Vreme uspeha

Biznis

Tokom privatizacije od 2002. do kraja januara ove godine raskinuti su kupoprodajni ugovori u 289 preduzeća (15 odsto od ukupno prodatih na aukcijama) a posao je izgubilo oko 200.000 ljudi

Sertifikati: Carlsberg, lider u uvođenju standarda

Prošle godine je Carlsberg Srbija bio prva kompanija u našoj zemlji sertifikovana za uvođenje standarda ISO 9001 i ISO 22000. U ponedeljak je Carlsberg ponovo postao prvi u Srbiji, ali i u celoj matičnoj multinacionalki – primio je sertifikate za uspešnu inplementaciju Integrisanog sistema upravljanja (IMS). Reč je o grupi od četiri standarda: ISO 9001 (menadžment kvaliteta), ISO 22000 (bezbednost hrane), ISO 14001 (zaštita životne sredine i Specifikacija OHSAS 18001 (bezbednost i zdravlje zaposlenih). Sertifikate za IMS dr Isaku Šepsu, direktoru Carlsberga za jugoistočnu Evropu, uručio je Vladimir Simić, ocenjivač Lioyd’s Registera. Time je, kako reče dr Šeps, ostvarena ideja da se zadovolje sve potrebe svih učesnika u "krugu piva", naravno uključujući i potrošače za koje su Carlsbergovi brendovi sinonim za kvalitet. "Za pivo se kaže da je tečni hleb jer se pravi od hranljivih sastojaka, ali on nije samo hrana za telo već i za dušu", rekao je Isak Šeps. Podsećajući na slogan Carlsberga "Verovatno najbolje pivo na svetu", on je pivaru u Čelarevu nazvao "verovatno najboljom kompanijom u Srbiji".


Mreža: Šesta Costa Coffee

Lanac Costa Coffee prošle sedmice postao je bogatiji za još jednu kafeteriju, šestu u Beogradu (u Bulevaru kralja Aleksandra 208). Otvaranje je obeležilo druženje s predstavnicima medija, koji su isprobali Costa Coffee ukuse, a zahvaljujući specijalnom gostu astrologu saznali su i kako su im zvezde naklonjene u 2008. "Ljubitelji kafe imaju istančan ukus i najveći broj naših stalnih posetilaca već zna koja vrsta napitka odgovara njihovom stilu života", kaže Iva Joksimović, marketing menadžer za brend Costa Coffee, i dodaje: "Današnji zaljubljenici u kafu pažljivo biraju napitak iz menija i način na koji žele da bude napravljen. Narudžbina ipak često zavisi i od doba dana, prilike ili, jednostavno, raspoloženja u kojem se čovek nalazi."


Nagrade: Milion od Vise i "Tim Visa"

U nagradnoj igri Vise International, koja je trajala od 1. decembra do 15. januara, učestvovala su 75.404 korisnika Visa kartica koja su obavila kupovinu u vrednosti većoj od 500 dinara. Imena dobitnika nagrada izvukao je predstavnik Vise za Srbiju i Crnu Goru Vladimir Đorđević i one su 20. februara uručene najsrećnijima. Prva nagrada – milion dinara – pripala je Leni Stojanović iz Niša, klijentu Hypo-Alpe Adria banke. Ona za "Vreme" kaže da će novac upotrebiti za pokretanje privatnog biznisa. Visa je nagradila i trgovce. Marija Marinković iz Niša obavila je transakciju koja je korisniku Vise donela glavnu nagradu zbog čega je dobila digitalni fotoaparat. Ivana Milišin iz Novog Sada je nagrađena sa 200.000 dinara kao trgovac koji je u ovom periodu obavio najveći broj transakcija, ukupno 844. Osim toga, deset srećnih korisnika Visa kartica dobilo je iPod uređaje.

Dan ranije, Visa je pokrenula nacionalni sponzorski program "Tim Visa" i troje srpskih sportista učestvovaće na Olimpijadi u Pekingu uz podršku ove kompanije. Srpski tim čine: Lidija Mihailović, rangirana kao treća u svetu u gađanju vazdušnom puškom, Borislava Perić, paraolimpijka u stonom tenisu, broj jedan na svetskoj rang-listi za Peking, i Goran Jagar, jedan od najperspektivnijih mladih veslača.


Biznis 1
BRENDOVI: Mleko sa poklonom

Promocije: Nov paket Imleka

Kompanija Imlek pripremila je za svoje potrošače još jedno iznenađenje iz brend serije Moja kravica: paket sa tri litre mleka, litarskim pakovanjem čokoladnog mleka i plišanom igračkom kravice. U kompaniji ističu da je Moja kravica sinonim za najkvalitetnije mleko bez konzervansa, prilagođeno svim ukusima i načinima života jer nudi paletu proizvoda sa različitim procentima mlečne masti. Nadaju se da će i ovaj paket sa poklon igračkom naići na dobar prijem kod kupaca.


Takmičenja: Tigar u finalu

Pirotski Tigar jedna je od tri kompanije u kategoriji velikih koje su, u okviru projekta Uspostavljanje društvene odgovornosti preduzeća u jugoistočnoj Evropi, izabrane za finalni krug takmičenja korporativno najodgovornijih kompanija u Srbiji. Proglašenje najbolje kompanije uslediće nakon završne prezentacije finalista: Ball Packaginga, Carlsberga i Tigra 29. februara. "Ovaj plasman predstavlja krunu višegodišnjih nastojanja kompanije da podstiče razvoj celokupne lokalne zajednice. Tigar sebe prepoznaje kao veoma odgovornog korporativnog građanina. Ovaj status korporacija nastoji da očuva i unapredi", kaže Milivoje Nikolić, izvršni direktor za kadrove u Tigru.


Banke: Porasla osetljivost sistema

Piše: Čedo Petrović, predsednik Izvršnog odbora Privredne banke Beograd a.d.

I pored činjenice da bankarski sektor Srbije već nekoliko godina beleži intenzivan rast i dobre performanse, o čemu svedoči porast ukupne aktive banaka od 34 odsto u 2007. čime je njihova bilansna suma dostigla blizu 20 milijardi evra (što čini 65 odsto društvenog bruto proizvoda zemlje), osetljivost tj. ranjivost celokupnog finansijskog sistema zemlje, pa i bankarskog, porasla je.

Brza kreditna ekspanzija, snažna konkurencija i preterano optimistički ciljevi za osvajanje tržišnog učešća potencijalno nose opasnost po profitabilnost poslovanja banaka, i to uprkos krajnje restriktivnoj politici NBS-a sa oštrim kriterijumima za klasifikaciju kreditne sposobnosti klijenata (i visokom obaveznom rezervom za devizne izvore plasmana) sa ciljem da se ograniči kreditni rizik i neutrališu potencijalni gubici od loših plasmana. Nepovoljna događanja na međunarodnom finansijskom tržištu, iako su do sada imala malo uticaja na Srbiju, zajedno sa nestabilnom političkom situacijom u zemlji, ukazuju na pojačavanje sistemskih rizika i potrebu pojačanog opreza u očuvanju finansijske stabilnosti.

Šta preostaje domaćim bankama u takvom poslovnom ambijentu i oštroj konkurenciji inostranih banaka na lokalnom tržištu? Naš je odgovor – posvećenost klijentu i podrška preduzetništvu i malim preduzećima uz punu društvenu odgovornost da se tranzicione muke Srbije što lakše savladaju, osnaži privatni sektor i podstaknu privredni rast, zapošljavanje i izvoz. Dobre strane mikrokreditiranja su disperzija kreditnog rizika i skromni volumeni sredstava neophodnih za ovu vrstu kreditiranja, što ove bankarske proizvode čini veoma atraktivnim za banke poput Privredne banke Beograd, koje imaju većinski domaći kapital.


Poslovno geslo: U interesu kompanije

Piše: Saša Vlaisavljević, generalni direktor Jat Airwaysa

Timski rad je pretpostavka uspeha, a postavka pravila unutar pažljivo

odabranog tima je garancija uspeha.

Za rešenje svakog problema koji "stavljaju na sto" saradnici imaju više predloga. Kompaniju vodi energija koju ima tim.

Ići problemima u susret i rešavati ih, odluke donositi na vreme, shvatiti

da su i greške sastavni deo posla, osnovni su principi kojima se rukovodim.

Svaka odluka koja se donese mora biti u interesu kompanije, a ukoliko je odluka teška, pitanje "šta je interes kompanije" igra presudnu ulogu u njenom rešavanju.

Extreme

PREUZETO: Holandski Heineken završio je preuzimanje Pivare MB i oglasio da nova kompanija nosi naziv Brauerei.

ORUŽJE: Američki Remington ove godine će od kragujevačke fabrike Zastava oružje uvesti lovačko, sportsko i oružje za ličnu upotrebu u vrednosti 3,2 miliona dolara.

TRAŽNJA: Brodogradilište "Begej" u Zrenjaninu ugovorilo je za ovu godinu isporuku osam brodova i ima stalno otvoren konkurs za prijem montera, zavarivača i inženjera, pominjući prosečnu zaradu od 50.000 dinara mesečno.

ČISTIJE: U projekat "Čistija proizvodnja" (deo svetskog programa UNIDO) uključilo se devet preduzeća iz Srbije: Sojaprotein, "Soko Štark", Rumaplast, Hipol, Metalac, Galenika, Goša Fom, Karton Val i beogradska Fabrika hartije.


Anketa "Vremena": Ko su dobitnici a ko gubitnici u srpskoj tranziciji

Goran S. Karić, generalni direktor Delta Sporta, Beograd: "Stvar je u prilagodljivosti"

DOBITNICI: Svi koji su razumeli i adaptirali se na novu tržišnu situaciju. To su pre svega kompanije koje su zahvaljujući svojoj viziji stekle respektabilnu konkurentsku poziciju, ali i novi menadžerski sloj koji u novim tržišnim uslovima ima priliku da svoja znanja optimalno iskoristi.

GUBITNICI: Oni koji se nisu snašli i nisu uspeli da se prilagode novim tržišnim uslovima koje karakteriše oštra konkurentska borba.Boris Mačak, generalni direktor Neoplante, Novi Sad: "Ko se na vreme uključio, uspeo je"

DOBITNICI: Preduzeća koja su se na vreme uključila u proces tranzicije i prepoznala ga kao mogućnost za izgradnju stabilnog sistema poslovanja u zdravom okruženju. Preduzeća koja su vizionari i koja svoju poziciju grade kontinuiranim unapređenjem organizacije i procesa rada, ulaganjem u ljudske resurse i nove tehnologije.

GUBITNICI: Preduzeća koja nisu na vreme prihvatila neminovnost promena i samim tim su dovela sebe u poziciju da nisu u mogućnosti da odgovore zahtevima tržišta.


Biznis 2

Iz istog broja

Crna Gora

Bratski u oko

Nikola Dončić

Ruska državna televizija uvredljivo o Đinđiću

Odgovorna je »budala«

V. Didanović

Zemlja ljudi

Dva puta rođeni

Momir Turudić

Administrativna linija – Jarinje

Demonstranti i protestanti

Prvoslav Karanović

Opasna uopštavanja

Šta vole mladi

Tamara SkrozzaAntrfile: Jovana Gligorijević

Portret savremenika – Dragan Džajić

Alfa i Delta

Slobodan Georgijev

Intervju – Verner Kister, predsednik Upravnog odbora kompanije Sunoko

Ušećerena Evropa

Zoran Majdin

Smrt Zorana Vujovića

Ko je povukao policiju

Miloš Vasić

Problemi s priznavanjem Kosova – Makedonija

Između čekića i nakovnja

Siniša Stanković, novinar skopskog nedeljnika "Globus"

Srbija i Kosovo

Lavirinti produžene krize

Milan Milošević

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu