VREME BR.439 | 20. MART 1999.

Che sara – sara

Srbi, Albanci i Zapad odlučili su da igraju diplomatske ćorave bake dok očekuju pogoršavanje sukoba do mere koja će ih naterati da deluju

Che sara – sara 1

Budući da niko od učesnika druge runde pregovora o prelaznom mirovnom rešenju za Kosovo ne očekuje uspeh konferencije koja je 15. marta počela u Parizu, postavlja se pitanje zašto su se uopšte tamo sastali osim da se, u nedostatku stvarnog rešenja, igraju diplomatske ćorave bake.

Jedan od kopredsedavajućih pregovora o Kosovu, francuski ministar spoljnih poslova Iber Vedrin, izjavio je uoči pariskog sastanka da taj skup "nema prevelike izglede za uspeh", jer se nijedna od strana nije pomerila s mrtve tačke, iako je to od njih jednoglasno zahtevala međunarodna zajednica. Predstavnik ruskog Ministarstva spoljnih poslova Aleksandar Grišenko takođe je izrazio sumnju u postizanje sporazuma u Parizu. "Njujork tajms" primećuje da je za razliku od prvog skupa u Rambujeu pariska konferencije otvorena bez ikakve pompe – jer Vašington ne očekuje ništa od Pariza s obzirom na diplomatske neuspehe državnog sekretara Medlin Olbrajt u prethodnoj turi razgovora, specijalnog izaslanika Bele kuće Ričarda Holbruka, koji u Beogradu nije ubedio Miloševića da prihvati NATO trupe, i senatora Boba Dola, koga su na Kosovu propisno izvozali predstavnici ilegalnog UČK-a.

"Politika" je 16. marta objavila ocenu svog direktora i glavnog urednika (koji je u Parizu u pratnji predsednika Srbije Milana Milutinovića) da se "dešava ono što smo predvideli i govorili: neviđena prevara i obilje falsifikata… Ovo što se danas događalo u Parizu nagoveštava da će naša delegacija biti optužena što neće rat, neće ni pakt, već pravedno i mirno političko rešenje".

SEDAM OD DESET: U trenutku pisanja ovog teksta pregovori traju tri dana, a jedina novost zbila se na samom početku, kada je Hašim Tači zvani Zmija, šef pregovaračkog tima kosovskih Albanaca i pripadnik UČK razaslao šefovima diplomatija članica Kontakt-grupe (SAD, Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Italija, Rusija) pismo u kojem se kaže da prihvataju sporazum i da će ga rado potpisati na mestu i u vreme koje pomenuti šefovi odrede. No ni taj događaj ne predstavlja posebno iznenađenje, s obzirom na to da su kosovski Albanci još u Rambujeu najavili da će potpisati sporazum kad se "konsultuju s bazom". Član delegacije Veton Suroi je, opet, rekao da predstavnici kosovskih Albanaca sada rade na pitanjima implementacije. "Postoji velika zabrinutost o tome šta će Beograd da odluči, ali to je briga međunarodne zajednice, a ne nas."

Delegacija Srbije ponaša se u skladu sa onim što je najavila – da će razmatrati politički sporazum, ali da o vojnom sporazumu, odnosno raspoređivanju NATO trupa kao garanta dogovorenih političkih rešenja uopšte neće da razgovara.

"Delegacija Srbije pokušala je da ponovo otvori raspravu o većim delovima političkog sporazuma sa kojim su se obe strane saglasile u prvoj rundi pregovora u Rambujeu", javio je Rojters, pozivajući se na diplomatske zvaničnike koji to nazivaju "taktikom odugovlačenja". Srpska strana je, naime, međunarodnim posrednicima dostavila dvadeset strana pismenih primedbi i predloga na tekst iz Rambujea, i tražila da joj se na sve to pismeno odgovori. Predsednik Srbije Milan Milutinović, koji predvodi delegaciju u Rambujeu, izjavio je da će potpisati tek ako svi srpski amandmani budu prihvaćeni.

Citirajući izvore prisutne na pregovorima, CNN je izvestio da Srbi hoće da promene sedam od deset redova u predlogu sporazuma amandmanima koji bitno ograničavaju autonomiju Kosova. Diplomate su, kako se moglo očekivati, rekle da neće biti novih pregovora o najbitnijim pitanjima, nego da bi samo mogao da bude razmotren neki "tehnički detalj" političkog sporazuma. Posle toga je "Glas javnosti", pozivajući se na diplomatske izvore, javio da je srpska delegacija tražila još vremena da razmisli o sporazumu.

BOLJE RAT: Pred početak pariskih pregovora, vlasti Srbije zapucale su iz najtežeg verbalnog oružja sa osnovnom porukom – bolje rat nego pakt. "Kosmet je simbol nacionalnog i državnog postojanja Srbije i zato Srbija može da izgubi Kosmet samo na jedan način: vojnom pobedom onoga ko je trenutno jači od nje, a nikada i nipošto u pregovorima za zelenim stolom. Srbija Kosmet neće dobrovoljno dati, od nje se Kosmet može samo silom oduzeti. A onda bi najveći nacionalni zavet Srba bio da povrate Kosovo", izjavio je zvanični šef delegacije Ratko Marković po dolasku u Pariz.

Potpredsednik savezne vlade Zoran Lilić rekao je u intervjuu Tanjugu da je "naš stav i strateška odluka" da ne prihvatimo nikakve strane trupe, čak ni mirovne snage Ujedinjenih nacija. "Razmeštanjem NATO snaga na Kosmet Amerika želi da u jednu celinu poveže vrlo značajnu strategijsku tromeđu koju čine prostori Albanije, Kosmeta, Makedonije i Bugarske, time konsoliduju južno krilo ove organizacije i stvore uslove za predislociranje snaga iz Zapadne Evrope na taj prostor… Ja nemam ništa protiv želje SAD da zadrži dominaciju u Evropi, ali imam protiv da Srbija bude poligon za eksperimentisanje i da cena tih eksperimenata bude gubitak suvereniteta Srbije, a time i SRJ", objasnio je Lilić, ostavivši nejasan prostor za kompromis izjavom da se "između tako suprotstavljenih stavova mogu tražiti određena prihvatljiva rešenja, ali tek po postizanju političkog sporazuma o autonomiji".

Zapad – a pogotovu Albanci – odbijaju, međutim, svaku pomisao na razdvajanje političkog i vojnog sporazuma, smatrajući da nikakvo rešenje nema šansi da bude realizovano bez međunarodnog civilnog i vojnog angažmana.

FAJRONT: Američki mediji izveštavaju da predsednik SRJ Slobodan Milošević tvrdi da je 2000 nenaoružanih verifikatora, koji na Kosovu od oktobra nadgledaju bezuspešni prekid vatre, sasvim dovoljno za nadziranje i političkog sporazuma o Kosovu. "Blic" je citirao neimenovani izvor u saveznoj vladi koji tvrdi da bi srpska strana prihvatila naoružavanje verifikatora OEBS-a, međutim SAD ne odustaju od pozicije da isključivo 28.000 vojnika NATO-a (10.000 je već u Makedoniji) može da obavi taj posao.

S obzirom na tvrd stav Srbije, malo je verovatno da bi se u narednih nekoliko dana mogao dogoditi obrt koji bi njenu delegaciju naveo da odjednom prihvati i politički sporazum i trupe, a unilateralno potpisivanje sporazuma bilo bi besmislica na koju se još niko izgleda nije odlučio. Pošto su diplomatski posrednici nagovestili da će najdalje u petak biti odsviran fajront u konferencijskom centru Kleber ako dotad ne bude nekog napretka, najverovatnija je pretpostavka da će se pariski skup razići bez rezultata. Šta bi se poslo moglo očekivati?

Jugoslovenski ambasador u Moskvi Borislav Milošević već je dao preciznu prognozu: "Nove pretnje i uvrtanje ruku." Zapadni predstavnici su u više navrata podsetili da je još na snazi pretnja bombardovanjem Srbije, a Savet NATO-a je u sredu 17. marta saopštio da je spreman da deluje na osnovu procene da Milošević neće da potpiše mirovni sporazum i procene o pojačavanju oružanih snaga (između 16.000 i 20.000 na Kosovu i oko njega), što predstavlja kršenje oktobarskih sporazuma o broju snaga bezbednosti koje tamo smeju biti. Ako sporazum, uključujući i vojni deo, ne bude potpisan do petka, Savet NATO-a će se ponovo sastati, najverovatnije tokom vikenda da razmotri dalje poteze.

ČEKANJE SREBRENICE: Međutim, na osnovu najava od nekoliko prethodnih dana reklo bi se da samo nepotpisivanje sporazuma možda neće biti dovoljan razlog za vazdušne udare na Srbiju. Portparol Stejt departmenta Džejms Rubin je na brifingu 15. marta objasnio da je Administracija imala ogroman posao da "pripremi NATO za delovanje zbog causus belli bez presedana – da jedna strana nije potpisala sporazum". Rekao je i da "tako nešto dosad nije rađeno".

Prema "Vašington postu", Klinton je prilikom radnog doručka sa novinarima pred susret sa generalnim sekretarom NATO-a Havijerom Solanom nagovestio da vojna akcija ne predstoji neposredno, jer beogradskim vlastima treba dati vremena da prihvate sporazum.Očigledno je, međutim – dodao je američki predsednik – da to ne mogu činiti večno.

Akcenat se kod vazdušnih udara stavljao na nešto drugo – na sprečavanje humanitarne katastrofe na Kosovu. Solana je, na primer, rekao da će NATO dejstvovati da bi se izbegla takva katastrofa. Glavnokomandujući NATO-a za Evropu Vesli Klark izjavio je u intervjuu BBC-u da Miloševiću neće biti dozvoljeno da uništava civilno stanovništvo i njihova sela. Izgleda, međutim, da još postoji dilema može li se bombardovati Srbija da bi se predupredila još nepostojeća humanitarna katastrofa, ili treba čekati da se ona i desi. "Njujork tajms" je tako citirao neimenovanog visokog zvaničnika američke administracije koji je rekao da će "možda biti potrebna još neka Srebrenica pre nego što dobijemo novi Dejton".

TEK POČINJE: Americi i NATO-u, dakle, trebaju mrtvi civili, spaljena sela, reke izbeglica – ili bar nešto što liči na to, pošto je stvar sa Račkom očito propala, a za masakr na mitrovačkoj pijaci još nisu pokušali da optuže Srbe. Zapadni mediji su u utorak već javili o nekih 9000 izbeglica u okolini Vučitrna, pa će možda od toga napraviti nešto. No, s obzirom na stvarnu eskalaciju sukoba na Kosovu, na sve veći broj žrtava, na raspoloženost obe strane da ratuju – nije isključeno da će uskoro biti stvarnih masakra, poplava izbeglica i pomenute, očigledno očekivane humanitarne katastrofe.

Uopšte, na sve strane se najavljuje nastavak sukoba. "Ovaj rat je u ranoj fazi i verovatno će se pogoršavati", rekao je Rubin na brifingu u Stejt departmentu 11. marta. Nemački ministar spoljnih poslova Joška Fišer izjavio je da strahuje da bi umesto mira mogla da nastupi faza ozbiljne konfrontacije. Predstavnik UČK-a u Londonu Pleurat Sejdiu upozorio je u londonskom "Tajmsu" da bi pristanak naoružanih Albanaca na sporazum mogao biti kratkog daha:"Znamo da neće biti bombardovanja ukoliko Srbi ne potpišu, a u tom slučaju, ako njihove snage nastave napade na Kosovu, biće problema. UČK mora da se brani." Portparol Pentagona Ken Bejkon rekao je da se "Srbi spremaju za rat, ali nastavljaju da učestvuju u mirovnim pregovorima". Ili, kako je to na svoj neponovljiv način u Parizu izjavio Milan Milutinović – che sara, sara.

Negde je verovatno već odlučeno koliko je žrtava još potrebno da bi se krenulo u intervenciju, pa onda možda ozbiljno pristupilo miru. Te žrtve će, po svemu sudeći, mirno podneti odlučitelji na sve tri strane kao uloge u krupnoj igri koja sa mirom na Kosovu ima samo posredne veze.

Iz istog broja

VREME 308 . 14. septembar 1996.

Dragiša Pavlović (1943-1996)

Milan Milošević

VREME BR 6 • 3 DECEMBAR 1990.

Izjava mog ministra

Jug Grizelj

VREME BR 6 • 3 DECEMBAR 1990.

Srbija u poslednjoj jednopartijskoj nedelji

MILAN MILOŠEVIĆ, ROKSANDA NINČIĆ, FLIP MLADENOVIĆ i STOJAN CEROVlĆ

VREME | BR. 407 | 8. AVGUST 1998.

Žene u srpskoj istoriji – Oficirke

Dr Mile Bjelajac Izbor: Milan Milošević

VREME 409 | 22. avgust 1998.

Žene u srpskoj istoriji – Ravnogorke

Bojan B. Dimitrijević Izbor: Milan Milošević

VREME BR. 12 | 14. JANUAR 1991.

Jug Grizelj (1926-1991)

ŽIVORAD KOVAĆEVIĆ

Vreme br. 29 • 13. maj 1991.

U boj u boj, za narod svoj

BORKA PAVIĆEVIĆ

VREME vanredni brojevi od 27. mart – 26. jun 1999

PRILOG KULTURI SEĆANJA: Ratno Vreme

Milan Milošević i ekipa izveštača Vremena

VREME 323. 28. decembar 1996.

Dve Srbije u jednom gradu: Sloba u toplom zecu

Milan Milošević s Pericom Vučinićem i Urošem Komlenovićem

VREME BR. 281. 9. MART 1995.

Srbija u razbijenom ogledalu: U mesecu mau kad ruže cvetau

Milan Milošević

VREME BR. 77. 13 APRIL 1992.

Promeniti nešto, da bi sve ostalo isto

Milan Milošević

VREME BR 280. 2. MART 1996.

Siromaštvo: Žene jedu poslednje

KATERINA BERTINI

VREME BR. 280. 2. MART 1996.

Hrvatska: HDZ protiv svih – Strah od pokojnice

JELENA LOVRIĆ

VREME BR 289. 4. MAJ 1996.

Taras Kennauner: Odgovor Nebojši Popovu – Pismo srpskom prijatelju

Taras Kermauner, Nebojša Popov

VREME BR 254. 4. SEPTEMBAR 1995.

Krunski svedok: Ivan Stambolić – “Put u bespuće”

Slobodan Inić, pripremila Roksanda Ninčić

VREME BR. 261. 23. OKTOBAR 1995.

Pouke jedne knjige: Društvena nemoć

SLOBODAN INIĆ

VREME BR. 256. 18. SEPTEMBAR 1995.

Iz ličnog ugla: O ilizijama i novcu

Branko Milanović

VREME 321. 14. DECEMBAR 1996.

Idu dani: Srbija se vraća kući

BRANKO BALETIĆ

VREME BR. 277. 10. FEBRUAR 1996.

Intervju: Dragoslav Avramović – Presipanje levo-desno

Dimitrije Boarov

VREME BR. 295. 15. JUN 1996.

Handke na južnoj pruzi

Bojan Bosiljčić

VREME BR. 357. 23. AVGUST 1997.

Zakoračiti u ponor

IGOR MANDIĆ

VREME BR. 289. 4. MAJ 1996.

Nojeva politika

LASLO SEKELj

VREME BR. 283. 23. MART 1996.

Neopreznosti stručnjaka

Vladan A. Vasilijević

VREME BR: 323. 28. DECEMBAR 1996.

Politički autizam

MILENKO KARAN

VREME 323. 28. DECEMBAR 1996.

REAGOVANJA: Žrtve bez prava

Miodrag Milić, Konstantin Obradović

VREME BR. 255. 11. SEPTEMBAR 1995.

UVODNIK – Užas i nada

VESNA KRMPOTIĆ

VREME BR. 290. 11. MAJ 1996.

Iz ličnog u gla: Zenit naše istorije

Radomir Konstantinović

VREME BR. 23. 1. APRIL 1991.

DOKUMENTI VREMENA: Događaji pred 27. mart

Mihailo KonstantinovIć

VREME BR. 357. 23. AVGUST 1997.

Dokumenti: Epistola – Strah i nada, Zemun 1997.

Priredio: Milan Milošević

VREME 331. 22. FEBRUAR 1997.

Intervju: dr Stojan Babić – Pištalike za novu vladu

ZMAGOSLAV HERMAN

VREME BR. 105. 26. OKTOBAR 1992.

Gmizaće dok se ne usmrde

Koča Popović, priredio Gojko Tešić

VREME BR. 105. 26. OKTOBAR 1992.

Evropski duh

Gojko Tešić

VREME BR. 25. 15. APRIL 1991.

Dokumenti: Ako ne umemo dobro da radimo, bar ćemo znati dobro da se tučemo

Priredio: Milan Milošević

VREME BR. 12. 14. JANUAR 1991.

Marko Nikezić (1921 – 1991)

Zoran Jeličić

VREME BR. 273. 13. JANUAR 1996.

Što Srbin zamera Slovencu

Miljenko Jergović

VREME BR. 273. 13. JANUAR 1996.

Gazimestansko otrežnjenje

Tibor Varadi

VREME BR. 287. 20. APRIL 1996.

Iz stručnog ugla: Savezna vlada protiv guvernera

Miroljub Labus

VREME BR. 5. 26. NOVEMBAR 1990

Šta mi se događa: Nacionalno nepodoban

Ranko Munitić

VREME BR. 1-5. 29. OKTOBAR - 26. NOVEMBAR 1990.

DOKUMENTI VREMENA: AGONIJA SKJ

Andrija Čolak

VREME BR. 1-5. 29. OKTOBAR - 26. NOVEMBAR 1990.

DOKUMENTI VREMENA: AGONIJA SKJ

VREME BR. 298. 6. JUL 1996.

Širenje “srpske istine”

MlODRAG STANISAVLjEVIĆ

VREME 321. 14. DECEMBAR 1996.

Intelektualci i protest – Moralni delikti

Mirjana Miočinović

VREME | 288 |27. APRIL 1996.

Iz ličnog ugla – Sudbina igrača

Miloš Mišović

VREME BR. 1 | 29. OKTOBAR 1991.

SVET I MI – Velika prilika znatna konfuzija

DRAGIŠA BOŠKOVIĆ

VREME | BR. 45 | 2. SEPTEMBAR 1991.

INTERVJU – Milovan Đilas

Dimitrije Boarov

VREME BR. 441 | 19. jun 1999.

KRAJ RATA – Povlačenje,13 dana pre Vidovdana

Nenad Lj. Stefanović

VREME BR. 1 | 29. OKTOBAR 1990.

ESEJ – Izgubljeni šarm Istočne Evrope

Stanko Cerović

VREME BR. 1 | 29. OKTOBAR 1990.

Šta sam rekao: Strah od sebe

Srđa Popović

VREME BR. 308 14. SEPTEMBAR 1996

Amerika i Kosovo

Sonja Biserko

VREME BR. 12 | 14 JANUARA 1991.

Novinari u literaturi – Ludak iz Treboula

Bora Ćosić

VREME BR. 11• 7. JANUAR 1991.

Javnost – Kriptopolitička komunikacija

Milorad Pupovac

VREME BR 1. 29. OKTOBRA 1991.

DA LI JE CVIJIĆ BIO U PRAVU?

LUBINKA TRGOVČEVIĆ

VREME BR. 50 |7 OKTOBAR 1991.

Hazardi zaštite nacionalnog interesa

Ljubomir Madžar

VREME br. 41 | 5. avgust 1991.

Iz krajnosti u krajnost

Bogdan Bogdanović

VREME BR. 48. 23. SEPTEMBAR 1991.

Predlog – Razoružati vojske i TV

Bogdan Denić

VREME BR. 22 | 25 MART 1991.

Cenzura – Izidin hram

Živojin Pavlović

VREME BR. 46 | 9. SEPTEMBAR 1991.

Pismo našim prijateljima u svijetu

Predrag Matvejević

VREME br. 255| 11. SEPTEMBAR 1995.

Stanje stvari – Završni račun

DRAGAN VELIKIĆ

VREME BR. 29| 13. M A J 1991.

Crveni ples

Dragan Veselinov

VREME 382| 16. MAJ 1998.

Stav: Univerzalna sve- ili ne-znalica

SERGIJE LUKAČ

VREME br. 245 | 16. NOVEMBAR 1996.

Televizija i demokratija – Hipnotisani u Bastilji

Milan Milošević

VREME BR. 279. | 24. FEBRUAR 1995.

Direktan prenos zatvaranja

Milan Milošević

VREME BR.1119 | 14. JUN 2012.

Protokoli i njihove poruke

Dragoslav Grujić i Dokumentacioni centar "Vreme"

VREME BR.876 | 18. OKTOBAR 2007.

Ko mi je stavio bombe na prozor?

Dejan Anastasijević

VREME BR.709 | 5. AVGUST 2004.

Duša

Aleksandar Ćirić

Vreme 476| 19. februar 2000.

Špageti-egzorcizam

Frano Cetinić

VREME BR.1081 | 22. SEPTEMBAR 2011.

Između Meke i Brisela

Safeta Biševac

VREME BR.114 | 28. DECEMBAR 1992.

Stvarno i moguće

Milan Milošević

VREME BR.114 | 28. DECEMBAR 1992.

Izbori, pobednici i poraženi – Uzdanje u glupost

Stojan Cerović

VREME BR. 500 | 5. AVGUST 2000.

Vic

F. Š

VREME |BR. 1106 15. MART 2012.

Upozorenje na koje niko nije obratio pažnju

Jasmina Lazić

VREME BR. 690. 25. MART 2004.

Kosovo, 17. mart 2004.

Milan Milošević, Nenad Lj. Stefanović

VREME BR.1266 | 9. APRIL 2015.

Slučaj helikopter – Politička anatomija tragedije

Miloš Vasić

VREME BR.1315 | 17. MART 2016.

Neuhvatljiva lakoća glume i života

Đorđe Matić

VREME BR.1310. | 11. FEBRUAR 2016.

Intervju Vremenu – NATO nema alternativu

Sonja Ćirić

VREME BR.948 | 5. MART 2009.

Na stubu čitanosti

Ivana Milanović Hrašovec

Vreme 477, 26. februar 2000.

Strah i vika

Milan Milošević

VREME BR.645 | 15. MAJ 2003.

Drajfus bez Emila Zole

Nenad Lj. Stefanović

VREME BR.899 | 27. MART 2008.

Kuća časti

Prvoslav Karanović

VREME BR.363 | 2. OKTOBAR 1997.

Mahmurluk

Miloš Vasić

VREME BR.834-835 | 28. DECEMBAR 2006.

Mirni dani puni istorije

Milan Milošević

VREME BR.1082 | 29. SEPTEMBAR 2011.

DŽ. M.

Ajla Terzić

VREME BR 721. | 28. OKTOBAR 2004

Pesma može sve

Jelena Grujić

VREME BR.1091 | 1. DECEMBAR 2011.

Sećanje na bolji život

Dimitrije Boarov

VREME BR.57 | 25. novembar 1991.

Vukowar

Miloš Vasić i ekipa izveštača "Vremena"

VREME BR.973 | 27. AVGUST 2009.

Kao ptica na žici

Zoran Paunović

VREME BR 634. 27. FEBRUAR 2003.

Bagzi uči da vozi

Jovan Dulović, Dejan Anastasijević

VREME BR 563. 18. OKTOBAR 2001

Karići, Bogoljub i braća

Dragoslav Grujić

Vreme broj 510, 12. oktobar 2000.

Veliki preokret

Milan Milošević sa izveštačima "Vremena"

VREME BR.507 | 21. SEPTEMBAR 2000.

Toma

Uroš Komlenović

VREME BR 819. 14. SEPTEMBAR 2006.

Španija u srcu

Milo Petrović, potpredsednik Udruženja španskih boraca 1936–1939. i prijatelja

VREME BR 997 | 11. FEBRUAR 2010.

Vehabije u bivšoj Jugoslaviji

Momir Turudić

VREME BR. 1262 | 12. MART 2015.

Dualno obrazovanje

Jelena Jorgačević

VREME BR.1140 | 8. NOVEMBAR 2012.

Suđenje seizmolozima iz Akvile

Slobodan Bubnjević

VREME BR.883 | 6. DECEMBAR 2007.

Zabranite fudbal

Aleksandar Ćirić

VREME BR.520 | 20. DECEMBAR 2000.

Pobuna

Zoran B. Nikolić

VREME BR.1125 | 26. JUL 2012.

San o izlasku iz večite krize

Dimitrije Boarov

VREME BR.1283 | 6. AVGUST 2015.

“Oluja”, 20 godina posle – Priča moje majke

Mirko Rudić

VREME BR.1181 | 22. AVGUST 2013.

Hrvatska teroristička emigracija i UDBA

Miloš Vasić

VREME BR.1121 | 28. JUN 2012.

Eksplozivno leto i posledice

Filip Švarm

VREME BR.44 | 26. AVGUST 1991.

Svet nije stao u Moskvi

Hari Štajner

VREME BR.152 | 15. SEPTEMBAR 1993.

Banjalučka pobuna– Država bez hleba

Miloš Vasić i ekipa izveštača "Vremena"

VREME BR. 245. 3. JUL 1995.

Eksplozija u „Grmeču”

Dejan Anastasijević

VREME BR.987 | 3. DECEMBAR 2009.

Zatvori u Srbiji – Samica za troje

Ivana Milanović Hrašovec

VREME BR.1139 | 1. NOVEMBAR 2012.

“Vreme” kod gospodina Palme – Dan otvorenih vrata u Jagodini

Dragan Todorović

VREME BR.36 | 1. JUL 1991.

Zamiranje smeška

Stojan Cerović

VREME BR.36 | 1. JUL 1991.

Kraj druge Jugoslavije

Roksanda Ninčić

VREME BR.9 | 24. DECEMBAR 1990.

Slovenija i plebiscit – San o samoći

Vojko Flegar

VREME BR.323 | 28. DECEMBAR 1996.

Težak šok

Stojan Cerović

VREME 14. DECEMBAR 1996.

Duga igra živaca

MILAN MILOŠEVIĆ, DOKUMENTACIONI CENTAR „VREME"

VREME BR.1271 | 14. MAJ 2015.

Čovek od milijardu dolara

Aleksandar Ostojić

VREME | BR 1321. 28. APRIL 2016.

Priča o Muhamedu Aliju

Stanko Cerović

VREME BR.1087 | 3. NOVEMBAR 2011

Beograd – Novi Pazar, via Istanbul

Jelena Jorgačević

VREME BR.688 | 10. mart 2004.

Nezaštićeni svedok

Ljubomir Živkov

VREME BR.117 | 18. januar 1993.

Velika čistka

Uroš Komlenović

VREME BR.889 | 17. JANUAR 2008.

Krimski Tatari – egzodus i povratak

Momir Turudić

VREME | BR 1220 | 22. MAJ 2014

Svedočanstvo: Dnevnik iz potopljenog Obrenovca

Aleksandra Đerić

VREME BR.134 | 17. MAJ 1993.

Zločin, bez kazne

Filip Švarm

VREME BR.134 | 17. MAJ 1993.

O rušenju Ferhadije

VREME BR.509 | 5. OKTOBAR 2000.

Srbija u štrajku

Branka Kaljević

VREME BR.9 i BR.11 | 23. DECEMBAR 1990. – 7. JANUAR 1991.

Država pod sumnjom

Priredio M. M

VREME BR.318 | 23. novembar 1996.

Pobuna demokratske Srbije

Nenad Lj. Stefanović

VREME BR.1115 | 17. MAJ 2012.

Sve naše krađe

Ivana Milanović Hrašovec i Dokumentacioni centar "Vreme"

VREME BR.166 | 27. DECEMBAR 1993.

Ko je kako prošao

IVAN RADOVANOVIĆ

VREME BR.1291 | 1. OKTOBAR 2015.

Kako se sećati zločina

Ivan Ivanji

VREME BR.955 | 23. APRIL 2009.

Zdravstveni karton mršave boginje

Slobodan Bubnjević

VREME BR.614 | 10. OKTOBAR 2002.

Jaka frustracija, dobra muzika

NENAD ČANAK

VREME BR.1313 | 3. MART 2016.

Sudbina kapetana Buzova

Dejan Anastasijević

VREME BR.1164-65 | 25. APRIL 2013.

Dačić u haremu

Dragoljub Žarković

VREME BR.576 | 17. JANUAR 2002.

Na večeri s predsednicima

Dragoljub Žarković

VREME BR.787 | 2. FEBRUAR 2006.

Uspomene i drugi demoni

Maja Uzelac

VREME BR.1263 | 19. MART 2015.

Čovek koji završava posao

Jelena Jorgačević

VREME BR.1049 | 10. FEBRUAR 2011.

Dirigovana navigacija smrti i pravde

Tatjana Tagirov

VREME BR.1272 | 21. MAJ 2015.

Ova ne e na arno

Siniša Stanković

VREME BR.1070 | 7. JUL 2011.

Zašto Srbija nema antifašistički praznik

Jovana Gligorijević

VREME BR.729 | 23. DECEMBAR 2004.

Car

D.Ž

VREME BR.1203 | 23. JANUAR 2014.

Država zavere ćutanja

Miloš Vasić

VREME BR.1216-1217 | 24. APRIL 2014.

Hrvatska i srpska primena dve verzije istorijskog revizionizma

Lino Veljak

VREME BR.766 | 8. SEPTEMBAR 2005.

Karika koja nedostaje

Nebojša Popov

VREME BR.1030 | 30. SEPTEMBAR 2010.

Ordenje deljeno kao đinđuve

Slobodan Kostić

VREME BR.1162 | 11. APRIL 2013.

Tokovi novca: Džet-set u poreskom raju

Milan Milošević, Andrej Ivanji, Biljana Vasić

VREME BR.1093 | 15. DECEMBAR 2011.

Put za istok

Jovana Gligorijević

VREME BR.1254 | 15. JANUAR 2015.

Teret teške industrije

Dimitrije Boarov

VREME BR.844 | 8. MART 2007.

Musliman, Jugosloven i levičar

Dragoslav Grujić

VREME BR.1078 | 1. SEPTEMBAR 2011.

Predizborne uvrede i podmetanja

Tatjana Tagirov

VREME BR.1116 | 24. MAJ 2012.

Ispovest članova biračkog odbora

Radmilo Marković

VREME BR.1049 | 10. FEBRUAR 2011.

Vlast pod prismotrom

Miloš Vasić

VREME BR.1056 | 31. MART 2011.

Uhvati dan

Slobodan Bubnjević

VREME BR.1109 | 5. APRIL 2012.

Hronologija opsade Sarajeva

VREME BR.1106 | 15. MART 2012.

Upozorenje na koje niko nije obratio pažnju

Jasmina Lazić

VREME BR.1273 | 28. MAJ 2015.

Put za Palmiru

Momir Turudić

VREME BR.1164-65 | 25. APRIL 2013.

Osujećeni poverioci u stečaju

Milan Milošević

VREME BR.437 | 6. MART 1999.

Srbija u razbijenom ogledalu – Epidemija podrške

Milan Milošević

VREME BR.1245 | 13. NOVEMBAR 2014.

Ogledalce u kesi tregerici

Tamara Skrozza

VREME BR.247 | 17. JUL 1995.

Srbija nije u ratu, Akademija se ne bavi politikom

Olivera Milosavljević, "Javna politička delatnost Srpske akademije nauka i umetnosti

VREME BR.1095-1096 | 28. DECEMBAR 2011.

Četvrti svet

VREME BR.1263 | 19. MART 2015.

Tragedija u magli politike

Miloš Vasić

VREME BR.637 | 20. MART 2003

Posle Đinđića

Stojan Cerović

VREME BR.916 | 24. JUL 2008.

Doktor Radovan i gospodin Dragan

Jovana Gligorijević, Jasmina Lazić, Marija Vidić

VREME BR.793 | 16. MART 2006.

Testament Zorana Đinđića

VREME BR.793 | 16. MART 2006.

Oproštajni udarac

Milan Milošević

VREME BR.1054 | 17. MART 2011

Uvod u kraj sveta

Slobodan Bubnjević

VREME BR.1053 | 10. MART 2011.

Kako je bilo i urbane legende

Miloš Vasić

VREME BR.1211 | 20. MART 2014.

Kraj petooktobarske Srbije

Zora Drčelić

VREME BR.1220 | 22. MAJ 2014.

Dnevnik iz potopljenog Obrenovca

Aleksandra Đerić

VREME BR.1059 | 21. APRIL 2011.

Strasna sedmica Tomislava Nikolića

Milan Milošević i grupa autora

VREME BR.533 | 22. MART 2001.

Predlog dogovora o državnom cilju

Zoran Đinđić

VREME BR.633 | 20. FEBRUAR 2003.

Virovitica, Karlovac, Karlobag – Hag

Miloš Vasić

VREME BR.1193 | 14. NOVEMBAR 2013

Propast našeg Mercedesa

Zoran Majdin

VREME BR.1104 | 1. MART 2012.

Pesma nas je održala

Jovana Gligorijević

VREME BR.739 | 3. MART 2005.

Partijska previranja

Milan Milošević

VREME BR.650 | 18. JUN 2003.

Dokumenti o nastanku imperije Pinka

Dejan Anastasijević

VREME BR.1103 | 23. FEBRUAR 2012

Čudo neviđeno

Sonja Ćirić

VREME BR.791 | 2. MART 2006

50%

D. Ž

VREME BR.1024 | 19. AVGUST 2010.

Šta Sretko zna, šta nagađa, a šta folira

Miloš Vasić

VREME BR.1123 | 12. JUL 2012.

Svako za sebe, svi za šerijat

Momir Turudić

VREME BR.910 | 12. JUN 2008.

Čudesni svet koalicija

Milan Milošević

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu