Vreme uspeha

Biznis

Među papirnim novcem u Srbiji (10, 20, 50, 100, 500, 1000 i 5000 dinara) još su u opticaju stotke i petohiljadarke koje je potpisao bivši guverner NBS-a Mlađan Dinkić, dok na hiljadarkama stoje potpisi Dinkića, Kori Udovički i Radovana Jelašića

Trgovina: Otvoren Mercator u Novom Sadu

Do sada najlepši objekat u Grupi Mercator, Mercator Centar Novi Sad, otvoren je 23. avgusta. Izgrađen od temelja za samo 14 meseci, zajedničkim radom 30 domaćih firmi, ovaj objekat na oko 36.000 kvadrata staje oko 30 miliona evra. Zapošljava preko 500 Novosađana, od toga u Mercatorovim prodavnicama 220. Centar čine hipermarket, Mercatorovi standardni prateći programi i 66 lokala u zakupu u kojima posetioci mogu da kupe obuću, odeću, igračke, modne dodatke, nakit, knjige itd. Objekat raspolaže parkiralištem u dve etaže sa ukupno 448 mesta ispod zgrade, a potrošači u tržni centar mogu da uđu pomoću pet liftova, zatim pokretnih traka i stepenica. Hipermarket, prodajne površine 4300 kvadrata, sa 22 kase, ima u ponudi 30.000 različitih artikala, ribarnicu, posebno odeljenje za pripremanje hrane, vlastitu pekaru za hleb i pecivo, kao i odeljenje sa dečjom opremom i igračkama.

Distribucija: Budvar preko Carlsberga

Kompanija Carlsberg Srbija uvrstila je još jedan poznati brend, češko pivo Budweiser Budvar, u svoj portfolio. "S obzirom na to da je Carlsberg poznat po kvalitetnim brendovima i pažljivo kreiranim odnosima sa potrošačima, trudićemo se da, putem svojih prodajnih kanala i marketinških aktivnosti, osnažimo prisustvo ovog brenda i obezbedimo mu mesto koje on svojim kvalitetom zaslužuje", istakao je dr Isak Šeps, generalni direktor Carlsberga za jugoistočnu Evropu i Carlsberga Srbija. Kompanija iz Čelareva očekuje da će do kraja 2007. prodati oko 400 hektolitara Budvar piva i da će promet do 2010. povećati deset puta. Na našem tržištu, ovo pivo može se naći u staklenoj, nepovratnoj ambalaži od 0,33 litra i u konzervama od 0,5 litara.

Kadrovi: Menadžer L’Oréala

Rast u poslovanju i brz razvoj distributivne mreže omogućio je kompaniji L’Oréal Balkan da ojača svoju strukturu u Srbiji i Bugarskoj. Divizija Consumer Products (proizvodi široke potrošnje), kojom je do sada direktno upravljala generalna direktorka kompanije Brigitte Streller, dobila je svog generalnog direktora. Minko Carovski će na ovoj poziciji biti odgovoran za razvoj poslovanja L’Oréalove najveće divizije na srpskom i na bugarskom tržištu. Carovski ima četrnaest godina radnog iskustva u L’Oréalu, kao menadžer prodaje za Bugarsku.

Prodaja: Rast od 35 odsto

Nestlé Adriatic u Srbiji je tokom prve polovine 2007. zabeležio

prodaju od devet miliona evra, što je uvećanje od 35 odsto u odnosu na isti period u 2006. To je rezultat bolje i veće dostupnosti Nestléovih proizvoda na tržištu, kao i neprestanog ulaganja u inovacije ključnih brendova: Nescafé, Kitkat, Lion, Nesquik, Nestlé čokolada, Thomy majonez i Maggi supe. Kompanija je u posmatranom periodu, na regionalnom nivou (tržišta Srbije, Crne Gore, Hrvatske, BiH i Makedonije) povećala prodaju za 31 odsto, odnosno zaradila 31,5 miliona evra.

Noviteti: Dečji sapun plus

Najprodavaniji sapun na tržištu Srbije, Dečiji sapun Henkel Merime, sa tradicijom dugom skoro devet decenija, pojavio se sa dve nove mirisne note. Pored osnovne varijante koja je i dalje najtraženija, dve nove mirisne varijante su – med i mleko i badem i mleko. U Henkel Merimi kažu da je u osnovi novih mirisnih nota isti sapun u čiji su se postojan kvalitet uverile mnoge generacije. Obogaćivanje proverenog kvaliteta omogućeno je inovacijama u proizvodnji koje je Henkel, jedan od svetskih lidera u hemijskoj industriji, uveo od dolaska u fabriku u Kruševcu.

Investicije: Izletišta na rudniku

Kompanija Alas holdinga a.d., predstavila je prošle sedmice "Projekat rekultivacije i prostornog uređenja" dva kamenoloma rudnika Rakovac. To znači da će kopovi koji su eksploatisani preko 70 godina biti zatvoreni i preuređeni pošumljavanjem i stvaranjem terasastih površina koje će sprečiti odronjavanje kamena. "Kao rezultat, Fruška gora dobiće dva izletišta: Ledinačko jezero i Kišnjevu glavu, sa sportskim terenima, ugostiteljskim objektima i plažama", rekao je član uprave Alasa Roman Kratovčil. Republika Srbija obavezala je Alas Rakovac da obavi rekultivaciju, zbog čega je ova firma položila garanciju od 1,6 miliona evra, a po odobrenju projekta položiće i drugu garanciju od 2,6 miliona evra.

Banke: Voćarima četiri milijarde dinara kredita

Piše: mr Dušan Antonić, predsednik Izvršnog odbora Agrobanke

U poslednjih nekoliko godina Agrobanka, u okviru podsticaja agrarnoj proizvodnji, veliki doprinos daje voćarskoj proizvodnji, posebno stimuliše proizvodnju jagodičastog voća namenjenu izvozu. U ovoj godini Agrobanka će plasirati oko četiri milijarde dinara (50 miliona evra) u voćarsku proizvodnju, pripremu i izvoz domaćih proizvoda, jer se najveći broj komitenata Agrobanke bavi proizvodnjom, otkupom, izvozom i preradom voća. Značajni komitenti Agrobanke su: Porečje Vučje, Vino Župa Aleksandrovac, zadruga "Pecka" Pecka, zadruga "Kotraža" Kotraža, "Mediteran 92" Guča, Agranela Valjevo, Frigonais Niš, Jedinstvo Arilje i drugi, koji su i najveći proizvođači i izvoznici jagodičastog voća i šljive. Bez finansijske podrške Agrobanke, koja je blagovremeno stizala proizvođačima, ogromne količine voća ostale bi neotkupljene, propao bi trud naših voćara, kao i njihova motivacija da ulažu u nove zasade, da modernizuju proizvodnju. Bila bi to velika šteta za Srbiju jer bi ostala bez nekoliko stotina miliona evra, koliko svake godine ostvari od izvoza voća, koje je, posle kukuruza i šećerne repe, treći izvozni agrarni proizvod Srbije.

Pošto se radi o velikom poslu, koji bi mogao da ima i daleko veće finansijske efekte od izvoza, Agrobanka očekuje da će u narednom periodu država obezbediti realan i kvalitetan obim finansijskih sredstava koja bi se proizvođačima voća odobravala i plasirala po povoljnim uslovima preko Agrobanke. Tako dobijena sredstva bi omogućila da se podižu novi zasadi visokorodnih i kvalitetnih sorti voća koje traži probirljivo svetsko tržište.

Poslovno geslo: Praviti dugoročne planove

Piše: Petros Gemintzis, generalni direktor Imleka

Smatram da je potrebno gledati daleko i ostvarivati konzistentno. Kada to kažem mislim da treba praviti dugoročne planove i na njihovoj realizaciji svakodnevno insistirati.

Mislim da kratkoročno razmišljanje i fokus isključivo na trenutnim rezultatima donose i kratkotrajan uspeh. Pravi uspeh je rezultat planskog, kontinuiranog rada uz potpunu posvećenost.

Extreme

PARTNER: Poljska firma Kopeks SA kupila je za 430 miliona dinara MIN Mont, MIN Fitip i MIN Opremu, čiji je dugogodišnji partner.

CENA: Vrednost imovine Železnice Srbije iznosi oko tri milijarde evra, a isto toliko potrebno je, prema proceni ovog javnog preduzeća, za modernizaciju železničkog saobraćaja.

ETNO: U selu Strmovo kod Aranđelovca počela je gradnja etno-sela na 4,5 hektara, a investitori (dve osobe i jedna firma) koji će uložiti milion evra, najavljuju da će za dve godine tu biti jezero, trim staza, restorani, bungalovi, vajati, apartmani itd.

TENDER: Grčka kompanija Neokinimi pobedila je na tenderu za prodaju Prahovo holdinga, odnosno četiri preduzeća u sastavu ove hemijske industrije, ponudom od 3,95 miliona evra plus 20 miliona evra za investicije.

RAST: Beogradsko preduzeće S&T Serbia ostvarilo je u prvom polugodištu prihod od 5,2 miliona evra, što je za 27,6 odsto više nego u istom periodu 2006. i proglašeno je za najbolje u evropskom IT sistemu integratora S&T AG.


Anketa "Vremena": Ko su dobitnici a ko gubitnici u srpskoj tranziciji

Milan Đonović, vlasnik ChiGo Landa, Novi Sad: Sa obe strane TV reklama

DOBITNICI: Prepoznajemo ih svakodnevno na bilbordima i TV reklamama, gde običnim smrtnicima nude brojne pogodnosti koje omogućavaju lakše preživljavanje.

GUBITNICI: Svi koji su se nadali tranziciji privatizacijom po češkom modelu.

Aleksandar Radosavljević, direktor prodaje Carlsberga za jugoistočnu Evropu: Zavisi od shvatanja promena

DOBITNICI: Osobe koje su se otvorenim shvatanjem priključile neminovnim promenama i novim saznanjima.

GUBITNICI: Oni koji su čvrstog uverenja i ponašanja da konstantno unapređenje nije put ka boljem ličnom i društvenom životu.


Biznis 1

Iz istog broja

450 godina od obnove Pećke patrijaršije

Pred patrijarha i car stupa gologlav

Zorica Janković, istoričar i kustos Istorijskog muzeja Srbije

Portret savremenika – Vuk Bojović

Hajka na Vuka

Momir Turudić

Autoput Horgoš–Požega

Kuća na putu

Zoran Majdin

CEFTA 2006

Uključivanje u evropsko i svetsko tržište

Dr Jelica Minić , iz Instituta ekonomskih nauka u Beogradu

Zona slobodne trgovine

Srbija na otvorenom Balkanu

Dimitrije Boarov

Ustav, izbori i računice

Letnja groznica

Vera Didanović

Magična trojka

Osvajanje Amerike

Vojislav Milošević

Iz ličnog ugla - reagovanje na tekst "Pošto novi bojkot"

Koliko košta dobar savet

Milka Forcan, potpredsednica "Delta holdinga"

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu