Izbori 2022.

CESID: Konačne projekcije za parlamentarne i predsednicke izbore 2

Crta: Izborni proces pun nepravilnosti

Foto: Tanjug

4. 4. 2022. / 14.45

CESID: Konačne projekcije za parlamentarne i predsednicke izbore

Centar za slobodne izbore i demokratiju (CESID) objavio je konačne rezultate jučerašnjih parlamentarnih i predsedničkih izbora u Srbiji. Lista SNS-a osvojila je 42.9 odsto glasova, dok je druga Ujedinjena opozicija Srbije sa 13.5 odsto. Aleksandar Vučić je pobedio u prvom krugu sa 58.5 odsto glasova, a Ponoš je kao drugoplasirani osvojio 18.3 odsto

Piše: F.M.
Nakon što se Republička izborna komisija (RIK) sinoć povukla “na spavanje”, proglašavanje preliminarnih izbornih rezultata je ostavljeno političkim strankama. RIK ni do momenta objavljivanja ovog teksta nije izašao sa konačnim rezultatima, već je ostao na nekih 95 odsto prebrojanih listića.

Prema CESID-u, nakon liste Srpske napredne stranke i najjače opozicione koalicije – Ujedinjene opozicije Srbije, sledi Socijalistička partija Srbije sa 11.4 odsto glasova. Četvrto mesto je pripalo koaliciji NADA sa 5.4 odsto, a peto zeleno-levoj koaliciji “Moramo”, koja je ostala na svega 4.6 odsto glasova.

Treće mesto na predsedničkim izborima je zauzeo Miloš Jovanović osvojivši 6 odsto glasova, dok su Boško Obradović i Milica Đurđević uzeli po 4.4 odsto glasova. Biljana Stojković je osvojila 3.4 odsto glasova podrške, Branka Stamenković 2.1 odsto, a Miša Vacić 0.9 odsto.

Dveri uživaju podršku 3.9 odsto građana, a Zavetnici ih prate u stopu sa 3.8 odsto glasova podrške. Ostale stranke nisu prebacile tri odsto minimalno zahtevane podrške.

Po nacionalnom ključu, su parlament su kao stranke nacionalnih manjina ušle “Muftijin amanet – Usame Zukorlić”, “Zajedno za Vojvodinu”, Savez vojvođanskih Mađara, Stranka demokratske akcije Sandžaka i Koalicija Albanaca Preševske doline.

F.M.

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu