Vesti

Obrazovna uloga Ministarstva odbrane: Još jedna knjiga u ediciji osuđenih ratnih zločinaca 2

Istina haškog optuženika na račun poreskih obveznika Srbije: Dragoljub Ojdanić

Foto: Vesna Anđić

Obrazovna uloga Ministarstva odbrane: Još jedna knjiga u ediciji osuđenih ratnih zločinaca

Nevladina Regionalna komisija za utvrđivanje činjenica o žrtvama ratnih zločina RECOM osudila je promociju knjige preminulog haškog osuđenika Dragoljuba Ojdanića u organizaciji Ministarstva odbrane Srbije kao "još jedan dokaz da vlast u Srbiji učestvuje u osporavanju sudskih činjenica, gradeći službeni narativ o ratu na temelju odbrane osuđenih ratnih komandanata“

Piše: M.N.
"Đeneral Dragoljub Ojdanić, jedan od "pobednika nad NATO-paktom" i kavaljer tridesetak odlikovanja koje je u "teškoj" (vojni termin) plehanoj varijanti izvešao na bluzu sa obe strane prsa junačkih, a iznad zlaćane ešarpe koja je beznadežno tonula pod pritiskom đeneralovog stomačića. Taj penzioner i haški optuženik – na privremenoj slobodi – zasenio je sve ostale učesnike oproštaja od Vrhovnog Komandanta. ‚Isti maršal Konjev na Staljinovoj sahrani marta 1953!’, zavapili su Golootočani; vojna lica bila su zbunjena tim Ojdanićevim ukazanjem, jer nije ličio ni na šta iz poznatih pravilnika o odevanju i odlikovanjima. Ostala penzionisana vojna lica koja su se ukazala uz odar Slobodana Miloševića barem su vodila računa o tim pravilnicima, pa im se ne može zameriti dobar ukus; može im se zameriti samo zloupotreba uniforme, a i to u blažem i jedva kažnjivom obliku.“ Ovako je Miloš Vaić u tekstu pod naslovom "Generali i atamani“ opisao general Dragoljuba Ojdanića na sahrani Slobodana Miloševića.

Prelazimo na današnje vreme. Ministarstvo odbrane je za 19. april bilo najavilo promociju knjige "Režiranje humanitarne katastrofe" na Kosovu, u kojoj general Ojdanić daje svoje viđenje rata 1999. Godine "ukazujući na nametnutu i neosnovanu krivicu Srbije i srpskog naroda", prenosi portal Radio Slobodna Evropa (RSE).

Nevladina Regionalna komisija za utvrđivanje činjenica o žrtvama ratnih zločina RECOM je na tviteru poručili da je promocija ove knjige u organizaciji Ministarstva odbrane "još jedan dokaz da vlast u Srbiji učestvuje u osporavanju sudskih činjenica, gradeći službeni narativ o ratu na temelju odbrane osuđenih ratnih komandanata“.

U društvu drugih ratnih zločinaca

Povodom promocije knjige Dragoljuba Ojdanića oglasila se i Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR), piše RSE, koja je ocenila da je ovo dokaz da Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije nastavljaju sa "praksom podrške osuđenim ratnim zločincima".

"Ova knjiga je nastala u izdanju Ministarstva odbrane u ediciji ‘Ratnik’, u okviru koje su u prethodnim godinama objavljene knjige drugih osuđenih ratnih zločinaca kao što su bivši načelnik Generalštaba Nebojša Pavković i Vladimir Lazarević", navodi se u saopštenju Inicijative, a "na taj način se vređaju porodice žrtava zločina i retraumatizuju svedoci i preživeli".
U saopštenju se dalje navodi da su "sve veći broj knjiga ratnih zločinaca koje su finansirane iz budžeta građana Srbije, kao i dokumentarnih serijala u kojima se uopšte ne pominju ili čak i negiraju ratni zločini policije i vojske u koprodukciji Ministarstva odbrane i Ministarstva unutrašnjih poslova sa RTS-om, samo deo strategije poricanja vlasti kojom se zločinci predstavljaju kao heroji, a žrtvama negira stradanje", prenosi RSE.

Načelnik Gneralštaba i ministar odbrane

Dragoljub Ojdanić bio je od 1998. do 2000. godine na funkciji načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije, a zatim tokom 2000. godine, ministar odbrane Savezne Republike Jugoslavije.

Haškom sudu se predao 2002. godine, a 2013. prihvatio je prvostepenu presudu od 15 godina zatvora zbog zločina počinjenih nad kosovskim Albancima 1999. godine.

U Srbiju se vratio 2013. Godine. Preminuo je u septembru 2020. na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu, piše RSE.

Ojdaniću je izrečena kazna zatvora zajedno sa bivšim potpredsednikom jugoslovenske vlade Nikolom Šainovićem, nekadašnjim načelnikom Generalštaba Nebojšom Pavkovićem, načelnikom policije Sretenom Lukićem i generalom Vladimirom Lazarevićem.

M.N./Radio Slobodna Evropa/Dokumentacioni centar "vremena“

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu