Udžbenici

Da li se pravi monopol 2

NEĆE BITI NOVOG IZBORA UDŽBENIKA: Ministar Mladen Šarčević i učenici

foto: tanjug

Da li se pravi monopol

Ministarstvo prosvete preporučilo nastavnicima osnovnih škola ono što ne piše u Zakonu o udžbenicima kako ne bi postali odgovorni za nedomaćinsko postupanje

Deset dana pred Svetog Savu direktorima osnovnih škola stigao je dopis iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja sa potpisom ministra Mladena Šarčevića, u kome im se nalaže da urade nešto što ne piše u Zakonu o udžbenicima. Promena Zakona kojom bi se legalizovalo ministrovo obaveštenje nije najavljena ni u tom dopisu, a za sad ni na bilo kom drugom mestu. Da objasnimo:

Zakon o udžbenicima objavljen je u "Službenom glasniku RS" broj 27 od 6. aprila prošle godine. U članu 34 tog Zakona piše da se "za školsku godinu u kojoj se prvi put primenjuje novi program nastave i učenja, udžbenici biraju na period od jedne školske godine." Za to vreme nastavnici u praksi provere te udžbenike. Posle te godine država raspisuje novi konkurs za udžbenike kako bi nastavnici mogli da umesto onih koji im ne odgovaraju izaberu nove. Udžbenici izabrani na tom takozvanom "velikom konkursu" upotrebljavaju se četiri godine. Tako je po zakonu.

Međutim, u pomenutom dopisu ministra Mladena Šarčevića piše da "udžbenici za prvi i peti razred koje su škole odabrale za upotrebu u školskoj 2018/2019. godini ostaju u upotrebi i u školskoj 2019/2020. godini, odnosno neće biti novog izbora udžbenika zbog potrebe da se i na ovaj način pruži finansijska podrška roditeljima učenika." To, u prevodu, znači da oni izdavači koji su, poštujući zakonske odredbe, upravo pripremili udžbenike za prvi i peti osnovne i uveliko ih prezentuju školama, mogu da zaborave na utrošeno znanje, rad i novac, a da oni izdavači iz čijih udžbenika deca uče ove godine mogu da počnu da se raduju sigurnom prihodu i naredne četiri godine. U ovoj drugoj grupi dominira grupacija Klett i Novi Logos sa, kako se nezvanično spominje, više od 50 odsto udžbenika na tržištu, a u onoj prvoj su svi ostali.

POKLAPANJE PLANOVA: Reakcije izdavača, roditelja i nastavnika su sporadične i retke, svode se na odgovore novinarskim pitanjima. Prva i još uvek jedina se javno oglasila izdavačka kuća Vulkan izdavaštvo iz čijeg saopštenja se i saznalo za najnoviju promenu u vezi sa udžbenicima. Kažu da su "zatečeni dopisom", ukazuju da je "dopis u suprotnosti sa Zakonom o udžbenicima" i navode da su "pripremili udžbenike za sve predmete prvog i petog razreda i za njih dobili odobrenja Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja." U saradnji sa iskusnim timovima autora, ilustratora, grafičkih dizajnera i urednika, pripremili su "kvalitetne, savremene i konceptualno potpuno drugačije udžbenike" i održali više od 25 prezentacija širom Srbije, na kojima su dobili izuzetno pozitivne ocene. "Kao najveća domaća izdavačka kuća, ulazeći u posao izdavanja udžbenika, smatrali smo da se naši planovi poklapaju sa strategijom Vlade Srbije da se povećaju pre svega domaće investicije i da kao domaći izdavač nećemo imati problem da poslujemo na našem tržištu u skladu sa zakonskom regulativom." Na kraju pitaju "zašto se proizvoljno tumače i menjaju odredbe Zakona o udžbenicima i zbog čega ovakva odluka nije doneta ranije, već neposredno pred odabir, kada su izdavači već uložili novac u izradu udžbenika za prvi i peti razred i prezentovali ih učiteljima i nastavnicima?"

Ministarstvo nije odgovorilo Vulkanu, ali jeste novinaru "Politike". Dopis je, kažu u Ministarstvu, poslat imajući u vidu da će se u narednoj školskoj godini primenjivati novi program nastave i učenja za drugi i šesti razred osnovnog obrazovanja, pa zato "ako bi se istovremeno menjali udžbenici i za prvi i peti razred, to bi predstavljalo veliko finansijsko opterećenje za roditelje. Ukoliko škole odluče da ipak zamene pomenute udžbenike, što im Zakon i omogućava, trebalo bi da imaju dobro obrazloženje zašto to čine." U tom slučaju, poručuju iz Ministarstva, odgovornost za nedomaćinsko postupanje ne može da snosi Ministarstvo, već pojedinačno svaki direktor i nastavnik.

Na promociji udžbenika u školi jedne beogradske prigradske opštine, predstavnici Vulkana razgovarali su sa nastavnicima o mogućnosti da izaberu nove udžbenike koju pominje ministar. Nastavnici su odgovorili da ne smeju ni da misle o novim udžbenicima zato što su u ministrovoj poruci da će oni biti odgovorni za nedomaćinsko postupanje učitali barem nekoliko stvari nepovoljnih po svoje karijere.

NEOSNOVANO OBRAZLOŽENJE: Državni izdavač Zavod za udžbenike, nekada godinama jedini i neprikosnoveni izdavač udžbenika u zemlji, uzdržan je u komentarisanju najnovije promene u njihovom poslu. "Mi, kao javno preduzeće, možemo samo da poštujemo odluke i preporuke Ministarstva vezane za našu delatnost", kaže za "Vreme" Milorad Marjanović, izvršni direktor Izdavačkog sektora, i napominje da će "u okviru promocija udžbenika za drugi i šesti razred, pokazivati i urađene udžbenike za prvi i peti. Neka nastavnici znaju šta je moglo da bude u konkurenciji."

Boško Vlahović, direktor Eduke, smatra da je obrazloženje ministarstva zasnovano na brizi o troškovima roditelja neosnovano zato što su udžbenici za prvi i peti radni, u njima deca pišu, pa se samim tim svake godine kupuju novi. Smatra da je ova odluka ministra gubitak za izdavače zato što su oni već pripremili nove udžbenike i obavili njihovu prezentaciju po školama.

NIJE ZAKUCANO: Gordana Knežević Orlić, direktorka izdavačke kuće Klett, vodeće u grupaciji kojoj, kako se smatra, ministrov dopis neće prouzrokovati gubitak u budžetu, kaže za "Vreme" da je "prošle godine 15 izdavačkih kuća dobilo odobrenja za svoje udžbenike. Klett nema monopol na tržištu, to je lako proveriti. Tačno je da su isti vlasnici Kletta i Novog Logosa, ali to su dve izdavačke kuće sa različitim autorskim timovima, prezentacijama, sve je različito. Nikom nije zabranjeno da napravi dva autorska tima i da se bori na tržištu." Kaže da je i Klett pripremio nove udžbenike, "odštampali smo na hiljade promotivnih primeraka prvog i petog razreda i to ćemo podeliti učiteljima i nastavnicima, sigurno nećemo baciti knjige zato što je ministarstvo donelo odluku kakvu je donelo. Za ovih 15 godina suočavali smo se sa mnogo gorim odlukama od ove. Država gleda svoj interes, a ne interes izdavača." Po rečima gospođe Knežević Orlić, Zakon o udžbenicima ima i član u kome piše da škola može da menja izabrani udžbenik uz obrazloženje nastavničkog veća, i zaključuje da "nije Zakonom ništa zauvek zakucano, pa ni ministrovim dopisom."

Klett Beograd deo je Klett Grupe iz Študgarta u Nemačkoj, jedne od vodećih evropskih izdavačkih kompanija, sa sedištima u 16 zemalja. Pre tri godine kompanija je kupila najvećeg konkurenta na srpskom tržištu, izdavačku kuću "Novi Logos" i tako stekla dominantan položaj na tržištu udžbenika. Prošlog maja BIRN je objavio tekst u kome je citiran deo pisma iz aprila 2015. godine, u kome Filip Hausman, prvi čovek Kletta, saopštava Aleksandru Vučiću, tada premijeru, da će obustaviti sve aktivnosti u Srbiji ako se primeni novi Zakon o udžbenicima, a povodom predloga tog Zakona koji je čekao da uđe u Skupštinu. Zakon je prvo povučen, a zatim u septembru iste godine uz minimalne izmene usvojen, da bi od prošlog juna počeo da se primenjuje novi Zakon, ovaj sadašnji, iz koga su izbačeni svi delovi koji su smetali Klettu.

Izdavači kažu da dopis ministra Šarčevića omogućava grupi u kojoj je Klett monopol na tržištu udžbenika. Podsećaju da, kako je BIRN objavio, računica ministarstva pokazuje da je okvirna vrednost tržišta udžbenika oko 100 miliona evra. Međutim, ta računica bi bila tačna ako bi svaki đak u Srbiji kupio novi komplet knjiga, što često nije slučaj, tako da izdavači procenjuju da je realna vrednost tržišta oko 50 miliona evra. Po starom Zakonu o udžbenicima, koji nije odgovarao Klettu, bilo je predviđeno da Ministarstvo prosvete i Ministarstvo trgovine usaglase pravilnik po kome bi se formirala cena udžbenika, ali pravilnik nikada nije stupio na snagu, navodi BIRN, i podseća da u Zakonu koji je sada aktuelan nema člana koji reguliše maksimalnu cenu udžbenika. Udžbenici za sedmi razred izdavačke kuće Klett najskuplji su kompleti knjiga na tržištu za osnovnu školu, a udžbenici za treći i četvrti razred u izdanju "Bigza" su najjeftiniji. Ukupan tiraž Kletta u Srbiji za godinu dana iznosi milion knjiga. Procenjuje se da od 173 ponuđene knjige za osnovnu školu, trećinu objavljuju Klett, Novi Logos i Freska. Ostali ne veruju da je ovaj uspeh posledica isključivo kvaliteta udžbenika pomenuta tri izdavača.

Intervju – Ljiljana Marinković, direktorka Kreativnog centra

Da li se pravi monopol 3

Kreatori obrazovnih sadržaja

O kvalitetu udžbenika izdavačke kuće Kreativni centar, koja ove godine proslavlja trideset godina, govori sedam nagrada za najbolji evropski udžbenik dobijenih na sajmu u Frankfurtu. Kriterijumi za dodelu ove nagrade smatraju se ključnim za savremeno obrazovanje – da li udžbenik podstiče samostalnost kod dece, da li ih uči da kritički misle, da li razvija njihove socijalne veštine i slično.

"VREME": Šta mislite o najnovijoj odluci ministarstva? Kome ona koristi?

LJILJANA MARINKOVIĆ: Sigurno ne koristi roditeljima jer su udžbenici koji su prošle godine bili izabrani u velikom broju radnog karaktera, pa će svakako morati da se kupuju i ove godine. Ne koristi ni nastavnicima jer je zakonska odredba da se knjige po novom programu biraju na godinu dana stručno utemeljena, a zakon je pre samo osam meseci donelo isto ovo ministarstvo. Mi smo u prethodnom periodu dobili odobrenja za neke nove udžbenike koje nismo stigli da uradimo prošle godine, i ukoliko ministarstvo ostane pri ovoj odluci, oni neće moći da se pojave na tržištu narednih nekoliko godina, što je veliki udarac za sve one koji su radili na tim knjigama, prvenstveno za autore. Izrada udžbenika je dugotrajan posao koji radi veliki tim ljudi, za to su potrebna i velika sredstva i sve to će propasti jer za tri godine ti udžbenici će verovatno morati da se ponovo menjaju.

Šta, osim nagrada, preporučuje vaše udžbenike u odnosu na udžbenike ostalih izdavača?

Kod nas nema mnogo istraživanja kvaliteta udžbenika, ali kad god su rađena, naše knjige su visoko ocenjene. Na primer, nedavna uporedna analiza bukvara za prvi razred osnovne škole pokazala je da je naš bukvar inovativan i da veoma podsticajno deluje na decu. Ove ocene govore o tome koliko nam je stalo da produkujemo moderne i kvalitetne udžbenike. Kao domaći izdavač koji se 30 godina bavi obrazovnim izdavaštvom, sa preko stotinu knjiga iz oblasti popularne nauke koje su objavljene i u svetu, vidimo sebe pre svega kao kreatora obrazovnih sadržaja i voleli bismo kad bi se u razgovorima o udžbenicima više govorilo o njihovom kvalitetu. I roditeljima i nastavnicima moralo bi da bude važno kakve knjige njihova deca koriste i da li će im znanja i veštine koje iz njih stiču biti korisne za budućnost.

Da li ste pripremili udžbenike za prvi i peti razred? Da li u njima ima promena u odnosu na prošlogodišnje i kojih? Da li ste održali prezentacije, koliko, kakva je bila reakcija nastavnika?

Nakon prošlogodišnjeg izbora udžbenika za 1. i 5. razred, čija je procedura bila do poslednjeg časa neizvesna, kreirali smo i izuzetne digitalne materijale u saradnji sa našim finskim partnerima. Ovi materijali nisu mogli da utiču na opredeljivanje nastavnika prošle godine, pa smo se nadali da ćemo ove godine imati priliku da ih šire promovišemo. Pripremili smo kampanju sa idejom da će se 1. i 5. razred ponovo birati, i ova promena pravila igre nas je stvarno pogodila. Udžbenička politika je kod nas uvek bila veoma promenljiva i neizvesna, ali zbog činjenice da je komunikacija sa sadašnjim ministarstvom bolja nego ranije, nadali smo se da takvih drastičnih promena kursa više neće biti.

Kako će odluka ministarstva uticati na tržište? Koliko procenata tržišta udžbenika zauzimaju vaši udžbenici?

Za nas je ova odluka neočekivana i veoma nepovoljna. Nepovoljno će uticati i na većinu drugih domaćih izdavača jer će im uskratiti priliku da poprave svoj rezultat na tržištu, a verovatno će nekoga prisiliti i da se povuče iz posla. Smisao otvorenog tržišta udžbenika upravo je u tome da se nastavnicima i učenicima ponude različiti metodički pristupi, i oni koji kreiraju udžbeničku politiku morali bi da štite tu raznovrsnost, a ne da posredno utiču na to da se na tržište vrati monopol.

foto: rade prelić / tanjug

Iz istog broja

Univerzitet i pobuna

Nemoguće je stajati po strani

Jovana Gligorijević

Intervju – Ratko Ristić, dekan Šumarskog fakulteta

Elektrane protiv naroda

Radmilo Marković

Protesti u unutrašnjosti Srbije

Cepanje naprednjačkog monolita

Slobodan Georgijev

Svetoslav Atanasov, generalni direktor, Coca-Cola HBC Srbija

Dugoročno ulaganje u inovacije se isplati

R. V

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu