Srbija i Hag

Akcioni blam

Mogu li stranci pomoći Srbiji da ne uhapsi Ratka Mladića

Akcioni blam 1

Nakon što su probijeni svi rokovi da se odbegli general Ratko Mladić pronađe i izruči kako bi se zadovoljili zahtevi Evropske unije u vezi sa saradnjom sa Haškim tribunalom, u opticaju je naizgled novi pristup: primeniće se takozvani "hrvatski model" koji uključuje donošenje Akcionog plana i uključivanje agenata stranih obaveštajnih službi u potragu za Mladićem. Kako bi taj plan trebalo da izgleda i da li će strani špijuni pomagati domaćim u prevrtanju neba i zemlje po Srbiji, znaće se možda u četvrtak 29. juna, nakon sastanka premijera Vojislava Koštunice sa čelnicima domaćih službi, ali već sada se gomilaju sumnje da je reč o još jednoj kupovini vremena u nadi da će se problem nekako sam od sebe rešiti.

Ideju je prošle nedelje lansirala stranka G17 plus, posredstvom novoizabrane potpredsednice Vlade Ivane Dulić-Marković. Ona je u subotu 24. juna izjavila da se "ozbiljno razmišlja" o stvaranju akcionog plana za saradnju sa Haškim tribunalom, odnosno za isporučenje Ratka Mladića: "Još uvek je to u formi ideje i sada je potrebno da svako doprinese konkretno nekoj aktivnosti koja bi bila u nekoj traci mera koje treba da se preduzmu kako bi se uspostavila neka odgovornost za nešto što treba uraditi i mi smatramo da je to jako dobra ideja i verovatno će premijer Koštunica da koristi tu hrvatska iskustva."

Akcioni blam 2
Uvećana

Dan kasnije, šef stranke i ministar finansija Mlađan Dinkić rekao je da "premijer Koštunica ima nameru da ide sredinom jula u Brisel, dobio je poziv i do tada ćemo napraviti akcioni plan za saradnju sa Haškim tribunalom. Nešto slično hrvatskom modelu, kako su oni rešili problem Ante Gotovine." Dinkić je, sem toga, pomenuo i ponudu Vlade da se u potragu uključe strane službe. "Pokušaćemo da zajedno sa EU-om i SAD rešimo taj problem. Mi sami teško to možemo da uradimo", rekao je on. Ove izjave, a naročito pominjanje stranih službi, smesta su pokrenule lavinu spekulacija, pojačanu činjenicom da su ministri pravde i odbrane Zoran Stojković i Zoran Stanković, koji bi po prirodi stvari morali da budu upućeni u ovu stvar, hladno izjavili da su za akcioni plan saznali iz medija i da im više ništa o tome nije poznato. Ni Rade Bulatović, šef Bezbednosno-informativne agencije koji je prošle nedelje podneo izveštaj o aktivnostima svoje službe, između ostalog i u vezi sa Mladićem, skupštinskom Odboru za bezbednost, nije nijednom rečju pominjao ni akcioni plan, ni saradnju sa strancima.

HRVATSKI MODEL: Iako se problem sa Ratkom Mladićem u ovdašnjoj javnosti često povezuje sa problemom koji je Hrvatska svojevremeno imala sa generalom Antom Gotovinom, potpuna priča o tome kako je Gotovina nađen nikada nije saopštena javnosti, a i danas je predmet svakojakih nagađanja i teorija zavere. Ono što je sasvim sigurno je sledeće: hrvatska vlada je u aprilu prošle godine, nakon što je njena kandidatura za članstvo u EU-u dovedena u pitanje, donela akcioni plan kako bi se taj problem rešio. Sadržaj tog plana, međutim, nikada nije obelodanjen u interesu potrage, izuzev činjenice da se sastojao od osam tačaka; pretpostavlja se da su ključne odredbe bile ovlašćenja nadležnim službama da razbiju gusto isprepletenu mrežu Gotovininih pristalica i sponzora u hrvatskim državnim, crkvenim i poslovnim krugovima. Druga ključna stvar bilo je formiranje posebnog istražnog tima koji je osim hrvatskih operativaca uključio i još uvek nepoznat broj istražitelja iz Haga i pojedinih stranih službi, poglavito britanske. Zna se, takođe, da su Britanci obezbedili sofisticirane prislušne uređaje za presretanje komunikacija Gotovininih jataka. Jedan od prvih opipljivih uspeha bilo je otkrivanje i hapšenje tajkuna Hrvoja Petraća, jednog od glavnih generalovih sponzora, krajem avgusta prošle godine u Grčkoj. Ubrzo je presretnut i telefonski razgovor Gotovine sa suprugom Dunjom, na osnovu koga je utvrđeno da se on skriva na Kanarskim ostrvima. Gotovinu je u decembru prošle godine konačno uhapsila španska policija, nakon čega je poslednja prepreka na hrvatskom putu ka Evropi otklonjena.

Postoje i neke druge verzije ove priče, prema kojima je hrvatska vlada tajno prebacila Gotovinu u Španiju kako bi izbegla da hapšenje u Hrvatskoj izazove revolt nacionalista, ali ovo već spada u teorije zavere. Zanimljivo je, međutim, da je kao kolateralna šteta hrvatskog akcionog plana slučajno dolijao Milan Lukić, optužen za ratne zločine u Višegradu, koji je sa nekim Gotovininim prijateljima petljao sa drogom u Južnoj Americi.

Koliko bi primena hrvatskog modela mogla da pomogne Srbiji da nađe Mladića teško je reći, pre svega zbog vela tajne kojim je taj model još uvek obavijen, ali i zbog toga što između dva generala postoje bitne razlike. Gotovina je avanturista koji, da nije bilo rata, ne bi dogurao dalje od narednika u Legiji stranaca i mafijaša srednjeg kalibra; Mladić je profesionalni oficir koji je ceo život proveo u vojsci i nikada se nije mešao sa "običnim" zločincima. Druga bitna razlika jeste to što su ovdašnje službe bezbednosti, odnosno neki njihovi elementi, godinama aktivno štitile Mladića, sa znanem državnog vrha i bez njega. Hrvatska je, međutim, već prvih godina nakon Tuđmanove smrti zavela red u svojim tajnim službama, kadrovski ih pročistila i potčinila vladi i predsedniku, dok kod nas te službe još uvek uglavnom odgovaraju same sebi.

CIA I BIA: Uplitanje stranih službi, kao najosetljiviji deo ove priče, već je pokrenulo rasprave o nacionalnom ponosu i podsećanja na 1914, kada je Srbija radije ušla u rat nego dozvolila austrijskim bezbednjacima da njuškaju po njenoj teritoriji. Manje je poznato da je jedna grupa američkih operativaca već boravila u Beogradu 2003. godine, na poziv vlade Zorana Živkovića. Amerikanci su u Srbiji imali status posmatrača kako bi pratili napore naših agenata na pronalaženju Mladića. Ta se stvar loše završila: srpski domaćini su američke kolege mesecima vodali po lovištima i kafanama, sve kao tražeći generala, sve dok neko u Lengliju nije shvatio da ih vuku za nos i vratio agente kući. Od tada, saradnja između domaćih i stranih službi po pitanju Mladića svela se na rutinsku razmenu uglavnom nepouzdanih i neproverljivih informacija o Mladićevom boravištu.

Sada bi ta saradnja trebalo da se podigne na mnogo viši nivo, ali izgleda da je problem u tome što ovdašnje vlasti nemaju jasnu predstavu kako to da urade. Izgleda da je Vlada izbacila ovu ideju u javnost pre nego što ju je osmislila, što u ovako osetljivim pitanjima može samo da šteti. Običaj da se o modalitetima saradnje najpre diskretno porazgovara sa predstavnicima zemalja od kojih se pomoć očekuje očigledno nije ispoštovan: odgovarajući na izjave nekih ovdašnjih zvaničnika da će nemačka služba BND pomagati u lovu na Mladića, ambasador ove zemlje u Beogradu Andreas Cobel dao je zvaničnu izjavu da "nikakva ponuda od strane srpskih vlasti nije stigla u Berlin".

Sem toga, izjava predsedničkog savetnika Jovana Simića za B92 s kraja prošle nedelje pobudila je dodatne sumnje u zapadnim diplomatskim krugovima. "Logistika koju mogu da nam pruže strane službe, ili međunarodna zajednica, veoma je bitna u lociranju", rekao je Simić. "To će biti i posredan način da pokažemo da ne možemo da dođemo do Mladića, ali da činimo sve, što bi nam predstavljalo nešto kao aboliciju u odnosu na taj problem." Komentarišući ove reči, jedan zapadni diplomata je u razgovoru za "Vreme" rekao da njegova zemlja ozbiljno razmišlja da li da se uopšte petlja u ovu priču. "Ako oni od nas pre svega očekuju alibi za neispunjavanje svojih obaveza, onda mi u tome nemamo nameru da učestvujemo." Ipak, i on kaže da nikakav predlog, zvaničan ili nezvaničan, nije upućen od strane vlasti.

Skeptičan je čak i Rasim Ljajić, koji će verovatno nastaviti da koordinira saradnju sa Tribunalom i posle izlaska Crne Gore iz zajednice sa Srbijom. "Naše službe treba što više da rade svoj posao, a u medijima treba što manje govoriti o tome", rekao je Ljajić. "Iluzorno je misliti da će stranci umesto nas da ga hapse. To je naša odgovornost i naš teret." Još kada bi neko hteo da ga preuzme.

Komentari: 1

Iz istog broja

Zoran Đinđić, etika i odgovornost

U tunelu, usred mraka…

Zoran Karajlović

Intervju – Veroslav Janković

Biodizel iz Šida

Ž. Pantić

Energetska budućnost Balkana – jednačina sa mnogo nepoznanica

Nuklearni rat ili pakt

Sijka Pištolova

Mešetarenje sa pšenicom

Dva dinara druže

Zoran Majdin

Intervju – Svetlana Vukajlović, direktorka Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje

Sindrom “trulog paradajza”

Branka Kaljević

Veterani posle rata

Život koji čeka da počne

Jelena Grujić

Šta Bagzi zna

Pun kofer trgovačkog putnika

Miloš Vasić

Biznis i golf – akcija stranih kompanija u Srbiji

Sportski duh korporativne kulture

Stevan Kostić

O Beogradskoj berzi

Apatija traje

Nenad Gujaničić, nenad.gujanicic@ac-broker.co.yu

Rekordi – Komercijalna banka, Beograd

Na štednji pola milijarde evra

Brendovi i novinari – Prva međunarodna konferencija "Kako graditi novi identitet i imidž države Srbije"

Konsenzus o boljoj zemlji

Investicije – Sportski centar "11. april", Novi Beograd

Srpski Menhetn nema bazen

Tržište informacija – Agencija Executive Group

Servis vodećih kompanija

Bojan Pantić

Vreme uspeha

Biznis

Tranziciona pravda

Izazovi i predrasude

Ključni koncepti u operativnim oblastima tranzicione pravde

Suočavanje i razumevanje

Tranziciona pravda

Tranziciona pravda i razvoj

Lens Klark

Tranziciona pravda - regionalne inicijative i saradnja

Nasleđe prošlosti

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu