Nedelja 2

Nedelja


Teniski šampion u Crnoj Gori

Za jedne ikona, za druge persona non grata

Nakon što je po proterivanju iz Australije nekoliko dana proveo u Beogradu, daleko od očiju javnosti, najbolji teniser sveta Novak Đoković boravio je u Crnoj Gori.

Prvo je odmarao u Tivtu, a potom je krenuo na sever. U manastiru Ostrog susreo se sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Joanikijem, a tamo je razgovarao i sa predsednikom opštine Nikšić Markom Kovačevićem (Nova srpska demokratija), koji se pohvalio na svom Fejsbuk profilu da je Đoković obećao skori dolazak u taj grad, gde je jesenas proglašen za počasnog građanina.

Nakon Ostroga teniski šampion je posetio Žabljak, odakle mu je rodom baba po ocu, gde je imao susret sa članovima Udruženja “Durmitorska inicijativa”, a pored njih su i drugi žitelji i turisti iskoristili priliku da se ovekoveče sa Đokovićem i postave fotografije na internet.

Na kraju posete boravio je u Pljevljima, gde ga je ugostio Bojan Strunjaš, direktor Srednje stručne škole i nekadašnji poslanik Stranke srpskih radikala, i uručio mu portret patrijarha Varnave, poglavara SPC od 1930. do 1937. godine i rođenog Pljevljaka.

U već podeljenoj Crnoj Gori, Đokovićeva turneja je izazvala različite komentare i reakcije, od pohvala i čestitki do kritika i ozbiljnih prozivki. Tako je crnogorski politički analitičar Ljubomir Filipović zatražio od vlasti da tenisera proglasi personom non grata u Crnoj Gori, jer “sarađuje sa ekstremističkim političarima i tako podiže tenzije u društvu”.


Suđenje za paljenje kuće novinara

Tužilac Milovanović ponovo u predmetu

Nedelja 3
foto: tanja valič / tanjug

Nakon što je Apelacioni sud ukinuo prvostepenu osuđujuću presudu protiv bivšeg predsednika opštine Grocka Dragoljuba Simonovića i još trojice optuženih za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića, Državno veće tužilaca (DVT) odlučilo je protekle nedelje da se zameniku javnog tužioca Predragu Milovanoviću omogući da zastupa optužnicu na ponovljenom suđenju.

On je mimo svoje volje sklonjen sa tog predmeta, pošto je aprila prošle godine izabran za člana Državnog veća tužilaca, ali je sada na lični zahtev i pod pritiskom javnosti, nakon što je iz proceduralnih razloga ukinuta presuda, vraćen u sudski postupak.

Milan Jovanović je nedavno izjavio da se plaši da neće doživeti kraj sudskog postupka, koji se prvo odužio zbog stalnih opstrukcija odbrane, a potom je vraćen na početak. Međutim, sa povratkom Milovanovića novinar Žig-Infa ponovo je optimističan. “On je najbolje upoznat sa predmetom, zna svaki detalj jer je, zajedno sa policijom, vodio istragu i nadam se da će ga uspešno dovesti do kraja”, rekao je Jovanović za Cenzolovku.


Hapšenje policajaca kao na traci

Mito i korupcija na prelazu Merdare

U tri akcije Sektora unutrašnje kontrole Ministarstva unutrašnjih poslova, od aprila prošle godine uhapšeno je 26 policajaca sa juga Srbije zbog primanja mita na Administrativnom prelazu Merdare, a u poslednjoj, ovoj nedelji “pala” su desetorica zbog sumnje da su u dužem vremenskom periodu uzimali novac tokom kontrola putnika.

Od te desetorice, petorica su iz Prokuplja, četvorica iz Kuršumlije i jedan iz Žitorađe, i svi su nakon saslušanja pušteni da se brane sa slobode.

Zbog sumnje da su primali mito na prelazu Merdare, u aprilu prošle godine uhapšena su sedmorica policajaca iz Kuršumlije, šestorica aktivnih i jedan penzionisani, dok su u oktobru devetorica pripadnika MUP-a sa teritorije Topličkog okruga lišena slobode, jer su po optužnici Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu “tražili i dobijali novac od pojedinaca kako ih ne bi kontrolisali”.


Kulturno dobro na licitaciji

Stopirana prodaja Memorijalnog kompleksa “Boško Buha”

Na zahtev Ministarstva kulture, obustavljen je postupak javnog nadmetanja za prodaju imovine stečajnog dužnika Putnik Prijepolje koja uključuje i delove Memorijalnog kompleksa “Boško Buha”, kulturnog dobra od izuzetnog značaja.

Članovi Inicijative za obnovu kompleksa na Jabuci pozdravili su odluku, i još jednom zatražili od nadležnih institucija da izvuku kompleks iz stečajne mase propalog preduzeća i pronađu trajno rešenje.

“Spomen-dom i drugi objekti u sklopu kompleksa aktivno propadaju i njihova obnova postaje sve skuplja i komplikovanija, i zbog toga tražimo od države da vrati Memorijalni kompleks u javno vlasništvo, obnovi ga i ponovo uspostavi obrazovne, rekreativne i druge sadržaje za decu”, ističu u Inicijativi.

Nedavno je Republička agencija za imovinu saopštila da nije u finansijskoj mogućnosti da otkupi memorijalni kompleks, posvećen mladom partizanskom bombašu i narodnom heroju.


Srpska radna nedelja

Najviše sati na poslu uz najmanje zarade

Srpski radnici su prvi u Evropi u prošloj godini po prosečnoj nedeljnoj radnoj satnici, ali to ne znači samo da su vredni i posvećeni, već i da su, kako ističu stručnjaci i sindikalci, primorani da mimo zakonskih propisa rade duže kako bi zaradili 500 ili 600 evra mesečno.

Po pokazateljima Eurostata, u Srbiji je u trećem kvartalu prošle godine prosečna radna nedelja trajala 43,5 sati, u Bugarskoj, Rumuniji, Grčkoj i Poljskoj po 40 sati, dok se u većem broju država Evropske unije u proseku radilo 37 sati nedeljno.

“Građevinski radnik u Srbiji možda primi zaradu od 60.000 ili 70.000 dinara, ali iza toga stoji radno vreme od 270 ili 300 sati mesečno, a sve to da bi dobio zaradu za koju će neko sutra da kaže da je velika ili da je povećanje”, ističe potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Duško Vuković. Saradnik Instituta za uporedno pravo Mario Reljanović za “Danas” podseća da je u većini evropskih zemalja puno nedeljno radno vreme između 35 i 38 sati, da se negde razmišlja i o četvorodnevnoj radnoj nedelji, dok se kod nas radi i šest dana nedeljno.


Bezbednost u saobraćaju

Za volanom sve više pijanih i drogiranih

Po podacima Uprave saobraćajne policije Ministarstva unutrašnjih poslova, u prošloj godini otkriveno je 288.000 prekršaja zbog brze vožnje, 61.000 više nego u 2020. godini, dok je broj kazni zbog nekorišćenja sigurnosnog pojasa bio oko 174.000, 30.000 manje nego pre dve godine.

Zabrinjava to što je u toku 2021. iz saobraćaja isključeno gotovo 50.000 alkoholisanih vozača, što je povećanje od 15 odsto u odnosu na 2020. godinu, a više nego duplo je povećan broj isključenih vozača za koje je utvrđeno da su pod dejstvom psihoaktivnih supstanci.

I prošlonedeljna akcija saobraćajne policije potvrdila je da je veliki broj vozača u Srbiji neodgovoran u vožnji i opasan po bezbednost. Kako piše “Politika”, samo prvog dana otkriveno je 4160 prekršaja, od kojih preko 2000 zbog prekoračenja brzine, a iz saobraćaja je zbog vožnje u pijanom stanju isključeno 112 vozača.

Iz istog broja

Kako će izgledati SNS bez Vučića kao predsednika

Može biti samo jedan

Zoran Panović

Intervju – Božo Prelević

Građani Srbije više nemaju šta da izgube

Radmilo Marković

Kako su ekolozi postali “strani plaćenici” i “domaći izdajnici”

Premijerka iz USAID-a

Nedim Sejdinović

Valjevo: Plivanje za časni krst

Emocija koja dira dušu

Dragan Todorović

Crna Gora: Da li će biti vanrednih izbora

Samo je Milo siguran

Voislav Bulatović

Nedelja privatnosti

Lični podaci bez zaštite

Radmilo Marković

Kriminal: Godina dana od hapšenja bande Veljka Belivuka

Strogo kontrolisana istraga

Filip Mirilović

Droga u Srbiji

Lako je nabaviti i sve više je ima

Saša Đorđević

Korporativna bezbednost

Zavetrina za bivše operativce

Davor Lukač

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu