O Beogradskoj berzi

Banke poskupele

I malobrojni inostrani investitori su se već uveliko navikli na naše specifičnosti u kojima solidno mesto zauzima velik broj povezanih neradnih dana. Sedmicu sa svega tri trgovačka dana obeležile su bankarske akcije koje su ponovo činile velik udeo ukupnog trgovanja.

Investitori su okrepili pomalo zamrlo tržište uoči uskršnjih praznika tako da su oba berzanska indeksa zabeležila povećanje vrednosti. Istina, procenti rasta se nisu mogli meriti okruglim ciframa, ali je i takav oporavak bio više nego ohrabrujući.

Najprijatnije iznenađenje predstavljala je beogradska Agrobanka, čiji su akcionari prvomajske praznike dočekali sa cenom od 19.000 dinara za jednu akciju. Nedeljni rast od preko 13 odsto posledica je povećanog interesovanja investitora za ovu banku kojoj tek predstoji konverzija ranije otpisanog duga u državne akcije. U slučaju da "razvodnjavanje kapitala" banke ne bude preveliko, ovo neće biti kraj prijatnim vestima za njene akcionare. I Jubmes banka je privukla pažnju investitora dostigavši ponovo istorijski maksimum od 228.000 dinara za jednu akciju a da pri tom i dalje ima komparativno najpovoljniji racio tržišna/knjigovodstvena vrednost. U nedelji u kojoj je i zvanično objavljena dokapitalizacija Univerzal banke od strane holandskog fonda East Europe, zabeležen je njen rast od 7,4 odsto. Jedino je najveća banka na tržištu – niška AIK banka, zabeležila smanjenje vrednosti ali samo kao posledicu prebacivanja velikog paketa akcija na kraju poslednjeg trgovačkog dana.

Vršački Hemofarm se pridružio grupi akcija koje su iznedrile rast oba indeksa. Sva tri dana, lider domaćeg berzanskog tržišta porastao je za više od jednog procenta čime se ozbiljno približio najvišoj dosad postignutoj vrednosti. Činjenica da je rast Hemofarma uvek povlačio sa sobom i rast celog tržišta ne bi smela da iznenadi investitore, u poslednje vreme pomalo umorne od čestih kolebanja.

Iz istog broja

Iz ugla ekonomije

Putuj Evropo

Dimitrije Boarov

Haški uslov

Ozbiljna kriza Koštuničine vlade

Milan Milošević

Koncesije

Zlato, minerali i ostalo

Darinka Mihajlović

Intervju – Dr Ivana Dulić Marković, ministarka poljoprivrede

Nedostaje samo najezda skakavaca

Zoran Majdin

Portret savremenika – Jovanka Broz

Tajna sa Dedinja

Vera Didanović i Dokumentacioni centar "Vreme"

Nastavak rata za frekvencije

Ćutali ste, gledajte!

Tamara Skrozza

Intervju – Milan Maravić, direktor ZenithOptimedia u SCG

Vreme za inteligentno oglašavanje

Bojan Pantić

Profil – Extreme, Beograd

Zlatni partner Microsofta

Marija Vidić

Poslovni sistemi - Galeb group

Globalizacija iz Srbije

Zoja Jovanov

Autsorsing – šansa za male zemlje

Usluga za tri milijarde dolara

B. Pantić

Vreme uspeha

Biznis

Srpska imovina na Kosovu

Nosioci stanja

Olivera Stojanović

Ubistvo Vojislava Jekića

Dva metka za svedoka

Jovan Dulović

Zanemareni sugrađani

Dug put do ljudi

Momir Turudić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu