NALED-ova kampanja za promociju investicija

Čekirajte se za bolje poslovanje 1

18. 6. 2014. / 15.30

Čekirajte se za bolje poslovanje

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) uvrstila je i region Vojvodine u svoju nacionalnu kampanju za promociju investicija na Aerodromu "Nikola Tesla". Razlog – najveći broj lokalnih samouprava sa sertifikatom o povoljnom poslovnom okruženju nalazi se upravo u Vojvodini

Piše:  

Vojvodina je jedan od najatraktivnijih regiona za ulaganje u Srbiji i do sada se putem direktnih stranih investicija u vojvođanske gradove i opštine slilo 6,5 milijardi evra zahvaljujući kojim je otvoreno 66.000 radnih mesta.

Osim toga, gotovo polovina lokalnih samouprava koje su zaslužile sertifikat o povoljnom poslovnom okruženju (12 od 30) nalazi se u Vojvodini, što dovoljno govori o spremnosti ovog regiona da privlači ulaganja. Međunarodna potvrda atraktivnosti stigla je i u izboru "Financial Timesa", koji je Vojvodinu svrstao na prvo mesto regiona u Evropi u kategoriji cenovne efikasnosti za period 2014/2015.

Upravo je to bio motiv Nacionalnoj alijansi za lokalni ekonomski razvoj (NALED) da pri pokretanju četvrtog ciklusa nacionalne kampanje za promociju investicija na Aerodromu "Nikola Tesla" pored gradova i opština promoviše i Vojvodinu kao region.

"Reč je o jedinstvenoj kampanji u svetu u okviru koje su na beogradskom aerodromu predstavljene mogućnosti za ulaganje u najuspešnije lokalne samouprave u našoj zemlji i ciljane grane privrede. U prethodne tri godine, pred gotovo 10 miliona putnika, predstavljeni su 23 grada i opštine i primeri uspešno realizovanih investicija", izjavio je na predstavljanju kampanje "Čekirajte se za bolje poslovanje, investirajte u Srbiju" Vladimir Milovanović, član Nadzornog odbora NALED-a i generalni direktor Energoprojekt holdinga.

U narednih 12 meseci promociju na aerodromu, u vidu bilborda postavljenih na najatraktivnijim pozicijama, imaće nove lokalne samouprave koje su stekle NALED-ov sertifikat o povoljnom poslovnom okruženju – Kovačica, Kula, Nova Varoš, Odžaci, Pirot, Ruma i Smederevo, kao i region Vojvodine.

"Verujemo da će ova kampanja skrenuti pažnju domaćoj i stranoj poslovnoj javnosti da u Srbiji i Vojvodini postoje veliki neiskorišćeni i možda nedovoljno prepoznati potencijali za razvoj obnovljivih izvora energije, metalske, prehrambene, automobilske, gumarske i modne industrije, koji ne leže u Beogradu, već u opštinama i gradovima sa povoljnim poslovnim okruženjem širom naše zemlje. A najbolji ambasadori investicija koje dolaze biće oni koji su već tu – Magna Seating, Michelin, Calzedonia, Metes-Metech i mnoge druge kompanije koje sa uspehom posluju u ovim opštinama", ocenio je Milovanović.

Podrška realizaciji kampanje obezbeđena je kroz projekat "Povoljno poslovno okruženje kao pokretač razvoja Vojvodine", u okviru kojeg NALED i Pokrajinski sekretarijat za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu rade na kreiranju podsticajne poslovne klime i uvođenju standarda kvalitetnog poslovnog ambijenta u vojvođanskim opštinama, uz fokus na ulaganja u poljoprivredu, prehrambenu, automobilsku i farmaceutsku industriju, IT i obnovljive izvore energije.

Pokrajinski sekretar Branislav Bugarski istakao je da je za gradove i opštine najvažnije da prvo kroz strategije razvoja definišu ciljeve i prioritete što će im olakšati put do investitora. Svaka opština mora da ima telo koje će se baviti lokalnim ekonomskim razvojem, a unapređenje rada ne znači samo reformu iznutra već i otvorenost i promenu načina komunikacije prema građanima i privredi.

"Kroz nagrade koje smo dobili pokazali smo da možemo da dostignemo najviše standarde, kao i da ih održimo, i to je veliko priznanje da radimo kako treba. Početkom 2015. svi gradovi i opštine u Vojvodini imaće strategije razvoja i svi oni sada imaju Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj", rekao je Bugarski.

Gradovi i opštine sa NALED-ovim sertifikatom o povoljnom poslovnom okruženju danas su najuspešniji u Srbiji u privlačenju ulaganja jer su ispunjavanjem zadatih standarda postale spremnije za investicije i nude bolje uslove od ostalih. One imaju sva potrebna planska i strateška dokumenta, Kancelariju za lokalni ekonomski razvoj, Privredni savet, efikasan sistem izdavanja građevinskih dozvola, adekvatnu infrastrukturu i transparentnu i stimulativnu poresku i podsticajnu politiku.

Uspešnost ovog modela prepoznat je i u Hrvatskoj, Makedoniji i Bosni i Hercegovini. Institucije četiri zemlje formirale su Regionalnu mrežu za povoljno poslovno okruženje i prošle godine 19 gradova i opština priključilo se programu. Do sada je njih devet ispunilo uslove za dobijanje prestižnog sertifikata – Bjelovar, Ivanec, Sanski Most, Prijedor, Ruma, Pirot, Leskovac, Veles i Strumica.

Iz istog broja

Život na internetu

Ko zatvara otvorenu mrežu

J.G

Više od klasičnog obrazovanja

Na granici umetnosti i nauke

 

Vreme uspeha! (jun 2014.)

Poslovne vesti

 

Intervju – Srđan Verbić, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja

Možda ima gafova, ali radimo

Jovana Gligorijević

Srbija između Istoka i Zapada

Ruski gas i nemačka medicina

Andrej Ivanji

Akademski put master predsednika Tomislava Nikolića

Toma diploma i druge priče

Tatjana Tagirov

TV manijak

Težak utisak

Dragan Ilić

Intervju – Gordana Brašić, predsednica kompanije Henkel Srbija

Fokus na razvoj i investicije

 

MEDIGROUP bogatiji za još jednu članicu

Miloš klinika postala deo Medigroup platforme

 

Svi brojevi Vremena na jednom mestu!>

Pogledajte arhivu