Vreme uspeha

Biznis

U Srbiji je prošle godine izlazilo 1417 različitih publikacija, od toga 837 časopisa, 418 listova i 162 ostala periodična izdanja

Investicije: Nova Deltina fabrika vode

Mionu, Deltinu fabriku negazirane prirodne mineralne vode u Mionici kraj Valjeva, 5. septembra svečano je otvorio Mlađan Dinkić, ministar ekonomije i regionalnog razvoja. Fabrika se prostire na 7000 kvadrata i u nju je uloženo 20 miliona evra. Raspolaže sa dve linije za punjenje vode, kapaciteta 12.000 boca na sat u PET ambalaži i 6000 boca na sat u nepovratnoj staklenoj ambalaži. U Mioni je trenutno zaposleno 40 radnika. Voda iz ove fabrike, koja se na tržištu prodaje pod imenom Aqua Gala, izuzetnog je kvaliteta. "Naš cilj je da Aqua Gala zauzme jednu od vodećih pozicija u Srbiji u segmentu negaziranih voda i da je sledeće godine plasiramo na tržište regiona", izjavio je Robert Ferko, potpredsednik Delta Holdinga za prehrambenu proizvodnju. "Planiramo i da naredne godine proširimo asortiman fabrike proizvodima visokokvalitetnih sokova, u šta ćemo uložiti pet miliona evra."

Nagrade: Mt:s uručio ključeve

Mobilna telefonija Srbije svečano je uručila ključeve i drugog automobila Opel Astre u nagradnoj igri "Srećan je tvoj mt:s broj". Automobil je pripao Marku Miloševiću iz Smedereva. Nagradna igra, koju su u junu pokrenuli mt:s i Državna lutrija Srbije nastavlja se. Mt:s podseća da glavna premija, stan po želji, još nije izvučena, a takođe još jedna Opela Astre čeka svog vlasnika. Inače, u okviru nagradne igre svaki korisnik pri kupovini novog pripejd broja, za samo 200 dinara, dobije 200 dinara kredita, 100 besplatnih SMS poruka i greb karticu na kojoj, najsrećnije, očekuju vredne nagrade. Svi učesnici igre ujedno su i dobitnici: nakon aktiviranja svog novog broja, u narednih godinu dana, svakog meseca dobijaju 50 dinara kredita i 20 SMS poruka.

Saradnja: Susret sa kupcima

Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) prvi put je u Srbiji, 7. septembra, organizovala "Susret sa kupcima", manifestaciju čiji je cilj da podstakne saradnju multinacionalnih kompanija koje posluju u našoj zemlji i lokalnih malih i srednjih preduzeća. Na skupu su učestvovali predstavnici Coca-Cole, Telenora, BAT-a, Ball Packaginga, Gorenja, Siemensa i drugih velikih kompanija. Predstavnici malih i srednjih preduzeća došli su iz prehrambenog, automobilskog, drvno prerađivačkog, metalo prerađivačkog i sektora za pakovanje, kao i iz industrije prerade gume. "Susret sa kupcima" pojednostavljuje povezivanje kupaca, multinacionalki i dobavljača – malih i srednjih preduzeća. SIEPA ovaj program vidi i kao mogućnost za stvaranje povoljne poslovne klime, otvaranje novih radnih mesta, razmenu znanja, veština i tehnologija kroz strane direktne investicije. Cilj susreta je i povećanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća, jer se potencijalnim stranim investitorima na ovaj način predstavlja domaća ponuda.

Distribucija: Revita u srcu grada

Kompanija Altamed otvorila je prošle sedmice treći distributivni centar u Beogradu. Revita dijetetski proizvodi na bazi matičnog mleča moći će da se kupe u Euro Centru u Dečanskoj ulici. "Ovo je način da se približimo široj publici koja uvek dolazi u centar grada", rekao je direktor marketinga Milan Ristić, koji je presekao vrpcu. Proizvodi na bazi matičnog mleča nose prestižni znak za kvalitet i mogu se naći kao napici Revita Orange, Revita diet Orange, Revita Fe Forest Berries i oriblete Revita Orange.

Osiguranje: Najveći rast premije

Wiener Städtische osiguranje a.d.o. Beograd ostvarilo je najveći rast premije u prvih šest meseci ove godine: 51,3 odsto u odnosu na isti period 2006. Rast premije iznosi 590 miliona dinara, što ovu kompaniju stavlja na mesto broj jedan među osiguravajućim kućama. Wiener je u odnosu na prvo polugodište 2006. povećao svoj udeo na tržištu od 1,8 odsto i druga je kompanija u Srbiji po tržišnom rastu. Prema izveštaju NBS-a, učešće društava u stranom vlasništvu u ukupnoj premiji životnih osiguranja povećano je sa 84 odsto u drugom tromesečju 2006. na 87 odsto u istom periodu 2007. Wiener se, još od prošle godine, sa povećanjem svog portfolija od 66 odsto, nalazi na prvom mestu u životnim osiguranjima, a u drugom kvartalu 2007. beleži 7,2 odsto učešća na srpskom tržištu osiguranja.

Banke: Cross border krediti

Piše: Oliver Regl, predsednik Izvršnog odbora Raiffeisen banke

Za održivi razvoj preduzeća u Srbiji izuzetno je važna mogućnost pristupa povoljnim kreditnim linijama. Cross border finansiranje je najpovoljnija i najtraženija vrsta kreditiranja domaće privrede, jer je znatno jeftinija u odnosu na kredite koji se odobravaju lokalno. Na taj način NBS omogućuje srpskoj privredi pristup konkurentnom finansiranju, u okviru jedne inače restriktivne monetarne politike, koja je neophodna zbog inflatornih pritisaka.

Raiffeisen bankarska grupacija, kao najveći kreditor srpske privrede, omogućava klijentima u Srbiji razne povoljne kreditne linije, i to ne samo preko Raiffeisen banke sa sedištem u Beogradu već i cross border finansiranje preko RIEEF-a, finansijske institucije Raiffeisen Internationala, a i direktno iz Raiffeisen Zentralbank Österreich AG (RZB) iz Beča. Ukupan kreditni portfolio Raiffeisen grupacije u privredi Srbije premašuje milijardu evra, a od toga je više od 580 miliona evra plasirano preko RIEEF-a, i više od 100 miliona evra direktno iz RZB-a. Raiffeisen bankarska grupacija stalno ojačava svoju ukupnu lidersku poziciju na domaćem tržištu, ali je smanjila lokalno finansiranje u korist cross border finansiranja.

Međutim, cross border krediti nisu deo lokalnog kreditnog portfolia banaka i nisu prikazani u njemu. Time su lokalni kreditni portfolio i ukupne bilansne sume znatno smanjeni, jer ne sadrže cross border kreditne linije, a statistike i rang-liste koje obuhvataju samo lokalne podatke više nisu relevantne, jer ne pokazuju realnu trzišnu poziciju svih banaka. Stoga je Udruženje banaka Srbije počelo da radi na kompletiranju tih podataka, sa ciljem da oni pokažu realnu sliku i ukupne tržišne udele svih bankarskih grupacija koje odobravaju kredite srpskoj privredi (i lokalni i cross border).

Poslovno geslo: Pozitivan stav

Piše: Mirjana Grbović, direktorka Dunav društva za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondom

Za uspešno poslovanje, osim znanja, vrlo važan je pozitivan stav prema poslu, ljudima, životu. Zatim, stalno usavršavanje – doživljeno kao zadovoljstvo, a ne kao obaveza, kao i otvorenost za novo. Naravno, sve to sprovedeno kroz timski rad dovodi do uspeha.

Rad u društvu za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondom za mene je dvostruko važan. Osim poslovnog uspeha, motiviše me i značaj privatnih penzija kao izvora prihoda u starosti, nekom dopunskog, a nekome jedinog.

Extreme

MEŠANO: Rusko-kineska AMS grupa namerava da kupi kragujevačku fabriku Zastava kamioni i da u njoj proizvodi u saradnji sa italijanskom kompanijom Naveko.

POČELO: Vlasnik kragujevačkog Partizana Slavoljub Rakić, koji je tu fabriku kože kupio za 80.000 evra, uložio je u rekonstrukciju 50 miliona evra i pozvao sve radnike da se posle sedam godina pauze vrate na posao.

TENDER: Konzorcijum Broadburst Investments Ltd. sa Kipra i beogradskog Srbijateksa kupio je na tenderu izdavačko-štamparsko preduzeće Savremena administracija za pet miliona evra, uz obavezu da investira 500.000 evra.

ULOG: Za pet godina rada u Beočinu, Lafarge je u rekonstrukciju i modernizaciju svoje fabrike cementa uložio 62,5 miliona evra.

OBNOVA: Posle 20 godina pauze, Industrija motora u Rakovici počela je da isporučuje traktore starom tržištu, Keniji.


Anketa "Vremena": Ko su dobitnici a ko gubitnici u srpskoj tranziciji

Mija Radovanović, vlasnik Podruma "Radovanović", Krnjevo: Neizbežno je ne opirati se

DOBITNICI: Svi oni koji su razumeli tranziciju kao borbu između opšteg (kolektivnog) i ličnog identiteta sa vlašću i profitom i koji se tome nisu opirali.

GUBITNICI: Izgubili su svi koji to nisu razumeli, koje i danas viđamo kako se opiru neizbežnom.

Branislav Samaradžija, direktor mreže Multi Level Marketing: Stvar je u prilagođavanju

DOBITNICI: To su oni koji pobede sebe, jer najveća borba vodi se sa samim sobom. Kao svako vreme, i sadašnje traži određene promene, prilagođavanje trendu i promenama u društvu. Ko to shvati dobija u svakoj državi na svetu.

GUBITNICI: Oni koji ne shvate da moraju da se menjaju kao vreme i situacija.


Biznis 1

Iz istog broja

Nestanci ljudi u Sremu

Pitanja, odgovori i glasine

Jovan Milević

Portret savremenika – Jovan Ćirilov

Čovek na putu

Momir Turudić

Zdravstvo

Traume o kojima se ne govori

Branka Kaljević

Borba protiv korupcije

Beskrajni hodnik

Marija Vidić

Skupštinski život

Nova pravila, stara igra

Vera Didanović

Srbija na raskrsnici

Demarš

Milan Milošević

Srpsko-crnogorska diplomatija

Priznanje i kvazidržava

Slobodan Kostić

Ranče polje, granica Srbije i Crne Gore

Državno popovanje

Dragan Todorović

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu