VREME BR.1263 | 19. MART 2015.

Čovek koji završava posao

Šta sve srpski premijer Aleksandar Vučić može da nauči od nekadašnjeg britanskog kolege Tonija Blera

Još je davno Nikola Makijeveli napisao da vladari ne treba mnogo da se uzbuđuju zbog svojih mana, već da samo izbegavaju one mane zbog kojih bi mogli da izgube vlast, kao i da treba da budu sposobni da se okreću kako vetar duva upravljajući se prema okolnostima. Ako ništa drugo, ove "vrline" spajaju dva poslovna partnera – Tonija Blera, nekadašnjeg premijera Velike Britanije, i Aleksandra Vučića, predsednika Vlade Srbije. A nije da im je to jedina tačka susretanja – tu su još zajednički interesi i zajednički prijatelji.

Srbija je postala još jedna u nizu zemalja u kojoj posluje Toni Bler, valjda prodajući svoje upravljačko i državničko iskustvo. Ima li tu i nekih drugih poslovnih interesa, ostaje da se nagađa. Bivši britanski premijer već je savetovao vlade Ruande, Albanije, Kolumbije, Kuvajta, Azerbejdžana… Tu su i kazahstanski predsednik Nursultan Nazarbajev kome je pomagao da "umanji štetu" nakon policijskog masakra nad civilima u toj zemlji i egipatski predsednik Abdel Fatah el Sisi – nimalo čuven po vladavini prava i razvijanju demokratije.

Informacije o Blerovom angažmanu u Srbiji mesecima su se sporadično pojavljivale. Početkom januara je, prema izveštavanju domaće štampe, Blerov savetnik za medije, Alister Kembel održao predavanje u Vladi Srbije, a sistem Delivery Units – "proizvod za izvoz" – Tonija Blera već je počeo da se primenjuje: pod predsedanjem Vučića, održan je prvi sastanak pet timova Delivery Unitsa koji će se baviti infrastrukturom, privatizacijom, direktnim stranim investicijama, poljoprivredom i državnom upravom. Koncept Delivery Units je već bio najavljivan u Albaniji (Bler je tamošnjeg premijera Edija Ramu savetovao volonterski zato što "veruje u zemlju i njene ljude"), u Rumuniji, a prema inicijativi koju podržava Svetska banka, treba da se uvede i u Etiopiju, Ganu, Haiti, Malavi i Senegal, na čemu bi radila Blerove konsultantske kuće.

Nije jasno o čemu se tačno radi i kako će to funkcionisati u Srbiji. "Deliverologija", kao način da se izvedu reforme, izum je Mihaela Barbera, Blerovog službenika, koji je imao za cilj da omogući promene u javnom sektoru. Reč je o nečem najbliže nalik radnim grupama. Postavljaju se određeni konkretni ciljevi, a zadatak timova Delivery Unitsa je nadgledanje kako se oni ostvaruju, zatim da osiguraju njihovu punu implementaciju prema planiranom rasporedu, te da se koordinišu i povezuju sve institucije uključene u određeni projekat. Prema skromnim informacijama do kojih mediji mogu da dođu, predstavnici Blerove organizacije nadgledaće osnivanje timova u Vučićevom kabinetu, kao i kontrolisati njihov rad. Na čelu svega biće premijer Vučić, kao što je bio slučaj i sa Blerom u Velikoj Britaniji.

Ovu pomoć prijatelja, u vidu saveta Tonija Blera, prema izjavama naših zvaničnika plaćaju Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE). Nekadašnji britanski premijer važi za vrlo skupog savetnika. Britanski mediji tvrde da je samo ugovor između jedne od konsultantskih kuća Tonija Blera i kazahstanske vlade iznosio preko 19 miliona evra. "Fajnenšel tajms" procenio je zaradu nekada omiljenog, a potom omraženog, bivšeg premijera Velike Britanije u 2011. na oko 20 miliona funti, dok po predavanju navodno dobija oko 195.000 funti.

Austrijska štampa je celu situaciju propratila sledećim komentarom – pošto je državna kasa u Beogradu prazna, Blera će finansirati UAE; on ima dobre odnose sa Abu Dabijem, a ekonomska saradnja između Srbije i Emirata cveta i treba i dalje da se izgrađuje.

To sve stavlja Blera u nezgodnu poziciju sukoba interesa, u kojoj se, istini za volju, nije našao prvi put. Zvaničnom izaslaniku "četvorke (UN, SAD, Rusije i EU) za Bliski istok", uključenom još od 2007. u mirovne procese između Izraela i Palestine, ne idu baš u prilog bliski poslovni interesi sa UAE, jednoj od članica Ujedinjenih nacija koje nisu priznale Izrael kao državu. Osim toga, ni u Pakistanu na njega ne gledaju blagonaklono. "Gardijan" piše o povezanosti UAE, Srbije i Palestinca Muhameda Dahlana – rivala palestinskog predsednika Abasa, čoveka koji živi u Abu Dabiju, savetnika Muhameda Bin Zajeda al Nahjana i našeg državljanina. Kao uspešan posrednik između UAE i Srbije, dobio je državljanstvo Srbije.

Takođe, dobar deo svetskih medija i mnogobrojni zapadni zvaničnici traže Blerovo povlačenje iz diplomatije, odnosno sa mesta izaslanika za Bliski istok, govoreći o njegovom multimilionskim poslovnim interesima u arapskom regionu. Zbog ugovora koji ima sa UAE fondom Mubadala, "Gardijan" ga je nazvao "zaposlenim u Abu Dabiju" koji ne bi smeo da predstavlja Veliku Britaniju. U drugim britanskim medijima opisan je kao osoba za koju se ne zna šta tačno radi i čije interese zaista zastupa. Navodi se da bi trebalo da odluči koju ulogu hoće da igra: izaslanika "četvorke" u jednom od najopasnijih konflikata na planeti, biznismena širom sveta, uključujući Bliski istok ili medijsku ulogu u kojoj se zalaže za intervencije u Iraku ili Siriji, "jer su sve one inkompatibilne".

Mnoga pitanja ostaju otvorena. Kada je zaključen ugovor između konsultantske kuće Tonija Blera i Vlade Srbije? Kako i zašto je moguće da ne postoji nikakva informacija o tome koju bi građani mogli da vide? Kako će Delivery Units raditi u Srbiji? Imajući u vidu Blerove skupe poslove o kojima se ne zna previše, kao i biznis – odnose sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima – pitanje je kakva je zaista uloga Srbije u svemu tome? Najzad, šta još Toni Bler može da nauči Aleksandra Vučića? Gde se susreću njihove "tehnologije" vlasti i vladanja? Pragmatično konvertitstvo je blisko obojici. Jedan je od levičara postao zastupnik tržišne ekonomije; drugi je od nacionaliste i Šešeljevog radikala postao veliki Evropljanin. Bler i njegov tim bili su majstori u medijskom spinovanju. Na kraju, od omiljenog premijera koji je godinama pobeđivao na izborima u Velikoj Britaniji, postao je omražen u sopstvenoj zemlji.

O tome šta je Delivery Units, šta sve Toni Bler može da nauči srpskog premijera, koliko su ova dvojica političara slična, a koliko se razlikuju, te kakva je uloga stranih savetnika u Srbiji, za "Vreme" pišu politički analitičar i profesor dr Slobodan Antonić, profesor na Školi slovenskih i istočnoevropskih studija Univerzitetskog koledža London (UCL) dr Erik Gordi, profesor studija Jugoistočne Evrope Univerziteta u Gracu dr Florijan Biber i docent na Fakultetu političkih nauka u Beogradu i poslanik dr Vladimir Pavićević.


Slobodan Antonić
O sličnostima i razlikama

Sličnosti: Bler je od Laburista napravio Nove laburiste; Vučić je od SRS-a napravio SNS.

Bler je od radničke stranke načinio stranku "radne srednje klase", a njenu ideologiju rada zamenio je ideologijom slobodnog tržišta; Vučić je od antisistemske stranke načinio prosistemsku stranku, a njenu "antireformsku" i anti-EU ideologiju realnih tranzicionih gubitnika preokrenuo u "reformsku" i "proevropsku" ideologiju aspiranata da postanu dobitnici tranzicije.

Bler je obezbedio podršku krupnog kapitala i medijskih magnata i iskoristio zamorenost birača istrošenim režimom konzervativaca, kako bi došao na vlast; Vučić je dobio podršku Brisela i Vašingtona, kao i njihovih ovdašnjih igrača, i iskoristio zamorenost birača istrošenim "žutim" režimom, kako bi preuzeo vladu.

Bler se pokazao kao odličan glumac, maksimalno radeći na ličnom pi-aru i bezobzirno igrajući na malograđanski populizam (jutro po smrti Dajane, održao je govor u kome ju je nazvao "narodskom princezom"); Vučić je takođe izvrstan glumac, majstor za političke performanse i kerefeke, ali i neko ko posvećeno radi na uprezanju velikih medija u lični i stranački pi-ar.

Bler je, za britanske uslove, vodio gotovo maksimalističku provašingtonsku i probriselsku politiku; Vučić, za srpske uslove, vodi gotovo maksimalističku provašingtonsku i probriselsku politiku;

Bler je medijskom magnatu Rupertu Mardoku, kojeg je venčao, dokrajčio brak tako što je imao aferu sa kumom, Mardokovom ženom; Vučić je pak svom političkom mentoru Vojislavu Šešelju, koji mu je bio kum na venčanju i kum na krštenju sina i kćeri, preoteo (ili razorio) stranku ostavljenu u amanet, dok se ovaj nalazio u zatvoru.

Razlike: Bler nije, Belfastskim sporazumom, napustio Severnu Irsku i dopustio njenu "integraciju" u ostatak Irske, a sve protiv volje stanovnika Severne Irske; Vučić je, Briselskim sporazumom, napustio Sever Kosova i dopustio njegovu "integraciju" u "Republiku Kosovo", a sve protiv volje stanovnika Severnog Kosova.

Bler nije diktirao ko će biti poslanik u Parlamentu iz laburističke partije, nije zamajavao javnost megaprojektima ("London u vazduhu"?), nije lično trčao da spasava decu iz smetova, nije lično zvao urednike i novinare da ih zastrašuje ili daje uputstva, nije sistematski uništavao ili satanizovao opoziciju i nije se hvalio smanjivanjem plata i penzija; Vučić sve to radi. Bler je pet puta slao svoju vojsku po svetu da ratuje; Vučićeva vojska više nije sposobna da brani ni Terazije; Bler je od protestanta postao (nju ejdž) katolik, a Vučić od pravoslavca (ideološki) protestant; posle Blera njegova stranka je nastavila da bude važan politički činilac; posle Vučića, pitanje je šta će biti sa SNS-om; ali, pitanje je šta će biti i sa samom Srbijom.


Erik Gordi
Nenamerna lekcija

Teško je sada reći bilo šta o Toniju Bleru, s obzirom na to koliko mu je reputacija propala poslednjih godina. Mada se možda baš tu nalazi pouka za Aleksandra Vučića – brzo se može proći put od skoro konsenzualne podrške do anateme. U svakom slučaju, poboljšanje javnih službi sigurno spada u Blerove adute. Došavši na vlast posle dužeg perioda konzervativne vladavine tokom koje su Torijevci nastajali da smanjuju javni dug, a privatizuju što veći deo javnih funkcija, Bler je gradio politički kapital povrativši ono što je nazvao "adekvatnost" servisima kao što su zdravstvo i obrazovanje. Ali nije to radio bez kompromisa: njegove vlade su u velikoj meri prihvatale neoliberalne principe, učešće korisnika u javnim troškovima i takozvana "javno-privatna partnerstva". Na taj način je izneverio pristalice političke levice, koje su očekivale restauraciju države blagostanja. Verovatno im je upravo zbog tog razočaranja bilo lakše da mu uskrate podršku kada je zašao u nepopularne međunarodne avanture. I zato mu je reputacija sada toliko loša. U tom smislu, možda bi najbolja lekcija koju Bler ima za sadašnju srpsku vladu bila, da se tako izrazim, nenamernog karaktera.


Florijan Biber
Uz pomoć (skupih) prijatelja

Kada je austrijski vicekancelar Mihael Špindeleger imenovan za šefa nove ukrajinske Agencije za modernizaciju Ukrajine, mnogi u Austriji su mislili da je to loša šala. On je 2014. godine podneo ostavku u vladi, kao i na čelu koalicione partije, konzervativne Narodnjačke partije, nakon rasprave sa svojim koalicionim partnerom oko poreske reforme. Njegova ostavka u Austriji je bila znak njegove nesposobnosti da sprovodi modernizaciju u Austriji. Kako bi on bio kvalifikovan da po tom pitanju savetuje Ukrajince, čudili su se mnogi u Austriji.

Ipak, savetovanje stranih vlada postao je unosan biznis za bivše političare Zapadne Evrope. U Srbiji, čitavu grupu bivših (uglavnom socijaldemokratsko orijentisanih) političara regrutovala je SNS vlada: Alfred Guzenbauer, bivši austrijski kancelar, Dominik Stros Kan, bivši šef MMF-a, i sada Toni Bler.

Bler i Guzenbauer su postupili vrlo pragmatično takođe savetujući autoritarnu vladu Kazahstana, zajedno sa bivšim italijanskim premijerom Romanom Prodijem, bivšim poljskim predsednikom Aleksandrom Kvašnjevskim i drugima.

Dugogodišnji kazahstanski predsednik Nazarbajev sigurno nije tražio savet o unapređenju svoje vlasti u Kazahstanu ili kako da izgradi socijalnu demokratiju u svojoj zemlji. Svrha ovih stranih savetnika je da otvore vrata Zapada i svoje telefonske imenike.

Kao ministri, predsednici i premijeri, ovi bivši političari mogu pomoći, tako kaže teorija, sa svojim mnogobrojnim kontaktima u svetu biznisa i politike.

Osim činjenice da neki od ovih bivših političara ne haju previše da li savetuju diktatore ili demokrate, postoje i drugi problemi u vezi sa ovim aranžmanima. Prvo, njihov glavni zadatak nisu domaće reforme, jer se za to traže eksperti koji imaju vremena, a ne bivši političari sa zauzetim rasporedom i malo tehničke ekspertize. Umesto toga, njihovo savetovanje se tiče međunarodnih kontakata, ali kontakata za šta? Da li je njihova uloga da promovišu zemlju ili njenu vladu? Spoljnja promocija Srbije ili bilo koje druge zemlje lako postaje samo lobiranje za interese vlade, čak i ako oni nisu u interesu zemlje. Stoga, očekivano, kazahstanska opozicija kritikuje Blerovu odluku da lobira za vladu. Sugestija da Bler može da pomogne "proguravanju" reformatora u državi deluje ili neiskreno ili naivno. Drugo, teško je reći da li je ovaj angažman zaista plodonosan i obezbeđuje povratak novca koji je potrošila vlada. Telefonski imenici brzo zastarevaju i teško je reći koliko ovi bivši političari zaista mogu uraditi za svoje klijente. Kao i turistički snimci na kojima zemlje promovišu sebe na CNN-u, BBC-ju i drugde, oni su deo "nacionalnog brendiranja" i "brendiranja vlade". Ipak, nezavisni sud i kritički savet pre mogu da naprave razliku u međunarodnoj percepciji i politici nego "strani eksperti-plaćenici". Naravno, ironija je još veća kada Bler savetuje recenzenta klasične knjige Vojislava Šešelja Engleski pederski isprdak Toni Bler, ali to je vrhunski znak pragmatizma.


Vladimir Pavićević
Opseniti prostotu

Delivery Units se pojavio kao velika tema u našoj javnosti. Međutim, skoro i da niko ne zna o čemu se tu radi, koji su ciljevi tog pristupa, kakva je njegova struktura, kako je sklopljen ugovor. Cela situacija, u tom aspektu, podseća na "Beograd na vodi".

Čini se da ni Vučić još ne zna šta Delivery Untis tačno podrazumeva, niti zna iko u Vladi Srbije, kao ni mi građani, ali se zato to promoviše kao nešto jako dobro i uspešno. To govori o jednoj opasnoj dezorijentisanosti ove Vlade, koja pokušava da zvučnim kovanicama "zaseni ovdašnju prostotu".

Druga stvar koja upada u oči je zakonski aspekt pomenutog. Sve što dolazi u vidu određene inovacije, kao i tela koja se formiraju u Vladi, treba da bude podvedeno pod okvire zakona i Ustava. U članu 33 Zakona o vladi, koji je, neko bi pomislio, relevantan za ovo pitanje jer su tim članom definisana radna tela u Vladi, kaže se: "Vlada obrazuje stalna radna tela, radi davanja mišljenja i predloga u pitanjima iz nadležnosti Vlade i usklađivanja stavova organa državne uprave pre razmatranja nekog predloga na sednici Vlade", ali ako se uzme u obzir sve o čemu se do sada govorilo o Delivery Untisu, Delivery Units ne potpada pod ovo. U istom članu stoji: "Vlada može da obrazuje povremena radna tela, radi razmatranja pojedinih pitanja iz svoje nadležnosti i davanja predloga, mišljenja i stručnih obrazloženja", ali sam razumeo da ovo nisu ni povremena radna tela, a nisu tu ni da daju mišljenja. Druga mogućnost je da je za Delivery Units "zadužen" Zakon o ministarstvima. U poglavlju 3. pod poslovima zajedničkim za sva ministarstva, nalaze se član 19 (Međunarodna saradnja), 20 (Zaključivanje i primena međunarodnih ugovora), 21 (Priprema, usvajanje, odnosno predlaganje tehničkih propisa) i član 22 (Staranje o naučnoistraživačkim organizacijama). Međutim, ni na osnovu toga se ne može definisati Delivery Units.

Šta se iz ovoga da zaključiti? Prvo, održava se stanje neznanja oko stvari za koju se unapred kaže da će biti uspešna i obezbediti proboj. Zatim, to što se radi ne uklapa se u naše zakone. Drugim rečima, radi se mimo njih, što znači da ova Vlada i inovacijama koje predlaže ruši vladavinu prava i onemogućava kontrolu izvršne vlasti. Mi, malo-po malo, ali sigurnim koracima, napuštamo područje demokratije i ulazimo u prostor samovolje. Vlast, kako je vrši Aleksandar Vučić, ima sve elemente populističkog obrasca vladanja koji se zasniva na isticanju posebnih osobina i svojstava vođe. Način na koji se radi sa uvođenjem Delivery Unitsa zastrašujuće podseća na ono da vođi ne treba pravo, ne trebaju mu Ustav i zakon, već su oni samo prepreka njegovoj direktnoj komunikaciji sa narodom.

Iz istog broja

VREME 308 . 14. septembar 1996.

Dragiša Pavlović (1943-1996)

Milan Milošević

VREME BR 6 • 3 DECEMBAR 1990.

Izjava mog ministra

Jug Grizelj

VREME BR 6 • 3 DECEMBAR 1990.

Srbija u poslednjoj jednopartijskoj nedelji

MILAN MILOŠEVIĆ, ROKSANDA NINČIĆ, FLIP MLADENOVIĆ i STOJAN CEROVlĆ

VREME | BR. 407 | 8. AVGUST 1998.

Žene u srpskoj istoriji – Oficirke

Dr Mile Bjelajac Izbor: Milan Milošević

VREME 409 | 22. avgust 1998.

Žene u srpskoj istoriji – Ravnogorke

Bojan B. Dimitrijević Izbor: Milan Milošević

VREME BR. 12 | 14. JANUAR 1991.

Jug Grizelj (1926-1991)

ŽIVORAD KOVAĆEVIĆ

Vreme br. 29 • 13. maj 1991.

U boj u boj, za narod svoj

BORKA PAVIĆEVIĆ

VREME vanredni brojevi od 27. mart – 26. jun 1999

PRILOG KULTURI SEĆANJA: Ratno Vreme

Milan Milošević i ekipa izveštača Vremena

VREME 323. 28. decembar 1996.

Dve Srbije u jednom gradu: Sloba u toplom zecu

Milan Milošević s Pericom Vučinićem i Urošem Komlenovićem

VREME BR. 281. 9. MART 1995.

Srbija u razbijenom ogledalu: U mesecu mau kad ruže cvetau

Milan Milošević

VREME BR. 77. 13 APRIL 1992.

Promeniti nešto, da bi sve ostalo isto

Milan Milošević

VREME BR 280. 2. MART 1996.

Siromaštvo: Žene jedu poslednje

KATERINA BERTINI

VREME BR. 280. 2. MART 1996.

Hrvatska: HDZ protiv svih – Strah od pokojnice

JELENA LOVRIĆ

VREME BR 289. 4. MAJ 1996.

Taras Kennauner: Odgovor Nebojši Popovu – Pismo srpskom prijatelju

Taras Kermauner, Nebojša Popov

VREME BR 254. 4. SEPTEMBAR 1995.

Krunski svedok: Ivan Stambolić – “Put u bespuće”

Slobodan Inić, pripremila Roksanda Ninčić

VREME BR. 261. 23. OKTOBAR 1995.

Pouke jedne knjige: Društvena nemoć

SLOBODAN INIĆ

VREME BR. 256. 18. SEPTEMBAR 1995.

Iz ličnog ugla: O ilizijama i novcu

Branko Milanović

VREME 321. 14. DECEMBAR 1996.

Idu dani: Srbija se vraća kući

BRANKO BALETIĆ

VREME BR. 277. 10. FEBRUAR 1996.

Intervju: Dragoslav Avramović – Presipanje levo-desno

Dimitrije Boarov

VREME BR. 295. 15. JUN 1996.

Handke na južnoj pruzi

Bojan Bosiljčić

VREME BR. 357. 23. AVGUST 1997.

Zakoračiti u ponor

IGOR MANDIĆ

VREME BR. 289. 4. MAJ 1996.

Nojeva politika

LASLO SEKELj

VREME BR. 283. 23. MART 1996.

Neopreznosti stručnjaka

Vladan A. Vasilijević

VREME BR: 323. 28. DECEMBAR 1996.

Politički autizam

MILENKO KARAN

VREME 323. 28. DECEMBAR 1996.

REAGOVANJA: Žrtve bez prava

Miodrag Milić, Konstantin Obradović

VREME BR. 255. 11. SEPTEMBAR 1995.

UVODNIK – Užas i nada

VESNA KRMPOTIĆ

VREME BR. 290. 11. MAJ 1996.

Iz ličnog u gla: Zenit naše istorije

Radomir Konstantinović

VREME BR. 23. 1. APRIL 1991.

DOKUMENTI VREMENA: Događaji pred 27. mart

Mihailo KonstantinovIć

VREME BR. 357. 23. AVGUST 1997.

Dokumenti: Epistola – Strah i nada, Zemun 1997.

Priredio: Milan Milošević

VREME 331. 22. FEBRUAR 1997.

Intervju: dr Stojan Babić – Pištalike za novu vladu

ZMAGOSLAV HERMAN

VREME BR. 105. 26. OKTOBAR 1992.

Gmizaće dok se ne usmrde

Koča Popović, priredio Gojko Tešić

VREME BR. 105. 26. OKTOBAR 1992.

Evropski duh

Gojko Tešić

VREME BR. 25. 15. APRIL 1991.

Dokumenti: Ako ne umemo dobro da radimo, bar ćemo znati dobro da se tučemo

Priredio: Milan Milošević

VREME BR. 12. 14. JANUAR 1991.

Marko Nikezić (1921 – 1991)

Zoran Jeličić

VREME BR. 273. 13. JANUAR 1996.

Što Srbin zamera Slovencu

Miljenko Jergović

VREME BR. 273. 13. JANUAR 1996.

Gazimestansko otrežnjenje

Tibor Varadi

VREME BR. 287. 20. APRIL 1996.

Iz stručnog ugla: Savezna vlada protiv guvernera

Miroljub Labus

VREME BR. 5. 26. NOVEMBAR 1990

Šta mi se događa: Nacionalno nepodoban

Ranko Munitić

VREME BR. 1-5. 29. OKTOBAR - 26. NOVEMBAR 1990.

DOKUMENTI VREMENA: AGONIJA SKJ

Andrija Čolak

VREME BR. 1-5. 29. OKTOBAR - 26. NOVEMBAR 1990.

DOKUMENTI VREMENA: AGONIJA SKJ

VREME BR. 298. 6. JUL 1996.

Širenje “srpske istine”

MlODRAG STANISAVLjEVIĆ

VREME 321. 14. DECEMBAR 1996.

Intelektualci i protest – Moralni delikti

Mirjana Miočinović

VREME | 288 |27. APRIL 1996.

Iz ličnog ugla – Sudbina igrača

Miloš Mišović

VREME BR. 1 | 29. OKTOBAR 1991.

SVET I MI – Velika prilika znatna konfuzija

DRAGIŠA BOŠKOVIĆ

VREME | BR. 45 | 2. SEPTEMBAR 1991.

INTERVJU – Milovan Đilas

Dimitrije Boarov

VREME BR. 441 | 19. jun 1999.

KRAJ RATA – Povlačenje,13 dana pre Vidovdana

Nenad Lj. Stefanović

VREME BR. 1 | 29. OKTOBAR 1990.

ESEJ – Izgubljeni šarm Istočne Evrope

Stanko Cerović

VREME BR. 1 | 29. OKTOBAR 1990.

Šta sam rekao: Strah od sebe

Srđa Popović

VREME BR. 308 14. SEPTEMBAR 1996

Amerika i Kosovo

Sonja Biserko

VREME BR. 12 | 14 JANUARA 1991.

Novinari u literaturi – Ludak iz Treboula

Bora Ćosić

VREME BR. 11• 7. JANUAR 1991.

Javnost – Kriptopolitička komunikacija

Milorad Pupovac

VREME BR 1. 29. OKTOBRA 1991.

DA LI JE CVIJIĆ BIO U PRAVU?

LUBINKA TRGOVČEVIĆ

VREME BR. 50 |7 OKTOBAR 1991.

Hazardi zaštite nacionalnog interesa

Ljubomir Madžar

VREME br. 41 | 5. avgust 1991.

Iz krajnosti u krajnost

Bogdan Bogdanović

VREME BR. 48. 23. SEPTEMBAR 1991.

Predlog – Razoružati vojske i TV

Bogdan Denić

VREME BR. 22 | 25 MART 1991.

Cenzura – Izidin hram

Živojin Pavlović

VREME BR. 46 | 9. SEPTEMBAR 1991.

Pismo našim prijateljima u svijetu

Predrag Matvejević

VREME br. 255| 11. SEPTEMBAR 1995.

Stanje stvari – Završni račun

DRAGAN VELIKIĆ

VREME BR. 29| 13. M A J 1991.

Crveni ples

Dragan Veselinov

VREME 382| 16. MAJ 1998.

Stav: Univerzalna sve- ili ne-znalica

SERGIJE LUKAČ

VREME br. 245 | 16. NOVEMBAR 1996.

Televizija i demokratija – Hipnotisani u Bastilji

Milan Milošević

VREME BR. 279. | 24. FEBRUAR 1995.

Direktan prenos zatvaranja

Milan Milošević

VREME BR.1119 | 14. JUN 2012.

Protokoli i njihove poruke

Dragoslav Grujić i Dokumentacioni centar "Vreme"

VREME BR.876 | 18. OKTOBAR 2007.

Ko mi je stavio bombe na prozor?

Dejan Anastasijević

VREME BR.709 | 5. AVGUST 2004.

Duša

Aleksandar Ćirić

Vreme 476| 19. februar 2000.

Špageti-egzorcizam

Frano Cetinić

VREME BR.1081 | 22. SEPTEMBAR 2011.

Između Meke i Brisela

Safeta Biševac

VREME BR.114 | 28. DECEMBAR 1992.

Stvarno i moguće

Milan Milošević

VREME BR.114 | 28. DECEMBAR 1992.

Izbori, pobednici i poraženi – Uzdanje u glupost

Stojan Cerović

VREME BR. 500 | 5. AVGUST 2000.

Vic

F. Š

VREME |BR. 1106 15. MART 2012.

Upozorenje na koje niko nije obratio pažnju

Jasmina Lazić

VREME BR. 690. 25. MART 2004.

Kosovo, 17. mart 2004.

Milan Milošević, Nenad Lj. Stefanović

VREME BR.1266 | 9. APRIL 2015.

Slučaj helikopter – Politička anatomija tragedije

Miloš Vasić

VREME BR.1315 | 17. MART 2016.

Neuhvatljiva lakoća glume i života

Đorđe Matić

VREME BR.1310. | 11. FEBRUAR 2016.

Intervju Vremenu – NATO nema alternativu

Sonja Ćirić

VREME BR.948 | 5. MART 2009.

Na stubu čitanosti

Ivana Milanović Hrašovec

Vreme 477, 26. februar 2000.

Strah i vika

Milan Milošević

VREME BR.645 | 15. MAJ 2003.

Drajfus bez Emila Zole

Nenad Lj. Stefanović

VREME BR.899 | 27. MART 2008.

Kuća časti

Prvoslav Karanović

VREME BR.363 | 2. OKTOBAR 1997.

Mahmurluk

Miloš Vasić

VREME BR.834-835 | 28. DECEMBAR 2006.

Mirni dani puni istorije

Milan Milošević

VREME BR.1082 | 29. SEPTEMBAR 2011.

DŽ. M.

Ajla Terzić

VREME BR 721. | 28. OKTOBAR 2004

Pesma može sve

Jelena Grujić

VREME BR.1091 | 1. DECEMBAR 2011.

Sećanje na bolji život

Dimitrije Boarov

VREME BR.57 | 25. novembar 1991.

Vukowar

Miloš Vasić i ekipa izveštača "Vremena"

VREME BR.973 | 27. AVGUST 2009.

Kao ptica na žici

Zoran Paunović

VREME BR 634. 27. FEBRUAR 2003.

Bagzi uči da vozi

Jovan Dulović, Dejan Anastasijević

VREME BR 563. 18. OKTOBAR 2001

Karići, Bogoljub i braća

Dragoslav Grujić

Vreme broj 510, 12. oktobar 2000.

Veliki preokret

Milan Milošević sa izveštačima "Vremena"

VREME BR.507 | 21. SEPTEMBAR 2000.

Toma

Uroš Komlenović

VREME BR 819. 14. SEPTEMBAR 2006.

Španija u srcu

Milo Petrović, potpredsednik Udruženja španskih boraca 1936–1939. i prijatelja

VREME BR 997 | 11. FEBRUAR 2010.

Vehabije u bivšoj Jugoslaviji

Momir Turudić

VREME BR. 1262 | 12. MART 2015.

Dualno obrazovanje

Jelena Jorgačević

VREME BR.1140 | 8. NOVEMBAR 2012.

Suđenje seizmolozima iz Akvile

Slobodan Bubnjević

VREME BR.883 | 6. DECEMBAR 2007.

Zabranite fudbal

Aleksandar Ćirić

VREME BR.520 | 20. DECEMBAR 2000.

Pobuna

Zoran B. Nikolić

VREME BR.1125 | 26. JUL 2012.

San o izlasku iz večite krize

Dimitrije Boarov

VREME BR.1283 | 6. AVGUST 2015.

“Oluja”, 20 godina posle – Priča moje majke

Mirko Rudić

VREME BR.1181 | 22. AVGUST 2013.

Hrvatska teroristička emigracija i UDBA

Miloš Vasić

VREME BR.1121 | 28. JUN 2012.

Eksplozivno leto i posledice

Filip Švarm

VREME BR.44 | 26. AVGUST 1991.

Svet nije stao u Moskvi

Hari Štajner

VREME BR.152 | 15. SEPTEMBAR 1993.

Banjalučka pobuna– Država bez hleba

Miloš Vasić i ekipa izveštača "Vremena"

VREME BR. 245. 3. JUL 1995.

Eksplozija u „Grmeču”

Dejan Anastasijević

VREME BR.987 | 3. DECEMBAR 2009.

Zatvori u Srbiji – Samica za troje

Ivana Milanović Hrašovec

VREME BR.1139 | 1. NOVEMBAR 2012.

“Vreme” kod gospodina Palme – Dan otvorenih vrata u Jagodini

Dragan Todorović

VREME BR.36 | 1. JUL 1991.

Zamiranje smeška

Stojan Cerović

VREME BR.36 | 1. JUL 1991.

Kraj druge Jugoslavije

Roksanda Ninčić

VREME BR.9 | 24. DECEMBAR 1990.

Slovenija i plebiscit – San o samoći

Vojko Flegar

VREME BR.323 | 28. DECEMBAR 1996.

Težak šok

Stojan Cerović

VREME 14. DECEMBAR 1996.

Duga igra živaca

MILAN MILOŠEVIĆ, DOKUMENTACIONI CENTAR „VREME"

VREME BR.1271 | 14. MAJ 2015.

Čovek od milijardu dolara

Aleksandar Ostojić

VREME | BR 1321. 28. APRIL 2016.

Priča o Muhamedu Aliju

Stanko Cerović

VREME BR.1087 | 3. NOVEMBAR 2011

Beograd – Novi Pazar, via Istanbul

Jelena Jorgačević

VREME BR.688 | 10. mart 2004.

Nezaštićeni svedok

Ljubomir Živkov

VREME BR.117 | 18. januar 1993.

Velika čistka

Uroš Komlenović

VREME BR.889 | 17. JANUAR 2008.

Krimski Tatari – egzodus i povratak

Momir Turudić

VREME | BR 1220 | 22. MAJ 2014

Svedočanstvo: Dnevnik iz potopljenog Obrenovca

Aleksandra Đerić

VREME BR.134 | 17. MAJ 1993.

Zločin, bez kazne

Filip Švarm

VREME BR.134 | 17. MAJ 1993.

O rušenju Ferhadije

VREME BR.509 | 5. OKTOBAR 2000.

Srbija u štrajku

Branka Kaljević

VREME BR.9 i BR.11 | 23. DECEMBAR 1990. – 7. JANUAR 1991.

Država pod sumnjom

Priredio M. M

VREME BR.318 | 23. novembar 1996.

Pobuna demokratske Srbije

Nenad Lj. Stefanović

VREME BR.1115 | 17. MAJ 2012.

Sve naše krađe

Ivana Milanović Hrašovec i Dokumentacioni centar "Vreme"

VREME BR.166 | 27. DECEMBAR 1993.

Ko je kako prošao

IVAN RADOVANOVIĆ

VREME BR.1291 | 1. OKTOBAR 2015.

Kako se sećati zločina

Ivan Ivanji

VREME BR.955 | 23. APRIL 2009.

Zdravstveni karton mršave boginje

Slobodan Bubnjević

VREME BR.614 | 10. OKTOBAR 2002.

Jaka frustracija, dobra muzika

NENAD ČANAK

VREME BR.1313 | 3. MART 2016.

Sudbina kapetana Buzova

Dejan Anastasijević

VREME BR.1164-65 | 25. APRIL 2013.

Dačić u haremu

Dragoljub Žarković

VREME BR.576 | 17. JANUAR 2002.

Na večeri s predsednicima

Dragoljub Žarković

VREME BR.787 | 2. FEBRUAR 2006.

Uspomene i drugi demoni

Maja Uzelac

VREME BR.1049 | 10. FEBRUAR 2011.

Dirigovana navigacija smrti i pravde

Tatjana Tagirov

VREME BR.1272 | 21. MAJ 2015.

Ova ne e na arno

Siniša Stanković

VREME BR.1070 | 7. JUL 2011.

Zašto Srbija nema antifašistički praznik

Jovana Gligorijević

VREME BR.729 | 23. DECEMBAR 2004.

Car

D.Ž

VREME BR.1203 | 23. JANUAR 2014.

Država zavere ćutanja

Miloš Vasić

VREME BR.1216-1217 | 24. APRIL 2014.

Hrvatska i srpska primena dve verzije istorijskog revizionizma

Lino Veljak

VREME BR.766 | 8. SEPTEMBAR 2005.

Karika koja nedostaje

Nebojša Popov

VREME BR.1030 | 30. SEPTEMBAR 2010.

Ordenje deljeno kao đinđuve

Slobodan Kostić

VREME BR.1162 | 11. APRIL 2013.

Tokovi novca: Džet-set u poreskom raju

Milan Milošević, Andrej Ivanji, Biljana Vasić

VREME BR.1093 | 15. DECEMBAR 2011.

Put za istok

Jovana Gligorijević

VREME BR.1254 | 15. JANUAR 2015.

Teret teške industrije

Dimitrije Boarov

VREME BR.844 | 8. MART 2007.

Musliman, Jugosloven i levičar

Dragoslav Grujić

VREME BR.1078 | 1. SEPTEMBAR 2011.

Predizborne uvrede i podmetanja

Tatjana Tagirov

VREME BR.1116 | 24. MAJ 2012.

Ispovest članova biračkog odbora

Radmilo Marković

VREME BR.1049 | 10. FEBRUAR 2011.

Vlast pod prismotrom

Miloš Vasić

VREME BR.1056 | 31. MART 2011.

Uhvati dan

Slobodan Bubnjević

VREME BR.1109 | 5. APRIL 2012.

Hronologija opsade Sarajeva

VREME BR.1106 | 15. MART 2012.

Upozorenje na koje niko nije obratio pažnju

Jasmina Lazić

VREME BR.1273 | 28. MAJ 2015.

Put za Palmiru

Momir Turudić

VREME BR.1164-65 | 25. APRIL 2013.

Osujećeni poverioci u stečaju

Milan Milošević

VREME BR.439 | 20. MART 1999.

Che sara – sara

Roksanda Ninčić

VREME BR.437 | 6. MART 1999.

Srbija u razbijenom ogledalu – Epidemija podrške

Milan Milošević

VREME BR.1245 | 13. NOVEMBAR 2014.

Ogledalce u kesi tregerici

Tamara Skrozza

VREME BR.247 | 17. JUL 1995.

Srbija nije u ratu, Akademija se ne bavi politikom

Olivera Milosavljević, "Javna politička delatnost Srpske akademije nauka i umetnosti

VREME BR.1095-1096 | 28. DECEMBAR 2011.

Četvrti svet

VREME BR.1263 | 19. MART 2015.

Tragedija u magli politike

Miloš Vasić

VREME BR.637 | 20. MART 2003

Posle Đinđića

Stojan Cerović

VREME BR.916 | 24. JUL 2008.

Doktor Radovan i gospodin Dragan

Jovana Gligorijević, Jasmina Lazić, Marija Vidić

VREME BR.793 | 16. MART 2006.

Testament Zorana Đinđića

VREME BR.793 | 16. MART 2006.

Oproštajni udarac

Milan Milošević

VREME BR.1054 | 17. MART 2011

Uvod u kraj sveta

Slobodan Bubnjević

VREME BR.1053 | 10. MART 2011.

Kako je bilo i urbane legende

Miloš Vasić

VREME BR.1211 | 20. MART 2014.

Kraj petooktobarske Srbije

Zora Drčelić

VREME BR.1220 | 22. MAJ 2014.

Dnevnik iz potopljenog Obrenovca

Aleksandra Đerić

VREME BR.1059 | 21. APRIL 2011.

Strasna sedmica Tomislava Nikolića

Milan Milošević i grupa autora

VREME BR.533 | 22. MART 2001.

Predlog dogovora o državnom cilju

Zoran Đinđić

VREME BR.633 | 20. FEBRUAR 2003.

Virovitica, Karlovac, Karlobag – Hag

Miloš Vasić

VREME BR.1193 | 14. NOVEMBAR 2013

Propast našeg Mercedesa

Zoran Majdin

VREME BR.1104 | 1. MART 2012.

Pesma nas je održala

Jovana Gligorijević

VREME BR.739 | 3. MART 2005.

Partijska previranja

Milan Milošević

VREME BR.650 | 18. JUN 2003.

Dokumenti o nastanku imperije Pinka

Dejan Anastasijević

VREME BR.1103 | 23. FEBRUAR 2012

Čudo neviđeno

Sonja Ćirić

VREME BR.791 | 2. MART 2006

50%

D. Ž

VREME BR.1024 | 19. AVGUST 2010.

Šta Sretko zna, šta nagađa, a šta folira

Miloš Vasić

VREME BR.1123 | 12. JUL 2012.

Svako za sebe, svi za šerijat

Momir Turudić

VREME BR.910 | 12. JUN 2008.

Čudesni svet koalicija

Milan Milošević

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu