Organizovani kriminal

Poruke iz Centralnog zatvora

Karakteristično za Veljka Belivuka i Marka Miljkovića je da svaki put kada imaju priliku da govore pred tužiocem iznose navodne veze sa državom

Neka je nevolja u srpskom pravosuđu kada ni godinu dana od hapšenja okrivljenih vođa navijačke grupe “Principi” Veljka Belivuka i Marka Miljkovića nema ni najave da će suđenje uskoro početi. I dok tužilaštva Srbije ali i Crne Gore skupljaju dokaze protiv pripadnika njihove kriminalne grupe, zdravstveni razlozi sprečavaju početak suđenja.

Poruke iz Centralnog zatvora 1
POSLE HAPŠENJA: V. Belivukfoto: darko vojnović / ap photo

Naime, dok se sutkinje Zorana Trajković i Mirjana Ilić ne vrate sa bolovanja, Belivuk i Miljković ne staju da pričaju o svojim navodnim vezama sa vrhom vlasti. A pošto su probijeni svi zakonski rokovi za pripremno ročište jer je optužnica protiv Belivuka i ekipe postala pravosnažna početkom novembra 2021, predsednik Višeg suda Aleksandar Stepanović možda predmet dodeli nekom od raspoloživih sudija.

Do sad je Tužilaštvo uspelo da obezbedi i dva svedoka saradnika. Međutim, nikako da se stvore uslovi pa da se na osnovu njihove optužnice, koju je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nazvao remek-delom, svi akteri nađu u sudnici.

ROLEKS I ŠTEK

Belivuk i Miljković saslušani su 7. februara u Tužilaštvu za organizovani kriminal (TOK) zbog dva ubistva, a tri dana kasnije dali su iskaz i po zamolnici crnogorskog tužilaštva u okviru istrage koja se vodi protiv njih zbog dva ubistva i jedne otmice u Crnoj Gori. Kao i 1. decembra 2021, kada su prvi put ispitivani, negirali su krivicu a crnogorsko tužilaštvo ih tereti za ubistvo Damira Hodžića i Adisa Spahića i za otmicu Mila Radulovića zvanog Kapetan.

U svojoj odbrani, Belivuk i Miljković ističu da nisu članovi nikakve kriminalne grupe.

“Sve što mi stavljate na teret vam potura srpsko Tužilaštvo za organizovani kriminal. Šalju vam pogrešne podatke, a u stvari nam daju alibi jer hoće da vas namagarče. Ubedili su vas da nam stavite na teret da smo oteli Mileta Radulovića 14. oktobra 2020. kada je navodno ubijen, a tvrde pred Specijalnim sudom u Beogradu da smo u to vreme od 14. 10. 2020. do 21. 12. 2020. godine bili u Srbiji i vršili teška krivična dela”, rekao je u svojoj odbrani između ostalog Belivuk.

Napominje da nikada nije “vršio krivična dela” u Crnoj Gori. Navodno mu je nuđeno, ali da je odbio.

“Reći ću vam i o čemu se radi, pa da možete da proverite da li govorim istinu ili ne. Član sam SNS-a od 2012. godine i uglavnom sam za njih radio sve što su tražili na teritoriji Srbije, ali kada su mi predložili da (Aleksandar) Sale Stanković i ja učestvujemo pred parlamentarne izbore u Crnoj Gori u oktobru 2016. godine, a tiče se svrgavanja vlasti vladajuće stranke, ja sam to odbio. Početkom oktobra 2016. godine, Saletu Stankoviću i meni (Nenad) Vučković je predložio da po nalogu naše vlasti, sa svojim drugovima, odemo u Crnu Goru pred parlamentarne izbore koji su bili, mislim, 16. oktobra 2016, da budemo ispred skupštine i da čekamo razvoj događaja, i kada dobijemo informaciju gde se Petar Petrović nalazi, odemo i, da tako kažem, uhapsimo ga odnosno otmemo i čekamo dalje instrukcije”, izjavio je Belivuk objašnjavajući da je Stanković to navodno odmah prihvatio, ali da ga je on odgovorio od toga.

“I ubedio sam ga da to ne radimo iako nam je Vučković garantovao da u slučaju da nešto loše krene i da nas uhapse, sigurno ćemo posle par meseci izaći iz pritvora jer iza svega stoji jedna strana ambasada”, rekao je Belivuk, ne želeći da odgovara na pitanja.

Podsećamo, u danu parlamentarnih izbora u Crnoj Gori održanim 16. oktobra 2016. godine, iznenada je uhapšeno 20 državljana Srbije i Crne Gore koji su bili osumnjičeni za stvaranje kriminalne organizacije i terorizam a među uhapšenima je bio i penzionisani general policije Bratislav Dikić, bivši šef srpske žandarmerije. Posle sudskog procesa, Apelacioni sud je u februaru prošle godine usvojio žalbe okrivljenih i ukinuo prvostepenu presudu po svim tačkama optužnice.

Za slabije upućene, Veljko Belivuk se povezuje sa Kavačkim klanom čiji je vođa crnogorski državljanin Radoje Zvicer, a javnost u Srbiji je nedavno uznemirena navodima MUP-a u kojima se tvrdi da je u prvoj polovini februara spreman atentat na predsednika Vučića i da ga sprema Zvicer.

Poput Belivuka, i Miljković iznosi gotovo identičnu odbranu.

“Nisam član nikakve kriminalne grupe, a posebno ne u Crnoj Gori. Ne verujte srpskom tužilaštvu jer sve rade nepošteno i neprofesionalno”, rekao je Miljković i, kao i Belivuk, ukazivao da ih s jedne strane srpsko a s druge crnogorsko tužilaštvo terete da su izvršili krivična dela identičnih datuma u različitim državama.

U Beogradu su optuženi za pet brutalnih ubistava, otmice, držanje i nošenje oružja, preprodaju droge, a TOK vodi još tri istrage protiv njih. Za teško ubistvo Nikole Mitića i Gorana Mihajlovića, ali i zbog pranja para.

Karkteristično za Belivuka i Miljkovića je da svaki put kada imaju priliku da govore pred tužiocem iznose navodne veze sa državom kao i da negiraju krivicu.

“Čitam u novinama da se demantuje da sam se viđao sa Šefom i bio njegov čovek od poverenja. Nisam više siguran da li su izgubili pamćenje ili ne žele to da priznaju. Evo, ja ih i sada podsećam da smo zajedno radili Savamalu i to završili uspešno, kao što vidite. Ako se i toga ne budu setili, moraću da ih podsećam detaljima i drugim događajima, zatim i dokazima”, rekao je između ostalog Belivuk, koji je naveo da po savetu advokata neće odgovarati na pitanja tužioca.

Advokat je isti, Dejan Lazarević, pa tako i Miljković neće da odgovara na pitanja, ali i on upućuje kritike Tužilaštvu za dosadašnji rad i iznosi:

“Meni i Velji šalje poruke Aleksandar Papić da je dobar sa vama, tužioče, i sa tužiocem Sašom Ivanićem i da može kod vas dosta da preduzme. Ako je to tačno, vratite mi sat roleks koji ste mi oduzeli, a Aleksandar Papić mi je poklonio. Možete i pitati Aleksandra Papića koliko je novca doneo i predao Velji i meni a na ime usluga koje smo činili za SNS”, izjavio je Miljković.

Nije govorio o kojim navodnim uslugama je reč, ali je rekao i:

“Tada će vam biti jasno koliko novca nam je SNS dao, pa ćete onda da odustanete od optužbe protiv nas za pranja novca, i samo ćete utvrđivati gde nam je štek sa parama”, izjavio je Miljković.

POLIGRAF, REŠENJE ZA SVE

Dok čekaju da sudije ozdrave ili im nekako s proleća – gotovo je izvesno ne pre polovine aprila – zakažu ročišta, Belivuk i Miljković svojim navodnim vezama sa vrhom države nisu napravili iskorak i te veze dokazali.

U određenim advokatskim krugovima kruži priča da je savetnik ministra unutrašnjih poslova Svetozar Vujačić, advokat, za kog je Miljković tvrdio da ga je upoznao sa Aleksandrom Vulinom, bio vidno uznemiren zbog takvih Miljkovićevih tvrdnji.

Iako je Vujačić negirao navode da je sa Markom Miljkovićem u rodbinskim vezama, samog sebe je demantovao kada je u izjavi za “Pregled dana” potvrdio da mu je dever na venčanju bio Miljkovićev deda po majci, Vjekoslav Vujačić.

Interesantno je da Belivuk i Miljković na saslušanjima iznose detalje iz perioda za koji ih Tužilaštvo, za sada, ne tereti. A kako stvari stoje, nema nikakvog tereta niti odgovornosti bilo koga iz vlasti za bujanje klana Velje Nevolje koji je počeo da jača 2013. tokom mandata tadašnjeg ministra policije Nebojše Stefanovića, o kome dvojac Belivuk–Miljković u svojim iskazima nisu iznosili teške reči.

Ono što jesu, bili su u prvobitnim iskazima “napadali” na bivšu sekretarku u MUP-u Dijanu Hrkalović koja je, u međuvremenu, završila iza rešetaka. I pričali su o navodnim susretima na Zvezdari sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Ali sve je to prošlo vreme. Javnosti je saopšteno da šef države nikada nije sreo te ljude i da je spreman da ide i na poligraf, koji je postao “sveto pismo” u Srbiji. Javnost nije obaveštena da li je Vučić na poligraf otišao i da li ga je prošao, ali je slučajno otkriveno da je krivična prijava, podneta protiv Vučića i ministra unutrašnjih poslova Vulina zbog veze sa klanom Veljka Belivuka, odbačena u TOK-u. Predmet je arhiviran, a advokatu Ivanu Niniću, koji je na uvid zatražio odluku o odbačaju prijave, Tužilaštvo mu tu odluku nije dalo.

Ko zna, možda imaju neka saznanja pa ne žele da ugroze eventualnu istragu.

Iz istog broja

Predizborno forsiranje vojske

Referenti za laganje i vređanje

Davor Lukač

Urbanizam

Kakva je statika vaše zgrade

Sonja Ćirić

Lični stav

Klanovi u srpskoj nauci i njihovi časopisi

Boban Arsenijević

Korona i trauma

Prirodna reakcija na preživljeno

Danka Spasovski

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu