Novak Đoković i korona virus

Alternativna razmišljanja i stvarni gubici 2

U AVIONU S MASKOM: Novak Đoković na putu iz Australije

foto: darko bandić / ap photo

Alternativna razmišljanja i stvarni gubici

Nakon dve godine oštrih mera, Australijanci su gledali kako se Đoković hvali na Instagramu da je dobio medicinsko izuzeće i da dolazi… I kreće politička igra u kojoj teniser, makar i najbolji, nije imao nikakve šanse

“Mnogo sam se konsultovao, imao sam ljude iz Londona i drugih delova sveta, kako bih uspeo da prebrodim ovu situaciju najbolje moguće. Iako imam mnogo iskustva sa sportskim medijima, osećam se prijatno kada pričam sa svima vama, ali ova situacija iz Australije je eskalirala, nije bila povezana samo sa sportom, nego i drugim delovima života, pogotovo politike”, otvorio se Novak Đoković, (verovatno) najbolji teniser u istoriji tog sporta, novinarima 21. februara, pre nego što će započeti učešće na turniru u Dubaiju.

Alternativna razmišljanja i stvarni gubici 3
foto: ap

Otprilike je mesec i po dana prošlo nakon što ga je, pod budnim okom svetske javnosti, Australija deportovala sa svoje teritorije zbog toga što je australijski ministar odlučio da Đoković predstavlja pretnju po javno zdravlje Australije, i da “njegovo ponašanje može podstaći ili uticati na druge da oponašaju njegovo prethodno ponašanje i ne poštuju odgovarajuće zdravstvene mere nakon pozitivnog testa na virus korona, što samo po sebi može dovesti do prenošenja bolesti i ozbiljnog rizika po njihovo zdravlje i druge”.

Praktično je sve ispričano o Australijan open neslavnoj sagi prvog tenisera planete, uključujući i naknadne izjave (za BBC) da je on, Đoković, spreman da propusti i Rolan Garos i Vimbldon zbog toga što ne želi da se vakciniše.

Praktično sve, osim onog bitnog za srpsku javnost: detalja o Đokovićevom pozitivnom PCR testu iz decembra 2021, koji mu je omogućio da (nakratko) dobije medicinsko izuzeće, odnosno vizu za Australiju, uprkos tome što nije primio vakcine protiv korona virusa – detalja poput onog da je redni broj Đokovićevog prvog PCR testa (pozitivnog) veći od onog drugog (negativnog), koji je urađen 22. decembra. No, male su šanse da se u skorije vreme išta o tome sazna.

DOLAZAK I ODLAZAK PEPEA IMAZA

Umesto toga, vratićemo se nekoliko godina unazad, pre izbijanja pandemije, da bismo sagledali kako je došlo do toga da vrhunski atleta ima takav odnos prema (javnom) zdravlju – uz potpuno razumevanje maltene jedinstvene situacije u kojoj se nalazi kao najbolji teniser i uvažavanje činjenice da on podržava slobodu izbora za ono što ubacujemo u telo, kao i da ne veruje da bi vakcina bila dobra za njega.

Bila je 2016, Đoković je osvojio Rolan Garos, kada je Pepe Imaz, teniski trener koji kao deo treninga koristi meditacije i dugačke zagrljaje, postao deo Đokovićeve lože na turnirima (doduše, može se vratiti i još malo u prošlost i podsetiti se na način na koji je Đoković 2010. otkrio da nije tolerantan na gluten – tako što je držao parče hleba na grudima).

Godinu dana kasnije, 2017, Đoković se razišao sa dotadašnjim trenerom Marijanom Vajdom. Period nakon razilaženja sa Vajdom je verovatno najlošiji u karijeri najboljeg tenisera sveta: iznenađujuća, rana ispadanja sa velikog broja turnira, praćena višemesečnom povredom lakta.

Kako se Đoković odnosio prema toj povredi? “Vukao” ju je mnogo duže nego što je bilo neophodno, “pokrivajući” je pilulama protiv bolova, odbijajući da se podvrgne operaciji. Kada je to konačno uradio i “popravio” lakat, preovlađujuća emocija kod Đokovića nije bilo olakšanje, nego – krivica. Kako je tada izjavio za britanski “Telegraf”, izbegavao je da ode na operacioni sto, jer “nije fan operacija ili lekova”, a nakon što je to uradio – osećao se kao da je varao: “Samo pokušavam da budem što prirodniji i verujem da su naša tela mehanizmi koji se sami leče. (…) Na moju sreću, operacija je urađena kako treba, veoma dobro. Ali, osećao sam se krivim možda mesec ili dva nakon toga – do marta i aprila ove godine. I onda je došlo do jedne tačke u kojoj sam rekao: ‘U redu, tačno, samo moram da prihvatim da je ono što je učinjeno urađeno, ne možete da preokrenete vreme da biste promenili događaje.’”

Nakon loših rezultata i, kako je sam govorio, osećaja izgubljenosti na terenu, Đoković je ponovo 2018. pozvao Vajdu da mu opet bude trener. Vajda je pristao, a jedan od uslova bio je da srpski teniser prekine saradnju sa Pepeom Imazom. “Kada vidiš protivnika, moraš da se fokusiraš na to gde da udariš lopticu, a ne da misliš o Budi”, rekao je Vajda tada.

No, Imaz očito je ostavio uticaj na Đokovića. U decembru 2018. Đoković kao eho ponavlja ono što piše na Imazovom sajtu o telepatiji i telekinezi: “Verujem da je naša misija da dostignemo višu frekvenciju kroz brigu o sebi istražujući i poštujući sopstveni avatar, svoje telo i, radeći to, podižući vibraciju planete. (…) Imate tu stvar koja se zove telepatija, zar ne? Ili ovo što se zove telekineza, ili instinkt, intuicija. Osećam da su (ovo) darovi ovog višeg reda, izvora, boga, bilo čega, što nam omogućava da razumemo višu moć i viši poredak u sebi. Imamo moć da programiramo našu podsvest. (…) Ne znamo za šta smo sposobni, jer zaista verujem da možemo da radimo telepatiju i telekinezu”, govori Đoković tada za sajt “Shortlist”.

RAZLIKE U MIŠLJENJU

Na ovakvo tlo pada dolazak pandemije korona virusa: Đoković donira velike sume novca ili vrednu medicinsku opremu za borbu protiv kovida, a u isto vreme, pokazaće se, odbija da preuzme svoj deo odgovornosti za epidemiju i doprinese njenom rešavanju.

U martu 2020, Đokovićeva fondacija poklanja milion evra državi Srbiji za kupovinu respiratora i medicinske opreme; u aprilu, istu sumu daje Italiji za bolnice najteže pogođene katastrofalnom situacijom u Bergamu; zahvaljuje mu se Rafael Nadal zbog pomoći Španiji; zajedno sa Federerom i Nadalom organizuje pomoć slabije plasiranim teniserima, koji su zbog svetske paralize i prekidanja svih aktivnosti, pa i sportskih, ostali bez ikakvih primanja; kasnije donira i vrednu opremu opštoj bolnici u Kruševcu… U isto vreme, Novak i Jelena Đoković “kače” niz video snimaka na svoje društvene mreže, čiji će krajnji rezultat biti da ga dobar deo svetske javnosti posmatra kao antivaksera.

Tako, početkom aprila Jelena Đoković stavlja snimak na Instagram (koji Instagram ubrzo skida) u kome izvesni američki lekar tvrdi da se korona virus širi zbog 5G mreže. “Toliko videa kruži danima, različite teorije o uzrocima korone, metodama lečenja, prevencije… evo ga jedan koji sam dobila pre neki dan. Ko ima vremena nek pogleda. Baš me zanima šta mislite. Pišite”, piše Đokovićeva supruga, svega desetak dana pre nego što će Novakova izjava obići svet: “Lično nisam za vakcinaciju i ne bih voleo da me neko primorava da dobijem vakcinu da bih mogao da putujem. Ako to bude pravilo i zakon šta će onda da bude? Treba da odlučim da li ću ili neću da se podvrgnem tome. Imam svoje razmišljanje, a da li će se promeniti u nekom trenutku ne znam”, priča Đoković u lajv razgovoru sa svojim kolegama, srpskim teniserima.

Nešto kasnije dodaje: “Postoji određena cenzura medicinskih stručnjaka koji govore o rešenjima koje se ne uklapaju sa rešenjima koja spadaju pod zvaničnu medicinu. Voleo bih da postoji više debata, razlika u mišljenju. Mi nismo iz te struke, pa ne možemo o tome da pričamo. Ja bih voleo da se više priča o imunitetu.” A još kasnije će pojasniti da on nije nikakav stručnjak i da će biti otvorenog uma, ali da želi da ima “opciju da izabere ono što je najbolje za njegovo telo”.

Ovo je bio prvi težak Đokovićev “faul” u očima svetske javnosti – dok svet sa nestrpljenjem čeka na spasonosne vakcine, dok za milione ugroženih ne postoji nikakva zaštita, jedan od najboljih sportista na svetu, čiju reč prate milijarde ljudi, kaže da neće da se vakciniše.

Predrag Kon, član (tada još uvek cenjenog) Kriznog štaba je izuzetno razočaran: “Kao jedan od najvernijih Đokovićevih navijača, voleo bih da sam imao prilike da mu približim značaj i ogroman doprinos imunizacija za zdravlje stanovništva. Sada je kasno, stvorio je pogrešna uverenja i tu više nema pomoći. Majstore, želim ti sve najbolje”, napisao je Kon na svom Fejsbuk profilu.

Novak na Instagramu kaže da čita knjige Jovana I. Deretića i da je “jako zainteresovan za alternativnu verziju srpske istorije, onu verziju koja nije zvanična” – da su Srbi starosedeoci na Balkanu. “‘Serbi, narod i rasa’ (naziv Deretićeve knjige, prim. nov.). Veliki pozdrav za profesora kog lično poznajem. Vrlo je interesantno, ne bih ništa da govorim. Vidim da se i danas provlači kroz novine nešto što sam rekao. Svako od nas treba da bude otvorenog uma i da uradi svoje istraživanje. Da budemo svesni da je istina negde između. Ako pratimo jednu stranu informisanja, to teško može da nas učini realnim”, priča Đoković na Jeleninom Instagramu, napominjući da “ona izreka da smo nebeski narod nije slučajna” i šaljući “veliki pozdrav za sve one koji se bore za istinu”.

U maju 2020, opet na Instagramu, Đoković razgovara sa iranskim nutricionistom i kaže da je video i poznaje “ljude koji su energetskom transformacijom, pomoću moći molitve i moći zahvalnosti, uspevali i najotrovniju hranu i najzagađeniju vodu da pretvore u lekovitu vodu. Voda reaguje i naučnici su dokazali da molekuli vode reaguju na naše emocije, na ono što se govori.”

OD BEOGRADA DO VISOČICE

No, kako rekosmo, maj je 2020, a to znači – bar zvanično – da je Srbija pobedila koronu, da je “vreme da svi izađemo i skinemo maske”, kako je poručivala vlast, a Đoković, poveden time, organizuje humanitarni Adrija tur po gradovima bivše Jugoslavije, sa više zvučnih teniskih imena.

To je bio drugi “faul” – turnir se nakon nekoliko dana prekida zbog zaraze učesnika. Zaražavaju se Grigor Dimitrov, Borna Ćorić, Viktor Troicki, pa na kraju i Novak i Jelena Đoković, a svet je šokiran slikama koje stižu sa Balkana: na hiljade ljudi prisustvuje mečevima, retko ko poštuje distancu i nosi masku, a uveče teniseri izlaze i vesele se po noćnim klubovima, dok su drugim delovima sveta na snazi oštre mere… “Možete da nas kritikujete i kažete da je ovo možda opasno, ali nije na meni da govorim šta je dobro, a šta loše za zdravlje. Radimo ono što nam Vlada Srbije kaže”, izjavljuje Đoković, i potpuno je u pravu – ta ista Vlada Srbije proglasila je pobedu nad koronom i organizovala izbore usred pandemije. Kasnije se Đoković izvinio za ovaj turnir, napominjući da je sve bilo u najboljoj nameri, ali da je za sve “još bilo prerano”.

Negde u isto vreme, u junu 2020, Đoković kupuje 80 odsto učešća u danskoj biotek firmi QuantBioRes, koja navodno razvija sopstveni lek protiv kovida. Ova informacija će biti otkrivena u januaru 2022, nakon svih “dešavanja” u Australiji i Đokovićevog izbacivanja iz te države.

U julu 2020, Đoković odlazi da meditira u BiH na brdu Visočici za koje profesori iz Tuzle, kako je pisao BBC, govore da je prirodna tvorevina, ali, uprkos protivljenjima naučne zajednice, izvesni Semir Osmanagić tvrdi da ju je napravila ljudska ruka i “da će udžbenici istorije sveta morati da se pišu iz početka”. Đoković se više puta vraćao na ovu lokaciju; u maju 2021. reći će da je obrušavanje kamenja u tunelu “piramide” shvatio “kao skidanje slojeva”: “Osetio sam da su ljudi kroz meditaciju u tunelima mogli da se mnogo brže konektuju sa tim kosmičkim dimenzijama i silama koje su im služile za mnogo štošta, ali u tom kontekstu kada si unutra, em si imao kapiju portal, em si imao čišćenje, em si mogao da transcenduješ u neke delove koje su nama i dalje nepoznati. (…) Rezonanca je takva sa obe strane kao da stvara neki talas i osetio sam da su ovaj prostor, tuneli, piramida takođe, emitovali neku vrstu vibracije od kojih se moglo levitirati i fizički i misaono, u tom kontekstu da je čovek od piramide imao neku vrstu vibracije i rezonance koja je mogla za jako kratko vreme da ga oslobodi potpuno od bilo kakvih teskoba, psihičkih i fizičkih.”

U avgustu 2020, pre nesrećnog izbacivanja sa US Opena (zbog toga što je nenamerno pogodio linijsku sudiju u grlo lopticom), Đoković se osvrće na to kako su mediji pisali o njegovom stavu prema vakcinama: “Vidim da su međunarodni mediji to malo izvukli iz konteksta, govoreći da sam potpuno protiv vakcina bilo koje vrste. Moj problem sa vakcinama je ako me neko tera da stavim nešto u svoje telo. To ne želim. Za mene je to neprihvatljivo. Nisam protiv vakcinacije bilo koje vrste, jer ko sam ja da govorim o vakcinama, kada ima ljudi koji su se bavili medicinom i spasavanjem života širom sveta? Siguran sam da postoje vakcine koje imaju malo neželjenih efekata i koje su pomogle ljudima i pomogle da se zaustavi širenje nekih infekcija širom sveta”, rekao je Đoković, upitavši kako možemo da očekujemo da će vakcinacija rešiti naš problem kada ovaj korona virus redovno mutira.

POČETAKAUSTRALIJSKOG RATA

U decembru 2020, Đokovićeva fondacija donira CT aparat KBC-u “Dragiša Mišović” vredan 210.000 evra, a u januaru 2021. godine zapravo počinje pravi mali rat između najboljeg tenisera sveta i australijske javnosti, koji će kulminirati godinu dana kasnije.

Zbog oštrih antikovid mera u Australiji, teniseri su bili u obavezi da budu u karantinu. Đoković je predložio nekoliko promena u proceduri, kako bi teniseri spremnije dočekali početak turnira. To pismo je procurilo u javnost, površni (strani) mediji su u naslove izvukli kako Đoković za sebe traži privilegije – i oluja je počela: razmaženi bogataš, koji ne poštuje pravila i ne pazi na javno zdravlje, hoće posebna pravila za sebe, vrištali su australijski i britanski tabloidi, huškajući građane koji su mesecima bili na izuzetno oštrim merama. Oni srpski, još gori od njih, ponašali su se kao uvređena derišta čim (im) neko takne Đokovića, “raspravljajući” se u javnom prostoru sa stranim kolegama po “žutilu”.

“Emocionalno, ovo je bio jedan od najtežih turnira na kojem sam učestvovao”, reći će Đoković nakon što je osvojio (rekordni) deveti po redu Australijan open, dodajući – nesvestan šta ga čeka za godinu dana – da je za nekoliko dana “postao persona non grata” u Australiji.

U aprilu 2021, Đoković na Instagramu čestita “srećnu 7530. godinu: “Naš kalendar prati biološki ritam Zemlje. Godina se delila na dva dela, leto je bilo od Đurđeva do Mitrova dana, što se odnosi na period bujanja vegetacije i uopšte života na ovim prostorima. Godina je imala trinaest meseci po 28 dana, a svaki mesec je imao četiri sedmice, svaka sedmica (nedelja) imala je po sedam dana, kao što idu mesečeve mene. Na spomeniku caru Lazaru, despota Stefana Lazarevića, stoji da se Kosovska bitka dogodila 6897. godine. Kalendar se računao od momenta kada su svet stvorili bogovi: Perun, Svarog, Stribog, Crnobog, Triglav, Dajbog, Jarovid, Svetovid, Morana, Vesna i Mokoša.”

Alternativna razmišljanja i stvarni gubici 4
foto: ap photo

Te 2021. godine, Đoković je imao još jednu neverovatnu sezonu: tri osvojena Grend slema, gubitak četvrtog u finalu; jedno vreme je bio u igri “zlatni slem”, četiri najveća turnira plus Olimpijske igre, ali ostalo je na “samo” tri. Te godine Đoković se takođe izjednačio sa Nadalom i Federerom po broju osvojenih Grend slemova, po 20, ali je to ujedno i poslednja godina koju je mogao da posveti tenisu bez vakcine.

POLITIČKA IGRA

Na jesen 2021, uveliko se raspravlja o tome da li je Đoković vakcinisan ili ne, tj. da li će mu biti dozvoljeno učešće u Australiji u januaru 2022. “Nisam se oglašavao previše zato što je svako pravio neke pretpostavke na osnovu onoga što sam rekao pre godinu dana. Jedna te ista stvar se vrti i mnogo se pravi razdor u društvu, ne samo u sportskom, nego u celom društvu, između onih koji su nevakcinisani i vakcinisani. I to je stvarno strašno. Da smo mi spali na to da nekoga diskriminišemo ako želi da odluči za sebe ovako ili onako, da li hoće ili neće da se vakciniše. To je stvarno… Jako sam razočaran društvom svetskim u ovom trenutku i načinom na koji mediji prenose i vrše pritiske na sve ljude. Ima previše nejasnoća, previše nekih informacija koje i nisu validne, pa se pokažu da jesu, pa nisu, dosta se sve menja. (…) Neću da otkrijem svoj status da li sam se vakcinisao ili ne. To je privatna stvar i po našem zakonu ko god te pita, ti na neki način možeš i da ga teretiš za to što te je pitao. To je neumereno pitanje. Previše ljudi danas dopuštaju sebi takvu slobodu da pitaju stvari i da osuđuju čoveka. Šta god ti da odgovoriš: ‘Jesam, nisam, možda, ne znam, razmišljam!’, oni će to da zloupotrebe. Mediji su postali, nemam reč kako da opišem. Šire strah i paniku među ljudima i ja ne želim da učestvujem u tom razdoru. Osećam da su svi neprijateljski nastrojeni. Ne želim da im dajem povoda da pišu neke stvari o meni. Sada ovo što sam vama rekao, neko od vaših urednika može da uzme i napravi skandal od toga. Ne želim da učestvujem u nekoj oluji koja se trenutno dešava”, rekao je Đoković medijima u oktobru.

Mesec dana kasnije, Đoković na svoj Instagram profil kači navodnu Teslinu misao, da “bolest dolazi zbog mislenog pada”, a “čovek treba da bude sam svoj lekar”.

A onda dolaze decembar i januar: nakon dve godine oštrih mera, Australijanci gledaju kako se Đoković hvali na Instagramu da je dobio medicinsko izuzeće i da dolazi… I kreće politička igra u kojoj teniser, makar i najbolji, nije imao nikakve šanse.

Iz istog broja

Intervju: Dušan Dobromirov, ekonomista

Srbija na vodi i suvom hlebu

Nedim Sejdinović

Lični stav

Život u Vučićistanu

Ljubomir Madžar

Događa se u Beogradu

Festival slavskih politikanata

Ivan Mrđen

Lični stav

Visoko podignuti ulog

Đorđe Pavićević

Izbori za Beograd

Moramo, jer Beograd zove

Slobodan Georgijev

Kineska udica

Milana Maričić

Na licu mesta: Dolina Jadra

Da li je Rio Tinto zaista otišao

Ingrid Gerkama

Organizovani kriminal

Tajne jedne kumovske veze

Jasmina Dobrilović

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu