Na licu mesta

Čarls Treći: Kako sam ćaskao sa budućim kraljem 2

Novi Sad ih je zapamtio: Kralj Čarls Treći i njegova supruga Kamila

Čarls Treći: Kako sam ćaskao sa budućim kraljem

Čarls III, novi suveren Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske i njegova supruga Kamila, sasvim sigurno su svoju posetu Srbiji 2016. zapamtili po dobrom

Sedeo sam sa princezom Jelisavetom Karađorđević i njenim suprugom Draganom Babićem za stolom tik uz zid novosadske Crkve Imena Marijinog, u narodu poznate kao Katedrala. Za to vreme, desetak metara dalje, u Katoličkoj porti, trajao je zvanični program posete princa Čarlsa Novom Sadu.

Princ Čarls i vojvotkinja Kamila, ušli su van protokola u Katedralu a nakon toga prišli su okupljenim Novosađanima. Čarls se rukovao sa njima, govorio im kako je lep Novi Sad. Kamila je u jednom trenutku primetila momka koji se upravo vratio iz kupovine, i doviknula mu uz osmeh: “Danas je baš divan dan za šoping!”.

U jednom momentu nekoliko stotina građana stojalo je u redu u Zmaj Jovinoj ulici u želji da se rukuju sa budućim kraljem Velike Britanije. Videlo se da su ljudi iz protokola i obezbeđenja van sebe jer ovo nije bilo predviđeno a ne baš uvek perfektna reputacija Velike Britanije u srpskoj javnosti (1941, 1944, 1999, 2008…) ostavljala je mesta za bojazan da bi moglo da dođe do incidenta.

Princ Čarls i vojvotkinja od Kornvola otkrili su pre toga Spomen ploču posvećenu humanitarkama, britanskim građankama Margaret Polemis, Meri Lobek i Irini Marinković. Dušan Marinković, unuk i praunuk Margarete i Meri, zajedno sa princom i vojvotkinjom učestvovao je u ceremoniji otkrivanja ploče i izjavio da su ove tri žene intenzivno radile na rekonstrukciji doma za decu u Sremskoj Kamenici, gde su radile 25 godina.

Kraljevski par pred Katoličku portu stigao je u društvu gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, a dočekao ih je britanski vojni ataše, pukovnik Sajmon Ficgibon.

Princ od Velsa i njegova supruga potom su posetili Galeriju Matice srpske, gde su se sastali sa kustosima i decom koja učestvuju u projektu “The Moving Museum”, koji ogranizuje Britanski savet.

Istog dana princ Čarls je posetio Manastir Kovilj a njegova supruga Kamila – Muzej meda u Sremskim Karlovcima.

Uveče je tadašnja predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković priredila u holu zgrade Parlamenta prijem za oko 200 ljudi, uglavnom iz sveta kulture i medija.

Bio je 17. mart, Dan Svetog Patrika, irski nacionalni praznik i ja sam pio pivo, želeći da nastavim sa istim pićem kasnije na tradicionalnom koncertu grupe "Orthodox Celts" u Savamali.

Kamere RTS-a zabeležile su komični momenat kako sklanjam iza leđa čašu piva (nije bilo stolića za odlaganje) u momentu kada su princ Čarls i vojvotkinja Kamila prišli našoj grupi da se rukuju. Rekao sam mu da sam izdavač "Hello!" magazina na šta je on malo uzmakao i nasmejao se: "Nadam se da niste tako nemilosrdni kao naša štampa u Velikoj Britaniji!".

Oboje su na nas ostavili utisak veoma srdačnih i pristojnih ljudi, bez imalo pompe i nadmenosti kakva se od krunisanih glava očekuje.

Čarls III, novi suveren Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske i njegova supruga Kamila, sasvim sigurno su svoju posetu Srbiji 2016. zapamtili po dobrom.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu