Lik i delo

Danica Dana Krljar 2

Danica Dana Krljar

Glumica sa trostrukim prelomom

OPŠTI PODACI: Rođena je 5. septembra 1952. godine u Kraljevu. Glumom je počela da se bavi sa 17 godina, kada je, kao učenica srednje Medicinske škole, zaigrala u predstavi Tuđe dete kraljevačkog pozorišta. "Kako sam tada bila uplašena. A onda se odjednom, ni sama ne znam kako, dešavalo pet-šest premijera godišnje u raznim pozorištima. U polovini sam igrala noseće uloge i začas se tokom 40 godina u mnogim teatrima nakupilo 140 premijernih izvođenja, hiljade predstava, mnogo više proba."

KARIJERA: Prvi stalni angažman dobija 1978. godine u Narodnom pozorištu u Leskovcu. Šest godina kasnije prelazi u Narodno pozorište u Užicu. Od 1993. stalno je angažovana u Knjaževsko-srpskom teatru u Kragujevcu, gde je nedavno penzionisana kao prvakinja Drame. U pozorištima širom Srbije odigrala je više od 140 premijera, a dobitnica je više od 20 glumačkih nagrada. Bila je Jelena Sergejevna, Kruna u Kamenu za pod glavu, Hernija u Snu letnje noći, Desanka u Ljubinku i Desanki, Rozalinda u Kako vam drago… U svim gradovima gde je igrala publika ju je zapamtila i zavolela. Pre šest godina objavila je knjigu Čuješ li tata, vidiš li mama, nepretenciozni priručnik na temu vaspitanja dece, zasnovan na njenom ličnom iskustvu.

SUDBINA: Prepoznatljiva je po ogromnom osmehu, hrapavom glasu i bezgraničnoj volji da pomaže mladima. Svako ko je makar jednom video Danu u pozorišnom bifeu, može da potvrdi: uvek okružena mladim koleginicama i kolegama, uvek vesela, nikad ne "drži banku" i ne gnjavi savetima. Deli sudbinu mnogih glumaca iz unutrašnjosti: uprkos mnogim maestralno odigranim ulogama i nagradama, na naslovnim stranama se našla tek kad je tokom predstave zaradila trostruki prelom nožnog zgloba.

NOĆ HELVERA: Na premijeri duodrame Noć Helvera u 12. minutu predstave polomila je kosti skočnog zgloba na tri mesta. I pored povrede, izdržala je do kraja i sa mladim kolegom Petrom Lukićem igrala izuzetno zahtevnu rolu, koja uključuje ples, trčanje i tuču. Publika i kolege iza kulisa nisu znale kakva se drama na sceni zaista odvija. Tokom prve pauze glumica je svom partneru rekla šta se desilo i odlučila da nastavi da igra, a već u narednom činu Petar Lukić je uspeo da nađe trenutak tokom dijaloga i da jednom od krpa koje služe kao rekviziti imobilizuje Daninu nogu. "Na momente sam mislila da ću se onesvestiti od bola", kaže.

OBJAŠNJENJE: Noć Helvera komad o rađanju nacizma u Nemačkoj, diplomska je predstava kragujevačkog glumca Petra Lukića. Te večeri, u kraljevačkom pozorištu igrao je pred profesorima. "Dve godine me ubeđuje da odradimo predstavu. Preporučivala sam mu da negde drugde, u Beogradu možda, nađe neku partnerku koja to može dramski da iznese, ali on je želeo da to baš nas dvoje uradimo. Pa, zar je postojala šansa da ga posle svega ostavim na sceni samog?"

PORUKA PUBLICI: Nakon premijere Helvera, poklonila se sedeći na stolici. Kada je aplauz utihnuo, rekla je: "Hvala svima, vidimo se tek za mesec dana, pošto sam još na početku polomila nogu."

Iz istog broja

Obezbeđenje političara i drugih

Ozbiljno shvaćene pretnje

Miloš Vasić

Iz ličnog ugla – Mediji u 2009. godini

Sedi, jedva dvojka

Goran Cetinić

Privatizacije

To je nama naša borba dala

Jovana Gligorijević

Stranački život

Sezona prebega

Vera Didanović

Ustavni sud Srbije

Borba između prava i politike

Tatjana Tagirov

Prevremeni lokalni izbori u Aranđelovcu

Raja i beogradski centralizam

Dragan Todorović

Intervju – Slobodan Petrović, generalni direktor Imleka

Potreban državni tim za javne nabavke

Ana Radić

Srpsko-hrvatski susreti na vrhu

Matica i virovi

Milan Milošević

Nasilje u Srbiji

Zahuktala mašina mržnje

Slobodan Georgijev

Rane keruše Mile

Pas koji je voleo ljude

Ivana Milanović Hrašovec

Hiporehabilitacija

Manjež za terapijsko jahanje

dodatak priredila biljana vasić

Intervju – Tihomir Rajlić, generalni direktor kompanije Siemens d.o.o. Beograd

Srbija nije ostrvo

Dodatak "Green City" priredili Jasmina Lazić i Slobodan Bubnjević

Turizam – Jatom do slovenačke Istre

Najbliže evropsko more

Z. Jovanov

Vlada protiv Ive Josipovića

Odbrana bespuća hrvatske prošlosti

Tatjana Tagirov

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu