Takmičenje u otmenom ispijanju vina

Bekrijska slava u Topoli 2

POLEGLI PO STOLU, NAČISTO VAN IGRE: Ispijanje vina u Topoli

foto: d. todorović

Bekrijska slava u Topoli

Desetka dobi Venac od paprika, Mlada šajkača Orden od rotkve. Pa uzeše da polivaju Šajkaču kiselom vodom, ne pomagalo, izneše ga o desno rame. Eliminisani Teški centar je još bio u ćošku, na kolenima, svi se upinjali, ali ne mogli da ga podignu

Već godinama se na Čisti ponedeljak, u narodu poznat kao Bekrijska slava, prvog dana Uskršnjeg posta, u restoranu "Jezero" kod Topole, održava takmičenje vinopija, pod geslom – Vino piti, a ne opiti se. U osnivačka akta Otmenog ispijanja vina ima i da "Kao dragoceni deo običajnog života i kulturnog nasleđa, svetkovina Čistog ponedeljka jeste, i treba da ostane, svedočanstvo širine, bodrosti, vedrine i duhovne moći našeg naroda"!

ZAKLINJEM SE: Dakle, restoran "Jezero", dužna sala za svadbe i ostalu radost, sve na svom mestu: muzika desno, tu Press sto, po sredini Časni sud, levo Viteški sto, napred, takoreći na podijumu, osam obeleženih stolova za takmičare, ispred, pošto ove godine navala, dodata još dva stola. Muzika, u sastavu – "Dalape" harmonika, saksofon vašarski žute boje, organa marke "Korg" i ćemane(violina) na struju. Sala uze da se puni, napred sede grupa koja na majice imala natpis "Srbska čast", uđoše i takmičari, uključi se muzika, Vežen prsluk preko grudi/ takva nam je Šumadija ljudi

Reč uze voditelj Pija, naglasi da ovo 16. svečanosti Čistog ponedeljka, predstavi takmičare, broj jedan, proseda glava Milan, dva, već biv’o pobednik Dejan, tri, u crnu košulju Branko, četiri, štraftast džemper Goran, pet, plava jakna Milorad, šest, krupan brka Mirko, sedam, dete Jovan, crna šajkača sa zlatnu kokardu, na crnoj majici đeneral Draža, slova, Živ je Draža umro nije, osam, u košulju Radovan, devet Jordan, deset, crna majica Milenko.

Viteški sto, za kojim raniji pobednici, izlomi slavski kolač, stiže meze, svi izabraše vino, "banatac" ili "roze". Sve se diže, zakletva: Zaklinjem se na ovom časnom skupu, i svom braćom po vinu… da ću se svim silama truditi da se božanska čarolija vinskog napitka i danas preobrati u radost i lepotu ljudskog druženja. Tako mi pomoglo vino koje popijem!

Muzika se javi sa himnom Obraše se vinogradi… krenu viteška borba, Dvojka, s obe ruke, nova raznobojna trenerka ispod koje se pokazivala ganc crvena majica, uze zateže stajling, Mlada šajkača zatraži d’obuče duksericu, Devetka je bila s koncentrisana na muziku, Časni sud uze kaže koliko bodova donosi koja disciplina, Krupna šestica, za koga lično gazda kafane Rade reče da bio teški centar KK "Borac" iz Čačka, prvi počisti meze, otrese flašu "rozea"… I Osmica obrija flašu, Sedmica je bila na startnom nameštanju šajkače, Dvojka uz’o zalizuje kosu uzbrdo…

Bi disciplina pogađanja zagonetki, Dva lončića, čet’ri poklopčića (oči), niko ne pogodi, Četvorka pogodi ‘lebac, Sedmica bi prvi na Puna škola đaka… Muzika udari Vino točim, a vino ne pijem… Osmica već digla ruke, strogo kontrolisano se smeje, i Dvojka se primače vinu, bi prvo merenje, odmakli Petica, Šestica i Osmica. Voditelj Pija objavi da se takmičenje održava po pravilima koje ustanovio čuveni etnolog Mile Nedeljković, muzika se nastavi sa Hej mostovi na Morači… diže se Teški centar, eksira za publiku, Osmica je već u svemu bila nekontrolisana.

Muzika pređe na Uzmi sve što ti život pruža… Osmica izvadi paru časti, Teški centar uđe u neku raspravu sa žirijem, Šajkača je primenjivala taktiku jedenja suvog ‘leba, Petica sve uze da se naslanja na Teškog centra, oko koga je obigravala Osmica, Dvojci glava stade preteže na levu stranu… Na red dođoše zdravice, Jedinica objavi da vidi samo lepo, Dvojka pozdravi gazdu Rada, pa reče, Dabogda broj’o novce, a nikad ovce, Trojka odbi, Šajkača uze čita sa ceduljice, oduzeše, diže se i Osmica: U ime naroda i otadžbine, živeli!

Krenu, Idem putem, putem, šubara me kvari, kvari… Jedinica je sve odobravala, Dvojka je već previše zanosila u levu stranu, Petici je sve bilo smešno, Desetka koncentrisana na piće, Sedmica se izbori sa prvom flašom, Osmica se obadala na sve strane, Devetka je bila nekako blažena. Bi Tera kola Mitar rabadžija, diže se Četvorka, pa kad uže da se presamićuje i vaspostavlja, Teški centar, kome je Petica sve padala u zagrljaj, širio je ruke, Šajkača je stolu Srbske časti, kojim predsedavo jedan sa istetoviran štit iza desnog uveta, pantomimom poručivo da kreće u finiš.

Bekrijska slava u Topoli 3

NA GLAVU: Pola posade krenu u toalet poradi sebe, Jedinica se omače i pade pravo na glavu. Digoše ga krvavog, pružiše prvu i ostale pomoći. Vašarski žut saksofon uze duva Moji su drugovi veseli momci… cela sala dade aplauz za Jedinicu, žiri zatraži još jedan aplauz za Jedinicu, zamoli publiku za zauzme svoja mesta. Milisava iz Požege pre’staviše kao publicistu i književnika, uze Milisav da besedi svoju besedu: Pije se posle masnih jela, pije se i kad se posti…

Usred Milisav nastup iskorači napred Teški centar, međunožje, sve do gazišta, mu beše mokro, diže se Osmica izvede svoje zujanje, pade u muziku, tačno na bas, koji bio uza zid, na rezervnom položaju. Nekako vratiše Osmicu u stolicu, Četvorka dograbi šajkaču, stade pokazuje umeće vešanja o grede, i Teški centar opazi grede, sa Četvorkom eksira preko ruke.

Krenu pevanje pesama, Jedinica bi ubedljiva sa numeru Jer sve što se srećom zove, za mene je izgubljeno… Trojka odbi pevanje, Štraftasti džemper pozdravi "široki aduotorijum", pa opiči, sala prihvati, Doći ću ti bez svirača, neće biti plača… i Petica odbi, Druže Tito, bjela lica/ kad ćeš doći do Užica, Teškog centra publika izvižda, Sedmica se otpeva uz pomoć papirića, Devetka je bila baš sentimentalna, Desetka bi u temi, Krčma stara, krčmarica mlada

Mlada šajkača je sve vikala, Sad krećem, Dvojka, sa glavom van ose, žvakala je na prazno, Živ je Draža umro nije eksira čašu, Osmici odavno glava pala preko stola, i Petici glava sve više pada napred. Objaviše da sledi govorenje brzalice, "Pop popurac, okačio ranac o klinac. Neka nama popurca, neka ranca o klinca". Dvojka ponovi, Popa okurac, Trojka bi bolja, Pop okurac okačio, Petica pokaza dalje, Osmici upisaše negativne poene "za zaspivanje za stolom".

Posada "Srbske časti" priđe bodri Šajkaču, Desetka uze da se diže i nadima, pita, Što njega niko ne slika, muzika usitni, Bio sam pijanac, nekada zbog nje… Dvojci glava nepovratno pade na naslon stolice, Devetka se nasloni na stolove, uze udara Peticu, kome pala glava na sto, nudi mu "dobru travu" da se oporavi, Teški centar jopet stade da se diže. Nastupi hodanje po crti, Dvojka iskorača uz pomoć konobara koji ga upravi, podigoše Osmicu, ne znao očem se radi, odložiše ga na stolicu, Devetka ko leptirić, prosto izleprša po liniji.

Nastaviše sa otmenim ispijanjem, nekolicina polegla po stolu, načisto van igre, Četvorka zavratila glavu preko glave, Teški centar uze da se penje na stolicu, Sedmici se i šajkača podvrnula, Dvojka je stabilizovala glavu na levoj strani naslona stolice, žiri uze broji i sabira, ko kolko popio, koliko bodova zaradio. Objaviše da najmanje popila Devetka, koja svima dade kis, da otmeno ispijanje, u tišini, nastavljaju najbolji, Četvorka, Šestica, Sedmica i Desetka. Svima okačiše plave trake Viteza.

Teški centar uđe u tešku raspravu sa Časni sud, sve im po spisku, objaviše da eliminisan, zbog vređanja. Iskorači mokrog međunožja Teški centar, priđe žiri stolu, poteže flašu na zasedajući sto, krenu i na gazdu Rada, nekako ga savladaše, zavrnuše ruke, upraviše ka dnu sale. Van igre Dvojka uze da se umiva na suvo, glava mu oped pade natrag, Deset se samo nadimo, sve eksiro, viko, Idemooo, Šajkača je mrdala tek desnim okom, Četvorka se umotavala i izmotavala iz onu plavu Vitez traku, bi završno merenje, Četvorka popila 3,3 litra, Sedmica 3,7, Desetka 3,8.

Sabraše bodove, Četvorka treće mesto, Sedmica i Desetka dele pobedu. Desetka dobi pobedničku lentu, jerbo popio više vina, Venac od paprika, Šajkača Orden od rotkve, obojici po karton vina i po 50 evra. Desetka nastavi sa nadimanjem, Četvorka je u stolici, iako sve završeno, direkt iz flaša, naginjala vino i kiselu, Šajkaču kolege "Srbska čast" uzeše polivaju kiselom vodom. Ne pomagalo, uprti ga onaj Srbska čast sa istetoviran štit iza desnog uveta, i o desno rame iznese sa bojišta. Bi razlaz, muzika usitnila, u dna sale nekolicina je dizala Teškog centra, koji bio na kolenima. Šajkaču izneli napolje, ne se oporavlja, konstatovaše da to zbog ‘ladan vazduh.

Iz istog broja

Život na Kosovu – Političke krize i masovne migracije

Nagoveštaji kosovskog proleća

Bashkim Hisari

Aranžman Srbije sa MMF-om

Velika obaveza

Dimitrije Boarov

Intervju – Miodrag Zec, redovni profesor Filozofskog fakulteta

Ne sme biti plana B za državu

Razgovarao: Radmilo Marković

Intervju – Nebojša Nešovanović, predsednik Odbora za nekretnine i izgradnju Saveta stranih investitora

Što pre do pravične konverzije

Radmilo Marković

Intervju – Dr Davor Džalto, predsednik Instituta za studije kulture i hrišćanstva

Levičarske ideje postavljene su u Novom zavetu

Jelena Jorgačević

Medijska slika Srbije

Cenzura ili diktatura

Tamara Skrozza

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu