Letovanja

Deset prevara na odmoru i kako ih izbeći 2

foto: david selbert / pexels

Deset prevara na odmoru i kako ih izbeći

Putovanja su za svakog od nas nešto čemu se radujemo. U susret njima pozitivnom energijom trudimo se da ne mislimo na loše stvari koje mogu da nam se dogode. Međutim, prevare koje doživimo ili, još gore, pljačke na putu su nešto što se događa, ali što možemo da svedemo na minimum, pa čak i na puki statistički podatak ako smo dovoljno obazrivi i mudri

Prevare su uobičajene u zemljama u kojima boravimo prvi put, na lokacijama za koje verujemo da su bezbedne. Pre navođenja najčešćih prevara koje možete da doživite, odnosno situacija u kojima postajete laka meta za prevarante, treba naglasiti da mnoge od njih možete da izbegnete na jednostavan način: uvek se informišite i tražite račun “crno na belo”, to jest tačnu cenu nečega pre kupovine bilo da se radi o suveniru u prodavnici, izleta ili plaćanja ručka u restoranu. Na taj način brzo ćete saznati s čim se suočavate.

Na mom travel sajtu Magični kompas možete pročitati još tekstova na temu putovanja i odmora i kako da vam ono ostane u što boljem i lepšem sećanju.

Ovo je 10 najčešćih prevara s kojima se možete susresti na odmoru. Ukoliko na vreme otvorite oči, možete izbeći svaku od njih.

NAMAZANI KONOBARI

Iskusni konobari posle nekoliko sekundi znaju da li mogu da vas navuku na neko dodatno jelo ili piće za koje ni ne znate koliko košta. Preporuče vam, recimo, sjajno lokalno vino koje prihvatite, a onda kad donesu račun, samo što se ne onesvestite – ispada da je vino skuplje od celog ručka!

Savet: Pre nego što prihvatite preporuku u restoranu, obavezno pitajte konobara koliko će to zadovoljstvo dodatno koštati.

NIKAD POVOLJNIJE TURE

Na novoj ste lokaciji i na ulici vas lokalac namami na izlet koji ne samo da zvuči zanimljivo već mu je i cena fenomenalna. Još vam na to dobaci da u startu ništa ne morate da platite već kad se sve završi. Čista prevara! Na kraju izleta cena uopšte nije početna, već su na nju dodati piće, hrana i bakšiši za vodiče (ništa od toga vam nije predočeno na početku), pa je sve tri puta skuplje.

Savet: Nikad ne prihvatajte ponude za izlete na ulici, već se prethodno dobro informišite u mestu gde odsedate kakva je agencija u pitanju. Još bolje – platite za izlete na sajtovima poput TripAdvisor ili Viator. Tu su šanse za prevaru svedene na minimum. Ako i prihvatite na ulici poziv za izlet, odmah se dogovorite za krajnju cenu ili ne krećite uopšte na turu.

MAJKE SA BEBAMA

Ovakav tip prevara najčešći je u Barseloni i Rimu. Bilo da ste sami ili u društvu, prilazi vam majka sa bebom u naručju i uspaničeno vas pita za neku adresu koju drži zapisanu na ceduljici. Dok je gledate i pokušavate da pomognete, iza leđa vam prilazi njen saučesnik i uzima novčanik ili telefon iz džepa.

Savet: Ne ulazite ni u kakve priče sa nepoznatima na ulicama (ako vidite da nisu takođe turisti), naročito kada je gužva. Tu su zapravo najveće šanse da budete pokradeni. S tim u vezi, uvek držite novac, dokumenta i telefon u unutrašnjem džepu. Novac možete da držite na nekoliko mesta, čak i u čarapi. Tako vas niko neće moći oguliti do kraja.

OSTAVI STVARI MENI

Ispred nekih hotela (naročito onih neuglednijih) postoje lokalni prevaranti koji vrebaju turiste predstavljajući se kao njegovi radnici. Dok uzbuđeno i umorno prilazite hotelu, ne razmišljate da bilo kome nepoznatom ostavite stvari da ih pričuva dok se čekirate i uzimate ključ.

Savet: Nikad se ne odvajajte od svojih stvari bilo gde na ulici, a isto važi i ako ste u društvu porodice sa malom decom. Prevaranti su tad jednako opasni jer znaju da nećete pojuriti za njima i ostaviti dete samo na ulici.

LAŽNI TAKSI

Ovaj tip prevare postoji u manje razvijenim gradovima. Ulazite u taksi za koji verujete da je legalan i ne obraćate pažnju da taksimetar, recimo, nije ni uključen. Ili je još neko u njemu, po principu “linijskog” taksija. Vozač vam deluje okej i uverljivo, a onda kreće prevara. Ili će vas ojaditi sa računom ili će prvo sve ostale razvesti po gradu (obično lokalce koji znaju šta vozač planira, ali ih nije briga za to), a vas na kraju, pa će vam papreno naplatiti turu.

Savet: Nikad ne ulazite u taksi bez dogovora o ceni. Ne bi bilo loše i da fotografišete broj taksija ili registraciju, za svaki slučaj, ako bude bilo potrebno zbog policije.

SUMNJIVE MENJAČNICE

Gotovo u svakom gradu Evrope, a o ostatku sveta da ne pričam, postoje menjačnice koje daju daleko nepovoljniji kurs. Čak i da je on u domenu prihvatljivog, radnik vas može prevariti uzimajući prilikom razmene novca neverovatno visoku proviziju.

Savet: U bilo koju menjačnicu da ulazite (mada je u manje razvijenim sredinama bolje da idete u banku) odmah pitajte postoji li provizija i koliki je kurs.

DAJ ŠTA DAŠ

Bežite od ovakvih prodavaca! U pojedinim mestima prevaranti na ulici mamiće vas svim i svačim – od crtanja portreta do degustacije hrane i pića, pa sve do igara ili držanja životinja u rukama. Kad ih pitate na početku koliko će to zadovoljstvo koštati, kažu: “Koliko god date biće dovoljno.” Na kraju vam naplate uslugu pet puta više od onoga što je razumno ili, ako ih odbijete, progone vas na ulici, dobacuju, pa čak i prete da će saznati u kom ste hotelu.

Savet: Nikad ne prihvatajte ništa bez dogovorene cene. Svi su ulični prodavci u dogovoru i dobro se međusobno znaju. Ako probate da izbegnete cenu koju vam oni odrede, zaista postoji mogućnost da će vas posle pratiti i pretvoriti vam odmor u pakao.

PIĆE SA LOKALCIMA

Mač sa dve oštrice. Ukoliko je reč o “običnim” porodičnim ljudima koji vas spaze u nekom restoranu ili kafiću i vidite golim okom da su raspoloženi za druženje i komunikaciju, to je okej. Takvi tipovi su češći u mediteranskim zemljama.

S druge strane, postoje mlađi muškarci, naročito po klubovima, koji preko upoznavanja imaju drugačije, ne tako dobre namere i pokušaće da vas časte pićem. Tu je svašta moguće. Mogu vas napiti, pa opljačkati ili čak i oteti (u nekim južnoameričkim državama).

Savet: Uvek budi sa meštanima na određenoj distanci. I ako ulazite u priču s njima, ne pokazujte nikakve emocije. Nikad ne znate s kim imate posla.

HRANJENJE ŽIVOTINJA

Na putovanjima u daleke zemlje česti su izleti koji uključuju upoznavanje atraktivnih životinjskih vrsta. Možete se družiti sa slonovima, majmunima i drugim životinjama za koje će vam zaposleni u tim rezervatima ili parkovima reći da je susret s njima uključen u cenu i da možete da ih hranite adekvatnim namirnicama. Dok se osvestite, shvatićete da je otišlo jako mnogo novca na tu avanturu jer se na mnogim izletima druženje sa životinjama i njihovo hranjenje doplaćuju. Što je još gore, negde se može desiti i da vas kazne za to što radite, a prevara se dogodila jer ste slušali osobu koja nije nadležna za te informacije.

Savet: Pre svakog izleta koji podrazumeva kontakt sa životinjama, dobro se raspitajte kod organizatora šta je sve uključeno. Ovo se naročito odnosi na pravila ponašanja za turiste.

Ilija Đukić je autor bloga Magični kompas

Iz istog broja

Lični stav

Začarani krug obmana i ćutanja

Snežana Joksimović

Planiranje porodice u Jugoslaviji

Žulj od kirete

Ivana Milanović Hrašovec

Samit prolajfera u Beogradu

Samo ste nam još vi falili

Jovana Gligorijević

Režim protiv naroda

Kritikuj vlast, sedni u auto i bićeš narkoman

Jelena Zorić

Sport i politika

Partizan, Zvezda i Aleksandar Vučić

Željko Bodrožić

Košarka: Više od igre

Da li se nastavlja crno-bela bajka

Milenko Janjić

Od Bora do zapadnog Sibira

Priča snažnija od ruske zime

Branko Pešić

Umeće politike kada niste na vlasti

Ko, s kim, kako i kada

Nedim Sejdinović

Kosovska hronika

Nova runda bez pobednika

Slobodan Georgijev

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu