Vreme uspeha

Bizins

Spoljni dug Srbije 30. juna iznosio je 18,647 milijardi evra i pošto je njegovo učešće u BDP-u iznosilo 62,2 odsto naša zemlja se nalazi u kategoriji srednje zaduženih

Kadrovi: Kostin Bork novi generalni direktor Lafargea

Bizins 1
Kostin Bork

Lafarge BFC (Beočinska fabrika cementa) dobila je novog generalnog direktora – Kostina Borka, koji je na tu funkciju došao sa pozicije direktora za strategiju i razvoj ove multinacionalke za Centralnu i Istočnu Evropu.

Bork je rođen u Bukureštu gde je i završio Politehnički univerzitet i master iz ekonomije, dok je doktorat iz ekonomije stekao na američkom univerzitetu Viskonsin Medison. U Lafargeu je bio projekt-menadžer (SAD), generalni direktor (Rumunija) i direktor za strategiju (Pariz). Novi glavni menadžer kompanije u Beočinu ističe da je ona, prva u Srbiji, brendirala svoj proizvod. Bork takođe ističe odlično partnerstvo sa lokalnom zajednicom, "sa kojom zajedno radimo na tome da Beočin zauzme mesto među razvijenim opštinama u Srbiji". Njegov prethodnik Kamil Befa imenovan je za generalnog direktora Chongquing Cement Poslovne jedinice u Kini.

Poslovanje: Dobit i investicije

Korporacija Tigar je u prvih šest meseci 2008. ostvarila ukupan prihod od 2,64 milijarde dinara i dobit od 640 miliona dinara. Pored ovih rezultata, taj period karakteriše visok nivo investicija u nove industrijske pogone, razvoj tržišta, prodajne mreže, logistike, pozicioniranje brenda, razvoj IT sektora i segmenta uslužnih delatnosti. Uprava pirotske kompanije donela je nekoliko odluka o poslovno-finansijskom jačanju fabrike Tigar Obuća. Povećan je osnivački kapital Tigra AD u ovoj fabrici u vrednosti 7,7 miliona evra i verifikovan je ugovor o nemačkom kreditu od sedam miliona evra. "Imamo novu fabriku obuće, sredstva da je savremeno opremimo, a kupovinom poznatih brendova osvajamo i novi segment svetskog tržišta", kaže predsednik korporacije Dragan Nikolić.

Promocije: Za bezbednu vožnju

Najmanje 300.000 građana Srbije informisalo se o značaju bezbedne vožnje i načinima za unapređenje opšte saobraćajne kulture kroz promotivne akcije koje je tokom avgusta sprovela kompanija DHL International Beograd d.o.o. U saradnji sa šest vodećih medijskih kuća, DHL je podelio više od 100.000 tematskih nalepnica za automobile i edukativnih letaka, a uz sopstvene pošiljke dostavio je još oko 20.000 letaka. "Cilj akcije je da se u naredne tri godine broj stradalih na putevima u Srbiji značajno smanji, a naša želja je da se taj tragični bilans prepolovi", rekao je Darko Babić, generalni direktor DHL-a.

Noviteti: Novi oblik Hemomycina

Bizins 2
STABILAN: Za intravensku primenu

Lekarima i pacijentima odnedavno je dostupan novi oblik Hemomycina, izuzetno efikasnog leka kod infekcija mekih tkiva, gornjih i donjih respiratornih organa, a koji je nezamenljiv u terapiji sve češće pneumonije izazvane atipičnim uzročnicima. Hemomycin se do sada koristio u obliku kapsula, film tableta i sirupa, a novost istraživačkih timova Hemofarma je liofilizirani oblik za intravensku primenu, koji obezbeđuje visok stepen stabilnosti leka. Novi oblik Hemomycina je posebno važan za ležeće pacijente koji terapiju primaju kroz infuziju.

Partnerstva: Novi kontakt centar

Sa partnerom Algotechom, Telenor je implementirao novi kontakt-centar koji mu je omogućio da uvede efikasniju podršku za klijente. Govorni automat obezbeđuje informacije kao što su: trenutno stanje na računu, iznos mesečnog računa, opis pojedinih servisa, informacije o romingu i procedure za zakasnele uplate. Usluga Interactive voice response (IVR) omogućava korisnicima da naruče listing za određeni mesec, aktiviraju različite tarifne dodatke, govornu poštu, automatski podese aparat za korišćenje GPRS i MMS usluga i da razgovaraju sa operaterom centra.

Konferencije: Susreti sa investitorima

Pod geslom "Novi duh, novi početak", 2. oktobra u Nišu održaće se poslovna konferencija "Niški investicioni forum ‘08". Grad Niš i opštine Nišavskog, Topličkog i Pirotskog okruga predstaviće 20 kompanija i infrastrukturne projekte namenjene jačanju privrede. Kroz direktne sastanke predstavnici NIF-a tražiće strane investitore za ulaganja u sektore i poslove koje predlažu lokalni menadžeri. NIF organizuju Centar za razvoj građanskog društva Protecta i Regionalna privredna komora Niš, zahvaljujući donaciji DIN Fabrike duvana Niš u sastavu Philip Morris International. "Sa idejom da se izreka ‘Što južnije, to tužnije’ zameni motom ‘Što južnije to aktivnije’, Vlada Srbije podržava ovaj projekat", istakao je vicepremijer Božidar Đelić.

Banke: Nova banka

Piše: Srđan Brajović, predsednik Izvršnog odbora NLB LHB banke

NLB Grupa, najveća slovenačka međunarodna finansijska organizacija, već šestu godinu uspešno posluje na srpskom tržištu. Primenjujući iskustvo i način rada koji koristi na tržištima Evropske unije, Zajednice nezavisnih država kao i na prostoru Jugoistočne Evrope, NLB Grupa razvija poslovanje i širi paletu svojih usluga, kreirajući celovit portfolio usluga kako za fizička tako i za pravna lica.

Dokaz uspešnog poslovanja su i poslednje ocene boniteta koje je NLB dobila od Međunarodne bonitetne agencije Moody’s. Dugoročna kreditna ocena banke je Aa3, kratkoročna kreditna ocena je Prime-1, ocena finansijske moći banke je C.

NLB Grupa posluje u 140 država i u okviru nje posluje 13 banaka, devet lizing preduzeća, 12 preduzeća za finansiranje međunarodne trgovine (faktoring, forfeting, izvozno finansiranje), pet društava za osiguranje i društava za upravljanje imovinom kao i 17 društava iz drugih finansijskih područja na kojima vam je, bilo da ste pojedinac ili korporacija, potreban poverenja vredan partner.

U okviru NLB Grupe u Srbiji trenutno posluju dve banke: NLB Continental i NLB LHB, no, kako je to najavljeno, tokom ove godine biće okončan proces spajanja ovih banaka kako bi one, od početka naredne godine, poslovale kao jedinstvena banka. U prvoj fazi spajanja, u NLB LHB banku uveden je novi najsavremeniji informacioni sistem koji će, u velikoj meri, olakšati komunikaciju sa klijentima.

Tehnološko-informacione inovacije, kao važna karika u procesu spajanja banaka, ali i unapređenja palete usluga za sve klijente, od fizičkih lica do korporativnih klijenata, čine siguran temelj na kome će se početkom iduće godine pojaviti nova banka.

Poslovno geslo: Znati živeti

Piše: Sava Jojić, vlasnik Mačkovog podruma, Novi Sad

Još kao sasvim mlad imao sam viziju života i stvaralačkog pristupa radu koja je bila potpuni antipod tada vladajućim pravilima planske ekonomije. Stvaranje novih vrednosti u proizvodnom procesu – upravo ono čime se mi u Mačkovom podrumu bavimo –najviši je stepen korporativne kulture. Stvaranje po sebi, ta magično-alhemijska igra napora, neizvesnosti i radosti, ravna je životu. Moja poslovna filozofija je da sam uvek spreman za inovacije i lično učenje. U ovim godinama, kao manje mlad, vidim da bi mi sve što sam radio bilo lakše uz čašu vina iz Mačkovog podruma. Moja poruka hrabrom sloju poslovnih ljudi koji u Srbiji nastaje je: znati piti, znati živeti.

Extreme

KUPAC: Koncern Swisslion Takovo kupio je 70 odsto kompanije Eco organik life iz Surčina za, kako reče vlasnik Swissliona Rodoljub Drašković, nekoliko miliona evra.

INVESTITOR: Slovenačka Perutnina Ptuj, većinski vlasnik Topika u Bačkoj Topoli, uložiće ove godine 20 miliona evra, a sledeće još toliko u svoju fabriku pilećeg mesa u Srbiji da bi je podigao na evropski nivo.

ZONA: Evropska agencija za rekonstrukciju finansiraće sa četiri miliona evra izgradnju infrastrukture za industrijsku zonu Ečka–Zrenjanin, a radove će izvesti austrijska kompanija Alpina Bau GmbH.

ZVEZDICE: Jat Airways dobio je tri od mogućih pet zvezdica i tako ušao u kategoriju avio-kompanija u kojoj su KLM, Aeroflot, SAS, Air Canada, Adria, Croatia itd.


Anketa "Vremena": Ko su dobitnici a ko gubitnici u srpskoj tranziciji

Miloš Simeunović, gradonačelnik Niša: Građani Beograda najviše koriste šanse

DOBITNICI: Oni koji su se dobro snalazili u mutnim vremenima i znali da predvide kako će se kretati kapital u Srbiji. To su i građani Beograda koji najmanje osećaju negativne posledice i najviše koriste šanse koje donosi otvaranje zemlje prema svetu.

GUBITNICI: Stanovnici južne i istočne Srbije. Usled raspada velikih poslovnih sistema većina radnika ostala je bez posla deset godina pre penzije, pa sad teško mogu da nađu novi. U poslednjih osam godina velika je i centralizacija državnih ustanova, pa su zaposleni i u ovom sektoru ostali bez radnih mesta.Mirjana Stojanović, direktorka "Vanje", Beograd: Bez posla je bivša radnička klasa

DOBITNICI: Svi koji su način razmišljanja i poslovanja prilagodili novom vremenu.

GUBITNICI: Oni koji su nekada pripadali "radničkoj klasi", a nakon tranzicije ostali bez posla.


Bizins 3

Iz istog broja

Dafina Milanović, Miloševićeva bankarka

Smrt »srpske majke«

Dragoslav Grujić

Intervju – Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova

Političko nezadovoljstvo i kamenice

Aleksandar Ćirić

Stranački život i smrt

Radikalno raspadanje

Tamara SkrozzaAntrfilei: F. Švarm, Milan Milošević

Božidar Đelić, potpredsednik Vlade

Prazan džak ne stoji uspravno

Vera Didanović

Skupštinski život

Ratifikacije i druge sekiracije

Milan Milošević

Tržište stanova

Od gotovog veresija

Zoran Majdin

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu