Vreme uspeha

Biznis

Godišnja potrošnja mesa u Srbiji pre deceniju i po bila je 68 kilograma po stanovniku, a sada jedva dostiže 43 kilograma

Poslovanje: Beogradsko pivo u Americi i EU

Beogradska industrija piva (BIP) uspeva da, uprkos svetskoj krizi i otežanim uslovima poslovanja, postiže poslovne i organizacione uspehe. BIP počinje sa izvozom piva u SAD i Evropsku uniju, što je moguće zahvaljujući novoj tehnologiji koja je povećala konkurentnost piva i proizvodne kapacitete i za najzahtevnija tržišta. Istovremeno, usvojen je novi kolektivni ugovor koji predviđa savremene procedure, najviše mere bezbednosti radnika i stimulaciju zaposlenih koja je veća od obavezne. "Zadovoljni smo što naša poslovna strategija, okrenuta i zaposlenima, ali i razvoju brenda, već daje rezultate uprkos neočekivanim problemima i globalnoj krizi, pa će BG pivo uspeti da se nađe na najzahtevnijim svetskim tržištima, što predstavlja i promociju Srbije i Beograda", izjavio je Vilmantas Pečiura, generalni direktor BIP-a. Inače, za godinu dana od privatizacije BIP-a proizvodni kapaciteti povećani su za 50 odsto.


Transferi: Smena u vrhu Telenora

Novi izvršni direktor Telenora u Srbiji od prošle nedelje je Ćel Morten Jonsen. On će zameniti dosadašnjeg generalnog direktora Stajn Erika Velana, koji je kandidat za direktora nove Telenorove kompanije u Indiji. "Veoma mi je drago što je Jonsen prihvatio ovu poziciju i verujem da će nastaviti odličan posao koji smo započeli pre dve i po godine. Kada nešto gradite, morate biti pažljivi jer ne znate ko će doći posle vas. Rad u Srbiji je obogatio moje profesionalno i lično iskustvo i verujem da će novo rukovodstvo nastaviti odlično poslovanje", istakao je Velan. Novi direktor preuzeće kompaniju koja se pozicionirala kao drugi po veličini mobilni operater u Srbiji sa 2,84 miliona korisnika. Ćel Morten Jonsen bio je od 2006. na čelu Telenora u Rusiji.


Osiguranja: Uniqa najažurnija

Prema izveštaju Narodne banke Srbije o rešavanju šteta u auto-odgovornosti, Uniqa je sa stopom ažurnosti od 97,1 odsto bila najbolja osiguravajuća kuća tokom 2008. Izveštaj NBS-a odnosi se na štete od osiguranja od odgovornosti vlasnika motornih i priključnih vozila pričinjene trećim licima (tzv. štete po auto-odgovornosti). Podaci NBS-a za sva osiguravajuća društva u Srbiji pokazuju da je prošle godine zaključeno ukupno 1,9 miliona polisa obaveznog osiguranja vlasnika motornih vozila za štete pričinjene trećim licima i da je na plaćanja dato 55.000 šteta, a isplaćeno je oko 49.000 šteta. Naplaćena premija bila je 16,3 milijarde dinara.


Biznis 1
UGOVOR OD 30 MILIONA EVRA: Kontrola leta

Modernizacija: Za bezbednije letenje

Agencija za kontrolu letenja Srbije i Crne Gore i francuska kompanija Thales Air Systems S.A. potpisali su Ugovor o nabavci opreme za upravljanje vazdušnim saobraćajem. Vrednost ovog ugovora, koji se finansira iz sredstava EBRD-a i Agencije je 30 miliona evra, a modernizacija treba da bude završena do prvog kvartala 2011. "Potpisivanjem ovog ugovora naša agencija nameće se kao lider u regionu. Istovremeno ispunjavamo i zahteve koji proističu iz strategije ‘Jedinstvenog evropskog neba’ i regulatornog okvira EUtakтиучује поменуте бне оперативно-техничке компатибилности суседних пружалаца услуга.а подразумева", izjavio je predsednik UO-a Agencije Nikola Stankov.


Promocije: Lek protiv kašlja

Kašalj sa "šlajmom" može biti naporan, a prati gotovo svaku bolest disajnih puteva – prehladu, grip, upalu sinusa, uha, pluća. Lekari kažu da je važno izbaciti "šlajm" kako se ne bi nakupljao u plućima. Lek Sandoz Pharmaceuticalsa ACC je u obliku praha koji se lako rastvara u vodi, prijatnog je ukusa i mogu ga uzimati i deca i odrasli. Razređuje bronhijalni sekret, olakšava iskašljavanje, ublažava otežano disanje i skraćuju vreme izlečenja. On takođe deluje antioksidativno i sadrži vitamin C.


Ugovori: Telekom i AlcatelLucent

Alcatel-Lucent potpisao je ugovor sa Telekomom Srbija čijom primenom će se proširiti, povećati i unaprediti postojeća mreža. Tako će Telekom proširiti svoju ponudu usluga za glas, podatke i širokopojasni internet većem broju krajnjih korisnika, koji će moći da osete sve pogodnosti koje ova kompanija pruža u korišćenju usluga novih tehnologija. "Alcatel-Lucent ima jedinstvenu mrežu eksperata u lokalnom timu, a njihova tehnička stručnost će nam omogućiti ekonomičnu modernizaciju u pružanju usluga. Na ovaj način ćemo klijentima ponuditi savremene usluge najboljeg kvaliteta u roku od samo nekoliko meseci", rekao je Saša Leković, direktor Direkcije za tehniku Telekoma.


Banke: Odgovorno upravljanje rizicima

Piše: Vladimir Zečar, predsednik Izvršnog odbora Moskovske banke Beograd

Konzervativno upravljanje rizicima, oprezna politika kreditiranja i konstantno praćenje situacije na tržištu, osnovni su principi poslovanja Moskovske banke Beograd u 2009. Naša matična banka, Bank of Moscow, jedna od najsnažnijih banaka u Ruskoj Federaciji, vodi strožiju politiku rizika koju smo i mi primenili na srpskom tržištu. Zahvaljujući takvom poslovanju, uprkos teškim vremenima i finansijskoj krizi koja je zahvatila rusko tržište u prethodnoj godini, postigla je izuzetne rezultate u svim kategorijama poslovanja. Ostvaren je neto profit u vrednosti 102 miliona dolara, broj korporativnih klijenata povećan je na 105.000, a klijenata fizičkih lica na preko 9,6 miliona, što predstavlja rast od 16 odsto.

Moskovska banka Beograd na srpskom tržištu posluje sa svežim kapitalom i neopterećena lošim plasmanima iz prošlosti koji nastaju kao posledica labave politike upravljanja rizicima. Odgovornost koju imamo prema klijentima, ali i prema sebi, jeste da vodimo oprezniju politiku kako bismo zaštitili njihove interese i postigli stabilnost poslovanja i rast. Nakon što smo postavili čvrste osnove za dalji rast i počeli sa kreditnim poslovima i depozitnim aranžmanima, danas smo aktivan učesnik na međubankarskom tržištu. Trenutno ponuda banke sadrži standardne proizvode i usluge, a tokom godine će biti proširivana novim sadržajima. U 2009. planiramo organski rast i otvaranje prve ekspoziture u Beogradu i regionalnih centara za južnu i jugoistočnu Srbiju i Vojvodinu u Nišu i Novom Sadu. I pored trenutne situacije u kojoj se nalazi finansijski sektor kod nas i u našem bližem i daljem okruženju, imamo ambiciozne planove za 2009. i 2010. godinu, pri čemu će glavni akcenat biti na održanju kvaliteta plasmana na najvišem nivou.


Poslovno geslo: Život je EKG

Piše: Srđan Vujičić, direktor King Sturge d.o.o., Beograd

U ovom sumornom trenutku već toliko prežvakane svetske finansijske katastrofe često u sebi kažem – glavu gore, osmeh na lice, život je EKG. Često si i gore i dole, ali bitno je da nije ravna linija. Srce kuca, živ sam a to je dovoljno dobar razlog da budem srećan. Ako to još malo začinimo dozom mudrosti, a meni je mudrost definisana sposobnošću da se čovek realno oceni, dakle ni preceni ni potceni, nema razloga za sumorne misli. Ipak je jedina izvesnost sadašnjost, glupo je govoriti o prošlosti, već se dogodila i pametni uče iz nje. Budućnost se možda nikada neće dogoditi, tako da postoji samo sadašnjost, tačnije trenutak iliti tren, pa se onda nasmejmo tom trenutku da bi nam što bolje prošao.

Extreme

KUĆE: Firma “Duborez Jevtić” iz Razbojne kod Kruševca potpisala je ugovor o izvozu montažnih kuća za oko pet miliona evra sa francuskom kompanijom Quality wooden houses iz Liona.

SEOBA: Si & Si namerava da proizvodnju Voda Vode preseli u Crnu Goru zbog sudskog spora oko vlasništva sa Vladom Divcem i tamo bi izgradnja fabrike koštala oko osam miliona evra.

DRŽAVNO: Poljoprivredni kombinat Beograd neće biti privatizovan jer je njegovo rukovodstvo pokrenulo inicijativu za podržavljenje vlasništva kompanije tako da će ona uskoro postati javno preduzeće.

PRVI: Continental Beograd prvi je hotel u Srbiji koji je gostima omogućio da usluge plaćaju preko interneta karticama Visa i Master.


Anketa »Vremena«: Ko su dobitnici a ko gubitnici u srpskoj tranziciji

Ivan Živkov, direktor prodaje Zorka opeka, Šabac: Prepoznati šansu u promenama

DOBITNICI: Svi koji su prepoznali šansu u tome da svoj kapital, znanje, energiju i vreme ulože u stvaranje poslovnog okruženja spremnog na brze, česte i iznenadne promene.

GUBITNICI: Svi ostali, nešto sporiji ili lošije organizovani, bez mogućnosti prilagođavanja i razumevanja savremenog tranzicionog trenutka u Srbiji, nažalost, nesumnjivo su gubitnici.Biznis 2

Milena GojkovićMestre, generalna direktorka Kuće Beodom, Beograd: Preduzetnik mora da rizikuje

DOBITNICI: Firme koje se razlikuju i znaju kako da privuku kupce i klijente. Preduzetnik treba da ima finansijsku podršku kroz kredite banke ili države, ali mora biti spreman i da rizikuje.

GUBITNICI: Velike kompanije koje ne vide da se vremena menjaju i ne umeju da brzo prilagode stručni kadar. Ima mnogo firmi koje su veoma dobre, ali ne znaju kako da se reklamiraju i koriste internet. Mi smo sve stanove prodali preko našeg veb sajta, bez posredovanja agencije.


Biznis 3

Iz istog broja

Portret savremenika – Ivica Dačić, drugi put

Od lipe do Evrope

Miloš Vasić

Intervju - Tomica Milosavljević, ministar zdravlja

Traženje bubrega

Jasmina Lazić

Iz ličnog ugla – Pitanje "klimavog" ustava

Srpska Peta republika

Dr Neven Cvetićanin, naučni saradnik Instituta društvenih nauka u Beogradu

Pet godina od albanskog nasilja na Kosovu

Etničko čistilište

Jovana Gligorijević

Kopaonik, kriza i MMF

Sačuvati živce i poverenje

Dimitrije Boarov

Kultura sećanja – NATO bombardovanje Srbije (1999-2009) VII

Zašto smo se posvađali oko bombardovanja

Jelena Drakulić-Petrović, direktorka kompanije Ringier Srbija

Tradicija na tržištu

Vera Didanović

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu