Prete li poplave

Dani velikog talasa

Republički premijer dr Zoran Đinđić u nedelju, prilikom posete Apatinu i Bezdanu, izjavio je da je stanovništvo bezbedno, da Novi Sad i Beograd nisu ugroženi nadolazećim vodenim talasom, mada je oprezno primetio da "kad je Dunav u pitanju, čovek nikad ne može biti siguran"

Dani velikog talasa 1
POSLE KIŠE: Čukarica, Beograd, 19. avgust 2002.

U prvim danima ovoletnjih evropskih katastrofalnih poplava sve je izgledalo suviše daleko od nas, no kada je Dunav počeo da plavi Bratislavu i da preti Budimpešti, dostigavši tamo nivo od skoro osam i po metara, i kod nas se povećala zabrinutost – hoće li Srbija spremno dočekati evropski poplavni talas. U početku je delovalo nesumnjivo da je Srbija ovoga puta spremna, pa je republički premijer dr Zoran Đinđić u nedelju (18. avgusta), prilikom posete Apatinu i Bezdanu (i ušću kanala Dunav-Tisa u veliku evropsku reku), izjavio da je stanovništvo bezbedno, da Novi Sad i Beograd nisu ugroženi nadolazećim vodenim talasom, mada je oprezno primetio da "kad je Dunav u pitanju, čovek nikad ne može biti siguran". Premijer je rekao da se opasnost od poplava u dužem razdoblju može otkloniti ulaganjem više desetina milijardi dinara, ali da to nisu sredstva o kojima se sada može govoriti.

Premijer dr Zoran Đinđić trebalo bi da je ažurno obavešten o vodoprivrednim problemima, sudeći bar po pismu koje mu je 7. avgusta ove godine u ime Upravnog odbora Javnog vodoprivrednog preduzeća "Srbijavode" uputio dr Slavko Bogdanović, predsednik ovog tela.

Ovo pismo, zasnovano na zaključcima UO "Srbijavode" usvojenim 10. jula, počinje nedvosmislenim rečenicama: "Vodoprivreda Srbije je pred kolapsom. Ugrožena je čak i realizacija najurgentnijih poslova, što može imati katastrofalne posledice po sve delatnosti u oblasti zaštite od poplava, zaštite i korišćenja voda, i u oblasti održavanja hidrotehničke strukture u zemlji. Razlog tome je potpuna blokada finansiranja vodoprivrede sredstvima predviđenim budžetom Republike Srbije…"

Dalje se u ovom dokumentu objašnjava da je finansiranje blokirano zbog simptomatične "administrativne aljkavosti" u regulisanju Uredbe o visini naknade za korišćenje voda, naknadi za zaštitu voda i naknadi za izvađeni materijal – nakon Omnibus zakona koji je prihod po ovim osnovama sakupljen na teritoriji Vojvodine opredelio "Vojvodinavodama". U suštini, bitka za raspodelu sredstava blokirala je sve zainteresovane, pa je čitava vodoprivreda ostala bez dinara iz budžeta čitavih pola godine. Pravi skandal u ovoj vodoplavnoj godini.

Iz istog broja

Veliki bački kanal – 200. godišnjica

Vidi se s Meseca

D. Boarov

Kriminal

Strogo kontrolisane kuće

Jovan Dulović

Dr Slavko Bogdanović, predsednik UO "Srbijavode"

Hidrosistem u propadanju

D. Boarov

KPD "Valjevo" - deca poznatih na izdržavanju kazne

Ribice u akvarijumu

Dragan Todorović

Stranački život

Kvadratura vlasti

Tamara Skrozza

Kosovo

Sumrak heroja

Dejan Anastasijević

Kampanja na internetu

Sajber sijesta

Vera Didanović

Kampanja 2002

Šta nudi Labus

Milan Milošević

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu