Vreme uspeha

Biznis

Zaposleni u Turskoj rade u proseku 49,3 sata nedeljno, u Srbiji 44,5, Poljskoj 39,8, Letoniji 39,6, Češkoj i Rumuniji po 39,4, Litvaniji 37,4, Sloveniji 36,5 i u Bugarskoj 33 sata

Grupacije: Veliki planovi Intese Sanpaolo

Vodeća italijanska bankarska grupacija, Intesa Sanpaolo, prvi put je nakon pripajanja predstavila svoje poslovne planove za tri godine (2007–2009): 600 novih filijala, 500.000 dana edukacije godišnje za zaposlene i rast dobiti od sedam odsto godišnje. Pod motom "Zajedno je bolje" Korado Pasera, predsednik Upravnog odbora Intese Sanpaolo, najavio je da u naredne tri godine grupacija planira investicije od 12 milijardi evra i 100 milijardi evra novih kredita privredi.

Spajanjem dve banke znatno je unapređeno njeno prisustvo u regionu srednje i istočne Evrope, o čemu svedoči i sedam miliona klijenata i 1650 ekspozitura u 10 zemalja. Budući da u Srbiji, kao i u Mađarskoj, Slovačkoj, Hrvatskoj i Albaniji grupacija već drži liderske pozicije, u ovim zemljama će u naredne tri godine u prvom planu biti učvršćivanje tih pozicija. "Srbija je izuzetno važna tačka na mapi budućeg razvoja Intese Sanpaolo, pre svega jer ima odlične prespektive rasta. U narednom periodu usmerićemo se na konsolidaciju postojeće tržišne pozicije, čemu će doprineti i još tešnje povezivanje i saradnja Bance Intesa Beograd i Panonske banke", istakao je Pasera.

Usluge: Minus od 5000 evra

Po uzoru na francuske modele poslovanja, Societe General banka u Srbiji uvela je minus na tekućim računima od 1500 do 5000 evra, za mala i srednja preduzeća. U banci kažu da je ova ponuda, pod imenom Overdrafts 5, jedinstvena na našem tržištu, jer takoreći odmah, tačnije za petnaestak minuta može da se dobije preliminarno odobrenje za pozajmicu, i to bez plaćanja administrativnih troškova. Kamata za ovu uslugu je 2,5 odsto mesečno, a rok za vraćanje pozajmice je do 12 meseci. Od uvođenja Overdraftsa 5, SG banka odobrila je tri puta više pozajmica nego pre ove ponude. Banka nudi i Overdrafts 30, pozajmicu do 30.000 evra. Inače, Banka je za mala i srednja preduzeća kreirala paket svih usluga koje su im potrebne za poslovanje, a Overdrafts je deo toga.

Krediti: Dug na kartici

Ponuda Hypo Alpe-Adria-Bank a.d. Beograd bogatija je za dva nova proizvoda namenjena stanovništvu: pozajmice za izmirenje zaduženja po tekućem računu i kreditnim karticama i za refinansiranje kredita. Kredite za pokriće zaduženja po tekućem računu i karticama Banka odobrava u vrednosti od 500 do 5000 evra, sa rokom otplate do pet godina, uz nominalnu kamatu od 11 odsto godišnje i efektivnu od 11,17 do 12,65 odsto. Pozajmice za refinansiranje kredita odobravaju se u iznosu do 10.000 evra, sa rokom otplate do 10 godina, uz nominalnu kamatu od 12,95 do 15,95 odsto i EKS od 14,01 do 20,42 odsto.

Organizacije: Mreža za poslovno okruženje

U Beogradu je 14. marta počela da radi Mreža za unapređenje poslovnog okruženja. Mrežu je osnovalo 30 članova, od kojih su 20 iz oblasti privatnog biznisa, četiri iz nevladinog sektora, dve naučno-istraživačke organizacije, jedan iz oblasti medija i tri naučna radnika. Predsednik Upravnog odbora je dr Vladan Zečević. Osnivanje i početne aktivnosti mreže odvijaju se uz finansijsku podršku Vlade Republike Slovačke i uz asistenciju Instituta Ineko iz Bratislave i Instituta za ekonomska i socijalna istraživanja iz Beograda. Osnovni cilj Mreže je da svojim aktivnostima i razvijanjem zdravih partnerskih odnosa doprinese poboljšanju poslovne klime u Srbiji.

Banke: Pravi trenutak

Piše: Ananije Pavićević, predsednik Izvršnog odbora Metals banke, Novi Sad

Rekordno brz prelazak na metod kontinuiranog trgovanja akcijama Metals banke, kao i njihovo prisustvo na Bečkoj berzi kroz SRX index, te velika i stalna disperzija kapitala, bili su jasna najava izuzetnog interesovanja koje je vladalo za upravo završenu XXI emisiju akcija naše banke. Obeležile su je sledeće činjenice:

Po pravu prečeg upisa, prodata je 23.631 akcija, odnosno 85,93 odsto od ponuđenih 27.500 akcija;

Za 31.369 akcija, koje su ponuđene u slobodnoj prodaji, uplaćeno je 17,22 puta više novca, tako da je prag prolaznosti bio tek 5,81 odsto;

Sam finiš emisije obeležio je znatan skok vrednosti akcija Banke na berzi (oko 20 odsto);

Došlo je do dodatne disperzije vlasničkog kapitala, te je kroz ovu emisiju akcije banke steklo 319 novih akcionara. Za razliku od trenutka izlaska na berzu, decembra 2006. godine, kada je bilo 714 akcionara, danas ih je preko 2700.

Na kraju, da odgovorim mnogima koji se interesuju da li planiramo dodatnu dokapitalizaciju. Barem što se menadžmenta banke tiče, mi do kraja ove godine nećemo inicirati takav predlog. Mišljenja sam da je prekapitalizacija gotovo jednako opasna kao i nedostatak kapitala. Kako je ova emisija imala za cilj isključivo da poveća ročnu strukturu i konkurentnu sposobnost banke, taj kapital će, uz dalji porast dinarske i devizne štednje, omogućiti da banka na tržištu ponudi dugoročne kredite za razvoj malih i srednjih preduzeća. Zato nam je prioritet da kroz uvođenje novih proizvoda i usluga u potpunosti realizujemo potencijal poslovne mreže, koja će uskoro imati sto organizacionih jedinica. Na taj način, dodatno ćemo povećati interes budućih investitora. Tada će biti pravi trenutak da se razmišlja o novoj dokapitalizaciji.

Poslovno geslo: Može i nemoguće

Piše: Jasna Dimitrijević, direktorka Sava centra

Pozicija Sava centra, sa ukupnim kapacitetom od 7000 sedišta u 15 konferencijskih sala, značajna je za razvoj kongresne industrije ne samo u našoj zemlji nego u čitavom regionu. Na izuzetno konkurentnom tržištu podjednako su važni svaki klijent i svaki skup, bilo da je reč o 20 ili 2000 učesnika. Zato, užasava me, ne samo u ovom nego u svakom poslu pružanja usluga, kada ne izgovorite do kraja pitanje a odgovor sa druge strane stola glasi "ne može". Naš posao u pružanju kongresnih i usluga kulture je da sve može, čak i ono što je naizgled nemoguće, a kako – rešavaćemo kad dobijemo posao.

Extreme

SPAJANJE: Ugledna srpska brokerska kuća Senzal, sa filijalama u Banja Luci, Skoplju i Podgorici, prodaće sto odsto svojih akcija belgijskoj KBC grupaciji. Spajanjem Senzala, Hipo brokera i Bastiona, KBC će oformiti KBC Securities Serbia.

PLATILI: Bugarski Kornikom platio je za Rudnik, kovinsko preduzeće za vađenje i briketiranje lignita, 1,3 milijarde dinara, što je šest puta više od početne cene na aukciji.

KUPAC: Milojko Damljanović iz Despotovca kupio je na licitaciji dva preduzeća iz Lola sistema: Livnicu za 142,6 miliona dinara i Lolu POM za 283,7 miliona.

INVESTITOR: Francuska kompanija Lohr uložiće sedam miliona evra u izgradnju fabrike transportera za putničke automobile u Bačkoj Topoli i zaposliti 220 radnika.


Anketa Vremena: Ko su dobitnici a ko gubitnici u srpskoj tranziciji

Daniela Vesić, vlasnica Business Line, Beograd: Put iz čistilišta vodi u EU

DOBITNICI: Ne znam tačnu definiciju tranzicije u Srbiji, ali koliko razumem – to je čistilište. U tom čistilištu dobitnici su oni koji se najlakše snađu na putu u Evropsku uniju.

GUBITNICI: Oni koji su prirodno u životu nesigurni i koji ne prihvataju lako promene.

Dragan Mijanović, predsednik skupštine Royal Eko Food, Beograd: Zavisi kako ko troši vreme

DOBITNICI: Svi koji su, bez obzira na ambijent u kome žive i rade, shvatili da je ovo njihovo jedino vreme, i troše ga na ono što zaista mogu uraditi.

GUBITNICI: Oni koji svoje vreme troše na lamentiranje nad prošlošću i čekanje na "bolja vremena".

Iz istog broja

Ustavopraviteljstvo

Crnogorsko-srpska Crna Gora

Nikola Dončić

Ljubovija – Demokratija pored reke Drine

Dve skupštine i dva predsednika

Dragan Todorović

Novopazarske vehabije

Pucanje po svim šavovima

Prvoslav Karanović

Lični stav - Ideološki ćorsokak

Kako zavoleti Evropu

Vladimir Todorić, saradnik Instituta za evropske studije, a tekst je deo članka "Na ničijoj zemlji – Evropska unija između građanskog društva i političkih partija u Srbiji" iz zbornika radova

Pregovori o vladi

Ima nade, ima i krivaca

Vera Didanović

Kosovski pregovori

Čekajući veto

Milan Milošević

Završnica suđenja za atentat na premijera

Završni račun

Tatjana Tagirov

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu