI JE CVIJIĆ BIO U PRAVU?

LUBINKA TRGOVČEVIĆ

VREME BR. 50 |7 OKTOBAR 1991.

Hazardi zaštite nacionalnog interesa

Ljubomir Madžar

VREME br. 41 | 5. avgust 1991.

Iz krajnosti u krajnost

Bogdan Bogdanović

VREME BR. 48. 23. SEPTEMBAR 1991.

Predlog – Razoružati vojske i TV

Bogdan Denić

VREME BR. 22 | 25 MART 1991.

Cenzura – Izidin hram

Živojin Pavlović

VREME BR. 46 | 9. SEPTEMBAR 1991.

Pismo našim prijateljima u svijetu

Predrag Matvejević

VREME br. 255| 11. SEPTEMBAR 1995.

Stanje stvari – Završni račun

DRAGAN VELIKIĆ

VREME BR. 29| 13. M A J 1991.

Crveni ples

Dragan Veselinov

VREME 382| 16. MAJ 1998.

Stav: Univerzalna sve- ili ne-znalica

SERGIJE LUKAČ

VREME br. 245 | 16. NOVEMBAR 1996.

Televizija i demokratija – Hipnotisani u Bastilji

Milan Milošević

VREME BR.1119 | 14. JUN 2012.

Protokoli i njihove poruke

Dragoslav Grujić i Dokumentacioni centar "Vreme"

VREME BR.876 | 18. OKTOBAR 2007.

Ko mi je stavio bombe na prozor?

Dejan Anastasijević

VREME BR.709 | 5. AVGUST 2004.

Duša

Aleksandar Ćirić

Vreme 476| 19. februar 2000.

Špageti-egzorcizam

Frano Cetinić

VREME BR.1081 | 22. SEPTEMBAR 2011.

Između Meke i Brisela

Safeta Biševac

VREME BR.114 | 28. DECEMBAR 1992.

Stvarno i moguće

Milan Milošević

VREME BR.114 | 28. DECEMBAR 1992.

Izbori, pobednici i poraženi – Uzdanje u glupost

Stojan Cerović

VREME BR. 500 | 5. AVGUST 2000.

Vic

F. Š

VREME |BR. 1106 15. MART 2012.

Upozorenje na koje niko nije obratio pažnju

Jasmina Lazić

VREME BR. 690. 25. MART 2004.

Kosovo, 17. mart 2004.

Milan Milošević, Nenad Lj. Stefanović

VREME BR.1266 | 9. APRIL 2015.

Slučaj helikopter – Politička anatomija tragedije

Miloš Vasić

VREME BR.1315 | 17. MART 2016.

Neuhvatljiva lakoća glume i života

Đorđe Matić

VREME BR.1310. | 11. FEBRUAR 2016.

Intervju Vremenu – NATO nema alternativu

Sonja Ćirić

VREME BR.948 | 5. MART 2009.

Na stubu čitanosti

Ivana Milanović Hrašovec

Vreme 477, 26. februar 2000.

Strah i vika

Milan Milošević

VREME BR.645 | 15. MAJ 2003.

Drajfus bez Emila Zole

Nenad Lj. Stefanović

VREME BR.899 | 27. MART 2008.

Kuća časti

Prvoslav Karanović

VREME BR.363 | 2. OKTOBAR 1997.

Mahmurluk

Miloš Vasić

VREME BR.834-835 | 28. DECEMBAR 2006.

Mirni dani puni istorije

Milan Milošević

VREME BR.1082 | 29. SEPTEMBAR 2011.

DŽ. M.

Ajla Terzić

VREME BR 721. | 28. OKTOBAR 2004

Pesma može sve

Jelena Grujić

VREME BR.1091 | 1. DECEMBAR 2011.

Sećanje na bolji život

Dimitrije Boarov

VREME BR.57 | 25. novembar 1991.

Vukowar

Miloš Vasić i ekipa izveštača "Vremena"

VREME BR.973 | 27. AVGUST 2009.

Kao ptica na žici

Zoran Paunović

VREME BR 634. 27. FEBRUAR 2003.

Bagzi uči da vozi

Jovan Dulović, Dejan Anastasijević

VREME BR 563. 18. OKTOBAR 2001

Karići, Bogoljub i braća

Dragoslav Grujić

Vreme broj 510, 12. oktobar 2000.

Veliki preokret

Milan Milošević sa izveštačima "Vremena"

VREME BR.507 | 21. SEPTEMBAR 2000.

Toma

Uroš Komlenović

VREME BR 819. 14. SEPTEMBAR 2006.

Španija u srcu

Milo Petrović, potpredsednik Udruženja španskih boraca 1936–1939. i prijatelja

VREME BR 997 | 11. FEBRUAR 2010.

Vehabije u bivšoj Jugoslaviji

Momir Turudić

VREME BR. 1262 | 12. MART 2015.

Dualno obrazovanje

Jelena Jorgačević

VREME BR.1140 | 8. NOVEMBAR 2012.

Suđenje seizmolozima iz Akvile

Slobodan Bubnjević

VREME BR.883 | 6. DECEMBAR 2007.

Zabranite fudbal

Aleksandar Ćirić

VREME BR.520 | 20. DECEMBAR 2000.

Pobuna

Zoran B. Nikolić

VREME BR.1125 | 26. JUL 2012.

San o izlasku iz večite krize

Dimitrije Boarov

VREME BR.1283 | 6. AVGUST 2015.

“Oluja”, 20 godina posle – Priča moje majke

Mirko Rudić

VREME BR.1181 | 22. AVGUST 2013.

Hrvatska teroristička emigracija i UDBA

Miloš Vasić

VREME BR.1121 | 28. JUN 2012.

Eksplozivno leto i posledice

Filip Švarm

VREME BR.44 | 26. AVGUST 1991.

Svet nije stao u Moskvi

Hari Štajner

VREME BR.152 | 15. SEPTEMBAR 1993.

Banjalučka pobuna– Država bez hleba

Miloš Vasić i ekipa izveštača "Vremena"

VREME BR. 245. 3. JUL 1995.

Eksplozija u „Grmeču”

Dejan Anastasijević

VREME BR.987 | 3. DECEMBAR 2009.

Zatvori u Srbiji – Samica za troje

Ivana Milanović Hrašovec

VREME BR.1139 | 1. NOVEMBAR 2012.

“Vreme” kod gospodina Palme – Dan otvorenih vrata u Jagodini

Dragan Todorović

VREME BR.36 | 1. JUL 1991.

Zamiranje smeška

Stojan Cerović

VREME BR.36 | 1. JUL 1991.

Kraj druge Jugoslavije

Roksanda Ninčić

VREME BR.9 | 24. DECEMBAR 1990.

Slovenija i plebiscit – San o samoći

Vojko Flegar

VREME BR.323 | 28. DECEMBAR 1996.

Težak šok

Stojan Cerović

VREME 14. DECEMBAR 1996.

Duga igra živaca

MILAN MILOŠEVIĆ, DOKUMENTACIONI CENTAR „VREME"

VREME BR.1271 | 14. MAJ 2015.

Čovek od milijardu dolara

Aleksandar Ostojić

VREME | BR 1321. 28. APRIL 2016.

Priča o Muhamedu Aliju

Stanko Cerović

VREME BR.1087 | 3. NOVEMBAR 2011

Beograd – Novi Pazar, via Istanbul

Jelena Jorgačević

VREME BR.688 | 10. mart 2004.

Nezaštićeni svedok

Ljubomir Živkov

VREME BR.117 | 18. januar 1993.

Velika čistka

Uroš Komlenović

VREME BR.889 | 17. JANUAR 2008.

Krimski Tatari – egzodus i povratak

Momir Turudić

VREME | BR 1220 | 22. MAJ 2014

Svedočanstvo: Dnevnik iz potopljenog Obrenovca

Aleksandra Đerić

VREME BR.134 | 17. MAJ 1993.

Zločin, bez kazne

Filip Švarm

VREME BR.134 | 17. MAJ 1993.

O rušenju Ferhadije

VREME BR.509 | 5. OKTOBAR 2000.

Srbija u štrajku

Branka Kaljević

VREME BR.9 i BR.11 | 23. DECEMBAR 1990. – 7. JANUAR 1991.

Država pod sumnjom

Priredio M. M

VREME BR.318 | 23. novembar 1996.

Pobuna demokratske Srbije

Nenad Lj. Stefanović

VREME BR.1115 | 17. MAJ 2012.

Sve naše krađe

Ivana Milanović Hrašovec i Dokumentacioni centar "Vreme"

VREME BR.166 | 27. DECEMBAR 1993.

Ko je kako prošao

IVAN RADOVANOVIĆ

VREME BR.1291 | 1. OKTOBAR 2015.

Kako se sećati zločina

Ivan Ivanji

VREME BR.955 | 23. APRIL 2009.

Zdravstveni karton mršave boginje

Slobodan Bubnjević

VREME BR.614 | 10. OKTOBAR 2002.

Jaka frustracija, dobra muzika

NENAD ČANAK

VREME BR.1313 | 3. MART 2016.

Sudbina kapetana Buzova

Dejan Anastasijević

VREME BR.1164-65 | 25. APRIL 2013.

Dačić u haremu

Dragoljub Žarković

VREME BR.576 | 17. JANUAR 2002.

Na večeri s predsednicima

Dragoljub Žarković

VREME BR.787 | 2. FEBRUAR 2006.

Uspomene i drugi demoni

Maja Uzelac

VREME BR.1263 | 19. MART 2015.

Čovek koji završava posao

Jelena Jorgačević

VREME BR.1049 | 10. FEBRUAR 2011.

Dirigovana navigacija smrti i pravde

Tatjana Tagirov

VREME BR.1272 | 21. MAJ 2015.

Ova ne e na arno

Siniša Stanković

VREME BR.1070 | 7. JUL 2011.

Zašto Srbija nema antifašistički praznik

Jovana Gligorijević

VREME BR.729 | 23. DECEMBAR 2004.

Car

D.Ž

VREME BR.1203 | 23. JANUAR 2014.

Država zavere ćutanja

Miloš Vasić

VREME BR.1216-1217 | 24. APRIL 2014.

Hrvatska i srpska primena dve verzije istorijskog revizionizma

Lino Veljak

VREME BR.766 | 8. SEPTEMBAR 2005.

Karika koja nedostaje

Nebojša Popov

VREME BR.1030 | 30. SEPTEMBAR 2010.

Ordenje deljeno kao đinđuve

Slobodan Kostić

VREME BR.1162 | 11. APRIL 2013.

Tokovi novca: Džet-set u poreskom raju

Milan Milošević, Andrej Ivanji, Biljana Vasić

VREME BR.1093 | 15. DECEMBAR 2011.

Put za istok

Jovana Gligorijević

VREME BR.1254 | 15. JANUAR 2015.

Teret teške industrije

Dimitrije Boarov

VREME BR.844 | 8. MART 2007.

Musliman, Jugosloven i levičar

Dragoslav Grujić

VREME BR.1078 | 1. SEPTEMBAR 2011.

Predizborne uvrede i podmetanja

Tatjana Tagirov

VREME BR.1116 | 24. MAJ 2012.

Ispovest članova biračkog odbora

Radmilo Marković

VREME BR.1049 | 10. FEBRUAR 2011.

Vlast pod prismotrom

Miloš Vasić

VREME BR.1056 | 31. MART 2011.

Uhvati dan

Slobodan Bubnjević

VREME BR.1109 | 5. APRIL 2012.

Hronologija opsade Sarajeva

VREME BR.1106 | 15. MART 2012.

Upozorenje na koje niko nije obratio pažnju

Jasmina Lazić

VREME BR.1273 | 28. MAJ 2015.

Put za Palmiru

Momir Turudić

VREME BR.1164-65 | 25. APRIL 2013.

Osujećeni poverioci u stečaju

Milan Milošević

VREME BR.439 | 20. MART 1999.

Che sara – sara

Roksanda Ninčić

VREME BR.437 | 6. MART 1999.

Srbija u razbijenom ogledalu – Epidemija podrške

Milan Milošević

VREME BR.1245 | 13. NOVEMBAR 2014.

Ogledalce u kesi tregerici

Tamara Skrozza

VREME BR.247 | 17. JUL 1995.

Srbija nije u ratu, Akademija se ne bavi politikom

Olivera Milosavljević, "Javna politička delatnost Srpske akademije nauka i umetnosti

VREME BR.1095-1096 | 28. DECEMBAR 2011.

Četvrti svet

VREME BR.1263 | 19. MART 2015.

Tragedija u magli politike

Miloš Vasić

VREME BR.637 | 20. MART 2003

Posle Đinđića

Stojan Cerović

VREME BR.916 | 24. JUL 2008.

Doktor Radovan i gospodin Dragan

Jovana Gligorijević, Jasmina Lazić, Marija Vidić

VREME BR.793 | 16. MART 2006.

Testament Zorana Đinđića

VREME BR.793 | 16. MART 2006.

Oproštajni udarac

Milan Milošević

VREME BR.1054 | 17. MART 2011

Uvod u kraj sveta

Slobodan Bubnjević

VREME BR.1053 | 10. MART 2011.

Kako je bilo i urbane legende

Miloš Vasić

VREME BR.1211 | 20. MART 2014.

Kraj petooktobarske Srbije

Zora Drčelić

VREME BR.1220 | 22. MAJ 2014.

Dnevnik iz potopljenog Obrenovca

Aleksandra Đerić

VREME BR.1059 | 21. APRIL 2011.

Strasna sedmica Tomislava Nikolića

Milan Milošević i grupa autora

VREME BR.533 | 22. MART 2001.

Predlog dogovora o državnom cilju

Zoran Đinđić

VREME BR.633 | 20. FEBRUAR 2003.

Virovitica, Karlovac, Karlobag – Hag

Miloš Vasić

VREME BR.1193 | 14. NOVEMBAR 2013

Propast našeg Mercedesa

Zoran Majdin

VREME BR.1104 | 1. MART 2012.

Pesma nas je održala

Jovana Gligorijević

VREME BR.739 | 3. MART 2005.

Partijska previranja

Milan Milošević

VREME BR.650 | 18. JUN 2003.

Dokumenti o nastanku imperije Pinka

Dejan Anastasijević

VREME BR.1103 | 23. FEBRUAR 2012

Čudo neviđeno

Sonja Ćirić

VREME BR.791 | 2. MART 2006

50%

D. Ž

VREME BR.1024 | 19. AVGUST 2010.

Šta Sretko zna, šta nagađa, a šta folira

Miloš Vasić

VREME BR.1123 | 12. JUL 2012.

Svako za sebe, svi za šerijat

Momir Turudić

VREME BR.910 | 12. JUN 2008.

Čudesni svet koalicija

Milan Milošević

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu