“Vreme” istražuje: Slučaj Ivana Meze

A od Vlade Srbije – Audi A8 za kriminalca 2

KRIMINALNI DOSIJE, NASILNIŠTVO NAD ŽENAMA I DOBRE VEZE: Ivan Meza;...

foto: youtube printskrin

A od Vlade Srbije – Audi A8 za kriminalca

Ivan Meza, za neke i Mitić (na slici), osuđenik je i nasilnik. Ipak, to mu nije bila prepreka da vozi automobil Vlade Srbije, i za svoje navodno humanitarne poslove koristi prostorije Grada Beograda. Nedavno je ponovo završio iza rešetaka, zbog sumnje da je pretukao visoku državnu funkcionerku koja mu je bila vanbračna supruga. U kakve je sve sumnjive poslove uključen ovaj čovek, koji ima čak i sumnjiv identitet

Ko je Ivan Meza, koji se po potrebi, čak i u zvaničnoj dokumentaciji, nekad preziva i Mitić? Ovaj Nišlija, kao višestruki povratnik, na robiji je u nekoliko navrata proveo oko deset godina. Sudilo mu se kao posredniku u prostituciji, nasilniku, falsifikatoru i zbog nošenja oružja. Bio je poznat po životu na visokoj nozi, ali su mu prihodi ostali nepoznati.

A od Vlade Srbije – Audi A8 za kriminalca 3
foto: youtube printskrin

Meza je osnivao nevladine organizacije, predstavljao se kao borac za prava izbeglica i osuđenika. Sa jednim svojim udruženjem, a pre nekoliko godina, izašao je i na izbore kao deo desničarskog opozicionog krila.

Postao je medijska zvezda – lice sa TV ekrana i naslovnih strana. Između dva odlaska u zatvor država Srbija mu je dala da vozi audi A8, a Grad Beograd omogućio da koristi njihove prostorije u centru grada kako bi se bavio humanitarnim radom. Možda zlonamerni, ali tračevi pronose priču da se na tim mestima zapravo odvijala i prostitucija. Uglavnom, Ivan Meza, nekada Mitić, u toku kovid pandemije napadao je zatvorski sistem i širio lažne vesti o situaciji u srpskim zatvorima, pokušavajući da izazove pobune među osuđenicima.

Redovno se pojavljivao u društvu estradnih umetnika, što je isticao i na društvenim mrežama. Usput je – kako je sam rekao policiji – otvorio i kafanu, zbog koje mu je, opet prema njegovim izjavama, sud odlagao ponovni odlazak u zatvor. Postao je i redovan posetilac tribina protiv nasilja nad ženama gde je upoznavao žene koje je kasnije prebijao i proganjao. Neke od njih su i državne funkcionerke. Ovaj “heroj” našeg doba trenutno je u pritvoru, upravo zbog nasilja nad ženama, odakle ga čeka odlazak na robiju zbog nedozvoljenog nošenja oružja.

NASILNIK NAD ŽENAMA I OSUĐENIK U DRŽAVNOJ MILOSTI

Krajem 2021. godine, na jednoj od beogradskih tribina posvećenih borbi protiv nasilja nad ženama, Ivan Meza upoznao je svoju buduću žrtvu. Reč je o visokoj državnoj funkcionerki, čije ime nećemo objavljivati s obzirom na to da je reč o žrtvi nasilja. Predstavio se kao humanitarac i ubrzo je sa funkcionerkom započeo vanbračnu zajednicu.

Uvidom u dokumentaciju povezanu sa postupkom, “Vreme” saznaje da se Meza svojoj partnerki predstavio kao Mitić. Već polovinom 2022. godine Meza je, prema policijskoj evidenciji, započeo fizičko i psihičko zlostavljanje partnerke. Prebijao ju je, pretio joj pištoljem i nožem, proganjao je… Prema informacijama iz istrage, žrtvi je pretio i da će angažovati svoje prijatelje huligane sa fudbalskih stadiona da je siluju. Kada je zlostavljana žena smogla snage da ga prijavi, brzom reakcijom policije i Prvog osnovnog tužilaštva završio je u pritvoru. Taj postupak trenutno je u toku.

Po izlasku iz pritvora Meza bi mogao da očekuje tek promenu ćelije. Odnosno, čeka ga odlazak na robiju dugu oko tri i po godine, zbog nedozvoljenog nošenja pištolja. Za to delo, koje je počinio 2015. godine, Viši sud u Beogradu pravosnažno ga je osudio. Međutim, kaznu je uspeo da odloži do februara 2023. godine, zbog, kako je za “Vreme” rekao njegov pravni zastupnik, “završetka poslovnih obaveza”. Meza je takođe policiji rekao da je suvlasnik jedne kafane na Voždovcu i da su mu sudije izašle u susret da ne ide u zatvor “dok kafana ne stane na noge”. Iako se Meza predstavio kao suvlasnik te kafane, prema podacima iz poslovnih registratora on trenutno nije upisan ni kao vlasnik, ni kao suvlasnik nekog ugostiteljskog objekta.

Prethodnih godina Meza je više puta prijavljivan i osuđivan zbog nasilničkog ponašanja i nedozvoljenog nošenja i prometa oružja, poput pištolja i bombi. Policiji je prijavljivan i zbog proganjanja jedne devojke. Međutim, taj slučaj se izgleda nije pomerio s mrtve tačke. Naime, kada je 2018. godine izašao s robije, Ivan, tada sa prezimenom Mitić, odlazi u Švajcarsku. Tamo je, kako je i sam govorio u jednoj emisiji na Jutjubu, promenio prezime u Meza i oženio se.

Prema njegovim rečima, ubrzo se razišao sa tamošnjom partnerkom i rešio da se vrati u Srbiju. Polovinom novembra 2021. godine jedna dvadesetogodišnja devojka prijavila je policiji da je Ivana Mezu upoznala u autobusu na relaciji Cirih–Beograd. Posle toga počeo je da je proganja i da preti njoj i njenom dečku govoreći da on zna gde stanuju. Meza se u policiji branio da je samo hteo da je čuva, te da je kraj u kojem ona živi obilazio kako bi je zaštitio od njenog dečka za kojeg, kako je rekao, ima informacije da je nasilnik.

A od Vlade Srbije – Audi A8 za kriminalca 4
…kola od Vlade,…Foto: Salinger Igor

IMOVINU ODUZETU KRIMINALCIMA DRŽAVA DODELJUJE DRUGIM KRIMINALCIMA

U skupom odelu, ćelave glave, nižeg rasta, ali nabildovanog tela, Ivan Meza, vlasnik debelog kriminalnog dosijea, donedavno se vozio po gradu u crnom audiju A8 čiji je vlasnik Vlada Srbije. Kako “Vreme” saznaje, to vozilo je, preko Uprave za zajedničke poslove republičkih organa, dodelila Direkcija za upravljanje oduzetom imovinom pri Ministarstvu pravde. Dakle, osuđivanom kriminalcu Ivanu Mezi dat je automobil neke druge osobe kojoj je oduzet upravo zbog bavljenja kriminalom i protivpravnim sticanjem imovine. Audi je Mezi dodeljen 2017. godine, kako je rekao policiji, prema istraživanju “Vremena”, kao zastupniku Udruženja izbeglih, prognanih i ugroženih lica. Baš u tom periodu, Meza je kao novi korisnik državnog vozila često bio iza rešetaka, a protiv njega su se vodili i krivični postupci.

Nejasno je da li je Vlada Srbije proveravala kome dodeljuje automobil, odnosno da li je oduzetu imovinu svesno dodelila kriminalcu ili je u pitanju nemar?

A od Vlade Srbije – Audi A8 za kriminalca 5
…prostorije od gradafoto: j. zorić

Inače, prostorije Udruženja izbeglih, prognanih i ugroženih lica nalaze se u centru Beograda, u Savskoj ulici broj 9, na trećem spratu. Mračni i prljavi hodnici vode do niza stanova, a na vratima jednog su istaknuti nazivi dva udruženja: jednog koje je registrovano za pomoć izbeglicama i drugog koje se bavi pravima osuđenika. Prostorije, u nizu, nose natpise na vratima ispisane markerom – “Izbeglice”. Ima i napuštenih i otključanih soba, a u njima je gomila posteljine i ćebadi, pobacanih po podu.

Na tim prostorijama, kako se uverila i reporterka “Vremena” na terenu, nema istaknutih brojeva stanova. Navodna Mezina udruženja koristila su četiri manja stana na tom spratu. Uvidom u katastarske podatke, na trećem spratu nekoliko stanova je u privatnom vlasništvu. Međutim, oni koje najverovatnije koriste udruženja čiji je zastupnik Ivan Meza evidentirani su kao javna svojina Grada Beograda.

Još od 2016. godine Udruženju izbeglih, prognanih i ugroženih lica račun je u blokadi. To ih nije sprečilo da se kao udruženje, tokom parlamentarnih izbora 2020. godine, priključe koaliciji Metla. Podsetimo, tu koaliciju je okupila Demokratska stranka Srbije, koja je sa još nekoliko drugih udruženja, uprkos bojkotu većeg dela opozicije, tada izašla na izbore.

Na istom mestu, odnosno u Savskoj 9, na trećem spratu Ivan Meza je u julu 2020. godine osnovao i nevladinu organizaciju, koja se vodi kao Udruženje za postpenalni prihvat i resocijalizaciju osuđenih lica “Novi početak”.

OSUĐENIK I MEDIJSKA ZVEZDA

Dok je živeo na relaciji Švajcarska–Srbija, Meza je osnovao Udruženje “Novi početak” i s tom organizacijom silovito napadao Ministarstvo pravde. Medijima je redovno slao saopštenja protiv zatvorskih uprava, ali je u više navrata pokušao i da organizuje proteste sa porodicama osuđenika, tražeći da zbog kovid pandemije svi budu prevremeno pušteni na slobodu, odnosno amnestirani. Uznemiravao je javnost i širio lažne vesti kako osuđenici u zatvoru ne dobijaju maske, niti lekove, odnosno kako im niko ne pomaže dok se korona širi. Uprava za izvršenje krivičnih sankcija često je demantovala njegove izjave i pokušavala da umiri javnost, ali su mediji neuporedivo više pažnje i vere poklanjali iskusnom robijašu.

Većina medija, bez ikakve provere, prenosila je svaku Mezinu reč, o njemu su snimane emisije i to na televizijama sa nacionalnim frekvencijama, predstavljen je kao humanitarac koji brine o osuđenicima kada niko drugi neće. Promovisani su i njegovi programi resocijalizacije osuđenika, a akciji se priključio i veliki broj privrednika kako bi onima koji su tek izašli iz ćelija ponudili posao i “nov početak”.

Deo medija je o njemu izveštavao kao o Ivanu Mezi, međutim on bi se nekada sam predstavio starim identitetom kao Ivan Mitić, da bi naposletku u medijima bio potpisivan i trećim imenom, kao Ivan Mitić Meza. Na pitanje novinara “Vremena” kako se njegov klijent zapravo preziva, advokat odgovara:

“Trenutno se preziva Meza. Svako ima pravo, ako nema pravnih prepreka, da menja identitet.”

Možda zakon dopušta, ali logika ne opravdava. Kako je moguće da neko promeni identitet i to usred sudskog postupka koji se vodi protiv njega zbog nedozvoljenog nošenja oružja.

Kako god, osim programa pomoći za resocijalizaciju Meza je osuđenicima i osuđenicama nudio i smeštaj. U jednoj od televizijskih emisija govorio je da mu one koji su upravo odslužili robiju šalju pojedini centri za socijalni rad, te da ih on smešta u stanove u centru grada s pogledom na Beograd na vodi.

I tu nije kraj. Ivan Meza je pred gledaocima govorio kako je svojim humanitarnim radom upravo on zaslužan za smanjenje stope kriminaliteta u Srbiji i da se sada građani osećaju sigurnije. Osim privrednika, Udruženju “Novi početak” novac su donirali i brojni advokati. Neki od njih, koji su želeli da ostanu anonimni, rekli su da su na taj način želeli da doprinesu boljim uslovima privremenih stanara u zatvorima.

Ivan Meza je govorio i da je u prostorijama Udruženja napravio salon lepote da bi osuđenice imale gde da rade. Isticao je da je za sve to dobro zaslužan samo on koji umesto države žrtvuje svoje vreme i novac. O zatvorskim danima govorio je kao o korisnom iskustvu i mestu gde je stekao prave prijatelje. Za brojne kriminalce imao je samo reči hvale, dok je na račun cele zatvorske uprave navodio brojne kritike i uvrede.

Ivan Meza, ranije Mitić, nije krio da je kriminalom i nasiljem počeo da se bavi još kao maloletnik u Nišu. Čak je priznao da je već sa 18 godina imao pedesetak krivičnih prijava koje su mu, kako tvrdi, tadašnje vlasti “otpisale” kada se prijavio na služenje vojnog roka. U Beograd se, kako kaže, preselio početkom 2000. godine, posle dobrovoljnog ratovanja na Kosovu. Narednih dvadesetak godina nastavio je da niže godine koje je provodio na robiji, u bekstvu ili na suđenjima zbog činjenja novih krivičnih dela.

Kada je reč o posredovanju u prostituciji, u javnosti je istakao da mu je sve to namontirala neka devojka, te da je on samo držao salone za erotsku masažu. I tako, i tada je bila kriva neka devojka, a ne on, sve do poslednjeg hapšenja pre mesec i nešto, kada se takođe branio da mu je prijavu za nasilje montirala, kako je naveo pred istražnim organima, “bolesno ljubomorna vanbračna supruga”.

Izgleda da Ivan Meza, ranije Mitić, osnivač Uduženja “Novi početak”, ipak najsigurnije hoda starim stazama.

Iz istog broja

Opozicija i vlast: Može li se podržati Vučić i kako

Dan odluke, opet

Nedim Sejdinović

Kosovska hronika

Vreme nagađanja i nagoveštaja

Slobodan Georgijev

Intervju: Viola fon Kramon

Nije bilo nikakvih ultimatuma

Sofija Popović

Ponude koje se ne odbijaju

Šta sve možeš kad si naprednjak i zašto

Radmilo Marković

Lični stav

Da li je pravda ipak samo spora

Dubravka Dmitrović

Rudno blago

Renta na zlatnu groznicu

Slobodan Bubnjević

Lični stav

U čijem je to interesu

Dragoslav Ljubičić

Portret savremenika: Nebojša Čović

Prekaljeni plejmejker

Željko Bodrožić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu