Slučaj Dijane Hrkalović

A od Đuke – odbrana 2

NEZGODAN SVEDOK: D. Hrkalović

foto: filip krainčanić / nova.rs

A od Đuke – odbrana

Možda je Dijana Hrkalović došla do tačke kada je odlučila da se odrekne ili Nebojše Stefanovića ili Aleksandra Vučića. Svakako je “upotrebljivo oružje”, a u kom dometu će i koga tačno “razarati”, javnost će saznati sigurno tokom kampanje, a pre izbora

Kao bomba je u ponedeljak odjeknula vest da je bivša državna sekretarka u Ministarstvu unutrašnjih poslova Dijana Hrkalović angažovala novog advokata, poznatog naprednjaka Vladimira Đukanovića, i to samo dva dana pred početak suđenja. Ako je suditi po dosadašnjim rezultatima advokata Đukanovića, njegov izbor je razumljiv, no kontekst je kompleksniji i za upućene ne tako iznenađujući.

Kada su dosadašnji branioci Dijane Hrkalović, Sead Spahović, Nenad Tasić i Ahmed Delimeđac, saznali da je angažovala Đukanovića, odlučili su da joj odmah otkažu punomoćje. Hrkalovićka, koja je u pritvoru povodom optužbi da je iskorišćavanjem svog položaja kočila istrage i procesuiranje kriminalaca, verovatno se vodila logikom da je za nju najbolje da angažuje advokata koji do sada već ima uspeha u “izvlačenju” optuženih iz pritvora, kao što je Predrag Koluvija u slučaju “Jovanjica”.

PAKET ARANŽMAN

Osim toga, bivša sekretarka u MUP-u nije običan pritvorenik već doktor psihologije, te verovatno odluke donosi i sa naučnog aspekta. Imala je vremena da od 24. decembra, od kada boravi u Okružnom zatvoru u Beogradu, razmotri sve detalje svog trenutnog položaja, te da dva dana pred dolazak u Specijalni sud promeni i advokata. Verovatno joj se učinilo da bi Đukanović, koji je i predsednik Odbora za pravosuđe Skupštine Srbije a i član Državnog veća tužilaca i Visokog saveta sudstva, za nju bio najbolje rešenje.

No, upitno je da li će do suđenja u Ustaničkoj i doći u sredu 2. marta (dan pre nego što je ovaj tekst napisan), ali već sada možemo reći da postoje dva ishoda. Jedan je svakako odlaganje kako bi se odbrana pripremila, a može da bude i iznenađenja, te da se ročište održi i da se na njemu sama Hrkalovićka izjašnjava.

Do sada smo imali male signale da se nešto dešava u krupnim slučajevima organizovanog kriminala, a sada već imamo “paket aranžman” u najavi. Ne treba zaboraviti da se sve dešava paralelno sa oslobađajućom presudom Miroslavu Miškoviću, adutu izborne kampanje Srpske napredne stranke 2012. godine, i puštanjem u kućni pritvor Darka Šarića.

Pitanje je sada šta je “paket aranžman” i da li je kompletan ili je dogovor napravljen samo u određenim segmentima. Ne može se zaboraviti činjenica da je Srbija pred izborima i da bi hapšenje neke “krupne zverke” iz redova vladajuće strukture moglo doneti dodatne poene Vučiću.

ANALIZA STANJA

A od Đuke – odbrana 3
foto: filip krainčanić / nova.rs

Do sada se bivša državna sekretarka u pritvoru ponašala kao odani Vučićev vojnik, to je u intervjuu za “Vreme” rekao i njen sada već bivši advokat Sead Spahović, koji je naveo da ona bezgranično veruje i Vučiću i ministru odbrane Nebojši Stefanoviću. Možda će “sudbina” Nebojše Stefanovića zavisiti od iskaza Dijane Hrkalović, za koju je rekao da je bila njegov, a ne Vučićev izbor u MUP-u. Možda je doktorka psihologije došla do tačke kada je odlučila da se jednog od njih dvojice odrekne. Svakako je “upotrebljivo oružje”, a u kom dometu će i koga tačno “razarati”, javnost će saznati sigurno tokom kampanje, a pre izbora.

I to ne iz novinskih izveštaja iz sudnice Specijalnog suda. Sve će nam biti saopšteno preko podkasta njenog novog advokata Đukanovića. Petkom specijal, preko Jutjub kanala tabloida “Objektiv”, kada će sa “probranim” gostom pričati o novim saznanjima, a svakodnevno, kad on to poželi, preko svog Jutjub kanala. Da objasni narodu, u nastavcima, kao nekada na radiju Fokus.

Videli smo da je spremio i novu scenografiju za svoju emisiju “Analiza stanja”. Očekujemo da će ubediti sud kako nema razloga da Hrkalovićka sedi u pritvoru kada može sa nanogicom kod kuće. Tako da može i sa njom da uradi ekskluzivni intervju, kao sa Predragom Koluvijom.

Dijana Hrkalović se do sada branila ćutanjem, a u sezoni proleće/leto možda progovori i kaže nešto više, ne samo o onome za šta je TOK tereti. Sa njom na optuženičkoj klupi naći će se bivši načelnik odeljenja za specijalne istražne metode Dejan Milenković i bivši načelnik Policijske uprave Novi Sad Milorad Šušnjić.

Hrkalovićka je optužena da je u više navrata uticala na bivšeg saradnika Dejana Milenkovića da ometa istrage i da mu je naložila da ne dostavlja na vreme tužilaštvu izveštaje o veštačenju telefona Veljka Belivuka, a u slučaju ubistva Vlastimira Miloševića. Tužilaštvo je tereti da je na taj način pomogla Velji Nevolji i njegovim saradnicima.

Takođe, terete je i da je Milenkoviću tražila da obriše deo prisluškivanog razgovora advokata Dragoslava Miše Ognjanovića, u kom on govori o njenim navodnim vezama sa kriminalcima.

Iz istog broja

Ruska invazija

Ukrajina u plamenu

Andrej Ivanji

Rat u Ukrajini: Vojna analiza

Susret sa brutalnom realnošću

Aleksandar Radić

Istočna kriza: Napad Rusije na Ukrajinu

Eksplozivni kraj jednog poretka

Milan Milošević

Svedočenja

Ukrajinska prozivka

Dr Ljudmila Popović

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu