Vesti

Bliski susret opasne vrste: Poziv na protest 15. februara za vreme svečanosti povodom Dana državnosti 2

Na čelu kolone: Savo Manojlović

Foto: Ana Glavina

Bliski susret opasne vrste: Poziv na protest 15. februara za vreme svečanosti povodom Dana državnosti

Ukoliko ekološki demonstranti ne odustanu od održavanja protesta u vreme i na mestu svečanosti povodom Dana državnosti na kojoj će Vučić deliti ordenje, neredi ne mogu da se isključe. Jer, teško je zamisliti da policija dozvoli da se demonstranti približe Predsedniku, pa još u prisustvu zvanica iz nezapadnog sveta

Piše: A. I
Iz kampa u Pionirskom parku, preko Andrićevog venca do zgrade RTS-a – tom trasom je u nedelju posle podne prošao protest podrške meštanima iz ekološki ugroženih područja širom zemlje koji četvrti dan provode ispred Predsedništva Srbije. Zahtevaju jedno: donešenje zakona o moratorijum na iskopavanje bora i litijuma do 15. februara.

Ukoliko se to ne desi, svi, iz cele Srbije, treba 15. februara da se okupe ispred zgrade Predsedništva, gde će predsednik Srbije Aleksandar Vučić na Sretenje i Dan državnost deliti ordenje, i da izvižde one "koji su plaćeni našim novcem, a okupirali su zemlju“, poručio je Savo Manojlović iz pokreta Kreni-promeni.

Bliski susret opasne vrste: Poziv na protest 15. februara za vreme svečanosti povodom Dana državnosti 3

Govorio je Manojlović o "Beogradu koji boli suza svakog kraja Srbije“, o nesebičnim ljudima koji podržavaju one, koji samo hoće da odbrane svoj rodni kraj, govorila je i glumica Svetlana Bojković na Andrićevom vencu, pre nego što je kolona ulicom Kralja Milana krenula ka RTS-u.

Ali, ni danonoćno kampovanje u Pionirskom kampu, ni bilo kakva mirna protestna šetnja, ni ma kako vatreni govori, ni nove blokade saobraćajnica ne mogu da pomere naprednjačku vlast. Oprobana taktika nečinjenja u takvim situacijama godinama daje rezultate. Kroz filter kontrolisanih medija do većine građana Srbije dopiru slike i poruke u režiji vlasti.

Međutim, poziv na protest za vreme održavanja svečane proslave Dana državnosti 15. frebruara jeste radikalizacija protesta u najavi. Predsednik SNS-a i Srbije Aleksandar Vučić striktno izbegava situacije u kojima bi mogao da bude izložen negodovanju građana. To bi narušilo njegov brižljivo građen imidž neprikosnovenog narodnog vođe, na kome se zasniva njegov autoritet i čitav naprednjački sistem vlasti.

Bliski susret opasne vrste: Poziv na protest 15. februara za vreme svečanosti povodom Dana državnosti 4

Teško je zamisliti da vlast toleriše proteste u vreme i na mestu svečanosti na kojoj će biti Vučić, a i šta bi pomislio Džoni Dep kome treba da dodeli Zlatnu medalju za zasluge. Tamo gde se svečana ceremonija povodom Dana državnosti bude održavala, policija verovatno neće dopustiti nikakav protestni skup. Ako ekološki ustanici uprkos tome budu pokušali da održe protest, može doći do nereda. Ne treba sumnjati da će policija, koje nigde nije bilo u vreme blokada saobraćajnica, sprečiti bliski susret demonstranata sa Vučićem.

Za vreme održavanja ovog protesta, u Kombank dvorani u Beogradu predsedništvo Srpske napredne stranke i Glavni odbor su odlučili da  Aleksandar Vučić na parlamentarnim, predsedničkim i beogradskim izborima 3. aprila bude nosilac svih partijskih lista. Nastupaće pod sloganom "Aleksandar Vučić – zajedno možemo sve“.

A.I

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu